Gość mariush190 Opublikowano 7 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2006 ja mam f2s i blok daje rade, ale BIX juz niezbyt. z moich nazwijmy to wyliczen wynika, ze procek daje ok 200-240W do ukladu, bo przy temp wody ok 40st na procku bylo 80. po wrzuceniu drugiego wentyle na bix temp na procku spadla do 66-68st, temp otoczenia to 30, temp wody teraz nie zmierze, bo stluklem termometr [;To raczej blok nie daje rady. 40*C to duza roznica miedzy temp cieczy a cpu. A co do bloków, to miedz jest b. dobrym przewodnikiem ciepła, i zawsze w miare rozprowadzi ciepło po bloku. IHS tez zawsze troszke pomoże. Popieram teorie ze Blok od Misia lub Prison PRO dobrze sie sprawdzą w dwujajecznych Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pipanol-pl Opublikowano 7 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2006 mi tez raczej sie wydaje ze to bloczek. ja mialem x2p na sempie ze zdjetym ihsem i bylo do bani .. jeszcze wieksza temp. na procku niz z nim. po wymianie bloczku tempo znacznie spadla i wszystko bylo oki. a tak sie sklada ze tez mam Bixa i nie nazekam. ale faktycznie zeby byl sprtawny to dwa wiatraczki sa potrzebne :)) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olgierdo Opublikowano 7 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2006 Witam Mam prisona V2 pro na D930. Procek podkręcony do 4.5ghz i napięcie 1.45V bez zadnych modów. temperature po ustabilizowaniu w iddle to okolo 38 - 40 stopni (rdzen) a w stresie do do 50 MAX. Mam Liquid pro. Bloczek rewelacyjny bardzo ladnie zbiera temperature. Reszta chłodzenia to: - nagrzewnica star + arctic coolery 12cm (te na gumkach) - rez z realitynet - atman 305 przerobiony na inline - węże 10/13 Ogólnie chodzi wspaniale gdyby nie pierdzący atman. pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xtreme Addict Opublikowano 7 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2006 logiczne, ze sie dobrze sprawuje - duza powierzchnia odbierania ciepla Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kyniek Opublikowano 19 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2006 No - Prison Pro V2 jest wydajniejszy od swojego klona(Cuba) - przy większych obciążeniach ta róznica będzie bardziej widoczna. Co do teorii że np. X3N by się lepiej sprawował na małym jądrze niż Prison Pro V2 (na takim były testy) a w przypadku większych jaj kolejność by się owróciła to nie jestem tego tak pewien - miedź ma za dużą termoprzewodność by parę mm grało jakąkolwiek rolę... to raczej kwestia pasty termo... Trudno mi uwierzyć że IHS pomaga w odprowadzaniu ciepła - bo jego zadaniem jest poprostu ochrona jaja i tyle.. IHS jest ze stali a nie miedzi... stal ma ok. 4 razy gorszą termoprzewodność niż miedź... więc jakim cudem ma pomagać? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzechu Opublikowano 19 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2006 IHS na A64 są z miedzi a nie ze stali. IHS wbrew pozorom pomaga w odprowadzaniu ciepła - głównie w wypadku kiedy źle założymy cooler/blok Ciepło z proca wtedy się rozchodzi na IHS. No i jest jeszcze kwestia wielkości samego rdzenia. Bez IHS'a radiator odbierałby to samo ciepło z dużo mniejszej powierzchni, a więc z IHS'em jest bardziej efektywnie chłodzony przy AC (przy WC troche to wygląda inaczej). To ostatnie stwierdzenie to moje przypuszczenie więc prosze nie krzyczeć :wink: Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 20 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2006 Niestety pomiędzy jajem a IHS i blokiem występują 2 połączenia i 2 warstwy materiału termoprzewodzącego: jajko<=>termo<=>IHS<=>termo<=>blok, bez IHS mamy tylko 1 połączenie i jedną warstwę termo: jajko<=>termo<=>blok Więc UPRASZCZAJĄC mamy w przypadku zdjęcia IHSa o 50% mniejsze straty w przewodności cieplnej samego odcinka jajko<=>blok, reszty nie trzeba dodawać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzechu Opublikowano 20 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2006 Zgadzam się, ale to nie wyklucza tego o czym pisałem wcześniej :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bok_RN Opublikowano 20 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2006 z zaskoczeniem stwierdzam że muszę się zgodzić z Benito. ojej :D @Grzechu: jesli radiator jest z miedzi to IHS nie pamaga w żaden sposób - tak czy owak ciepło jest rozprowadzane po nim całym. Co do bloków desygnowanych pod 2 jądra umieszczane osobno na laminacie - zapraszam na ZJAZD :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzechu Opublikowano 20 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2006 Chodziło mi o to, że radiatory są stosunkowo duże (powierzchnia styku z procesorem i cała reszta) IHS pomaga rozprowadzić ciepło z rdzenia na większej powierzchni niż miałoby to miejsce na gołym rdzeniu - i tylko o to mi chodziło. Nie twierdze natomiast, że temp. z IHS'em są mniejsze (nigdzie tego nie napisałem) a składa się na to wiele czynników jak już wcześniej wspominane przez Benito połączenia past gdzie występują straty przewodności cieplnej. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 20 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2006 Czyli twierdzisz że IHS lepiej rozprowadzi ciepło niż spód bloczka/radiatora? hmm? Przecież pełnią tę samą funkcję, a mniejsza ilośc połączeń skutkuje lepszą wydajnością. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 20 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2006 Chodziło mi o to, że radiatory są stosunkowo duże (powierzchnia styku z procesorem i cała reszta) IHS pomaga rozprowadzić ciepło z rdzenia na większej powierzchni niż miałoby to miejsce na gołym rdzeniu - i tylko o to mi chodziło. Nie twierdze natomiast, że temp. z IHS'em są mniejsze (nigdzie tego nie napisałem) a składa się na to wiele czynników jak już wcześniej wspominane przez Benito połączenia past gdzie występują straty przewodności cieplnej. Pozdrawiam ale co za roznica? Przeciez wtedy IHS odbiera ciepło z małej powierzchni, a wtedy cooler z duzej, wiec jezeli "od razu" cooler bedzie odbieral z rdzenia to straty beda mniejsze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mariush190 Opublikowano 20 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2006 ale co za roznica? Przeciez wtedy IHS odbiera ciepło z małej powierzchni, a wtedy cooler z duzej, wiec jezeli "od razu" cooler bedzie odbieral z rdzenia to straty beda mniejsze.Gdyby chociaz pod ihsem pasta termoprzewodząca nie był jak "kreda" taka sucha i krucha. I tutaj mam pytanie: Czy odczuje róznice miedzy najwydajniejszą pastą Coolboratory, a naprzykład Arctic silver5 ?? Czoywiscie z załozonym IHSem. Skoro pod ihsem jest pasta gorszej jakosci niz sylikonowa H ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kyniek Opublikowano 20 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2006 Niestety pomiędzy jajem a IHS i blokiem występują 2 połączenia i 2 warstwy materiału termoprzewodzącego: jajko<=>termo<=>IHS<=>termo<=>blok, bez IHS mamy tylko 1 połączenie i jedną warstwę termo: jajko<=>termo<=>blok Więc UPRASZCZAJĄC mamy w przypadku zdjęcia IHSa o 50% mniejsze straty w przewodności cieplnej samego odcinka jajko<=>blok, reszty nie trzeba dodawać. Zgadzam się w pełni!! nic dodać nic ująć tej wypowiedzi! no mogę jedynie dodać że największe straty wydajności następują przy połączeniu jajo->blok - chodzi o pasty termo - są świetne ale nadal jest to najsłabszy element w łańcuszku przewodzenia ciepła... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzechu Opublikowano 20 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2006 Czyli twierdzisz że IHS lepiej rozprowadzi ciepło niż spód bloczka/radiatora? hmm? Przecież pełnią tę samą funkcję, a mniejsza ilośc połączeń skutkuje lepszą wydajnością. W całych tych moich wypocinach (czysto teoretycznych bo w rzeczywistości wiadomo jak jest - złej jakości pasta, krzywo przylegający ihs itd.) chodzi o to, że IHS pozwala rozprowadzić ciepło na większej powierzchni przez co i przez większą część powierzchni to ciepło zostanie odebrane. Ale jak juz pisałem - to wszystko tylko teoria i to w dodatku moja :-P Pozdrawiam i EOT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martin_Ez Opublikowano 29 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2006 odswieze troszke temat co do dwujajowcow. otoz tak. zlozylem swoje pierwsze WC w skladzie: CPU: Prison V2 Pro Chlodnica: Cooltek Maxistream Triple + 3Papsty na 5V Pompka: Laing DCC 1T wszystko na NK12 (na razie bloczek tylko na CPU, wkrotce GPU) calosc chodzi na sprzecie jak w podpisie. na podkreconym procu do 2860Mhz (260x11) napiecie 1,425V tempy IDLE 33-36 STRESS 50-55. temperatura w pokoju to ok. 28-30st. teraz pytanie. czy te temperaturki nie sa aby troszke za wysokie? moze cos nie tak zlozylem? obieg mam taki: POMPKA>CPU>CHLODNICA>POMPKA itd. miedzy chlodnica a pompka trojniczek z Airtrapem. chlodziwo plynie i zadnych przeciekow. acha. wszytko lezy prawie na tym samym poziomie bo jest to obudowa desktop. sugestie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
termit_tm Opublikowano 29 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2006 krzywa czapka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 29 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2006 Norma dla X2. Co do waszych spisków i teorii na temat blokow pod 2 jajka ;). Wiecie jak wyglada X2? Wiecie jak wyglada Presler? Wiece jak wygląda Conroe ;) ? One maja dwa jajka w jednej strukturze, czyli tak jakby bylo jedne, nieco wieksze jajko. Smithfield? Dwa malutkie jajka obok siebie - jadra przypominaja rdzen bartona, tylko z malutka dzierka po srodku. A czy przy bartonach ktos zwracał uwage czy blok bedzie dobry ze wzgledu na budowe procka? Pomijajac juz moja wypowiedz. Miedz cholernie dobrze przewodzi cieplo, wiec roznice beda i tak niezauwazalne - czy te jajko bedzie mialo 12 czy 14mm... zadna roznica Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martin_Ez Opublikowano 29 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2006 krzywa czapkapo laickiemu prosze. krzywe co? :blink: Norma dla X2. Co do waszych spisków i teorii na temat blokow pod 2 jajka ;). Wiecie jak wyglada X2? Wiecie jak wyglada Presler? Wiece jak wygląda Conroe ;) ? One maja dwa jajka w jednej strukturze, czyli tak jakby bylo jedne, nieco wieksze jajko. Smithfield? Dwa malutkie jajka obok siebie - jadra przypominaja rdzen bartona, tylko z malutka dzierka po srodku. A czy przy bartonach ktos zwracał uwage czy blok bedzie dobry ze wzgledu na budowe procka? Pomijajac juz moja wypowiedz. Miedz cholernie dobrze przewodzi cieplo, wiec roznice beda i tak niezauwazalne - czy te jajko bedzie mialo 12 czy 14mm... zadna roznica tzn. mam rozumiec ze jest ok? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!k Opublikowano 29 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2006 po laickiemu prosze. krzywe co? :blink:czapka = IHS Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 29 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2006 Też mi sie wydaje, że krzywa czapka, ponieważ różnica miedzy idle a stress jest troche zbyt duża jak na wc. Ogolnie nie powinna być wieksza niż 10C (ale nie mowie tutaj o grzejnikach intelach) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 29 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2006 Ja przychylam sie do zdania MaSell'a. Wystarczy poczytac temat o X2 jakie ludzie maja tempy. Sa tam znacznie wieksze roznice idle/stress niz w venice. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PMichalak Opublikowano 29 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2006 Przecież masz 30 stopni w pokoju woda myślę, że z 8-12 stopni cieplejsza czyli w stresie różnica między wodą a procem wcale nie jest duża jak na x2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martin_Ez Opublikowano 29 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2006 dzięki wszytskim. czuje sie troszke lepiej po waszych slowach :) choc powiem ze na AC w takim samym konfigu mialem IDLE 40-43 STRESS 60-63 oczywiscie to tylko do testow :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 6 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2006 Tak daje sobie radę PowerX 2.0 z A64 3800+ na rdzeniu Toledo (5CD). IHS niektnięty. Wszystkie wentyle na max. 2,9GHz 1,4 vcore w biosie Temperatura otoczenia - ok. 25 st. Temperatura wody - ok. 30 st. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wisnia666 Opublikowano 9 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2006 Norma dla X2. Co do waszych spisków i teorii na temat blokow pod 2 jajka ;). Wiecie jak wyglada X2? Wiecie jak wyglada Presler? Wiece jak wygląda Conroe ;) ? One maja dwa jajka w jednej strukturze, czyli tak jakby bylo jedne, nieco wieksze jajko. Smithfield? Dwa malutkie jajka obok siebie - jadra przypominaja rdzen bartona, tylko z malutka dzierka po srodku. A czy przy bartonach ktos zwracał uwage czy blok bedzie dobry ze wzgledu na budowe procka? Pomijajac juz moja wypowiedz. Miedz cholernie dobrze przewodzi cieplo, wiec roznice beda i tak niezauwazalne - czy te jajko bedzie mialo 12 czy 14mm... zadna roznica Presler ma 2 jajka pod czapką odzielnie, smithfiled ma je w jednym kawalku ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orion_THG Opublikowano 10 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2006 (edytowane) W całych tych moich wypocinach (czysto teoretycznych bo w rzeczywistości wiadomo jak jest - złej jakości pasta, krzywo przylegający ihs itd.) chodzi o to, że IHS pozwala rozprowadzić ciepło na większej powierzchni przez co i przez większą część powierzchni to ciepło zostanie odebrane. Ale jak juz pisałem - to wszystko tylko teoria i to w dodatku moja :-P Pozdrawiam i EOT Masz racje ale tylko w przypadku gdy cooler jest caly aluminiowy. Wtedy miedziany IHS (pod warunkiem ze nie jeset krzywy) dziala jak coldpalte i rozprowadza cieplo rowno po calej stopie radiatora. Jednak w przypadku gdy urzadzenie chlodzace (czy to AC czy blok wodny) jest z miedzi to IHS tworzy tylko zbedne "mostki termiczne" i pogarsza przewodnosc przez podwojenie ilosci polaczen przesmarowanych pasta. Gdy stopa jest miedziana to cala dziala jak coldplate i IHS tylko izoluje jadro. Bez wzgledu na to jak dobre jest polaczenie straty sa ZAWSZE wieksze jak w przypadku przeplywu ciepla w ciągłym ośrodku... Fizyka sie kłania. Edytowane 10 Sierpnia 2006 przez Orion_THG Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 10 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2006 Tak daje sobie radę PowerX 2.0 z A64 3800+ na rdzeniu Toledo (5CD). IHS niektnięty. Wszystkie wentyle na max. 2,9GHz 1,4 vcore w biosie Temperatura otoczenia - ok. 25 st. Temperatura wody - ok. 30 st. a u mnie sprawdza się na Conroe otoczenie 22 woda 24 CPU IDLE 40 (core temp) CPU LOAD 50 (Super PI 16M) tak śrenio bo waha się 1-3 stopnie Prime nie sprawdzałem bo raczej na bank się wysypi (3,6GHz 1,56V) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mariush190 Opublikowano 10 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2006 a u mnie sprawdza się na Conroe otoczenie 22 woda 24 CPU IDLE 40 (core temp) CPU LOAD 50 (Super PI 16M) tak śrenio bo waha się 1-3 stopnie Prime nie sprawdzałem bo raczej na bank się wysypi (3,6GHz 1,56V) ee, tutaj chyba razi po oczach słaba wydajnośc bloku. Bo jak temp. wody 24*c to temp CPU nie powinna byc wieksza niz 34*C. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dem Opublikowano 10 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2006 Zobacz jaki procek chłodzi ten blok. PowerX i słaba wydajność :ploom: Nie twierdzę, że ten blok, to demon wydajności, ale sprawdź tutaj. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...