Skocz do zawartości
kurek

Creative Gigaworks Progamer 5.1 G500

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Moze tu mi ktos pomoze.

Mam taki maly problem, mianowicie gdy w grach wlacze opcje EAX to dzwiek znika :mur: Glosniki te i karte kupilem po to aby w grach jak najlepiej wykorzystac ich potencjal a tu kiszka :sad:

Ma ktos jakis pomysl?

Nie masz czasami zainstalowanych KX'ów??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OLAF_SKARPA są 2 możliwości

1 Ustawić na pilocie na tył troche więcej (ale tego nie polecam najlepiej na pilocie mieć wszystko max a bawić sie w sterownikach)

2 Po prostu poszukaj w sterownikach do karty w ustawieniach , miałem standardowe stery od audigy i było teraz mam kx'y i też jest więc w każdych powinno być takie coś

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ehh no i te wspaniałe Creativy padły... :(:(:( rozłączyly się i już niechcą sie uruchomić:( zero znaków życia, napięcie nie dopływa niewiem co się stałoa nawet głośno niesłuchałem. To się nazywa markowy sprzęt! Niemiałem zaufania do firmy Creative po kupnie zestawu t3000, myślałem ze to będzie coś lepszego tymbardziej że cena atrakcyjna, zestaw świeci certyfikatami a to jest wielkie G*****!!! odradzam kupna zestawów głośnikowych firmy Creative. Lepiej dołóżcie i kupcie sobie Logi-techy. Co za szmelc:(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powracając do naszego zestawu. Wiec ja mam taki problem. Słuchając muzyki na maksa po jakiś 30, 40minutach głośniczki wyłączają się od sieci :blink: poprostu zdychają i wyłącza się całe napięcie w zestawie bo na pilocie nie pali się czerwona dioda i z tyłu suba też nic się nie świeci. Po odłączeniu ich od prądu i poczekaniu ok 5minut załączają się i grają znowu. Jak znowu je zaczynam katować na maksa to po ok 10minutach znowu zdychają i nie ma w nich napięcia:/. Co to może być?? Jakiś bezpiecznik antyprzepięciowy? Czy może coś je zabezpiecza przed spaleniem? Wcześniej tzn przez te dwa miesiące od kiedy je posiadam nic podobnego się nie działo a też potrafiłem je docierać przez nawet godzinę odsłuchu na maksa. Czy to jest normalne czy coś się w nich zrąbało i konieczna będzie pomoc serwisu?? proszę o pomoc posiadaczy zestawu. Pozdrawiam!

dodam że jak słucham muzyki z kulturką to nic się nie dzieje tzn do ok 4kreski na pilocie + wszystkie inne ustawienia (center, sub, rear, treble) są na full.

ehh no i te wspaniałe Creativy padły... :(:(:( rozłączyly się i już niechcą sie uruchomić:( zero znaków życia, napięcie nie dopływa niewiem co się stałoa nawet głośno niesłuchałem. To się nazywa markowy sprzęt! Niemiałem zaufania do firmy Creative po kupnie zestawu t3000, myślałem ze to będzie coś lepszego tymbardziej że cena atrakcyjna, zestaw świeci certyfikatami a to jest wielkie G*****!!! odradzam kupna zestawów głośnikowych firmy Creative. Lepiej dołóżcie i kupcie sobie Logi-techy. Co za szmelc:(

Albo ja nie umiem czytać, albo Ty coś kręcisz :mur: Po pierwsze to sprawdź bezpiecznik w subie, a po drugie co to za przyjemność słuchania muzyki ze wszystkimi opcjami na full? Przecież przy takich ustawieniach brzmią jak zarzynana świnia :blink: To, że tobie się zjarały to nie znaczy ze zaraz firma jest do [gluteus maximus], ja przesłuchałem ponad 600h (dane z licznika w foobar'ze) muzyki na tych głośnikach i żadnych usterek nie zauważyłem, po za tym masz 2 lata gwarancji więc w czym problem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Albo ja nie umiem czytać, albo Ty coś kręcisz :mur: Po pierwsze to sprawdź bezpiecznik w subie, a po drugie co to za przyjemność słuchania muzyki ze wszystkimi opcjami na full? Przecież przy takich ustawieniach brzmią jak zarzynana świnia :blink: To, że tobie się zjarały to nie znaczy ze zaraz firma jest do [gluteus maximus], ja przesłuchałem ponad 600h (dane z licznika w foobar'ze) muzyki na tych głośnikach i żadnych usterek nie zauważyłem, po za tym masz 2 lata gwarancji więc w czym problem?

a gdzie znajduje się ten bezpiecznik i po czym poznać że jest uszkodzony? no rozumiem że mam 2latka gwarancji ale kto po 2miesiacach użytkowania chciałby sie juz rozstawać z zestawem to raz, dwa jakoś nie specjalnie mi pasuje to że mam je spakować spowrotem do pudła, dźwigać je i zawieść do sklepu po czym czekać 2tygodnie :?

wiesz ja niejestem żadnym audiofilmem no ale zgodze się jak sie slucha ich na ful to dzwiek niejest super idealny ale na moje potrzeby odsłuchu wystarcza, przydałoby się jednak wiecej basu no ale cuż... zgodze się da się przesłuchać ponad 600h jeśli słucha się do 3kreski max. Jednak ja nieraz lubię dowalić max nawet czesciej niż nieraz. Mój kumpel ma zestaw z-5500 jest tyrany przez niego równo (jest tam druga skala głośności zwana Bostem) i działa już przeszło pół roku bez żadnych problemów. Gdybym miał te 1200zł to kupiłbym tamte ale gdybym wiedział że za te 630zł kupie sprzęt który będzie częstym gościem w serwisie to wolałbym poczekać i odkładać na tamten zestaw.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bezpiecznik jest pod wtyczką zasilania na subie, jak go wyciągniesz to się przyjrzyj powinno być dobrze widać czy jest sprawny czy przerwany... Małe ot ja bym miał 1,2kzł to na pewno nie zmarnował bym tej sumy na żaden zestaw głośników komputerowych... EOT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bezpiecznik jest pod wtyczką zasilania na subie, jak go wyciągniesz to się przyjrzyj powinno być dobrze widać czy jest sprawny czy przerwany... Małe ot ja bym miał 1,2kzł to na pewno nie zmarnował bym tej sumy na żaden zestaw głośników komputerowych... EOT

dobra znalazłem bezpiecznik i jest on cały tzn drucik w środku nie jest przerwany. Czyli poszło coś wiekszego i bez serwisu się raczej nieobędzie :sad: ehh a miałem sobie urządzić wieczór kinowy :?

w sumie też prawda za 1200zł można już kupić coś lepszego niż zestaw głośników komputerowych albo można też dołożyć ok 800zł i kupić już całkiem niezły zestaw kolumn z amplitunerem do kina domowego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam te creativy juz 7mies. i czest zdarza sieze roskrecalem je na opór i jak narazie odpukac nic sie nie dzieje. moze trafilej na jkis lipny egzemplarz :) A tak wogole to szkoda ze w sklepie nie wymieniaja odrazu na nowe. tylko trzeba czekac 2tyg :P

do i zawiozłem zestaw do MM w Łodzi i musze czekać max do 3tyg ale cośmi się wydaje że w ciągu 2tyg je przyślą. No właśnie szkoda że nie wymieniają odrazu bo z tego co się dowiedziałem to firma Creative nie bawi się w naprawy tylko wymieniają dany produkt na nowy. Na 8 przypadków 7 to wymiana. Wpisali mi w usterke brak zasilania no i faktycznie tak było, poza tym sub dziwnie dzwonił jak już pisałem wcześniej, w środku coś waliło a na finish padły doszczętnie. Spojrzałem na datę zakupu: 23.12.2006r czyli nie wytrzymały nawet miesiąca :mur: może tak jak mówisz fabrycznie były nastawione na zepsucie czyli były wadliwe... :?

tak poza tematem zastanawiałem się dzisiaj nad takim o to dodatkiem do tych Creatków http://www.tomshardware.pl/video/20040120/...ve_labs-06.html i niewiem czy jest to gra warta świeczki wydać 450zł na ten dekoder, czy nie lepiej sprzedać Creativy, dodać te 450zł i jeszcze dołożyć jakieś 200zł i kupić Logi z5500. Co wy o tym myślicie? Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie teraz na twoim miejscu jak dostaniesz nowe creativi to dobrzeje sprzedasz o dorzucic kasy do ligitecha z5500 :) przynajmniej ja bym tak zrobil :P

hehe też bym tak zrobił ale jeszcze trzeba mieć to 600zł przynajmniej na dołożenie do logów. No niestety z kasą to u mnie teraz nie za bardzo :sad: :sad: narazie musze się zadowolić tym co mam bo wkońcu lepszy rydz jak nic :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Posiadam głośniki CREATIVE G500 Pro i chciałem je podłączyć do XO.

Aby uzyskać pełny dzwiek 5.1 trzeba posiadać dekoder.

Mam możliwośc kupienia dekodera z zestawu G580 http://www.benchmark.pl/r.php?file=http://...e/strona-1.html.

I teraz pytanie czy da się podłączyć te głośniki do tego dekodera? Chciałem rowniez podłaczyc kompa (sound blaster AUDIGY) z głosnikami przez ten dekoder wejsciem coaxial (przez to gniazdo poniewaz dekoder ma tylko 1 wejscie optyczne). CZy uzyskam te same efekty co poprzez podłączenie kablem optycznym?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Posiadam głośniki CREATIVE G500 Pro i chciałem je podłączyć do XO.

Aby uzyskać pełny dzwiek 5.1 trzeba posiadać dekoder.

Mam możliwośc kupienia dekodera z zestawu G580 http://www.benchmark.pl/r.php?file=http://...e/strona-1.html.

I teraz pytanie czy da się podłączyć te głośniki do tego dekodera? Chciałem rowniez podłaczyc kompa (sound blaster AUDIGY) z głosnikami przez ten dekoder wejsciem coaxial (przez to gniazdo poniewaz dekoder ma tylko 1 wejscie optyczne). CZy uzyskam te same efekty co poprzez podłączenie kablem optycznym?

Czy da się podłączyć to nie wiem, bo link nie działa i nie wiem co to za dekoder, co do różnicy pomiędzy optykiem, a coaxial to na sprzęcie tej klasy różnicy nie powinieneś odczuć...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.benchmark.pl/r.php?file=http://...e/strona-1.html

Sprawdz teraz:)

A jakim kablem można podłaczyc dekoder(wejscie coaxial) z audigy?

Bo z jednej i z drugiej strony jest inna wtyczka. A nie widziałem dzwiekówek z wyjsciem coaxial.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co wiem w zestawie powinna być przejściówka z jack'a na chinch'a, bo dźwiękówki Creativa mają właśnie wyjście cyfrowe w postaci jack'a....

EDIT: Będzie pasował do większości zestawów 5.1

Edytowane przez -=KAX=-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 dziwne rzeczy zauważyłem może ktoś będzie wiedział oco w tym chodzi . Pierwsze to po zmienie płyty głównej zmienił sie dźwięk :? albo mi sie wydaje albo sie zmienił chociaż niepowiniem bo przecież cały czas używam tego samego audiga tych sameych sterownikow itd . Druga rzecz to to odcinanie subwofera mam na ustawieniach od 10 hz do 320 hz jak dam na 320 to sub daje mniej basu w satelitki jakby więcej niż normalnie a jak dam na 10hz to odwrotnie , jak to ma być ustawione?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do płyty to dźwięk może się zmieniać, sam miałem zakłócenia od kontrolera IDE, a po przesiadce na SATA zakłócenia ustąpiły. Co do odcięcia suba to ja mam ustawione w konsoli THX 80Hz i imho przy tym ustawieniu gra najlepiej...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Druga rzecz to to odcinanie subwofera mam na ustawieniach od 10 hz do 320 hz jak dam na 320 to sub daje mniej basu w satelitki jakby więcej niż normalnie a jak dam na 10hz to odwrotnie , jak to ma być ustawione?

odciecie oznacza prog, ponizej ktorego sygnal bedzie wysylany do suba a nie glosnikow. sprawdz w glosnikach jakie sa parametry suba i ustaw taki prog odciecia. proste.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy ktos ma zestaw X-Fi + G500 ?? chodzi mi o ustawienia equalizera do sluchania rocka, bardzo czesto slucham drum n bass'ow wiec bass w G500 odpowiada mi jak najbardziej, ale czesto tez slucham rocka/metalu i wtedy juz jest troche gorzej... jakie ustawienia najlepiej sie sprawdzaja dla tej muzyki?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie.. mam X-fi xtreme music + Gigaworks 500 .. i nie dziala mi glosnik centralny .. tzn. jak wcisne w pilocie UPMIX to sie wlancza.. ale dialog zamiast byc na centralnym. glosniku to jest na Przedni L przedni P i centralny.. i robiac testy tez prawy slychac centralny nie lewy slychac i tyllnie slychac.. ktos pomoze ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich ponownie :) wreszcie się doczekałem moich głośników z serwisu. Cały komplet został wymieniony na zupełnie nowy i na nowo go docieram:) Firma Creative ma za to dużego plusa gdyż myślałem że sam sub zostanie wymieniony a oni dali calutki nowy komplet. Ciekawe jak to będzie gdy gwarancja minie... Ale nie powiem lubie otwierać nowy sprzęt kilka razy. Zobaczymy ile ten komplecik wytrzyma.

Pozdrawiam posiadaczy!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe swoja droga to strasznie sie grzeje sub z tylu wiem ze to robi za radiator od koncowki mocy ale, ostanio jak zapomnialem na noc wylaczyc glosnikow, to rano jak wszedlem do pokoju to jak sie schyliłem zeby je wyłaczyc to sie popazylem :/ i jeszcze unosil sie taki dziwny zapach rozgrzanej plytki pcb hehe. ale w kazdym razie dzialaja jak nalezy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe swoja droga to strasznie sie grzeje sub z tylu wiem ze to robi za radiator od koncowki mocy ale, ostanio jak zapomnialem na noc wylaczyc glosnikow, to rano jak wszedlem do pokoju to jak sie schyliłem zeby je wyłaczyc to sie popazylem :/ i jeszcze unosil sie taki dziwny zapach rozgrzanej plytki pcb hehe. ale w kazdym razie dzialaja jak nalezy :)

cholera stary to ty wylaczasz zestaw na noc z tego głównego zasilania??? ja właśnie nie wyłączam ale u mnie się aż tak strasznie niz nie grzeje tylko jest ciepłe jak słucham na fulla a takto chłodnawe. Rozumiem że ten cały radiator jest u góry z tyłu usadzony. Powiem że ten komplet gra lepiej niż tamten poprzedni gdyż jak sie przyłożyło ucho do suba to tak strasznie tam coś waliło w środku a tu cisza tylko sam basik:):) dzisiaj miałem małą domówke także przepraszam za brak korekcji błędów a co do głośników spisały się i spisują się świetnie. Walone były praktycznie że na full przez 3godziny i troszke śmierdzą ale to nic dopalają sie poprostu.

Pozdro Maciek06!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zawsze wyłaczam zestawik tym prztyczkiem zz tyłu suba :P , ale jakos ostatnio bylem % jak siedzialem i zostawilem na noc właczone, juz pare razy, jak słucham głosno to jest praktycznie zimne, za to jak głosniczki graja sobie tak bardzo cicho to sie z tyłu gotuje(w sumie jak graja głosno to powietrze które zasysa sub ochladza to wszystko w srodku) , ale juz chyba tak musi byc ogarne sobie jakis radiator wiekszy na wszelki wypadek i na dam go na tasme termoprzewodzaca :)

Mlodygun :piwo: hehe Pozdro :)

Edytowane przez Maciek06

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zawsze wyłaczam zestawik tym prztyczkiem zz tyłu suba :P , ale jakos ostatnio bylem % jak siedzialem i zostawilem na noc właczone, juz pare razy, jak słucham głosno to jest praktycznie zimne, za to jak głosniczki graja sobie tak bardzo cicho to sie z tyłu gotuje(w sumie jak graja głosno to powietrze które zasysa sub ochladza to wszystko w srodku) , ale juz chyba tak musi byc ogarne sobie jakis radiator wiekszy na wszelki wypadek i na dam go na tasme termoprzewodzaca :)

Mlodygun :piwo: hehe Pozdro :)

Cholera stary w sumie masz racje teraz słucham cicho muzy i z tyłu się oparzyłem w jednym miejscu:/ ale czy tak samo jest jak one są na czuwaniu? sprawdze to rano jeszcze. Może dlatego padł tamten zestaw bo się przegrzal:/ ale on i tak był trefny jak pisałem trzeszczała osłona, waliło coś w środku suba. Hehe dobry pomysł masz z tym radiatorem:) szkoda że w Gigaworksach nie wyprowadzili go na zewnatrz tak jak np w Logach z5500, miałby lepsze chłodzenie no ale cóż zrobili jak zrobili i na to się nic nie poradzi. Jedyne co mnie w nich denerwuje i do czego się musze przyzwyczaić (albo kupić drugiego suba:P) to to że jak wchodzi się na ostatni poziom głośności to suba zagłuszają satelity swoim piskiem. No ale cóż trza przywyknąć ;)

P.S no Maciek browara to by się jakiegoś obaliło hehe:P

(sory za Off Topic:P:P)

Pozdro Damian ;)

sprawdzałem dzisiaj rano głośniki przez całą noc były na czuwaniu (paliła się czerwona lampka na pilocie) i stwierdzam że były zimne nic się niegrzało z tyłu.

Edytowane przez mlodygun

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi