Skocz do zawartości
lopo

kolejny projekt bloku

Rekomendowane odpowiedzi

Co sądzicie o takim bloczku...???

Kanał na środku: 12 mm, pozostałe : 10 mm

zdjęcie drugie przedstawia frezowanie tego szerszego kanału...

tzn chcę najpierw na pewną głębokość (powiedzmy 5 mm) wyfrezować frezem 12 mm a potem (na 8 mmw dół) wyfrazować takie pręciki tzn. chcę frezować frezem 2 mm i uzyskać taki radiatorek zaraz nad rdzeniem...

te mniejsze pręciki mają miećwymiar 1mmX1mm a te większe 2mmX1mm

reszta będzie frezowana na 13 mm głębokości frezem 10 mm,podstawa - 2mm grubości...

acha - z góry dekiel-5mm i skręcony z resztą 4 śrubami i między dekiel a resztę uszczelka umiejscowiona w szczelinie 2 mm - kształt szczeliny widać dookoła kanału na obrazku 1...

To chyba wszystko...proszę o sugestje...bloczek

radiatorek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Byl juz takio projekt zdjecie strasznie duze ale poszukaj na forum tematu bloki tam sa najlepsze propozycje.Ocena nie bedzie to za wydajne

Wiem,że jest dużo...już przejrzałem chyba wszystkie topici na ten temat...

Ale nie wiem czemu sądzisz,że nie będzie wydajne :?: :roll:

Może parę słów wyjaśnienia :?:

Projekt był podobny ale nie identyczny-nie tak wysokie słupki radiatorka nad rdzeniem, niezwężający się kanał(jak to wpłynie na wydajność...pewnie nie wpłynie :wink: ),kanały o innej głębokości...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zobacz samo jadro bloku zaajmie ten 12mm otwor na srodku cieplo nie jest tylko oddawane na srodek ale i na boki wiec ten jak to nazwac scianka od kanalu bedzie sie nagrzewac wiec wypadalo by zrobic wiekszaa przestrzen .I moze ale sa lepsze projekty poszukaja nap^rawde warto moze zgraniczne strony! :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zobacz samo jadro bloku zaajmie ten 12mm otwor na srodku cieplo nie jest tylko oddawane na srodek ale i na boki wiec ten jak to nazwac scianka od kanalu bedzie sie nagrzewac wiec wypadalo by zrobic wiekszaa przestrzen .I moze ale sa lepsze projekty poszukaja nap^rawde warto moze zgraniczne strony! :)

Nie tylko sam otwór bo sam środek rdzenia wypada 12 mm od początku tego kanału 12 mm,więc powierzchnia oddawania ciepła w okolicy samego rdzenia będzie około 2 razy większa od jądra i będzie dodatkowo zwiększona przez te wystające pręciki...

Może jakieś sugestje co do wysokości pręcików itp...

Mam do dyspozycji frezarkę na frezy palcowe i takie rozwiązanie wydaje mi się najlepsze pod względem wydajność / trudność wykonania... :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a może coś takiego??

blok

po bokach kanały 12 mm frezem na 13 mm głębokości,dno: 2mm,

te finy na 8 mm będą wystawać ponad dno,blok będzie miał 15 mm wysokości + dekiel na 5 mm

dekiel

będą 3 wloty na środku i 2 wyloty po bokach i jak widać wloty będą przewężone....

Czekam na sugestje....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi