Skocz do zawartości
marco

Testy Kart, Routerów, Printserverów Wifi

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ja wiem czy takie malo popularne, ja glownie korzystam z urzadzen na rtl'ach (niska cena) +3 mikrotiki, ale z softu to do czynienia mam tylko z AProuter'em (zainstaluj, skonfiguruj, i zapomnij).

A co do metodologi testowania to racja.. musialbys postawic na jakis test dlugo-dystansowy, w siec wpiac i niech userzy mecza, az padna.. no ale takich mozliwosci niestety chyba nie ma :) Ja po 6 miesiacach moge powiedziec ze ovislinki (na 'niepopularnych' rtl'ach :P) spisuja sie swietnie.

Obiecuje wiecej o podbijaniu sygnalu nie wspominac :P, ale czasem inaczej lasu nie przeskoczysz.

Edytowane przez sajmon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak już mówimy o kartach, to chciałbym aby umieszczać krótkie manuale odnośnie konfiguracji kart Wlan w Linuxie. Obecnie mam laptopa z kartą wi-fi intel ipw2200bg i specjalnie ściągnąłem z sieci wersję Linuxa "Auditor", która obsługuje tą kartę. Niestety nijak nie mogę jej zmusić do działania. Linux ją widzi, ale jest jakby...nieaktywna :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do routerów to załącz jeszcze info co się dzieje z nimi jak zabraknie prądu - awaria elektrowni. Czy tracą ustawienia (w większości przypadków nie tracą :) ) oraz co najważniejsze, czy jak już "wróci prąd" to trzeba je resetować czy same dalej zaczynają działać. Dużo modeli niestety trzeba po takim czymś ręcznie resetować guzikiem <_< )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ja wiem czy takie malo popularne, ja glownie korzystam z urzadzen na rtl'ach (niska cena) +3 mikrotiki, ale z softu to do czynienia mam tylko z AProuter'em (zainstaluj, skonfiguruj, i zapomnij).

A co do metodologi testowania to racja.. musialbys postawic na jakis test dlugo-dystansowy, w siec wpiac i niech userzy mecza, az padna.. no ale takich mozliwosci niestety chyba nie ma :) Ja po 6 miesiacach moge powiedziec ze ovislinki (na 'niepopularnych' rtl'ach :P) spisuja sie swietnie.

No raczej nie ma bo wiadomo w testach można sprawdzić zachowanie np w momencie dużej ilości połączeń itp ale nie da się sprawdzić sytuacji tzw. z życia wyjętych które są najczęstszym źródłem problemów. A to jakiś sasser w sieci zaczyna nawalać połączeniami,a to jakieś urządzenie wywala złe pakiety i soft wariuje, a to temperaturka skoczy co wiąże się z ciekawymi objawami dodatkowymi ;) (widzieliście kiedyś usmażonego switcha - bo ja tak. Biedak nie przeżył włożenia do puszki na dworzu i obudowa się stopiła. ;) )

Obiecuje wiecej o podbijaniu sygnalu nie wspominac :P, ale czasem inaczej lasu nie przeskoczysz.

Wiadomo teoria teorią, a praktyka... ;>

Przy dopuszczalnej mocy za chiny ludowe się nie zestawi stabilnego linka na więcej niż paredziesiąt metrów. Jak sądze po tym co używasz to raczej większe ilości wchodzą w gre ;>

Jak już mówimy o kartach, to chciałbym aby umieszczać krótkie manuale odnośnie konfiguracji kart Wlan w Linuxie. Obecnie mam laptopa z kartą wi-fi intel ipw2200bg i specjalnie ściągnąłem z sieci wersję Linuxa "Auditor", która obsługuje tą kartę. Niestety nijak nie mogę jej zmusić do działania. Linux ją widzi, ale jest jakby...nieaktywna :mur:

Co pokazuje Ci iwconfig?

Co do routerów to załącz jeszcze info co się dzieje z nimi jak zabraknie prądu - awaria elektrowni. Czy tracą ustawienia (w większości przypadków nie tracą :) ) oraz co najważniejsze, czy jak już "wróci prąd" to trzeba je resetować czy same dalej zaczynają działać. Dużo modeli niestety trzeba po takim czymś ręcznie resetować guzikiem <_< )

Tia właśnie mam przy sobie przypadek tragiczny ;) Traci ustawienia po wyłączeniu z prądu na pare minut ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(widzieliście kiedyś usmażonego switcha - bo ja tak. Biedak nie przeżył włożenia do puszki na dworzu i obudowa się stopiła. ;) )

Jeszcze nie widziałem, ale np mój router sie dosc mocno grzeje, szczegołnie teraz gdy w domu jest ponad 25*C. Jak sie go dotknie z góry to jest gorący :blink: . Zastanwaim sie czy nie fundnąc mu jakiegos chłodzenia :wink:

Nawiązując do tego myśle że również warto sprawdzic jak ciepły jest router podczas obciązenia jak i bez.

Tia właśnie mam przy sobie przypadek tragiczny ;) Traci ustawienia po wyłączeniu z prądu na pare minut ;)

Jesli można wiedziec jaki to "wynalazek"??

Ja ze swojej strony moge dodac ze moj USR stał 3 tyg bez pradu i nie starcił ustawien, od razu zastartował.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Jeżeli chodzi o grzanie się routerów klasy SOHO to nie ma różnicy czy są pod obciążeniem czy nie - zresztą praktycznie cały czas pracują komunikując się z modeme czy innym urządzeniem co dostarcza nam neta.

2. Ja tam nie chce znać wszystkich szczegółów (wyników/spostrzeżeń) testu/recenzji bo potem nie będzie przyjemności z jej czytania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam nadzieję, że offtopa nie robimy :P.

Dołączona grafika

Mój wątek będziemy offtopować ;>

Wygląda na to, że jest gut (nie licząc tego że żadko widze jako ethx ;)

Próbowałeś łączyć się z Twoim AP?

Zobacz:

iwlist eth1 scan

powinno wywalić Ci ssidy sieci w zasięgu

Jeśli używasz WEPa:

iwconfig eth1 essid 'SSID Twojego AP' key open s:klucz WEP

Jeśli nie masz WEPa (szaleniec ;))

iwconfig eth1 essid 'SSID Twojego AP'

potem zobacz jeszcze raz iwconfig i powinno być połączenie

Potem już albo dhcpdc na eth1 albo ifconfigiem ręcznie ustaw sieć

PS. Jeśli masz jednak WPA to powiedz ;) będzie gorzej ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój wątek będziemy offtopować ;>

Wygląda na to, że jest gut (nie licząc tego że żadko widze jako ethx ;)

Próbowałeś łączyć się z Twoim AP?

Zobacz:

iwlist eth1 scan

powinno wywalić Ci ssidy sieci w zasięgu

Jeśli używasz WEPa:

iwconfig eth1 essid 'SSID Twojego AP' key open s:klucz WEP

Jeśli nie masz WEPa (szaleniec ;))

iwconfig eth1 essid 'SSID Twojego AP'

potem zobacz jeszcze raz iwconfig i powinno być połączenie

Potem już albo dhcpdc na eth1 albo ifconfigiem ręcznie ustaw sieć

PS. Jeśli masz jednak WPA to powiedz ;) będzie gorzej ;)

Oczywiście, że mam WEP'a :P

Sukces udalo sie !!! Okazalo sie, ze jeszcze nalezalo wpisac w konsoli "iwpriv eth1 set_power 1 " gdyz jak na screenie jest widoczne power management jest off :D

Powiedz mi jeszcze tak na marginesie, jak skonfigurować kismeta, bo już nie wiem co mam wpisać zaraz po "source=....." Próbowałem tak"source=ipw2200,eth1,ipw2200" i nie działa :(

Edytowane przez lgolebio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiedz mi jeszcze tak na marginesie, jak skonfigurować kismeta, bo już nie wiem co mam wpisać zaraz po "source=....." Próbowałem tak"source=ipw2200,eth1,ipw2200" i nie działa :(

Szczerze mówiąc wydaje mi się, że wpisujesz poprawnie.

Składnia była source=sterownik,interfejs,jakas_nazwa

Czyli source=ipw2200,eth1,Intel.

Jaki dokładnie komunikat Ci wypluwa z błędem?

Zobacz też jaką masz wersje kismet'a. AFAIR to Intelowskie wifi z centrino zaczeło działać dopiero w połowie 2005roku więc może tutaj jest problem.

Sprawdź też wersje ipw2200 czy nie jest jakaś przedpotopowa ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczerze mówiąc wydaje mi się, że wpisujesz poprawnie.

Składnia była source=sterownik,interfejs,jakas_nazwa

Czyli source=ipw2200,eth1,Intel.

Jaki dokładnie komunikat Ci wypluwa z błędem?

Zobacz też jaką masz wersje kismet'a. AFAIR to Intelowskie wifi z centrino zaczeło działać dopiero w połowie 2005roku więc może tutaj jest problem.

Sprawdź też wersje ipw2200 czy nie jest jakaś przedpotopowa ;)

Kismet wywala cos takiego.

Dołączona grafika

Jestem poczatkujacy w Linuxie :P i nie bardzo wiem jaka komenda sprawdza sie wersje sterownikow oraz wersje kismeta. (sorry za brak polskiej czcionki ale pisze to z Linuxa)

Dobra jakos sobie poradzilem z ta wersja sterow ale zobaczylem prz okazji cos takiego.

Dołączona grafika

Zwroc uwage na Error przy firmware. Tak ma byc ??

Edytowane przez lgolebio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z praktyki ci powiem ze kismet po cholerze kaprysny czasem jest, np z moim orinoco gold nie chcial smigac na jakiejs wersji fw juz nie pamietam jakiej, krotkich i dlugich poszlo sporo, ale jak juz postawisz.... to chodzi i chdzi :P, grunt to dokumentacja czytnij czy nie ma nic do kart intelowskich, jak sie uporam z zarzadzeniem energia to sam czytne.

Edytowane przez sajmon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na intelu 2200b/g za duzo sobie nie zwojujesz, bo ta karta nie jest do tego stworzona ;)

najlepiej posiadac cos na prismie np. orinoco gold, poniewaz mozesz wtedy dodatkowo wszczykiwac pakiety, jesli siec zabezpieczona jest tylko wepem

co do testu stabilnosci routerow, to nie da sie tego przetestowac, bo czasami przyslowiowy kowalski dzieli neta na 15osob, w sieci lataja broadcasty lub inne syfy i sie dziwi, ze mu sie wiesza routerek za 150zl :)

Edytowane przez lukas-comp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na intelu 2200b/g za duzo sobie nie zwojujesz, bo ta karta nie jest do tego stworzona ;)

najlepiej posiadac cos na prismie np. orinoco gold, poniewaz mozesz wtedy dodatkowo wszczykiwac pakiety, jesli siec zabezpieczona jest tylko wepem

co do testu stabilnosci routerow, to nie da sie tego przetestowac, bo czasami przyslowiowy kowalski dzieli neta na 15osob, w sieci lataja broadcasty lub inne syfy i sie dziwi, ze mu sie wiesza routerek za 150zl :)

Pisze sie wstrzykiwac.

W zasadzie poradzilem sobie z problemem firmware, ale kismet w dalszym ciagu wywala taki sam blad jak na poczatku. Musze kogos na priv poprosic aby mi powiedzial jak krok po kroku zainstalowac i skonfigurowac nowego kismeta. Podobni trzeba bedzie tez wywalic starego. wybaczcie mi, ze tak pytam, ale po 12 godzinach przy kompie walczac z Linuxem i tym cholernym programem nie wiem juz co i jak mam robic. Jednak Windows jest duzo bardziej "intuicyjny".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zbyt stary kismet. Obsługuje ipw2200 od 2005.06.R1

Zaktualizuj.

I na litość boską nie rób screen shotów tylko przekopiuj tekst - w XWindow schowek też istnieje ;)

:D :D Tak też zrobiłem, zauktualizowałem, skonfigurowałem i co......DZIAŁA :D :D :D

A co do screenów :P to OK myślałem, że tak będzie bardziej....elegancko, ale skoro wolisz inaczej to spoxik. Dzięki za pomoc !

Edytowane przez lgolebio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest :)

Okiełznałem Linksys'a WRT54GX v.2, sieć chodzi pod WPA-PSK + AES + MAC Filter, nie ma problemów z DHCP (przynajmniej po kilku godzinach pracy). Zasięg jest trzypiętrowym domu, ze względu na MIMO by był w miarę dobry zasięg na trzecim piętrze drzwi muszą być otwarte. Na trzecim piętrze działa tylko sieciówka Linksys'a z SRX'em (5,5-11Mbit. Na drugim piętrze jest komp z sieciówką Linksys Range Booster (prędkość 11-25Mbit).

Na parterze wyciąga nawet 108Mbit/s. Na drugim piętrze dobry zasięg (45-55%) i transfer na poziomie 54Mbit ma Intel 2200b/g zintegrowany w IBM T42 - pod stropem jest akurat router.

Niestety szef uparł się i router stoi na parterze prawie za szafą. Postawienie go na szafię zwiększa zasięg o około 25%.

PS. Firmware 2.00.10 wyciagnięty z FTP'a Linksys'a - na stronie jeszcze go nie ma.

Edytowane przez Grimlock

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

......................

- 3COM OfficeConnect Wireless 11g Print Server (3CRWPS10075)

- 3Com OfficeConnect 54 Mbps (11g/b) Wireless Cable/DSL Gateway (3CRWER100-75)

Nie mówię o wszystkich, ale jak znajdzie w artykule tylko kilka będę bardzo zadowolony :)

te dwie pozycje chętnie zobaczyłbym w testach bo malo o nich w necie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi