Skocz do zawartości
NergX

Błędy W Memtescie Pamięci Corsaira Na Dfi Nfii Ultra Infinity Z Athlonem Xp 2200+

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Moja konfiguracja sprzętowa:

Athlon XP 2200+ (13,5 x 133 MHz)

DFI NFII ULTRA INFINITY

Corsair 512 MB CL 2.5 (VS512MB400)

i zasilacz Mode Com'a 300W

myślę, że to wystarczy...

Na początek dosyć dziwne pytanie: Dlaczego RAM nie pracuje na więcej niż 133 MHz? Na płycie Gigabyte'a (GA-7VAX) z tym prockiem, ten sam RAM chodził spokojnie na 400MHz przy deklarowanych CL 2.5. Nie mam pojęcia o co w tym wszystkim chodzi. Na DDR 333 i DDR 400 komp po prostu nie bootuje... Na stronie Corsair'a http://tsxpress.corsairmemory.com/ram_support_tips.aspx znalazłem:

Troubleshooting Tips for DDR-400 (PC-3200C25)

Here are some common tips that you should try before proceeding with a full technical support case.

My system supports DDR400 memory, but when I install my Corsair DDR400 module the system will not post.

Many systems will indeed support DDR 400 memory. However, if for example your system came with a 533 FSB CPU you may be limited to DDR333 memory until you upgrade your CPU to an 800 Front Side Bus (FSB) CPU provided your system will support a faster CPU. The following guidelines may help with this: If the FSB of your CPU is 400 For Intel and 100 MHz for AMD, the memory speed supports only DDR 266. If the FSB of your CPU is 533 For Intel and 133/166 MHz for AMD, the memory speed supports DDR 266/333 If the FSB of your CPU is 800 MHz for Intel and 200 MHz for AMD, the memory speed supports DDR 333/400

Czy to oznacza, że nagle, niewiadomo skąd, RAM nie będzie pracował szybciej? Kompletnie nie rozumiem tego zjawiska. Chyba coś na temat FSB i częstotliwości pracy ramu z czasów Athlonów XP umknęło mojej uwadze.

Kolejnym moim problemem są błędy w Memtest86+ 1.65... Czasami nawet nie kończy testu, po prostu stając. Manipulowałem napięciem od 2,6V do 3,2V - bez skutku. Czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć, o co w tym wszystkim chodzi? Myślałem, że się znam trochę na rzeczy, a w tej chwili jestem załamany. Bardzo proszę o pomoc, będę bardzo wdzięczny.

Edytowane przez NergX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Musisz ustawić zależność DRAM:FSB na 'asynchro'... Procek Ci na 'synchro' nie wyrabia. Ustawiasz mu szynę 200MHz tak jak i pamiątkom i przy mnożniku 13.5x daje to 2700MHz :lol: Częstotliwość raczej ciężka do osiągnięcia :wink:

Edit: Chyba, że masz odblokowany mnoznik... to zjedź do 11x i wtedy winduj szynę :wink:

Edytowane przez Muniek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Musisz ustawić zależność DRAM:FSB na 'asynchro'... Procek Ci na 'synchro' nie wyrabia. Ustawiasz mu szynę 200MHz tak jak i pamiątkom i przy mnożniku 13.5x daje to 2700MHz :lol: Częstotliwość raczej ciężka do osiągnięcia :wink:

Edit: Chyba, że masz odblokowany mnoznik... to zjedź do 11x i wtedy winduj szynę :wink:

Ustawiałem mu asynchro 2:3 (200MHz dla RAMU przy FSB133) i nici... Zwiecha...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm... Poluzuj timingi, sprawdź pamięci w innych slotach...

Timingi luzowałem, bez skutku... Kość powinna chodzić na 2.5-3-3-8, a mimo to są problemy... Pozostaje mi spróbować na innych slotach. Ok. 14-tej dam znać co z tego wynikło. Dzięki!

Edit: Próbowałem 2.5-3-3-11 (Domyślnie płyta DFI ma takie ustawienia - podobno wydajniejsze od niższych timingów), natomiast 2.5-3-3-10 jeszcze nie, ale sprawdzę to w najbliższym czasie. Teraz niestety nie mam takiej możliwości. Mam nadzieję, że do 15-tej się wyrobię.

Edytowane przez NergX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

probowales 2.5 3 3 10 ?

Jestem w szoku! 2.5-3-3-10 nie sypie błędami! Linoge, zadziwiasz mnie :D Robię drugi test, bo mi się wierzyć nie chce :-P Pozostaje jeszcze pytanie: Dlaczego żaden tryb asynchroniczny nie chce u mnie działać prawidłowo? :sad:

Ehh.. Mimo, że nie sypie błędami w memtescie, to nie mogę zainstalować nawet windowsa, bo w instalatorze wyskakują niebieskie ekraniki z błędami MEMORY_MANAGEMENT i BAD_POOL_CALLER(czy jakoś tak) :( Co jest grane?! :(

Edytowane przez NergX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi