Skocz do zawartości
TwiN

Hercules 8500LE -->> Radeon 9100

Rekomendowane odpowiedzi

i jeszcze dwa pytanka ;)

1. czy kazda wersja atiflasha moge zmienic ten bios bo mam wersje 1.1 i sa jakies problemy

2. czy w radeditie mam zmienic zakladke Vendor ID??

prosze o szybka odpowiedz i zgory bardzo dziekuje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oto wyniki benchmarka w rozdzialce 1024*768 po zmianie biosa

Teraz gram w highest detail i nawet nie przytnie!!!!!!!!!!!!!

m-antalus

47.800560 / 100.217934 / 340.733490 fps

Score = 100.298584

dm-asbestos

45.667118 / 127.461517 / 316.170532 fps

Score = 127.606827

dm-antalus

3.437196 / 36.893974 / 75.126862 fps

Score = 36.917133

dm-asbestos

2.193713 / 45.981766 / 74.464165 fps

Score = 46.013855

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

naprawde wam trudno odpowiedziec. mam plik ktory jest plikiem BIN a wszystkie pliki mialem ROM . a jezeli chce zmienic atiflashem 1.1 to wyskakuje mi ze bios niejest pod ta karte moze ktos pomoc??

Spox, nie ma sie o co denerwować, nie siedzimy na forum cały czas, trzeba chwile poczekać na odpowiedź 8)

Otwórz go radeditem i sprawdź czy jest to napewno bios do radeona, może atiflash ma racje. Spróbuj tez tym atiflashem:

http://twojepc.pl/html/wojny_klonow/Bios7008.zip

Tam są dodatkowo biosy do 8500 - usuń je, za to masz instrukcję obsługi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A 3dmark 2001 se build 330

nie przechodzi. Wyskakuje komunikat, ze nie moze rozpoznac karty.

Byc moze dlatego, ze mam Dx 8.1?

Wgrałeś ten bios który mi dziś przysłałeś, jeśli tak to na jakim max. taktowaniu lata na nim karta?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

naprawde wam trudno odpowiedziec. mam plik ktory jest plikiem BIN a wszystkie pliki mialem ROM . a jezeli chce zmienic atiflashem 1.1 to wyskakuje mi ze bios niejest pod ta karte moze ktos pomoc??

Spox, nie ma sie o co denerwować, nie siedzimy na forum cały czas, trzeba chwile poczekać na odpowiedź 8)

Otwórz go radeditem i sprawdź czy jest to napewno bios do radeona, może atiflash ma racje. Spróbuj tez tym atiflashem:

http://twojepc.pl/html/wojny_klonow/Bios7008.zip

Tam są dodatkowo biosy do 8500 - usuń je, za to masz instrukcję obsługi.

dziekuje ;)

ale jeszcze jedna prosbe mam.jezeli ktos by byl dobrym kolegom i wytlumczyl jak moge zainstalowac Windowsowe sterowniki ATi "zgodne z ATi" bo niewiem jak to zrobic i niemoge ich znalesc bo przy instalce sterownikow wyskakuje mi " BŁĄD INF Nieodnaleziono sterownika ekranu" ;) bardzo bym prosil bo stoje w miejscu ;) :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem o co zabardzo Ci chodzi  :?

Chcesz zainstalować sterowniki ze strony www.ati.com ??

mam ten sam problem co kolega http://twojepc.pl/b.php?id=34482 ale poprostu niewiem jak on se z tym poradzil a moze bardziej jak zainstalowal wlasnie te stery zgodne z ati

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A 3dmark 2001 se build 330

nie przechodzi. Wyskakuje komunikat, ze nie moze rozpoznac karty.

Byc moze dlatego, ze mam Dx 8.1?

Wgrałeś ten bios który mi dziś przysłałeś, jeśli tak to na jakim max. taktowaniu lata na nim karta?

Na razie mam ustawione tak jak ty 293/293 i zero problemow, wyzej jeszcze nie mialem czasu sprawdzic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wpadlem na taki pomysl przyklejenia radiatorow na pamieci.

Najpierw na pamieci naklejam taka tasme samoprzylepna, jakiej uzywa sie podczas malowania (czy to mocno obnizy skutecznosc odprowadzania ciepla??)

na tasme nakladam cienka warstwe kleju Thermopox 85CT i przyklejam radiatorki!

Pozniej w razie czego delikatnie zrywam tasme i nie ma ani sladu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli już przeflashowałeś karte na 9100 to ściągnij najnowsze catalysty 3.0 ze strony www.ati.com np. do R8500 build by ati, do tego Control Panel. Nie powinno być problemu. Jeśli natomiast jeszcze nie wgrałeś biosu od 9100 to nie zainstalujesz sterów od ATI.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja uzywam Catalystow od Hercules'a

Moja poprzednia wypowiedź była skierowana do mateo1977.

Male nieporozumienie :P

A co do tych radiatorków to nie wiem czy to dobry pomysł, po pierwsze przewodność cieplna będzie słaba, a po drugie taśma może tego nie utrzymać :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Twin bardzo dziekuje za pomoc i cierpliwosc do mnie ;) wszystko chula wiekszych zmian niezauwazylem jak na razie .

poprostu nie wpore przeczytalem wlasnie ten post z dolu i spanikowalem i problem z plikiem rozpoznalem (nieslusznie) jako bląd.(no coz i tak bywa)

jezeli chodzi o tasme to szczeze niepolecam sa przeciesz tasmy dwustronne termoprzewodzace (bardzo mocno kleja , ale po usunieciu niema sladu) no raczej zbytnio bez kleju nic za bardzo niebedzie az tak efektywne , a co do tej tasmy faktem jest ze cieplo przewodzi ale jakos tak przekonania do niej nienabralem . ja proponuje pokonbinowac jednak z tym klejem jest on dwuskladnikowy co za tym idzie mozna lekko jego trwalosc oslabic. nalezalo by do ciemnobrazowej masy dodac niekompletny drugiskladnik i co za tym idzie klej mozna by bylo usunac . nalezalo by jedyniie pozadnie zakleic nóżki jakas tasma zeby klej sie nie rozlazl i dopiero po przyklejeniu odkleic. powiem tylko dla ciekawosco ze kawalek kleju tego zostawilem specjalnie na biorku do wyschniecia . poczym zmylem to ciepla woda ( to tylko dla informacji ze klej niejest trudny do zlikwidowania) jezeli zas chodzi o same odklejenie po wyschnieciu niestety niemam pojecia.ale proponuje poprobowac na czyms innym bo sam klej kosztuje w elektroniku 7.5zl zas 20cm (mi sprzedali to jako prostownik) miedzi o idealnych ksztaltach jako radiatorki kosztowalo 5zl .poprostu mozna pokombinowac i tyle jak stwierdzicie ze jednak nieryzykujecie to moze ktos na pamieci sobie zwyczjnie jakies stare zalozy.ale sie kurde rozpisalem . jeszcze raz wielkie dzieki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli do Hercules R8500LE 64MB można bez problemu wgrać tym programikiem http://home.no.net/thomsolb/Div/Radeon9100...00Flashv11a.exe bios 275p :?: Czy karta bedzie wtedy widoczna jako Saphire czy moze ATi :?: ( Radedit wskazuje na ATi ) Czy to najnowszy bios do 9100 :?: Czy sa jakies minusy :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli do Hercules R8500LE 64MB można bez problemu wgrać tym programikiem http://home.no.net/thomsolb/Div/Radeon9100...00Flashv11a.exe bios 275p :?: Czy karta bedzie wtedy widoczna jako Saphire czy moze ATi :?:  ( Radedit wskazuje na ATi ) Czy to najnowszy bios do 9100  :?: Czy sa jakies minusy  :?:

!!!!!!!!!!!! Znawcy prosze odpowiedzcie na to pytanie prosze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie ma zadnych minusow

system widzi karte jako Radeon 9100 series

edytujesz bios Radeditem, tworzysz dyskietke startowa, uruchamiasz kompa, w dosie programikiem atiflash zmieniasz biosa (komenda atiflash -p 0 xxx.bin (xxx.rom), gdzie xxx to nazwa biosu)

Czekasz kilka sekund, az operacja sie skonczy, po czym resetujesz kompa!!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie tylko czy ktos wgrywal juz ten bios http://home.no.net/thomsolb/Div/Radeon9100...00Flashv11a.exe i jak on dziala :?: Jak widziana wtedy jest karta, jakiej firmy :?: Czy to dobry bios :?: Jakie zegary można na nim ustawić  :?:

Wgrywałem, karta widziana jest jako Radeon 9100, mozna bez problemu wrzucić taktowanie 275/275, do wyboru są także 250/250 i 300/300.

Bios jest w wersji, jeśli się nie myle, nie jestem pewnien 8.004.

OT: Millor nie dostałeś priva odemnie?? Bo caly czas mam w folderze "do wysłania", jeśli nie to jak masz jakieś pytania to napisz na gg: 1438061.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeglądnąłem konto http://home.no.net/thomsolb/Div/ i znalazlem nowsza wersje flashera --> http://home.no.net/thomsolb/Div/Radeon9100...00Flashv11b.exe

Poprzednia o ktorej wszyscy mowili byla wersją "A" 2dni po jej wypuszczeniu ukazała sie wersja "B"

Polecam przegladnac konto http://home.no.net/thomsolb/Div/ :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Marcin jak benchmarkowałes ? tym co jest w folderze z grą ?

bo ja tam mam np takie resultaty

dm-asbestos

4.546624 / 59.566406 / 99.991768 fps

Score = 59.604485

dm-antalus

4.179172 / 23.122345 / 41.881531 fps

Score = 23.139248

i nie wiem jak to mozliwe ze ty w niektorych masz 2x wiecej... :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...