crategus Opublikowano 26 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2003 Witam, pisalem o tym juz w jednym z watkow, jednak traktowal on o czym innym stad moze tutaj mi ktos pomoze ;) A wiec tak: Plyta Gigabyte GA-7VAX (ta z LANem tylko) rev. 1.2 bios F9. Na plycie switch SW1 tylko z jednym przelacznikiem- 1/ON (100-132 i 133-165Mhz FSB). Problem: caly czas dzielnik dla PCI to 1/4, nie mam mozliwosci bezposredniej zmiany tego. Zmieniajac FSB co 1' w biosie rosnie taktowanie PCI/AGP wlasnie jak dla dzielnika 1/4 co dla FSB 165 daje 41 dla PCI... Jak to zmienic (na chwile obecna to straszny bubel)? ps. jak zrozumialem plyta z wczesniejszej serii (ale tez rev. 1.2) miala mozliwosc zmiany dzielnika poprzez SW1... Problem 2: Za zbuja nie moge dac fsb 166! Nie mowiac juz o 166-200.... Plyta w takiej wersji to poprostu porazka jesli chodzi o o/c... ehhh :/ help ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CthulpiSS Opublikowano 26 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2003 chyba zmenczon jestem, nie wszystko łapie, ale sprobujmy : (aha - mam GA-7VAX rev 1.1) Witam, Plyta Gigabyte GA-7VAX (ta z LANem tylko) rev. 1.2 bios F9. Na plycie switch SW1 tylko z jednym przelacznikiem- 1/ON (100-132 i 133-165Mhz FSB). jedno jest pewne - w rev. 1.1 SW1 to dwa switche - dające w sumie trzy zakresy - od 100, od 133 i od 166 MHz .... Problem: caly czas dzielnik dla PCI to 1/4, nie mam mozliwosci bezposredniej zmiany tego. Zmieniajac FSB co 1' w biosie rosnie taktowanie PCI/AGP wlasnie jak dla dzielnika 1/4 co dla FSB 165 daje 41 dla PCI...i tyle .... dopiero przy FSB 166 "wskakuje" dzielnik 1/5 (rev. 1.1 :!:) (AFAIR) (za 5 minut sprawdze to raz jeszcze) Jak to zmienic (na chwile obecna to straszny bubel)?Zasypuj support GByte mejlami - oni na nie naprawde odpowiadają :!: Zorganizuj grupę nacisku (jakby co to moge być skarbinikiem :P ) ps. jak zrozumialem plyta z wczesniejszej serii (ale tez rev. 1.2) miala mozliwosc zmiany dzielnika poprzez SW1...nie wydaje mnie się ... kto tak napisał ?? Problem 2: Za zbuja nie moge dac fsb 166! Nie mowiac juz o 166-200.... Plyta w takiej wersji to poprostu porazka jesli chodzi o o/c... ehhh :/hę ? tzn. ustawiasz FSB 166, odpalasz ... i nic ? a napięcie dla procka (btw: JAKIEGO masz ??) podniosłeś ? co z mnożnikiem ? ja będę próbował zmniejszyć nieco mnożnik i zwiększyć FSB do 166 (mam 1700+ ( 0,18 )) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crategus Opublikowano 26 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2003 aha, czyli 1/5 automatycznie wlacza sie przy >166 w takim razie problem u mnie jest nastepujacy: Nie mam mozliwosci ustawienia fsb z przedzialu 166-200 Na plycie nie ma switcha pozwalajacego cos takiego ustawic (wczesniejsze wersje plyty mialy), jest tylko SW1 przestawiajacy 100-132 i 133-165... Procek narazie 1700+@2400+ przy mnozniku 14 i standardowym napieciu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CthulpiSS Opublikowano 26 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2003 aha, czyli 1/5 automatycznie wlacza sie przy >166a dokładnie prz FSB >= 166 MHz Nie mam mozliwosci ustawienia fsb z przedzialu 166-200... no to właśnie wynikało z Twojego poprzedniego postu ...... ale nie byłem pewien czy dobrze zrozumiałem NIC nie rozumiem - gdzieś w Sieci widziałem zdjęcie wersji 7VAXP z opisem tego SW1 sugerującym że FSB można ustawić nie tylko na 100, 133 i 166 ale tyż na 200 ... czyżby downgrade :?: Na plycie nie ma switcha pozwalajacego cos takiego ustawic (wczesniejsze wersje plyty mialy), jest tylko SW1 przestawiajacy 100-132 i 133-165...j.w. - :?: 8O :?: Procek narazie 1700+@2400+ przy mnozniku 14 i standardowym napieciu.A z jakim rdzeniem ? 0,13 czy 0,18 ? (jeśli to Tbred 0,13 to PISZ do ich supportu - coś na ten temat na pewno odpowiedzą ... przecież dla tych procków to domyślne taktowanie FSB :!:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crategus Opublikowano 28 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2003 Oficjalna odpowiedz Gigabyta w tej sprawie, mysle ze dobre podsumowanie watku. Wnioski nasuwaja sie same, zreszta skomentowalem to gdzie indzie... Gigabyte SUX! Dear Sir:Thank you for supporting Gigabyte products. As to the problem you mentioned, the 166 is for FSB 333 CPUs. Based on the information you provided, you are using FSB 266 (133) CPUs. Therefore, you cannot set FSB at 333 (166). It's overclocking. Best Regards,Gigabyte Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CthulpiSS Opublikowano 28 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2003 crategus, napisz że chciałbyś mieć Tbread'a .... albo że już masz. Bo kłócić się z nimi że przecież ta płyta jest "rich in overclocking features" nie ma sensu .... a możliwość zainstalowania proca z FSB 166 być musi :!: (chyba) aha - jakbyś znalazł jakiś fajny zmodyfikowany bois do 7VAX to daj proszę znać Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crategus Opublikowano 28 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2003 wymienilem w sklepie... ufff znalezli jeszcze rev 1.1... ale na VAXP czy jakos tak... ta z raidem... co do biosow (o/c siakieś) to prosze o info w druga strone takze ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dj. Gargamel Opublikowano 23 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2003 sluchajcie chyba jutro bede mial ten sam problem mianowicie ma palomino xp 2000 no i jutro dostane plytke giga Gigabyte GA-7VAXz lanem no klopot co robic z tego co wiem na tej plycie jest mozliwosc ustawienia mnoznika ale jak jest z magistrala czy ten dip ktory przelacza na 166 jest w ogole na plycie i czy zmienia automatycznie dzielnik pci tak w ogole czy oplaca mi sie odblokowywac mnoznik ustawic go na 10 i jechac magistrale na 166 czy moze tylko delikatnie go podkrecic magistrala a mnoznik zostawic 12,5 bez modyfikacji antka. czy na tek plycie da sie ustawic mnozniki wieksze niz 12,5 ??? pomozcie szybko bo nie wiem czy kupowac lakier srebrny ??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pajacyk Opublikowano 23 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2003 więc ja wam odpowiem jak to jest. Ga-7VAX w rev.1.2 oczywiście obsługuje proce z FSB166 ale nie na zasadzie ustawiania DIPem tylko płyta sama wykrywa takiego proca i ustawia mu szyne na 166. Wtedy też w BIOSie pojawia się możliwość jechania z FSB powyżej 166. Przy 166 autoamtycznie wskakuje dzielnik 1/5. W GA-7VAX rev1.1 ustawia się to DIPami na płycie tak jak u mnie :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zembol Opublikowano 23 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2003 hm ktos na forum pisal ze na v 1.2 uzyskal 166 :) , nie pamietam w jakim watku ale pisal ze znalazl na pcb miejsce gdzie powinien byc wlutowany nieszczesny dip polaczyl to i uzyakal 166 pci 1/5 ale an ile jest to prawda nie wiem :( , czy gdzies jast tam miejsce na nieszczesne dipy , moge zappdac zdjecie jak to wyglada na v 1.1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Uneek Eth Opublikowano 24 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2003 Panowie... W miejscu drugiego Dip'a na MOBO robicie zwarcie (zwierkę, mostek itp...). A Dip do zmiany FSB ustawiacie w górnym (a może dolnym położeniu - to trzeba sprawdzić samemu, bo dokładnie nie pamiętam) i... Macie FSB 166 MHz... 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paszczu Opublikowano 24 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2003 Parę dni temu kupiłem sobie GA-7VAX niestety rev1.2 :) oczywiście nie miałem pojęcia, że nie da się ustawić na 1700+ fsb=166. Już miałem się pozbyć dziadostwa ale pomyślałem od czego internet no i zacząłem grzebać. Znalazłem coś takiego - strony już nie pamiętam - ale chodzi o to, że skoro płyta rozpoznaje sama czy procek czy jest na fsb 133 czy 166 to dlaczego jej nie okłamać :). Bierzemy do ręki ołówek lub coś bardziej wyrafinowanego do łączenia mostków i zabieramy sie za rozłączony ostatni mostek L12 przed operacją wygląda to tak .:|:| a po operacji tak .:||| od tego momentu płyta zobaczy Waszego XP'ka jako 166. Ja połączyłem na swoim Tb 1700+ ten mostek i moge śmigać fsb na tej płycie od 166 do 250MHz no a mnożnik do 18x. ) Macie taki sposób pod ręką, a chcecie coś zwierać, lutować itp - powodzenia!! Może napiszecie później jakąś ksiązkę - pt. "Poznaj uroki rażenia prądem, czyli jak zrobić moda płyty" 8) Pozdrowienia dla wszystkich dłubaczy! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PORTO Opublikowano 24 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2003 Witam! Zastanawia mnie jedna rzecz. Czy tryb asynchroniczny jest dostępny w tych płytach (GA7VAX)? Mam Durona,próbowąłem się bawić EasyTune4,ale ani w biosie, ani w tym prgramiku nie ma tej opcji. Czy to zależy od procka? Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paszczu Opublikowano 24 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2003 Chodzi Ci o puszczenie proc/pamięć na różnych częstotliwościach?? Oczywiście że jest : Duron chodzi na FSB 100 a pamiątki na 133 MHz. Jest w biosie - poszukaj dobrze. Chyba że Cię źle zrozumiałem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PORTO Opublikowano 24 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2003 Co do pamięci zgoda. Ale nie można niezaleznie kręcić częstotliwością AGP/PCI. Jak podnosisz magistralę systemową to wszystko idzie w górę,powinna być możliwość albo zmiany dzielników albo niezależne ustawianie częstotliwości.Masz Paszczu jakieś doświadczenia z kręceniem Durona?? Dzięki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dj. Gargamel Opublikowano 24 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2003 Co do pamięci zgoda. Ale nie można niezaleznie kręcić częstotliwością AGP/PCI. Jak podnosisz magistralę systemową to wszystko idzie w górę,powinna być możliwość albo zmiany dzielników albo niezależne ustawianie częstotliwości.Masz Paszczu jakieś doświadczenia z kręceniem Durona?? Dzięki da sie to zrobic zajrzyj tu a ci sie rozjasni http://www.ocworkbench.com/ocwbcgi/ultimat...=18;t=000852;p= Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB Opublikowano 24 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2003 Witam, pisalem o tym juz w jednym z watkow, jednak traktowal on o czym innym stad moze tutaj mi ktos pomoze ;) A wiec tak: Plyta Gigabyte GA-7VAX (ta z LANem tylko) rev. 1.2 bios F9. Na plycie switch SW1 tylko z jednym przelacznikiem- 1/ON (100-132 i 133-165Mhz FSB). Problem: caly czas dzielnik dla PCI to 1/4, nie mam mozliwosci bezposredniej zmiany tego. Zmieniajac FSB co 1' w biosie rosnie taktowanie PCI/AGP wlasnie jak dla dzielnika 1/4 co dla FSB 165 daje 41 dla PCI... Jak to zmienic (na chwile obecna to straszny bubel)? ps. jak zrozumialem plyta z wczesniejszej serii (ale tez rev. 1.2) miala mozliwosc zmiany dzielnika poprzez SW1... Problem 2: Za zbuja nie moge dac fsb 166! Nie mowiac juz o 166-200.... Plyta w takiej wersji to poprostu porazka jesli chodzi o o/c... ehhh :/ help ;) A w podpisie masz EPOXA 8RDA 8O :lol: :o Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paszczu Opublikowano 24 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2003 Co do pamięci zgoda. Ale nie można niezaleznie kręcić częstotliwością AGP/PCI. Jak podnosisz magistralę systemową to wszystko idzie w górę,powinna być możliwość albo zmiany dzielników albo niezależne ustawianie częstotliwości.Masz Paszczu jakieś doświadczenia z kręceniem Durona?? Dzięki Kręciłem swojego pierwszego Durona 600 przez magistralę na 133 (6x133 = 800) i dzielnik automatycznie przestawial sie na 1/4. Ale niestety nie na tej płycie. Co do częstotliwości proc/ pamięc. Jak masz magistralę procka 100 a pamięć 133 to przy podniesieniu magistrali na np.110 magistrala pamięci zmienia sie na 1.1 x 133 = 146.666. Jeżeli zmienisz już magistrale na 133 dla proca powinien wskoczyć dzielnik 1/4 a czestotliwosc pamieci zostaje taka jak była ustawiona w biosie wczesniej czyli 133 MHz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crategus Opublikowano 24 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2003 <ciach> A w podpisie masz EPOXA 8RDA 8O :lol: :o no bo w miedzyczasie zmienilem GA-7VAX >>> 7VAXP >>> Epox 8rda+... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PORTO Opublikowano 24 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2003 Dzięki za zainteresowanie moją sprawą :-) Musiałem poprawić zamalowane mostki L1. Udało mi się ustawić FSB na 166 tymi "dziwnymi" SW1 , o których było tyle mowy. N arazie mnożnik jest na 5.5,przy 6 nie wstaje.Nie próbowałem więcej,bo coś dziwnego stało się z sensorem temperatury na procku;wskazuje 4 stopnie celcjusz.Coś się zwliło.Ma cooler titan chyba 2,taki duży.Chyba wydoli,procek chodzi jako 920 MHz.Jakby co płyta jest na gwarancji.Tak a propos,coolerrek na mostku też po jakimś czasie zaczął wam hałasować.Pordziłem sobie z tym,troche oleju spożywczego.mam nadzieję,że nie zjełczeje :-). Pozdrawiam Duron 850@920MHz FSB 166MHz, ddr 333, Palit TNT2 m64,Maxtor D740X,itd Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PORTO Opublikowano 24 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2003 OOO, podpis się zmienił. Jak przeczyściłem procka i na nowo połączyłem mostki,odczyt temeperatury wrócił do normy,podkręciłem zatem procka do 1GHz,temperatura 50 st.Reszta jak w podpisie,na razie się nic nie sypie :-). Dziękuję za pomoc, wszystkim!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...