Skocz do zawartości
pablo163

Nagrzewnica chlodzona w samochodowej lodowce!!!

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Szukalem o tym ale bylo tylko o chodzeniu calego kompa a ja mysle o zakupie takiej malej lodowki samochodowej na 12v i wsadzic tam nagrewnice i dodatkowo zalac ja woda .W pokrywie wyciac dzirki na szlaluszki i gotowe wode powinno schladzac do okolic 0C .Dodatkowo nagrzewnice zalal bym woda co by dalo jescze lepszy efekt co o tym myslicie???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Szukalem o tym ale bylo tylko o chodzeniu calego kompa a ja mysle o zakupie takiej malej lodowki samochodowej na 12v i wsadzic tam nagrewnice i dodatkowo zalac ja woda .W pokrywie wyciac dzirki na szlaluszki i gotowe wode powinno schladzac do okolic 0C .Dodatkowo nagrzewnice zalal bym woda co by dalo jescze lepszy efekt co o tym myslicie???

Lodóweczki samochodowe nie chłodzą tak bardzo ... zdaje się że okolic 9 stopni nie osiągają (z tego co pamiętam 6-8)

W końcu jest tam peltrzak o niezbt dużej mocy ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

to pociągnij węze do zamrazalnika i póść płyn chłodniczy zamiast wody :P... ewentualnie proponuje ciekły azot zamiast wody i zamiast lodówki kuchenkę gazową :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem to kiepski pomysł bo lodówka też musi oddać ciepło które wydziela nagrzewnica i które wydziela ona sama. A ciepło wydajniej oddaje nagrzewnica z wentylem a nie lodówka.

Wydaje mi się że w lodówce będzie po prostu ciepło. Zero stopni masz w lodówce tylko dlatego że w środku nie ma żadnego źródła energii i układ jest w miarę szczelny termicznie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

eee, zeby zejsc kolo 0C z temp wody musialbys miec potezny agregat chlodzacy, a nie zwykla lodowke. Mowimy tu o czyms zdolnym lekko odprowadzac 100W (zalezy jeszcze co chcesz tym chlodzic)... ze zwykla lodowka mozesz zrobic conajwyzej tak:

dac chlodzenie cieczy przed lodowka, a dopiero pozniej chlodzic to w lodowce (jesli powietrzem to z wymuszonym przeplywem, jesli z woda tez najlepiej), wtedy to ma sens...

Upadate:

doczytalem o jaka lodowke chodzi, daruj sobie, wiecej sie nameczysz niz ci to da lodowki samochodowe to male gowna, a nie urzadzenia chlodzace (ile ona moze ciepla odebrac?) :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Kiedyś też tak kombinowałem, ale:

- lodówka samochodowa jest za słaba

- zajmuje za dużo miejsca

Znacznie lepszy jest peltier.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzieki za link :) zbytnio sie nie przydal z silliconvalley wzialem to ale nie wiem o co chodzi

Napięcie 24.6 V czy to napiecie pobioerane

Prąd 7.9 A o co chodzi

Max. różnica temperatur 69 °C o co chodzi

Max. moc chłodzenia 120 W o co chodzi

Jestem zielony w tym temacie pliz pomocy sorki za moje wybryki na forum

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a nie lepiej wode w obiegu schlodzic tak jak w lodowce- rurka w ktorej jest freon albo inny gaz

moze nie wode ale plyn - do ulemnych temperatur i jazda z tym na proca - 10*C murowane

Taki pomysl fajny tylko jak to zrobic bo ja na to nie mam pomyslu jak masz chetnie cie wyslocham jak sobie to wobrazasz a moze masz jakies linki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

te lodówki turystyczne które mają peltiera cena od od 400zł te ze zwykłym agergatem(jak tradycyjna lodówka) od 1600zł, produkuje je np firma WAECO, która też sprzedaje takie coś jak COOLMATIC 95 (zwróćcie uwagę na wymiary):

http://www.waeco.com/pages/products/mk/agg.htm

(dystrybutor to http://www.servocool.com.pl)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi