Virtus Opublikowano 1 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2006 tak ale to normalne bo zaden 22" nie ma dopalacza ja od standardu "8ms bez dopalacza" nie widze zadnego smuzenia :) Wolałbym mieć szybki monitor bez dopalacza niż z nim. Jak można poznać czy dany LCD-ek ma dopalacz ? Dla przykładu NEC 20WGX2 lub 2170NX mają dopalacze ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
G-Dave Opublikowano 1 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2006 Masakra. Tej IIYAMY nigdzie nie ma: - komputronik - czas dostawy blizej nieokreślony - proline - 2 połowa grudnia - sirius - jest ale po 1740 Gdzie ją jeszcze mozna kupić ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Santi Opublikowano 1 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2006 Masakra. Tej IIYAMY nigdzie nie ma: - komputronik - czas dostawy blizej nieokreślony - proline - 2 połowa grudnia - sirius - jest ale po 1740 Gdzie ją jeszcze mozna kupić ?? Na allegro. ;] Mozesz tez zapytac czy jest na stanie w tych sklepach: http://www.balta.pl/opis.php3?ID=22638&f=1 http://www.icomp.pl/produkty.php?sid=monitory_lcd-292 http://www.devcom.com.pl/sklep/product_inf...9319742a8bdb498 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
G-Dave Opublikowano 1 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2006 Tylko że na allegro nie dostane gwarancji 30 dni na pixele (bo jest on ponoć realizowana tylko w autoryzowanych sklepach. P.S. Kupował ktoś coś w sklepach wymienionych wyżej? Jak z obsługą gwarancją itp? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmfriend Opublikowano 1 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2006 Wolałbym mieć szybki monitor bez dopalacza niż z nim. Jak można poznać czy dany LCD-ek ma dopalacz ? Dla przykładu NEC 20WGX2 lub 2170NX mają dopalacze ? jak podany jest czas GTG to jest dopalacz, jak podany jest czas BWB to nie ma (99% pewna reguła ale są wyjątki) a ponadto mozna naocznie ... NEC 2170NX jest na PVA 8ms GTG więc musi być dopalacz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AVRAL Opublikowano 1 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2006 Napisz w kilku słowach o powodach pozbycia się tego modelu. Pisałem w postach na kilku ostatnich stronach ,wystarczy przejżeć Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 1 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2006 (edytowane) Wolałbym mieć szybki monitor bez dopalacza niż z nim. Jak można poznać czy dany LCD-ek ma dopalacz ? Dla przykładu NEC 20WGX2 lub 2170NX mają dopalacze ? Obecność dopalacza można stwierdzić po widocznych "przebiciach" koloru. 20WGX2 ma go na 100% , 2170NX chyba - chyba bo jest tak dobrze zrealizowany że nie jest widoczne przebicie 2404358[/snapback] 1 - włączone we wszystkich grach AAx4 2 - kumepl przyniósł swojego BenQ 19' FP91GP na MVA i widać bez cudowania że obraz ostrzejszy - kolory - akurat w tym 225BW kolory są przebajerowane ,słabe przejścia za dużo zielenie i niebieskiego ,mimo wielu różnych ustawień ,nawet schodziłem z niebieskim i zielonym do 0 ,a i tak obraz był zielonkawy i niebieskawy względem tego co było na BenQ ,BenQ ma bardziej realistyczne kolory ,na 225BW biel jest niebieskawa ,a szary jest zielonkawy ,czerwonego też trochę za dużo ,ale już z nim mniejszy problem ,czasem nawet ładnie to wyglądało 3 - przy 22' siedze w odl. 1,5m i jest w sam raz ,przy 20' przeniose monitor tak jak powinien stać i wtedy będe jakieś 1,2,-1,3m od niego Po prostu porównując te oba monitory bez wątpliwości BenQ jest dużo lepszy jeślo chodzi o obraz: - nie smurzył ,za to 225BW leciutko smurzy ,niby troszeczkę ,ale niektórym wyczulonym FPP maniakom może to przeszkadzać ,a napewno zauważą to - kąty ma dużo lepsze od 225BW ,w Samsungu te kąty to tragedia ,szczególnie gdy patrzy się w dół i w górę ,w bok szybko i znacznie żółknie obraz ,jeśli chce się oglądać nawet filmy to trzeba siedzieć dokładnie przed monitorem ,nie ma mowy o np. położeniu się na łóżku ,żeby było dobrze trzeba mieć linię oczu na środku monitora ,trochę niżej i już znacznie ciemnieje obraz ,trochę wyżej i znacznie jaśnieje ,z BenQ jest całkiem dobrze w tej sprawie ,może pare osób siedzieć obok siebie i oglądać film ,można niżej się ułożyć itd. - czarny na BenQ jest naprawdę czarny ,nie ma co się czepiać ,na 225BW jest rozjaśniony ,różnica jest bardzo duża na niekorzyść 225BW ,podświetlenie ekranu to samo ,te paski na górze i na dole dobijają -kolory lepsze ,bardziej realistyczne niż na 225BW ,na Samsugu nie ujrzymy bieli i szarości 1 - włączone we wszystkich grach AAx4 2 - kumepl przyniósł swojego BenQ 19' FP91GP na MVA i widać bez cudowania że obraz ostrzejszy - kolory - akurat w tym 225BW kolory są przebajerowane ,słabe przejścia za dużo zielenie i niebieskiego ,mimo wielu różnych ustawień ,nawet schodziłem z niebieskim i zielonym do 0 ,a i tak obraz był zielonkawy i niebieskawy względem tego co było na BenQ ,BenQ ma bardziej realistyczne kolory ,na 225BW biel jest niebieskawa ,a szary jest zielonkawy ,czerwonego też trochę za dużo ,ale już z nim mniejszy problem ,czasem nawet ładnie to wyglądało 3 - przy 22' siedze w odl. 1,5m i jest w sam raz ,przy 20' przeniose monitor tak jak powinien stać i wtedy będe jakieś 1,2,-1,3m od niego Po prostu porównując te oba monitory bez wątpliwości BenQ jest dużo lepszy jeślo chodzi o obraz: - nie smurzył ,za to 225BW leciutko smurzy ,niby troszeczkę ,ale niektórym wyczulonym FPP maniakom może to przeszkadzać ,a napewno zauważą to - kąty ma dużo lepsze od 225BW ,w Samsungu te kąty to tragedia ,szczególnie gdy patrzy się w dół i w górę ,w bok szybko i znacznie żółknie obraz ,jeśli chce się oglądać nawet filmy to trzeba siedzieć dokładnie przed monitorem ,nie ma mowy o np. położeniu się na łóżku ,żeby było dobrze trzeba mieć linię oczu na środku monitora ,trochę niżej i już znacznie ciemnieje obraz ,trochę wyżej i znacznie jaśnieje ,z BenQ jest całkiem dobrze w tej sprawie ,może pare osób siedzieć obok siebie i oglądać film ,można niżej się ułożyć itd. - czarny na BenQ jest naprawdę czarny ,nie ma co się czepiać ,na 225BW jest rozjaśniony ,różnica jest bardzo duża na niekorzyść 225BW ,podświetlenie ekranu to samo ,te paski na górze i na dole dobijają -kolory lepsze ,bardziej realistyczne niż na 225BW ,na Samsugu nie ujrzymy bieli i szarości Więc twierdzisz że BENQ GP jest szybszy. Więc już wiem czemu w grach obraz wydawał Ci się mniej rozmyty w BENQ - tak objawia się opóźniony czas reakcji w nowych monitorach ( dawniej to były wyraźne odbicia poprzedniego obrazu - dziasiaj mamy tylko poziom rozmycia przy ruchu - im szybszy panel tym mniejsze rozmycie ). Widziałem BENQ więc to dobry punkt odniesienia dla mnie. I tak szczerze to na nim też widziałem minimalne rozmycie ( Battlefield 2 , napisy dystansu do punktów strategicznych i ruch np. w lewo,prawo ). Dziwię się że ta panorama 22" jest jeszcze wolniejsza od BENQ GP 19"( !! ). Kąty w BENQ GP nie są też wspaniałe więc jeśli tu jest tak znacznie gorzej to szkoda ( trochę mnie EIZO rozpieściło i teraz mam wymagania :? ). generalnie prędkość BENQ GP oceniłem na dostatecznie dobry, kąty też na dostatecznie dobre ( po prostu OK bez zachwytu ) - więc z tej panoramy chyba ja bym nie był zadowolony - głównie przez wolniejszy czas reakcji :-| Edytowane 1 Grudnia 2006 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
msie Opublikowano 1 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2006 co lepiej wybrać czy Fujitsu-Siemens L22-1W w Pixmanii (raczej problemy z gwarancją za 1260) czy Belinea 2225 S1W (za 1353 ale za to strasznie brzydką ;) ). Jeśli chodzi o parametry to mają podobne. Czy na początku nowego roku jest szansa na pojawienie się jakiś nowych modeli 22" monitorów i potanienie obecnych :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 2 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2006 co lepiej wybrać czy Fujitsu-Siemens L22-1W w Pixmanii (raczej problemy z gwarancją za 1260) czy Belinea 2225 S1W (za 1353 ale za to strasznie brzydką ;) ). Jeśli chodzi o parametry to mają podobne. Czy na początku nowego roku jest szansa na pojawienie się jakiś nowych modeli 22" monitorów i potanienie obecnych :>Tak w przyszłym roku będzie taniej ( jednak nie wiem czy już na początku ). Co do tych modeli co podałeś to one nie mają DVI. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmfriend Opublikowano 2 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2006 Obecność dopalacza można stwierdzić po widocznych "przebiciach" koloru. 20WGX2 ma go na 100% , 2170NX chyba - chyba bo jest tak dobrze zrealizowany że nie jest widoczne przebicie własnie widać typowe przebicie na drugiej fotce z dłuzszym czasem: czarny kontur samochodziku na prawym zdjęciu 2170NX podbity na biało to własnie dopalacz, gdyby go nie było to ten czarny kontur płynnie powracał by do koloru tła tak jak jest na fotce acera 22" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
msie Opublikowano 2 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2006 Tak w przyszłym roku będzie taniej ( jednak nie wiem czy już na początku ). Co do tych modeli co podałeś to one nie mają DVI. Bardziej mi zależy na cenie niż na DVI. Modele z DVI są droższe i to sporo, a z tego co czytałem wcale jednoznacznie nie wynika żeby DVI podnosiło znacznie jakość obrazu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sarkazz Opublikowano 2 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2006 Acer AL 2216Wsd 1680x1050; 700:1; DVI (HDCP)silver; wide ilość dostępnych sztuk: 36 cena netto: 1099.59 zł cena brutto: 1341.50 zł Za Acerem przemawia kolor ramki, tylko podobno buczy, i do tego ma chyba gorsze podświetlenie niż Iiyama (?). DVI ma, HDCP (?) podobno też... Nic tylko brać? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmfriend Opublikowano 2 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2006 (edytowane) co lepiej wybrać czy Fujitsu-Siemens L22-1W w Pixmanii (raczej problemy z gwarancją za 1260) czy Belinea 2225 S1W (za 1353 ale za to strasznie brzydką ;) ). Jeśli chodzi o parametry to mają podobne. Czy na początku nowego roku jest szansa na pojawienie się jakiś nowych modeli 22" monitorów i potanienie obecnych :> Ma wyjsc "prawdziwa" belinea 2225S1W (bo to co teraz sprzedają to model 22W artisline), wg mnie ta nowa jest całkiem znosna w wyglądzie: ftp://ftp.maxdata.com/10_Belinea_Monitors..._shadow_big.jpg Sarkazz: gdybym nie kupil iiyamy to na pewno brałbym acera albo fujitsu albo powiem inaczej: gdyby ktos dzisiaj odkupił ode mnie iiyamę za 1630zł to kupił bym acera albo fujitsu :), bo bardziej zalezy mi na cenie... Edytowane 2 Grudnia 2006 przez gmfriend Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 2 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2006 ->gmfriend Masz aktywne Clear Type na swojej 22" ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmfriend Opublikowano 2 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2006 (edytowane) ->gmfriend Masz aktywne Clear Type na swojej 22" ? TAK i dodatkowo dostrojone na stronie microsoftu (fotki ktore pokazywały roznicę na dsub dvi to cleartype oczywiscie wyłączyłem) Edytowane 2 Grudnia 2006 przez gmfriend Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
exPredator Opublikowano 2 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2006 Acer AL 2216Wsd 1680x1050; 700:1; DVI (HDCP)silver; wide ilość dostępnych sztuk: 36 cena netto: 1099.59 zł cena brutto: 1341.50 zł Za Acerem przemawia kolor ramki, tylko podobno buczy, i do tego ma chyba gorsze podświetlenie niż Iiyama (?). DVI ma, HDCP (?) podobno też... Nic tylko brać? W jakim sklepie są te monitory dostępne ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sarkazz Opublikowano 2 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2006 http://www.henwar.pl/24990/acer_al_2216wsd...lver__wide.html Jeszcze sobie przejrzę te jedyne 30 stron tego tematu, bo nie pamiętam co to dokładnie z tym buczeniem było. No i podświetlenie... Ale cena jest ok, fajnie wygląda, DVI ma... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
msie Opublikowano 2 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2006 (edytowane) Ma wyjsc "prawdziwa" belinea 2225S1W (bo to co teraz sprzedają to model 22W artisline), wg mnie ta nowa jest całkiem znosna w wyglądzie: ftp://ftp.maxdata.com/10_Belinea_Monitors..._shadow_big.jpg Sarkazz: gdybym nie kupil iiyamy to na pewno brałbym acera albo fujitsu albo powiem inaczej: gdyby ktos dzisiaj odkupił ode mnie iiyamę za 1630zł to kupił bym acera albo fujitsu :), bo bardziej zalezy mi na cenie... Nawet fajna ta "prawdziwa" belinea tylko ta podstawka, jednak fujitsu najlepiej wygląda gdyby nie ta gwarncja :sad: . Czym różni się artisline od "prawdziwej" belinea oprócz wyglądu? Według specyfikacji technicznej acera: http://www.acer.com.pl/acereuro/page9.do?s...p;crc=511902067 monitor AL2216W - 22''Wide posiada matrycę Advanced PVA a nie TN. Chyba, że coś mi się pomieszało Edytowane 2 Grudnia 2006 przez msie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmp Opublikowano 2 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2006 Polska strona Acer'a najeżona jest błędami :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
msie Opublikowano 2 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2006 (edytowane) Polska strona Acer'a najeżona jest błędami :(Sprawdziłem też inne strony acera i wszędzie była ta sama informacja, na niemieckich serwisach typu ceneo również : http://www.acer.co.uk/acereuro/page9.do?sp...;crc=2849400794 http://www.preistrend.de/produktinfo.php?y...7764D0370720277 Czy to możliwe żeby nowa seria była tańsza i lepsza. Nie pamiętam na 100% ale wydaje mi się, że gdy wcześniej sprawdzałem specyfikację tego acera to była informacja o matrycy TN. Edytowane 2 Grudnia 2006 przez msie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sarkazz Opublikowano 2 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2006 Wszystkie mainstreamowe monitory 22 calowe mają matryce TN, innej mozliwości nie ma. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
exPredator Opublikowano 3 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2006 http://www.monitor.pl/bxa/?action=show_opi...id_kategorii=34 Matryca TFT (aktywna) -> Technologia: typ PVA o HDCP nic niema :-| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmp Opublikowano 3 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2006 Wszystkie mainstreamowe monitory 22 calowe mają matryce TN, innej mozliwości nie ma. Jednakże poszukiwacze emocji czytać nie potrafią i ciągle się podniecają matrycą "Advanced PVA" :unsure: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 3 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2006 (edytowane) http://www.monitor.pl/bxa/?action=show_opi...id_kategorii=34 Matryca TFT (aktywna) -> Technologia: typ PVA o HDCP nic niema :-| .... a proporcje ? oczywiście 17:11 ( !!! ) :lol: :lol: fakty o "tych" monitorach 22" : matryca TN brak dopalacza FRC ( to musiałbym zobaczyć bo gmfriend na DVI nie dostrzegł obecności FRC ) proporcje 16:10 Edytowane 3 Grudnia 2006 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sarkazz Opublikowano 3 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2006 (edytowane) Dochodzi nowy zawodnik 2223W - schludna "tytanowa" obudowa, pewno siakaś lepsza regulacja... co z matrycą? Cena ~500 Ojro google pokazuje. Sugerowana w polsce - 1539 netto "Monitor ceciach!e czas reakcji 5 ms zapewniający ostrość ruchomego obrazu oraz współczynnik kontrastu 700:1 i jasność 300 cd/m2. AL2223W jest rozwiązaniem dostosowanym do potrzeb domów oraz biur." EDIT Acer AL 2216Wsd - 1 297,00 zł - tre.pl - 36 sztuk, chyba sie skusze, bo ile mozna czekac... chociaz 2223W troche namieszqa... Edytowane 3 Grudnia 2006 przez Sarkazz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmp Opublikowano 3 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2006 Poza regulacją wysokości, na 100% monitorek jest na tej samej matrycy jak AL2216 (160'/160'). http://tiny.pl/9hwb http://tiny.pl/9hw3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sarkazz Opublikowano 3 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2006 22” AL2251W AL2251W 0.282 1680x1050 5ms GTG 800:1 300 160° D-sub & DVI 100x100 1.5Wx2 2251 z dopalaczem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmp Opublikowano 3 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2006 Seria ALxx51 to ta niby do gier, ma błyszczącą szybkę - może dlatego podają 800:1. 5ms GTG to gdybyś nie doczytał AL2216/AL2223 mają też. Choć czy to sama matryca - palca bym sobie nie uciął - AL2051W miał inną matrycę niż AL2016W... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sarkazz Opublikowano 3 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2006 Acer AL 2216Wsd pewno dla mnie.... Czekał nie będę więcej, a nowe modele i tak będą drogie, i niewiele lepsze... Czytają ten temat posiadacze Acerów 22" jeszcze ? Przydały by się jakies oceny po ~1-4 tygodniach itp... Bo na początku się albo bardzo krytycznie, albo bardzo "cudownie i idealnie" podchodzi o LCD... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 3 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2006 Gdyby w panoramach 22" zastosować dopalacz to pewnie czas w spec. został by przemalowany z 5 ms na 2ms . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...