Skocz do zawartości
nuras_en

Zalman Vf700

Rekomendowane odpowiedzi

Nie znalazłem podobnego tematu a więc postanowiłem założyłem.

Chciałbym dowiedzieć się od innych użytkowników Zalmana VF700 AlCu jak wyglądają temperatury ich kart. Stałem się posiadaczem tego chłodzenia 3 dni temu (moja karta 6600GT Gigabyte AGP) No i szczerze powiedziawszy to oprócz zdecydowanie cichszej pracy w porównaniu do standardowego chłodzenia temperatury się praktycznie nie zmieniły. Jedyne co zdołałem zaobserwować to fakt iż temperatura maksymalna jest nieco niższa i "szybciej obniża się" do swojego średniego poziomu. Pastę nałożyłem tą która była w zestawie w poprawny sposób, chłodzenie zamontowane tak jak zaleca to instrukcja ze wszytskim okrągłymi gumkami i odpowiednio dorkęcony.

Czekam na Wasze opienie dotyczące tego oto Zalmana.

Edytowane przez nuras_en

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mogę się wypowiedzieć na temat VF900 i X800GTO - temperaturki spadły odpowiednio: stress 62C(100% stock wentyl)->52C, idle 44C(30% stock wentyl) -> 37C .... Zalman puszczony na maksa, bo i tak go dysk zagłusza ;) .... Zalman założony z arctic silverem, dociśnięty solidnie ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przy okazji - czy u was też po 2mcach wyrabia się łożysko ? kurde paranoja wentyl w sumie nówka a jest już 2x głośniejszy niż po zamontowaniu

żeby ni było - zalman regulowany przez grafikę @ 9% tj w sumie się nie kręci a od łożyska już coś słychac (sic!)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przy okazji - czy u was też po 2mcach wyrabia się łożysko ? kurde paranoja wentyl w sumie nówka a jest już 2x głośniejszy niż po zamontowaniu

żeby ni było - zalman regulowany przez grafikę @ 9% tj w sumie się nie kręci a od łożyska już coś słychac (sic!)

Tak długo to ja go nie mam więc jeszcze nie odpowiem :) Ja moje Zalmana mam podpiętego pod zwykły kontroler obrotów (Zalman chyba) :) Na noc go skrecam do minimum czyli ~5V i jest cisza. Tylko te temperatury mnie trochę dziwią. Aha jeszcze jedno macie założone te radiatorki? Bo mia na AGP nie bardzo chca one wejść...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mialem ten sam problem.Na 5V wentyl byl nie do zniesienia.Zdemontowalem go i zmienilem na Arctic'a :lol:.Wystaje jakis 1 cm poza zeberka i jest nareszcie cicho.Co do temperatur to na GF 6800@GT 325/700@350/750 z 16/6 w stresie 52 idle 50.Na stockowym bylo tak samo, tyle ze glosniej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem to samo w swoim zalmanie.... to go sprzedałem w diabły bo nawet na 10% (ledwo sie kręcił) a słychać go było :-| To go sprzedałem i w końcu zwodowałem GPU :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mogę powiedzieć że w porównaniu ze standardowym chłodzeniem zalman mi pomógł o 32c.

Oczywiście z użyciem standardowej pasty dołączonej do zalmana. Mój model to AlCu.

Edit - Mówię tu o 12V.

Edytowane przez v.e.n.o.m

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nabylem takiego zalmana ALcu jako rozwiazanie przejsciowe do 6800gs na PCIE, jako tanie chlodzenie ktore pociagnie ta karte i bedzie cichsze niz stock. Spelnil w zupelnosci moje oczekiwania, nizsze temp - kombinacja max rpm stress i spowolniony do okolo 40% idle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój również jest AlCu no i cichy to on jest to prawda. Mam go włączonego na 12V (w nocy na 5V) pasta ta od Zalmana. Temperatura zmieniła się jedynie w stresie ale za to nawet sporo. Wcześniej miałem tak 78'C a teraz 65'C i Dużo szybciej spada ze stresu do idle...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi