Skocz do zawartości
HQ12

UTOPIC KOMPUTER??!

Rekomendowane odpowiedzi

cos gdzies kiedys czytalem o jakis cieczach termoprzewodzacych ktore nie przewodza pradu* i mam pytanko gdzie je kupic jakie najlepsze i za ile)))) mowie calkiem serio utopie drania szkoda tylko ze hdd niemozna bo chodzi cholernie glosno(( a moze ktos juz utopil hdd jesli tak to jaki byl moral bajki)?? pozatym jak taka ciecz nalezycie schlodzic??

mam nazdieje ze ludzie sa w temacie i dostane mnustwo insruktazowych i konkretnych odpowiedzi

a na moje usprawiedliwienie powiem ze te cale w/c nie budzi u mnie zaufania pozatym tak licze ze wyjdzie taniej))))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rzeczywiscie olej transformatorowy sie do tego nadaje (oczywiscie odwirowany)

Tyle ze sama wanna tego oleju Ci nie wystarczy

Zreszta nawet nie moglbys trzymac tego kompa w oleju i w wannie

Olej ten musi byc hermetycznie zamkniety i zastosowane odwilzacze silikagelowe (wchlania sqbany wilgos z otoczenia)

Poza tym musialbys i tak jakos chlodzic ten olej , nie ?

No wiec do tego pompa (posc wydajna musiala by byc) zebata , chlodnica (najlepiej wymiennik olejowo-wodny)

Tak wiec mimo ze teoretycznie jest to mozliwe w domowych warunkach, zdrowia Ci zycze i duuuzo kasy na takie chlodzenie 8) o miejscu do poskladania takiej instalacji nie wspominam 8O

Wydaje mi sie ze jedynie WC jest w miare osiagalnym finansowo i gabarytowo, wydajnym i prostym sposobem chlodzenia prockoof i reszty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w jakimś PCWorld Komp.był pokazany sposub na utopienie dysku, chociaż nie dośłownie - dysk został włożony w hermetycznym woreczku do pudełka z wodą (takie na żarcie) to poleciało do szuflady 5,25 i podłączyli to do reszty WC - pamietam atrykuł to był Extremalny tuning sprzsętu - numer 12/2001. Podobno chodził cichutko i chłodzenie też miał niezłe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Olej mineralny (transformatorowy) chłodzenie - optimum pompa, chłodnica + coolery, + ew. peltierki..

HD teoretycznie po DOKŁADNYM uszczelnieniu można też utopić, ale jest ryzyko!!! (pozatym nie wszystkie modele da się dokładnie uszczelnić!!!!)- pozatym zawsze zostaje latex i zrobienie kondoma na dysku po wpięciu wszystkich kabli :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dlaczego chermetycznie?? nierozumiem olej chlonie wilgoc??!! na zdiatkach to tak wygladalo ze klijent polozyl plyte w pojemniku ze styropianu wypelnionym owa ciecza?? a z tego co pamietam chlodnica wygladala podobnie tz zamiast plyty w pudle byl dosc dziwny uklad chlodzacy) i tak to sie przelewalo z pojemnika do pojemnika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

dlaczego chermetycznie?? nierozumiem olej chlonie wilgoc??!! na zdiatkach to tak wygladalo ze klijent polozyl plyte w pojemniku ze styropianu wypelnionym owa ciecza?? a z tego co pamietam chlodnica wygladala podobnie tz zamiast plyty w pudle byl dosc dziwny uklad chlodzacy) i tak to sie przelewalo z pojemnika do pojemnika

Nie wiem dlaczeo ten olej wchlania wilgoc 8O

Tak jest i tyle !

Pracuje w Energetyce i wiem co mowie, olej w wylacznikach WN jest co jakis czas wymieniany i wirowany (wytraca sie woda i inne rzeczy)

Tam gdzie musi docierac powietrze montowane sa te odwilzacze silikagelowe

Z tym chlodzeniem "klijenta" to nie wiem co mogl tam miec, ale chyba logicznym jest ze jak chcesz zchladzac kompa, to nie bedziesz czekal az sam wystygnie, tylko mu w tym pomagasz nie ?

Sam pomysl na zrobienie zbiornika ze styropianu wydaje mi sie wybitnie dziwny i niepraktyczny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czytalem kiedys o czyms takim .. koles zrobil to tak ... zapodal sobie 300 litrowe akwarium i wlal tam OLEJ MINERALNY ... ktory ma dobre wlasciwosci termoprzewodzace ale nie przewodzi pradu .. akwarium oblozyl styropianem .. aby nie robilo mu sie zbyt zimno w pokoju ... ale jest jeden problem ... bo do schloadzania cieczy uzywal agregatu chlodniczego z lady chlodniczej takiej sklepowej ... temperatura w kawarium wynosila -40 C ... komp przez samo schlodzenie dostal cos ponad 50 % wiecej wydajnosci ... ale dysku to nie ma jak zanuzyc dlatego ze dyski nie sa w pelni hermetyczne ... wiele dyskow ma male otwory ... ktoredy moglaby dostac sie ciecz .... no oczywisie wtedy nie uzywasz wiatrakow ... ale i tak halas wydawany przez sam agregat musi byc porazajacy ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest jeszcze jedna rzecz (pisalem o niej w innym topicu)

EKSPANZYNA (uzywana w wylacznikach WN)

Jest to ciecz dielektryczna, o ciekawym zoltozielonym zabarwieniu

Jej gestosc jest zblizona do wody

Z nia byloby duzo mniej problemow, jest tylko jeden feler :

CENA, w zwiazku ztym dosc ciezko bedzie zalatwic wieksza jej ilosc

poza tym musisz miec znajomosci w brygadach wylacznikowych Energetyki

Reszta byla by spox :o

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a nie latwiej to zrobic w inny sposob?

mianowicie lejesz takiego oleju do akwawarium duzego i z miedzianej rury robisz wymmiennik ciepla tak ze sam olej nie musi byc wyprowadzany poza akwarium! zawsze mozna uzyc wentylatorkow 80mm jako pomp zeby ten olej krazyl miedzy ta miedziana rura a plyta- oczywiste jest ze taki wentyl ledwo bedzie sie krecil ale tutaj chodzi tylko o to zeby byl chociaz minimalny ruch tego oleju. potem wszystko szczelnie zaklejasz i finoto.

wode mozna z latwoscia chlodzic np. w watertower'ach (albo bong cooler'ach, jak kto woli) do temperatury ponizej pokojowej i to powinno pomoc zniwelowac straty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mozna to zrobic na kilka roznych sposobow, to fakt

tyle ze jest jedna sprawa :

to zajmie mnoostfo miejsca, no i olej transformatorowy nie pachnie najpiekniej :?

wyobrazasz sobie swoj pokoj, gdyby ci szlag trafil akfarioom ?

wspolczuje ci, somsiadom tesh :mrgreen:

mimo wszystko WC rulzzzzzzzz !!!!!!!!! 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mozesz terz uzyc oleju mineralnego (niewiem czy tao samo co transformatorowy czytalem w CDAction ze jakis goscu wsadil pc (bez cdromow flopkow hdd i zasilacza) do takiej wanienki ze styropianu (chyba) pompka ogrodowa wyciagal olej na taka plytke metalowa z klimatyzacji (to cos co wsrotku plynie freon i chlodzi ) z kturej olej spadal spowrotem do wanny z pc. mozna terz wsadzic ta plytke besposrednio do oleju ale to tylko moj pomysl kombinujcie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tez tak sobie kombinuje zeby pc i chlodnica w jednej wanie plywaly))

dalbym ze dwa wentyle 120 super mocne a co mi tam ze sa glosne niech se beda)) i tak to by sie ladnie przelewalo)))

czy ten mineral jest mniej smierdzacy od tych transomatorowych??;-P

tak ps to moja starsza robi w ec zeran))) ojciec tez)))))))) i olej bym mial ze free))) wiec jak to drugie sie nazywa i czy to aby napewno dobry plom))

a i jeszcze jedno jakie sugestie takie ful konkretne jak zrobic przyzwita chlodnice??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm.. z tego co wiem mineralny albo w ogole nie ma zapachu albo jakis taki calkiem do zniesienia ... dobra chlodnice .. pierdyknij jakas od samochodu np ... od zuka powinna styknac :)))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no tak ale no bo zawsze jest jakies ale)) jak to poskladac mam dobra intuicje ale )) przydalby sie szczegulowe porady doswiadczonych w tym zakresie osob)) a tak na pierwszy zut oka to taka zukowska chlodnica po pierwsze ma wentyl czego chce sei pozby badz wyciszyc maxymalnie jak sie tylko da po drugie chlodnica musi byc zanuzona w oleju wiec jak ja bedzie ten wentyl chlodzil)? po traecie w bg2 lepiej gra sie druzyna 1x-mag 2x-lucznik 2x-berserker walacy latajacym mlotem lub toporem) 1x-cos mozna wybrac ja wziolem niziolka ktory strzela z procy ale fajna zabawa)) wiedz radzcie)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moj peltier standartowo zalewa proca 1 w tygodniu... i jedyny efekt zalania.. to ze woda spowalnia procka o 2/3... jak mi sie zechce to udostepnie fotosy.. jak wyglada zalany celeron :)))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...