Skocz do zawartości
Conti

Kalibracja Kolorów - Wydruk A Monitor

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie mam pytanie.

Niedawno kupiłem Canona 4200 i wszystko byłoby fajnie, gdyby nie dość spore różnice w kolorach pomiędzy monitorem a drukarką. Zdjęcia na monitorze są cieplejsze i mają troche inne odcienie. Na wydruku jest żółciej i więcej odcieni z pogranicza zielono/niebieskich.

Wstępnie kombinuje w ten sposób, że do wydrukowanego już zdjęcia staram się dopasować obraz wyświetlany na monitorze, ale czy tędy droga ??

W jaki sposób skalibrować / dopasować te urządzenia (monitor to LG Flatron 795 FT na początku temp barw ustawiona na 6500K, ale aby w miare upodobnić do uzyskanego wydruku ustawiłem: R:77, G:79, B:46) ??

Po zmianie papieru na którym się drukuje znowu czeka kalibracja monitora ??

Prosze o jakieś wskazówki - nigdy wcześniej nie drukowałem zdjęć ani nie wywsyłałem do labów.

A - i tu też jest pewien problem - dopasuje monitor do drukarki a wtedy z labu mogą przyjść cuda / kwiatki itp ...

Jest może jakiś standard do którego można ustawić monitor i drukarkę??

Drukuje spod dołączonego do drukarki programu - jest prosty i jak na razie podoba mi się.

Prośba o odrobine poświęcenia i napisania paru słów.

Edytowane przez Conti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi