silver_pl Opublikowano 6 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2006 witam kupuje neo 2mbit i chce go rozdzielic na 2 kompy (jeden do p2p a drugi tylko www) Chcialbym wybrac do polączenia tego jak najlepsze urządzenie, musi posiadac forwarding portów i chciałbym aby na zew. IP neostrady był widziany komputer do p2p - z tego co sią orientuje to takie urządzonko musi mec wtedy opcję DMZ (jesli sie myle to poprawcie mnie) zastanawiałem się nad: D-Link ADSL Router DSL-504T - nie wiem czy ma DMZ D-Link ADSL2+ Router DSL-524T US Robotics ADSL2+ Modem/Router USR 9107 - nie wiem czy ma forwarding proszę o szybką i rzetelną odpowiedz :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
^BerZerK^ Opublikowano 6 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2006 USR ma przekierowanie, ale jesli kierowac sie opiniami na komputroniku to jest o wiele slabszy od jego poprzednika - modelu 9105. A ogolnie wejdz na chociazby komputronika i tam masz pdf ze specyfikacjami, no i opisy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 6 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2006 (edytowane) 9105 jak i 9107 ma forwarding czyli przekierowanie portów i wiele innych bajerów. Z łezką w oku wspominam 9106 :wink: U.S. Robotics to jedna z najlepszych marek na rynku. DMZ jest zbędny, jeśli chodzi o p2p, a także sporym zagrożeniem gdyż kompa nie chroni już firewall w przypadku U.S. Roboticsów. Wystarczy przekierować porty na dany maszynę i już masz High ID. Edytowane 6 Lipca 2006 przez Grimlock Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
silver_pl Opublikowano 6 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2006 (edytowane) ok, dzieki :D wlasnie o to mi chodzilo :D, czyli kupie Roboticsa, przekieruje porty i gra gitara :D Edytowane 6 Lipca 2006 przez silver_pl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lechu1777 Opublikowano 9 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2006 Czy jak kupiłbym USR 9107 to mógłbym mieć dwa pc'y do p2p z portami odblokowanymi? Łącze to jakieś neo+ >1Mbps. Noi jeden pc przez kabel a drugi przez wi-fi. I czy opłaca się kupować 9108 czy to jest to samo co 1907? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 9 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2006 Czy jak kupiłbym USR 9107 to mógłbym mieć dwa pc'y do p2p z portami odblokowanymi? Łącze to jakieś neo+ >1Mbps. Noi jeden pc przez kabel a drugi przez wi-fi. I czy opłaca się kupować 9108 czy to jest to samo co 1907?tak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lechu1777 Opublikowano 9 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2006 Dzieki, a jak bedą pc'y widziane na zewnątrz? Obydwa będą widziane jako IP neo w danej chwili? Żeby to było tak że niby tylko jeden pc jest... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
torque Opublikowano 9 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2006 (edytowane) Czy jak kupiłbym USR 9107 to mógłbym mieć dwa pc'y do p2p z portami odblokowanymi? Łącze to jakieś neo+ >1Mbps. Noi jeden pc przez kabel a drugi przez wi-fi. I czy opłaca się kupować 9108 czy to jest to samo co 1907?9108 ma chyba dodatkowo Print Serwera. Dzieki, a jak bedą pc'y widziane na zewnątrz? Obydwa będą widziane jako IP neo w danej chwili? Żeby to było tak że niby tylko jeden pc jest...Tak beda widziane jako jeden komp, tzn bedzie widziany tylko router z zawnetrznym IP neo. Edytowane 9 Lipca 2006 przez torque8 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 9 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2006 Ja miałem na myśli rozwiązanie polegające na przekierowaniu odpowiednich portów. Wtedy żadny komputer nie był by widziany na zewnątrz. Można też wstawić 1 komp w DMZ i wtedy on będzie widziany na zewnątrz, a dla tego 2 można przekierować porty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lechu1777 Opublikowano 9 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2006 Mi chodzi o to żeby każdy pc na zewnątrz był widziany jako jeden ;) A porty bym przekierował kumplowi żeby sobie mulił p2p ;) A ja przez kabel też bym miał p2p i odblokowane porty. I CZY MOŻNA ZROBIĆ TAK ŻE JAK SIEDZIMY RAZEM JEDNOCZESNIE TO ŁĄCZE DZIELI SIE NA 1Mbps na osobe, bo jak bede chcial grac w CS'a, a On bedzie coś ściagał to sobie nie pogram chyba? Pod uwage nie biore 3'go pc'a, bo On jest włączany na 30min dziennie max albo i żadziej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 9 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2006 Użyj do tego QoS'a i po kłopocie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 9 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2006 (edytowane) Nie ma możliwości żeby kilka kompów było widizane na zewnątrz, maxymalnie 1 (ten który będzie w DMZ). Co do dzielenia łącza po 1 MB dla każdego to trzeba mieć odpowiedni sprzęt - router z podziałem pasma / ewnetuualnie switch zarządzalny lub postawić router programowy na bazie linuxa. Co do jednoczesnego ściągania p2p i komfortowego grania potrzebny jest router z QOS. Edytowane 9 Lipca 2006 przez PartyBOY Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lechu1777 Opublikowano 9 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2006 Tzn nie wiem już jak to będzie widziane. Bedzie się wew. i neo+. I teraz jak będe ściagał coś z jednego pc i drugiego to jakie będą IP tych pc'ów np. w eMule czy w zwykłym gg ? WIem że w sieci to sobie ustawie IP dla każdego pc'a. A co to jest QOS i DMZ ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 9 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2006 Kompy podpięte pod router "są w innej warstwie sieci" dostają prywatne adresy IP czyli np. 192.168.1.1-254 itd. . Jeżeli wstawisz coś w DMZ to taki komp będzie nadal miał ip typu 192.168.1 ale dodatkowo będzie "rozpoznawany z zewnątrz" pod IP zewnętrznym neo+ . Dzięki temu mozesz postawić serwer WWW itp. Co do DMZ, QOS to sobie poszukaj :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lechu1777 Opublikowano 9 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2006 (edytowane) Dobra kapuje. QOS to jest właśnie to że można 2 pecetom przydzielić jakieś prędkości. Te dwa pc będą w sieci wew i będą miały swoje IP, ale z zew będą widziane jako IP rutera czyli IP neo+ zew. Czyli jak przekieruje porty to będe mógł ściagać z p2p z HIGH ID ? I jeszcze pytanie czy US Robotics ADSL2+ MAXg Modem/Router 9108 ma QOS bo nie moge tego znaleźć ... <gafa>? Edytowane 9 Lipca 2006 przez lechu1777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 9 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2006 QOS to jest właśnie to że można 2 pecetom przydzielić jakieś prędkości. Te dwa pc będą w sieci wew i będą miały swoje IP, ale z zew będą widziane jako IP rutera czyli IP neo+ zew. jesteś w błędzie Czyli jak przekieruje porty to będe mógł ściagać z p2p z HIGH ID ? tylko na kompie który będzie w DMZ 9108 ma QOS Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lechu1777 Opublikowano 9 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2006 Jestem w błędzie że co? QoS to jest takie cuś że przydziela każdemu pc tyle prędkości ile w danej chwili potrzebuje? To dałobymi komfort gry w CS'a przy ściąganiu przez kumpla via p2p czy robieniu czegoś innego? Nie rozumiem co to jest ta strefa zdemilitaryzowana? A jak to zrobić bez tego DMZ tak żeby można poprostu ściagać zkażdego pc na otwartym porcie, poprostu przekierować porty na ruterze na każdy z pc'ów? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 9 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2006 Do podziału łącza to jest bandwidth manager to raz. QOS krótko ujmując jest to mechanizma priorytetowania pakietów. Ustawiasz priorytet dla portu 80 i niezależnie czy łącze jest zapychane "p2p" to strony zawsze ładują się błyskawicznie - tak jakbyś nic nie ściągał. DMZ jak nie trudno się domyśleć z tego co wcześniej napisałem strefa, w której komp jest widzany tak jakby tylko on stał na zewnątrz (czyli tak jakbyś nie miał żadnego routera) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lechu1777 Opublikowano 9 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2006 A jeżeli chce ściągać z dwóch pc'ów p2p?Przekierowanie portów nic nie da?Kurcze pogubiłem się :( QOS da mi spokojną gre w CS'a przy p2p kumpla i ewentualnie otwieranie www szybkie w zależności któe porty ustawie na najwyzszy priorytet. 2)Żeby móc ściągać z p2p na obydwu pc'ach musze mieć jakąś strefe DMZ. Ale co do tej strefy wstawiam? Tego nie kapujesz jeszcze :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 9 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2006 (edytowane) QOS "da Ci spokojną grę" bo np. ustawisz prio dla portów z których działa STEAM. High ID uzyskasz na wszystkich kompach poprzez przekierowanie i otwarcie odpowiednich portów. W DMZ można "dosłownie" wpisać/wstawić IP jakiegoś komputera. Cały czas pisałem o DMZ bo nieprecyzyjnie pisałeś o co Ci chodzi lub sam nie wiedziałeś czego dokładnie chcesz :wink: Dla przykładu: Mi chodzi o to żeby każdy pc na zewnątrz był widziany jako jeden aaa i kto tu czego nie kapuje :mur: Edytowane 9 Lipca 2006 przez PartyBOY Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lechu1777 Opublikowano 9 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2006 Nie znam się na tym więc nie kapuje od razu. Czyli żeby ściagać to tylko przekieruje na ruterze porty na każdy z pc'ów i będzie można ściagać normalnie z pełnym speedem na obydwu pc.W QoS ustawie priorytet dla portów steama i będe mógł sobie pykać w CS'a a kumpel wmiare szybko ściągać pliki. Noi kurka nie wiem po co mi to DMZ w takim razie jak wystarczy przekierować porty. DMZ jest po to żebym mógł postawić server (np. www czy server CS'a) ?Jeżeli tak to nie bardzo mi to potrzebne. A to się DMZ stawia przez soft od rutera? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 9 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2006 No właśnie nie kapujesz podstawowych pojęć i mechanizmów, nie posiadasz doświadczenia, a sam doradzasz w wielu innych topicach o sprzecie sieciowym :? Przy czym to co piszesz w większości przypadków mija się z rzeczywistością. Sorry, że robie oftopa, ale drażni mnie jak ktoś na siłe chce pomóc i ponabijać posty :mur: Wracając do rzeczy... DMZ jest po to żebym mógł postawić serverodpowiedź jest kilka postów wyżej :mur: Czyli żeby ściagać to tylko przekieruje na ruterze porty na każdy z pc'ówjak wyżej będe mógł sobie pykać w CS'a a kumpel wmiare szybko ściągać plikito samo DMZ stawia przez soft od rutera wpisujesz IP komputera w ustawieniach routera po co mi to DMZ w takim razie jak wystarczy przekierować portyteż już wyjaśniałem, ale może nie dotarło :wink: pisałem o DMZ bo z twoich wypocin wynikało że tego potrzebujesz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lechu1777 Opublikowano 9 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2006 Dobra ja to tylko reasumuje, a jak coś nie tak mówie to popraw :P Czyli w DMZ moge wstawić sobie PC swój żeby móc stawiać servery itd, ale nie jest to konieczne do ściagania z p2p na "zielonym" świetle (np. azureus). Na poczatek starczy ten router USR + karta Wi-Fi + kabel sieciowy. Podlaczam se pc przez kabel do rutera, przez wi-fi do drugiego pc'a, neta podlaczam pod ruter, konfiguruje wszystko łącznie z QoS i zabezpieczam. Przekierowywuje porty i w ten sposób moge grać,ściągać i jest wporządku ? Serio ja to tak rozumiem i jak to jest złe rozumowanie to już nie wiem sam ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 9 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2006 wydaje mi się że zakumałeś czacze B-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lechu1777 Opublikowano 9 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2006 (edytowane) [OT] Myszka mi szaleje [/OT] Przy takiej konfiguracji jakie będe miał ip gdy np. bede gadał na gg z kimś albo jakie IP będzie widziała strona www / server CS'a ? 2) Jest ruter na standardzie Annex A i B, A to chyba analogowe a B cyfrowe. Mi będzie potrzebne A ? Edytowane 9 Lipca 2006 przez lechu1777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukas-comp Opublikowano 9 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2006 osobiscie polecam DSL-504T i wgranie firmware 2.01 - jest to najstabilniejsze rozwiazanie dostepne na rynku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 9 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2006 [OT] Myszka mi szaleje [/OT] Przy takiej konfiguracji jakie będe miał ip gdy np. bede gadał na gg z kimś albo jakie IP będzie widziała strona www / server CS'a ? 2) Jest ruter na standardzie Annex A i B, A to chyba analogowe a B cyfrowe. Mi będzie potrzebne A ? Do Neo Annex A IP widzane z zewnatrz bedzie zawsze to co dostałeś do neo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lechu1777 Opublikowano 9 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2006 No to chyba wszystko co chce wiedziec :D Jak już się kupi itd to z konfiguracją chyba nie będzie za dużych problemów ;) Zawsze mam Ciebie jeszcze :P :P :P THX wielkie, jak będe mini-adminem to się zaczne tym interesowac :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
torque Opublikowano 9 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2006 Tzn troche kombinacji (przynajmniej ja miałem) jest z siecia bezprzewodowa, zby jej nie wybijało, ale jak juz sie dopasuje do sieciówek w domu to jest lux. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...