Skocz do zawartości
Mercin

Malo Fps W Cs 1.6:|

Rekomendowane odpowiedzi

Mam irytujacy problem z fpsami. Moj sprzet ; sempron 2.5 , ddr 512 , radeon 9600xt . Od jakiegos czasu (od 2 tygodni : O? )mam low fps w akcji przy 3,4 osobach spada do 40 fps !? (nigdy tak nie bylo T.T) Bawilem sie w formatowanie , czyszczenie ' od srodka " PC'a , reinstalki sterow od karty graficznej . Bawie sie już tak od tygodnia nigdy nie mialem 40 fps w akcji :-( Sprzet odkurzony , wszystko ladnie pracuje a tu kicha , ne mam pojecia o co chodzi ale chce sobie pograć a tu lipa :| ;\ Moze byl jakis steam update czy coś?bo ja nie w temacie ; |

Temp kompa = 40 stopni celsjusza :-) , inne temperatury też w normie , wlasnie jestem po formacie znowu nic nie pomoglo. Uzywam sterów do radka z omegadrivers net (Radeon Omega Drivers 3.8.252 (Catalyst 6.5)). Jezeli mi ktoś pomoże bede po nogach calował ; P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w konsoli wpisz fps_max 99

oprocz tego:

http://board.counter-strike.pl/viewtopic.php?t=4039

http://board.counter-strike.pl/viewtopic.php?t=201

swoja droga powinienes miec stale 100fps na takim pc... system czysty? antispy typu ad-aware pestpatrol, antyvirus jakis sensowny typu nod32, hijackthis porzadek zrobiony? synchronizacja pionowa wylaczona? najwydajniejsze stery zainstalowane do Twojej karty grafiki? (czytaj: nie najnowsze) w grze ustawiles OpenGL?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

fps max mam to chyba oczywiste ^_-

co mi da rate , do fps ?:|

jade na najgorszych ustawieniach cs'a ; )

antyvira mam nortona 2k5 z bazy danych virow ze wczoraj : )

zaraz bede szukal spywareów

btw jakie są najlepsze sterowniki do Radeon'a 9600xt?

i co to jest hijackthis ? bo ja nup ?: >

edit : wlasnie sciagnelem HijackThis v1.99.1

do pana multisync.. problem mam od 2 tygodni a na tym sprzecie gram od roku i pierwsz raz mi sie tak dzieje :|

Edytowane przez Mercin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HijackThis to scan rejestru pod katem spyware. Pod 9600xt - swego czasu majac radka 9550 jechalem ciagle na omegach 2625 z catalistow 5.4 bo po co nowsze stery dla starszej karty? :wink:

Sempron 2500+ rozumiem? Jak masz wydajne chlodzenie to wykrec go na fsb 200MHz.

Teoretycznie problemem moze byc tez temperatura karty. Od 2 tygodni jest konkretnie cieplo i w slabo wentylowanej budzie radek moze sie smazyc. A zwlaszcza pamiatki...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm zamiescic " jakis " log z tego hijackthis?

"Jak masz wydajne chlodzenie to wykrec go na fsb 200MHz."

tzn ze kompa mam podkrecić czy cos ? : P bo ja zielony w sprawach podkrecania :) gdybys byl mily i podal jakies tematy na forum o tych sprawach

; )

Edytowane przez Mercin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Log wklej do

( bez spacji przed nawiasem ;] )

Podkrecanie - polecam dzial FAQ

Oraz temat o Sempron: wady, zalety, podkrecanie

Szybka lekcja odnosnie zmiany taktowania szyny ( swoja droga jaka masz plyte glowna? ;] ) :arrow: Instrukcja w lape, szukasz czegos w rodziaju CPU External Frequency gdzie masz albo 166MHz albo nieaktywne ;] Wtedy wracamy do pytania w nawiasie :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poczytaj jeszcze moją prace, szkoda ze nie została zauważona... może cos Ci pomoze :)

2214108[/snapback]

Log wklej do
 ( bez spacji przed nawiasem ;] )

Podkrecanie - polecam dzial FAQ

Oraz temat o Sempron: wady, zalety, podkrecanie

Szybka lekcja odnosnie zmiany taktowania szyny ( swoja droga jaka masz plyte glowna? ;] ) :arrow: Instrukcja w lape, szukasz czegos w rodziaju CPU External Frequency gdzie masz albo 166MHz albo nieaktywne ;] Wtedy wracamy do pytania w nawiasie :P

ja mam Asrocka 7 , hmm i na podkrecaniu się nie znam wogóle ale poczytam :P a jak nazywaja sie topiki ? bo nie ma wprost o Sempronach oprocz tego jednego linku , albo iie zobaczylem

Logfile of HijackThis v1.99.1Scan saved at 10:50:28, on 2006-07-05Platform: Windows XP Dodatek SP. 1 (WinNT 5.01.2600)MSIE: Internet Explorer v6.00 SP1 (6.00.2800.1106)Running processes:C:\WINDOWS\System32\smss.exeC:\WINDOWS\system32\csrss.exeC:\WINDOWS\system32\winlogon.exeC:\WINDOWS\system32\services.exeC:\WINDOWS\system32\lsass.exeC:\WINDOWS\System32\Ati2evxx.exeC:\WINDOWS\system32\svchost.exeC:\WINDOWS\System32\svchost.exeC:\WINDOWS\System32\svchost.exeC:\WINDOWS\System32\svchost.exeC:\Program Files\Common Files\Symantec Shared\ccSetMgr.exeC:\Program Files\Common Files\Symantec Shared\SNDSrvc.exeC:\Program Files\Common Files\Symantec Shared\SPBBC\SPBBCSvc.exeC:\Program Files\Common Files\Symantec Shared\ccEvtMgr.exeC:\WINDOWS\system32\spoolsv.exeC:\Program Files\Norton SystemWorks\Norton AntiVirus\navapsvc.exeC:\Program Files\Norton SystemWorks\Norton AntiVirus\IWP\NPFMntor.exeC:\PROGRA~1\NORTON~1\NORTON~1\NPROTECT.EXEC:\WINDOWS\system32\Ati2evxx.exeC:\WINDOWS\Explorer.EXEC:\Program Files\CA\SharedComponents\CA_LIC\lic98rmt.exeC:\Program Files\CA\SharedComponents\CA_LIC\LogWatNT.exeC:\Program Files\Common Files\Symantec Shared\ccApp.exeC:\Program Files\Spyware Doctor\sdhelp.exeC:\Program Files\Gadu-Gadu\gg.exeC:\Program Files\Common Files\Symantec Shared\CCPD-LC\symlcsvc.exeC:\Program Files\Messenger\msmsgs.exeC:\Program Files\Mozilla Firefox\firefox.exeC:\Documents and Settings\Administrat0r9k\Pulpit\hijackthis\HijackThis.exeO2 - BHO: (no name) - {53707962-6F74-2D53-2644-206D7942484F} - C:\PROGRA~1\SPYBOT~1\SDHelper.dllO2 - BHO: PCTools Site Guard - {5C8B2A36-3DB1-42A4-A3CB-D426709BBFEB} - C:\PROGRA~1\SPYWAR~1\tools\iesdsg.dllO2 - BHO: PCTools Browser Monitor - {B56A7D7D-6927-48C8-A975-17DF180C71AC} - C:\PROGRA~1\SPYWAR~1\tools\iesdpb.dllO4 - HKCU\..\Run: [MSMSGS] "C:\Program Files\Messenger\msmsgs.exe" /backgroundO4 - HKCU\..\Run: [Spyware Doctor] "C:\Program Files\Spyware Doctor\swdoctor.exe" /QO4 - HKCU\..\Run: [Gadu-Gadu] "C:\Program Files\Gadu-Gadu\gg.exe" /trayO9 - Extra button: Spyware Doctor - {2D663D1A-8670-49D9-A1A5-4C56B4E14E84} - C:\PROGRA~1\SPYWAR~1\tools\iesdpb.dllO23 - Service: Ati HotKey Poller - ATI Technologies Inc. - C:\WINDOWS\System32\Ati2evxx.exeO23 - Service: CA License Client (CA_LIC_CLNT) - Computer Associates International Inc. - C:\Program Files\CA\SharedComponents\CA_LIC\lic98rmt.exeO23 - Service: Symantec Event Manager (ccEvtMgr) - Symantec Corporation - C:\Program Files\Common Files\Symantec Shared\ccEvtMgr.exeO23 - Service: Symantec Password Validation (ccPwdSvc) - Symantec Corporation - C:\Program Files\Common Files\Symantec Shared\ccPwdSvc.exeO23 - Service: Symantec Settings Manager (ccSetMgr) - Symantec Corporation - C:\Program Files\Common Files\Symantec Shared\ccSetMgr.exeO23 - Service: Event Log Watch (LogWatch) - Computer Associates - C:\Program Files\CA\SharedComponents\CA_LIC\LogWatNT.exeO23 - Service: Norton AntiVirus Auto-Protect Service (navapsvc) - Symantec Corporation - C:\Program Files\Norton SystemWorks\Norton AntiVirus\navapsvc.exeO23 - Service: Norton AntiVirus Firewall Monitor Service (NPFMntor) - Symantec Corporation - C:\Program Files\Norton SystemWorks\Norton AntiVirus\IWP\NPFMntor.exeO23 - Service: Norton Unerase Protection (NProtectService) - Symantec Corporation - C:\PROGRA~1\NORTON~1\NORTON~1\NPROTECT.EXEO23 - Service: ScriptBlocking Service (SBService) - Symantec Corporation - C:\PROGRA~1\COMMON~1\SYMANT~1\SCRIPT~1\SBServ.exeO23 - Service: PC Tools Spyware Doctor (SDhelper) - PC Tools Research Pty Ltd - C:\Program Files\Spyware Doctor\sdhelp.exeO23 - Service: Symantec Network Drivers Service (SNDSrvc) - Symantec Corporation - C:\Program Files\Common Files\Symantec Shared\SNDSrvc.exeO23 - Service: Symantec SPBBCSvc (SPBBCSvc) - Symantec Corporation - C:\Program Files\Common Files\Symantec Shared\SPBBC\SPBBCSvc.exe
Edytowane przez Mercin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mercin - kiedyś miałem radka 9550 i athlona 1ghz i miałem stałe 100fps, ale postanowiłem wymienić sprzęt na nieco lepszy i co sie okazało? jest gorzej tzn chodzi mi o cs-a. Teraz mam gf 6600 i to po O/C wydaje mi się że jest lepszy od radka 9550! więc 100fps powinno być procek mam 2500+ sempron czyli tym bardziej powinno być 100fps i [gluteus maximus] nie ma !! spada do 60 przy fsb 166 jeżeli dam na 200 cs chodzi lepiej ale i tak fpsy sie nie trzymają. Chłodzenie mam pentagramu, temp. 43-50 więc w normie, ale nie wiem jaka jest dopuszczalna temp. mojej grafy wacha się ona 50 - 55. Więc dalej myślę że te procki co mamy to shittt !!. narqa :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Pioorek

Lol, tak, wez pozycz sobie jakiegos nie markowego 480W... nie liczy sie ile ma W (choc tez ;]) tylko liczy sie firma, do twojego kompa fortron 350 by byl jak znalazl, do tego nie wiem co moze miec zasilka do spadajacych klatek.

Rozumiem - restarty, zwieszki - ale fpsy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Counter lepiej chodzi na OpenGL? Pierwsze słyszę ;-) nie mam nie sprawdzę ;-).

Najlepiej na czas gry wywal z pamięci całkiem antyvira, ja tak robię, bo w nic bym sobie na moim sprzęcie nie pograł :-P.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy to jakaś plaga czy co ... ale od jakiegoś czasu u mnie fps'y utrzymują sie na wysokości 60 klatek. Kiedyś miałem o wiele więcej :o

Sprzęt z podpisu jednak nie można powiedzieć ze jest niewystarczający ;) .

Nie wiem co jest, bo różnice czuć miedzy 60 a np. 100fps

Systemu nie mam zamulonego, wszystko powylaczane itp itd.

NA sterach najnowszych 91.xx i starszych 84.xx jest dokladnie tak samo

Configu w grze nie zmienialem wiec tam wszystko powinno byc dobrze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość lechu1777

chciałem zauważyć że jak już zainstalowałeś Nortona to już go nie usuniesz do końca ;) Polecam format jak i tak go robisz często ostatnio. Druga sprawa to że CS potrzebuje bardzo mocnego procka. Ja do Source mam 2800+Bartek @2250 i spada nawet do 20fps, max to jakies 100fps. Duża amplituda ... :| Przesiadka na conroe załatwi sprawe :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Lechu 1777

a jestes pewien ze to nie ten 5600 by nVidia nawala ? tylko właśnie barton ?

:D zaznaczam że cs source nawet na oczy nie widzialem :P

Edytowane przez Luk3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja w cs:source mam zawsze stabilne 100fps, a w cs1.6 60fps :o

Coś z tym shitem jest nie tak!

Hmm moze w tym 1.6 jest synchronizacja wlaczona. Kiedys gralem i pamietam ze przy odswiezaniu 100 hz mialem max 99 klatek... nie wiem jak to sie ma przy 60 hz. Sprobuj tez zmienic z OpenGL na DX albo w przypadku OpenGL wpisz w konsoli gl_picmip "2" i gl_playermip "2". Gorsza jakosc tekstur i modeli ale FPS wiecej ;) Jak ci FPS spada na de_aztec (mi spada nawet do 45 FPS na tym radku 9800 PRO ,to chore :| ) to wylacz efekty pogodowe cl_weather 1... mnie to pomoglo i mam teraz od 70 do 100 fps w zaleznosci od mapy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość lechu1777

Mam cały PC za słaby do source łącznie z procem i gpu :( Pod koniec wakacji może zmienie machine. Jeżeli source nie wiedziales to nie wiesz co to znaczy ładna grafa :P 1.6 na tle source wyglada jak mario pod dosa :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ludzie czego wy oczekujecie od tej gry :mur: Do przykładu podam GTA:SA, gdy nie wyłączymy frame limitera to jest stale 25 czy tam 30 fps.I co to także nie będzie wam się to podobać ?? Niektóre gry poprostu nie mogą mieć więcej fps a mimo tego gra się płynnie bez żadnych problemów..Koniec i kropka

PS.Dla niedowiarków screen z CS 1.6 LINK DO OBRAZKA

@Mercin co do twojego problemu to nie wiem co może być przyczyną

Przeczytaj madralo co on napisal! Powinien miec do 100 FPS ,a nie ograniczenie do 60. To nie jest wina gry ale cos z ustawieniami... Fakt ze nie da sie przekroczyc granicy 100 FPS bo moze jest ustawiona wlasnie synchronizacja w samej grze i trzeba by wpisac jakas komende. Zreszta nie o to tu chodzi bo 100 klatek na sekunde w zupelnosci wystarczy, ale dla mnie 60 fps to juz za malo. Lepiej mi sie gra przy stalych stu.

P.S popraw linka bo cos nie dziala <_<

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czemu ci nie działa link bo u mnie wszystko oki :? Chodzi mi o to : jak on może mieć 100 FPS jak u mnie jest limit przy 60 :/ Chyba że jest jakiś sposób o którym nie wiem.Jak tak to prosze o podanie go to sprawdze to u siebie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

fps_max 100 i wyłącz synchronizację pionową w sterownikach do karty graficznej. A jak chcesz jeszcze poprawić odświeżanie to użyj ReForce i w sterownikach monitora potem dajesz aby używał tylko ustawień które monitor może wyświetlić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi