Skocz do zawartości
kamerek

Odświeżanie W Crt A Awarie

Rekomendowane odpowiedzi

Rozmawialem z gosciem z serwisu ostatnio, ktory stwierdzil, ze podobno ustawianie w monitorach CRT odswiezania przy gornej granicy moze skutkowac czestszymi awariami, mimo, ze np producenci rekomendują takie wyzsze ustawienia. U mnie np jest 85hz rekomendowane, ale ostatnio mialem awarie (chyba cos z odchylaniem poziomym i zasilaczem) i nie wiem czy to moglo byc tym spowodowane ze dalem owe 85Hz, przy czym wg insturkcji w tej rozdzialece 1024*768 nawet do teoretyczneych 87Hz powinno byc Ok ( nawet nie ma takiej opcji -ale to jak piszę - teoretycznie). Teraz jade na 75Hz.

Jakie jest wasze zdanie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moim zdaniem praca na granicy wytrzymalosci nigdy nie sluzy dobrze sprzetowi. Jednakowoz, z drugiej strony placisz za 85Hz i tyle powinienes moc uzywac, dlatego sugeruje, abys powrocil do poprzedniej czestotliwosci odswiezania. Lepiej chron swoje, niz monitor.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bardziej cenie komfort pracy i zdrowie niz to jak dlugo monitor pochodzi, wiekszosc awarii tego typu sprzetu jest podyktowana:

- slabej jakosci komponentami

- wadami ukrytymi

- niewlasciwym sposobem uzytkowania oraz przechowywania

Edytowane przez Linoge

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w sumie roznica w ostrosci obrazu miedzy 75 a 85 jest mała, a na 85 mam subiektywne wrazenie ze mniej wali po oczach.. choc na razie potrzymam na 75 zeby zobaczyc co sie bedzie dzialo

a mam pytanko - crt z kompem sa wpiete do acara 6 letniego 504W, czy ewentualnie jakies nie wiem zuzycie acara moze miec wplyw na monitor? acar nigdy nie byl walniety piorunem itp przyjemnosci nie zaznal ;) ..

Edytowane przez kamerek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To prawda ze jeżdznie na max odswierzaniu powoduje szybsze padanie elektroniki..

Firmy produkujace monitory nawet "rekompenduja" prace przy max odświerzaniu .. efekt ? :

Pada trafopowielacz i monitor do wymiany.. lub kosztowna naprawa.. lub kupno 2 giego monita..

Moge u siebie zarzucic 115 Hz przy 1024*768 ale wiem ze trafopowielacz szybko mi padnie i jade na 85 Hz..

A różnica pomiedzy 85 a 115 jest naprawde niewielka...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

85 Hz jest nie do zaakceptowania .... 100 HZ = minimum a monitor powinien posiadać dość znaczna rezerwę aby obraz był przy tych 100 Hz ostry ( nie wspominam o wyjściu karty graf . )

ps. te ponad 15 % rezerwy powinno wystarczyć ale oczywiście lepiej więcej

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kwazor - wlasnie o to mi chodzilo ;). niestety moj crt zaraz po przywiezieniu z serwisu sie znow "zdymil" i oby toniebyl trafopowielacz bo bedzie kaplica..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kwazor - wlasnie o to mi chodzilo ;). niestety moj crt zaraz po przywiezieniu z serwisu sie znow "zdymil" i oby toniebyl trafopowielacz bo bedzie kaplica..

Trafo potrafi kosztować tyle co w miarę nowy monitor z allegro :lol:

Teraz można kupić naprawdę o niebo mocniejsze monitory na allegro za śmieszne stosunkowo pieniądze. Ty masz pewnie wzmak 85 khz lub nawet 70 khz w tym swoim ..... nie warto nawet naprawiać - szkoda kasy. Gdyby nie to że jeszcze czekam na LCD to sprzedał bym Ci mój 19" CRT za 150 PLN .

Obliczyłem że masz monitor 70-71 khz - zostaw dziada .... naprawdę ..... i poszukaj na allegro czegoś co ma ponad 90 khz - odczujesz różnicę jak niebo a ziemia .

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

naprawa kosztwala 100, zaraz potem sie zdymil- wiec odwiozlem gosciowi do serwisu - ma zajrzec i naprawic jak sie da ( o ile to nie jest trafo) jak mi wyskoczy z placeniem to go oleję

tylko teraz musze cos namiejscu poszukac bo nie bede przeciezsciagal crt i placil za przesylke kilkadzisiat zl jak chce cos ultra-taniego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

naprawa kosztwala 100, zaraz potem sie zdymil- wiec odwiozlem gosciowi do serwisu - ma zajrzec i naprawic jak sie da ( o ile to nie jest trafo) jak mi wyskoczy z placeniem to go oleję

tylko teraz musze cos namiejscu poszukac bo nie bede przeciezsciagal crt i placil za przesylke kilkadzisiat zl jak chce cos ultra-taniego

Poszukaj na allegro sprzedawcy z Tarnowa i fajrant.

ps. szkoda że na tyle dałeś się naciągnąć .... za naprawę tak kiepskiego sprzętu ( nie obraź się )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiesz gadalem z goscmi z innych serwisów i mowili ze koszt czesci przy tych objawach to wlasnie bylo ok 60-70zl, ale kto tam wie co gosc tam wlozyl do srodka - podobno cos przy zasilaczu i odchylaniu robil.. jak okaze sie ze nie da poszlo trafo to chyba bede mogl sie upomniec ozwrot kasy (lub czesci kasy) hmmm..

na allegro to najblizejjakiesuzywane w kraku i Alwerni jaks handlarz..

allegro malopolska crt

Edytowane przez kamerek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja kupilem niedawno(za 250zl) pzrez allegro ale odbieralem na miejscu crt 21 flat ibm na podzespolach od Sony. 130Khz i mam tak w powerstripie wymuszone na prawie kazdej rozdzialce (w sumie mam 129.9khz;p zeby cos zostalo;p)

jak masz dobry monitor to raczej dlugo wytrzyma tak (IMO), po drugie domyslne 85 hz maja kazde monitory obojetnie czy by robily 155hz czy 85 max bo to jest oficjalnie zatwierdzone odswierzalnosc na crt jako domyslne...

na 1600x1200 jest juz chyba 75hz ...

edit: no i przy 85hz masz gwaranowaty ostry obraz pzrez producenta, niby ze zwiekszenie hz sie obarz pogarsza aleja tego nie widze , wiec musi byc to imo niewielka roznica...

powiem jeszcze i to nie jest tylko moja opinia ze stary dobry crt, markowy (na sony trinitronie, mitsubishy diamondtronie) jest lepszy niz te dzisiejsze resztki od samsuga/lg...

Edytowane przez Lizardus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi