Skocz do zawartości
Marrrcin

Wi-fi Czy Lan

Rekomendowane odpowiedzi

Mam zamiar podzielić Neo 2 Mb na 2 kompy, tylko jeszcze nie wiem jaki wybrać router i jaki sposób połączenia(Wi-Fi czy kabel).Oba komputery znajdują się w innych mieszkaniach(leżących obok siebie), a odległość jaka je dzieli w lini prostej wynosi około 10-12 metrów.Na początku myślałem o kablu, ale wiercenie dziur itd.. coraz mniej mnie przekonuje.Co do radiowego połączenia to nie jestem w 100% przekonany, gdyż od dwóch lat użeram się z radiówką, która ciągle nawala.Mój komp będzie mi służył do surfowania, p2p i od czasu do czasu pogranie w jakąś grę online.Chciałbym żeby było zero problemów z p2p, a pingi w grach sieciowych nie zwiększały się przez router.Drugi komputer będzie raczej służył tylko do WWW ze względu na jego słabe parametry(PII 350 MHz, 128 MB RAM, kart graf. 4MB, Seagate 2GB.).A tak a'propo czy jego konfiguracja nie przeszkodzi w porawnym zainstalowaniu, i działaniu całego sprzętu?Jaki konkretnie router radzicie mi kupić?Czy Wi-Fi będzie dobrym i przede wszystkim stabilnym rozwiązaniem?Neostrade mam zamiar <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> z tej promocji(pierwsze dwanaście miesięcy o połowę taniej).Wydaje mi się, że to dobra okazja, co wy o niej sądzicie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupić router wifi, a tego kompa gdzie będziesz grał podpiąć lepiej kablem. Drugi w zależności od tego jak Ci będzie pasowało. Moim zdaniem nie opłaca się kupować teraz routerów, które umożliwiają łączenie się wyłącznie za pomocą skrętki. Poza tym rozwiązanie bardziej przyszłościowe, a nie takie strasznie drogie.

Konfiguracja tego drugiego sprzętu nie przeszkodzi w niczym:>

Co do konkretnego wyboru, to lepiej niech się wypowiedzą osoby, które miały styczność z wieloma "zabawkami", bo ja używam jednego routera od dawna, a ten z wifi dopiero będe kupował za kilka dni chyba.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do tego słabego komputera, to napewno nie będzie on zakłócał działania sieci. Jeżeli chodzio o wybór providera to najlepiej zorientować się jakie się ma możliwości i wybrać najlepszą z dostępnych i odpowiadających nam opcji, Neostrada jak Neostrada ogólnie zła nie jest, jezeli nie masz nic lepszego to ją bież :)

Co do sprzętu, tak czy owak lepiej zainwestować pare złotych więcej i kupić router z wifi (w przyszłości będziesz mieć większe pole manewru, np. kupisz laptopa i będizesz miał net bezprzewodowy w chacie w której jest router itd.). Co do połączenia bezprzewodowego to raczej musiałbyś zainwestować w dwie dodatkowe anteny kierunkowe no i kartę WLAN do jednego kompa (wszystko to podniosło by koszty sieci o jakieś 200 zł).

Ja na twoim miejscu, jeżeli nie chcesz mieć absolutnie żadnych problemów to położyłbym skrętkę miedzy obiema chatami. Jedeno popołudnie roboty...

Router:

http://allegro.pl/item113214957_ruter_asma...vat_gratis.html

lub

http://allegro.pl/item112942823_okazja_lin...y_wireless.html

Ten 2 jest moim zdaniem lepszy. Oba mają możliwość dołączenia dodatkowej anteny i pozwalają jako tako "pokierować ruchem sieci" - QOS. Jest to bardzo ważne, jeżeli 1 komp ma być używany do p2p. Będziesz mógł ustawić sobie priorytet dla WWW itd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mam do wyboru nic lepszego niż neostrade.Chyba zrobie tak:Pociągnę od sąsiada kabel do routera który stałby w moim mieszkaniu(ja niestety nie posiadam tradycyjnego łącza telefonicznego i nie mam zamiaru specjalnie zakładać, a raczej nie będę czekał aż zarządzenie UKE wejdzie w życie).Router postawiłbym sobie koło swojego kompa i podłączyłbym go kablem, a komp sąsiada działałby przez WiFi.Nasunęło mi się pytanie czy ta oryginalna mini-antenka w karcie sieciowej wystarczyłaby?Zauważyłem, że ten router ma wbudowany modem.Czyli ten z neostrady jest mi niepotrzebny.Jak sprawują się takie wbudowane modemy?

Edytowane przez Marrrcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawują się bardzo dobrze. W większości przypadków są stabilniejsze. Poza tym mając modem w tym routerze nie masz już potrzeby uruchamiania neo przy każdym starcie komputera. Włączasz kompa i jest net, dlatego to takie dobre rozwiązanie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tez uwazam ze to jest dobry pomysł połaczenie jednego kompa przez LAN a drugiego przez WiFi. Jdentycznie mam rozwiazana siec w domu. Mój desktop jest piołaczony skretka z routerem, a dwa notebooki działaja na WiFi.

Apropo roterów WiFi to sa one przewaznie znacznie lepsze od tego co daja z neostrada i lepiej trzymaja łacze, na moim przykładzie podam że na modemie neostrady srednio 3-4 razy dziennie mnie wybijało, a od kad załozyłem router zjawisko to znikło, tak wiec modem neostrdy bedziesz mógł schowac do szafy.

Podobnie jak Partyboy polece ten drugi router linksysa.

Tak nawiasem chciałbym zwrócic uwage że dzielenie neostardy poza lokal jest nielegalne :wink:

Edytowane przez torque8

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nasunęło mi się pytanie czy ta oryginalna mini-antenka w karcie sieciowej wystarczyłaby?

Jeżeli router będzie stał w twoim mieszkaniu, a do domu sąsiada jest 10 m to ciężko będzie nawiązać połączenie wifi, a jak nawet się uda, to sygnał będzie cieniutki. Dlatego jak już wcześniej pisałem trzebaby dokupić anteny kierunkowe, lub co najmniej jedną...

Nie mam do wyboru nic lepszego niż neostrade.Chyba zrobie tak:Pociągnę od sąsiada kabel do routera który stałby w moim mieszkaniu(ja niestety nie posiadam tradycyjnego łącza telefonicznego i nie mam zamiaru specjalnie zakładać, a raczej nie będę czekał aż zarządzenie UKE wejdzie w życie).Router postawiłbym sobie koło swojego kompa i podłączyłbym go kablem, a komp sąsiada działałby przez WiFi.

Trochę nie czaję jak chcesz to połączyć :? Jaki ty chcesz kabel ciągnąć od sąsiada ? Z tego co napisałeś to wynika, że pociągniesz kabel telefoniczny od sąsiada do routera (który będzie u Ciebie) i swój komp podłączysz skrętką, a komputer sąsiada przez wifi. Jeżeli dobrze zinterpretowałem to jest to beznadziejne rozwiązanie :)

Jak już ciągniesz kabel między domkami to lepiej pociągnąć skrętkę od sąsiada do Ciebie niż kabel telefoniczny. Router stoi u sąsiada, on się łączy przez wifi (nie będzie potrzeby żadnych anten kupować).

Edytowane przez PartyBOY

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To raczej jest zalezne od ilosci scian po drodze. Jesli bedzie to jedna sciana to raczej powinno działac, jezeli wiecej to najlepiej bedzie kupic antene kierunkowa.

Jesli kabel telefoniczny bys chcaił ciaganac to mogły by byc problemy ze stabilnoscia połaczenia.

To co zaproponował PartyBOY byłoby znacznie lepszym rozwiazaniem.

Edytowane przez torque8

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość lechu1777

Przyznam się że przeczytałem tylko pierwszy post i moge Ci powiedzieć że:

Kup ruter Wi-Fi + LAN + AP + ADSL, który jest niezawodny i chyba najlepszy do neo+, w skrócie:

http://sklep.benchmark.pl/pelny_23074.html

Do tego karte Wi-Fi "max" też od roboticsa, podłączasz pc do gier kablem do rutera, a kumpel kartą spokojnie 10-12m sięgnie. W przyszłości możesz podłączyć pc kumpla jakbyście chcieli troche polamić w coś ;) Chyba sam takie rozwiązanie u siebie zastosuje tylko ja mam do kumpla w lini prostej ~50m i antenki za oknem. Jak podłączysz pc kablem to ping będzie spoko, ruter nie zwiększy znacząco pingu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Madex UTP 5e wewnętrzny wystarczy, http://allegro.pl/search.php?string=madex+...new=0&pay=0

2. Każdy powinien sobie poradzić ;) Zaciskarka, kabel, wtyczka i schemat np. http://skretka.net/index.php?serwis=art&am...orz=7&nr=28

Edytowane przez Qrak69

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W zasadzie jakościowo wszystkie są bardzo podobne. Są końcówki na drut, linkę lub uniwersalne (kup na drut / uniwersalne). Dodatkowo można spotkać końcówki ekranowane, ale jeżeli nie robisz sieci na kablu FTP to nie ma sensu ich kupować.

Ogólnie jeżeli masz trochę grosza to zainwestuj w kabel FTP i ekranowane złączki. Kabel UTP napewno zda egzamin, ale lepiej trochę dołożyć i zrobić naprawdę porządną sieć o trochę lepszym "standardzie wykonania".

Edytowane przez PartyBOY

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tez uwazam ze to jest dobry pomysł połaczenie jednego kompa przez LAN a drugiego przez WiFi.

WiFi to też LAN. Tyle że Wireless Lan.

Co do tematu. Ja bym się nie zastanawiał i postawił Router WiFi Linksysa. Można dobre używki z allegro wyhaczyć. Przy takiej odległości wszystko bedzie hulać aż miło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi