Skocz do zawartości
zavader

Akumulatorki - Jakie?

Rekomendowane odpowiedzi

no tyle to ja juz wiem , ale czy bedzie mozna je bezproblemowo ladowac w zwyklej ladowarce od litowo jonowych ?!

najwazniejsze pytanie ; czy mozna stosowac baterie polimerowe , skoro producent zaleca jonowe ?

Edytowane przez dzik86

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaka ładowarka i Aku do cyfraka? Jeśli pisząc konkretniej to Fuji s5600.

Chyba najlepiej żeby była procesorowa i ze wskaźnikiem naładowania prawda?

Czy te BC 700 to jedyne dobra opcja? Wolałbym szczerze mówiąc coś tańszego, za może jakieś 30-50zł trafi się coś dobrego?

Do tego oczywiście aku, co brać? Enery jakieś?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam ładowarkę Duracell, taką za ok 40 dokładnie nie pamiętam i nie narzekam, a co do akumulatorków, jak będziesz z nich często korzystał to Energizery, duracelle, GP, jak rzadziej to Sanyo eneloop polecam, poczytaj o nich są świetne jeśli chodzi o brak utraty mocy wraz z upływem czasu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PowerBase

Te pierwsz dostalem razem z ladowarka i uzywalem je przez trzy lata, wiadomo nie non stop, ale tak normalnie, raz na tydzien ladowanie, czasem raz na miesiac.

Awaryjne, niektóre od nowosci nie działają.

Nie opłaca się.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy miał ktoś z waz do czynienia z akumulatorami do Panasonica FZ8?

Myślę o kupnie jakiegoś zapasu, ale nie chciałbym kupić jakiego złomu, pi pierwsze słabo działającego, a po drugie mogącego uszkodzić w jakiś sposób aparat.

Na allegro znalazłem coś takiego:

http://www.allegro.pl/item302239293_cga_s0...klep_wa_wa.html

http://www.allegro.pl/item301944298_akumul..._fz30_fz50.html

http://www.allegro.pl/item306484645_bc82_a...mah_.html#photo

Jeśli ktoś z was już kupił jakiś akumulator to proszę o opinie, a jeśli nie to może jakaś podpowiedź czego unikać przy kupnie, a czego szukać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem sobie ładowarkę bc-700 i właśnie się bawię ;).

Obecnie testuję moje nowe aku aaa "profitexx" 1300 mAh :P - narazie nie jest źle - podczas pierwszego ladowania wzięły po 1000 mAh - teraz lecą na refreshu - może uda się dobić do pojemności deklarowanej przez producenta.

Przy okazji mam propozycje żeby wrzucać tu albo w inny temat prawdziwe pojemności wszystkich noname z allegro - bo w śród ogólnego syfu czasem można trafić na tanie perełki

Edit

Więc pierwsze wyniki narazie AAA

1. Wspomniane wyżej profitex 1300 mAh - rzeczywista pojemność od 900 do prawie 1000 mAh więc ujdą.

2. Star power :P 1600 mAh - rzeczywista pojemność - 400 mAh :P

Edytowane przez IGI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Krotka pilka , canon 350d , chce kupic grip i pytanie czy isc w 2 aku do niego albo w ogole dokupic sobie aku nb-2lh czy grip pod baterie/aku AA standardowe ? Co generalnie lepiej sie sprawdza ? Jesli kupie aku to jakies zamienniki pewnie po 20-30 zl bo na oryginal canona mnie nie stac ;].

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałbym skorygować informację odnośnie akumulatorków Ni-MH ze zmienionym separatorem (Eneloopy i inne długo trzymające)

Tak naprawdę produkują je raptem 2-3 firmy (dane sprzed dwóch miesięcy), cała reszta kupuje OEMy i sprzedaje jako swoje własne.

Na pewno wśród tych firm jest Sanyo - zresztą oni chyba robią jedne z najlepszych akumulatorków :)

Ja za to wlaśnie przymierzam się do zakupu eneloopopodobnych akumulatorków i mam 2 pytania:

-Jak długo trzymają te akumulatorki w rzeczywistości? Producenci deklarują coś koło 15% spadku po roku, gdzieś widziałem test, że akumulatorki siadają już po pół roku. Zależy mi na tym, bo chciałbym wsadzić je do zegarów na ścianie - póki co zegary służą za "dobijarki" do baterii niedziałających już w innych urządzeniach i pracują na takich "trupach" nawet pól roku. Niedługo jednak takie cześciowo padnięte baterie się skończą i trzeba będzie kupić coś nowego... Nie chciałbym, żeby zegar na "nierozładowywujących się" aku siadał co pól roku...

-Jaka jest wydajność prądowa tych aku? Moje stare GP 1300mah (najstarsze akumulatorki jakie mam) potrafią oddać nawet 4 ampery. Mógłby ktoś spróbowac zrobić małe zwarcie (krótkie!) miernikiem i napisać co moga takie aku wykrzesać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kilka zdań odnośnie akumulatorów marki pentagram. Równiez uważam że artykuł w chipie jest delikatnie mówiąc sponsorowany. Ludzie nie potrafiacy czytać testu i nie rozumiejacy na czym polega mogą wierzyć reklamom choćby w takie cuda że banki są po to by pomagać ludziom.

Ja wiadomo chińczycy i koreańczycy zrobili spore postepy nie tylko w kradzierzy obcych technologi ale także gigantycznych aferach łapówkarskich. Firma pentagram znana jest w naszym kraju nie tylko z pseudoaparatów polecanych przez pisma komuterowe ale także z tego że sponsoruje imprezy, druzyny sportowe czy funduje nagrody.

Jeśli zastanowić się nad wynikami w/w testu akumulatorów można dojśc do wniosku że pentagramy sa zwyczajnie średnie. Teoretycznie najbardziej efektywny jest model infinity 2000mAh.

Nikt nie zwrócił uwagi na to że ważniejszym wartością od pojemność całkowitej zmierzonej jest "pojemność do 1,2V". Energożerne aparaty(z zapotrzebowaniem na prąd 0,5 -1A) odmawiają pracy poniżej 1,2V.

Przykładowo mój aparat pobiera ok 0,7A w podskokach do 1A i wyłąncza się już przy 1,27V.

Wynika z tego że teoretycznie mocniejsze modele pentagramów nie wyróżniają się niczym szczególnym napewno świetnie sprawdzą się w latarce czy w radyjku. Ale jeśli chodzi o zasilanie aparatów (pojemność do 1,2V) o wiele lepiej wyglądają sanyo, duracel, energizer, varta, panasonic czy choćby kodak.

Inna sprawa to dziwnie mocno naciągane tabelki pokazujące wyższości pentagramów nad innymi bateriami. Można je zobaczyć na aukcjach allegro. Nie jest zastanawiający taki agresywny marketing? jest tak prawdziwy jak reklamy super towarów z "mango".

Osobiście nie polecam marki forever

pojemności naciagane także w bateriach do tel komórkowych.

na moich forever 2200 robiłem 50 zdjęć kolega tym samym aparatem i GP 1600 robił 120. Mój komplet padł po niecałym roku.

TRONIC Energy (marka z niemieckiego lidla) tanie i warte zainteresowania.

Tronic 2100 po kilku latach uzywania trzyma ok 1600mAh.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

-Jak długo trzymają te akumulatorki w rzeczywistości? Producenci deklarują coś koło 15% spadku po roku, gdzieś widziałem test, że akumulatorki siadają już po pół roku. Zależy mi na tym, bo chciałbym wsadzić je do zegarów na ścianie - póki co zegary służą za "dobijarki" do baterii niedziałających już w innych urządzeniach i pracują na takich "trupach" nawet pól roku. Niedługo jednak takie cześciowo padnięte baterie się skończą i trzeba będzie kupić coś nowego... Nie chciałbym, żeby zegar na "nierozładowywujących się" aku siadał co pól roku...

Aplikacja akumulatorów do urządzeń z takim niskim poborem prądu absolutnie mija się z celem. Wsadź tam jakieś zwykłe baterie i zapomnij, czym są zasilane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witajcie. Właśnie zamawiam Canona A570IS i przydałaby się jakaś ładowarka z zestawem aku. Mam na oku dwie propozycje:

http://www.allegro.pl/item327523383_mw_816...lka_gratis.html

http://www.allegro.pl/item331615708_mw_816...lka_gratis.html

Które aku są lepsze? Czytałem, że Sanyo są porządne...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Różne opinie czytałem w których kilka razy potwierdzono, że zaletą ładowarki jaką jest szybkie ładowanie jest wadą dla akumulatorów.

Po prostu takie mocne ładowanie je wykańcza o wiele szybciej.

Dlatego ja kupiłem najtańszą ładowarkę jaka była w sklepie ponieważ ładuje mi 2600mAh przez 20 godzin.

Nie potrzebne mi szybkie ładowanie bo mam 2 komplety baterii i zawsze jedne pracują drugie albo się już ładują albo czekają naładowane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, przymiezam sie do kupna akumulatorkow pod aparat Fuji S9600 i przy okazji zastanawiam sie, czy brac tez ladowarke, czy moze moja obecna da jeszcze rade.

Wiec akumulatory musze wziac na 100%, bo obecny komplet firmy "Trust" juz nie daje rady. Po przeczytaniu tematu mam na oku dwie opcje:

1) Enegizer - http://www.allegro.pl/item340649469_4_x_ak...azaj_f_vat.html

2) Sanyo - http://www.allegro.pl/item340120558_4_x_ak...osc_tanio_.html lub http://www.allegro.pl/item336033882_4_x_in...yo_eneloop.html . Przy okazji, to czym one sie roznia te Sanyo ?

No i tu pojawia sie nastepne pytanie. Czy jest sens dokupowania do nich ladowarki, czy moze obecna da rade. Mam ladowarke TRUST 420BQ i jak narazie sobie radzila chociaz swoje lata juz ma. Ale jesli jednak by sie nie nadawala, to czy taki komplecik spelni swoje zadanie ? Np. http://www.allegro.pl/item336690705_ladowa...rgizer_box.html , bo znowu nie wiem czy jest sens durzucac tyle kasy do ladowarki BC-700 ktora jest tu polecana. Mi chodzi poporostu o to, zeby akumulatory byly naladowane i nie siadly po pol roku i ciekawi mnie, czy obecny Trust spelni to zadanie, a jak nie, to czy jakas taka tania podana wyzej sie nada.

Z gory dzieki za porade.

Edytowane przez DziubekR1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do niektórych urządzeń (np. Klawiatury/myszki Logitecha bardzo nie lubią akku) NiMH nie podchodzi bo zdecydowanie szybciej niż baterie alkaliczne następuje spadek napięcia przez co wspomniane urządzenia myślą że bateryjka pada, albo poprostu nie chcą działać :|

Dokładnie. Mój wujek ostatnio kupił sobie radio z budzikiem. I właśnie ten budzik był na AA i jak mu wsadziłem akumulatorki to nie chciał wstać.

Ostatnio widziałem 12 baterii AAA za ... 3zł... masakra. Nie wspomnę o "promocjach" z allegro gdzie 60 sztuk AA kosztuje w granicach 10zł..

Sam używam Eneloopów i Energaziery. Kiedyś GP i Kodak ale już się nie zdecyduje na nie nigdy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ogniwa pierwszy raz ładowane. Zmierzę napięcia ale dopiero w poniedziałek (miernik w pracy).

ps. naładowałem 2-gi raz i działały 5 dni (nie powiem ile zdjęć zrobiłem. Cały czas zabawa aparatem). Może jest opcja rozładowywania ? i to był powód.

były po prostu nie uformowane, pełną pojemność powinny mieć po 3 cyklach: ładowanie do pełna/rozładowanie do 0,9 lub 1 V

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK, czyli punkt pierwszy mamy z glowy :) Punkt drugi - nic nowego i rewolucyjnego sie nie pojawilo ostatnimi czasy? ;) Nadal polecacie cos od Sanyo?

I czy jest sens brac Eneloopy, czy raczej zwykle akku/ IMHO Eneloopy beda lepsze, bo zewnetrznej lampy sie az tak czesto nie uzywa, ale wole sie spytac ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No papatrz, chce kupic dokladnie to samo, tylko ze do SB-600 :) Nie moge sie jednak doczekac zadnej odpowiedzi :(

Eneloopy, mimo niskiej pojemnosci, traca bardzo malo energii jak leza niezuywane, wiec do lampy powinny byc jak znalazl, bo uzywa sie (a przynajmniej ja uzywam) relatywnie rzadko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja używam Eneloopy w 580ex. Jak najbardziej godne polecenia, lampa ładuje się na nich błyskawicznie, komplet wystarcza spokojnie na 500-600 zdjęć no i co najważniejsze nie muszę się martwić przed wypadem czy mi sie akumulatorki zdążyły rozładować. Trzeba też pamiętaż żeby kupić do komplety porządną ładowarke.

Edytowane przez KrisJR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi