ziolek Opublikowano 8 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2006 (edytowane) Info o AM3 Co o tym sądzicie? Kiedy można się spodziewać pierwszych płyt pod AM3 na polskim rynku? Edytowane 8 Lipca 2006 przez ziolek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sajrus-World Opublikowano 8 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2006 (edytowane) Ten AMD ostatnio gorzej niż Intel sie zachowuje co chwile zmiana podstawki ma to AM3 w ogóle sens bo coś wątpie AM2 nie dopracowane a ci już AM3 chcą wypuszczać, jedynie co dobre to procki te będą działać na AM2 coś to bezsensu to po co ta zmiana :mur: Edytowane 8 Lipca 2006 przez Sajrus-World Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRoN Opublikowano 8 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2006 Intel też będzie zmieniał podstawkę. A co do AM3. Raczej nie ma sięczym podniecać. Póki co AM2 pokazuje się z najgorszej możliwej strony. :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziolek Opublikowano 9 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2006 Póki co AM2 pokazuje się z najgorszej możliwej strony. :mur: Dlaczego? Jeśli chodzi o AM3, to znalazłem informację, że pojawi się na przełomie 2006/2007 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrKleiner Opublikowano 9 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2006 Kiedyś AMD maiło jeden socket A i było git przez parę lat :) Wtedy to INTEL szalał z socketami a teraz to AMD co roku w sumie jakiś nowy :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 9 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2006 No i procki AM3 będą kompatybilne w dół (podobno) i będzie je można włożyć w płyty AM2, wiec k**wa nie marudźcie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sajrus-World Opublikowano 9 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2006 No i procki AM3 będą kompatybilne w dół (podobno) i będzie je można włożyć w płyty AM2, wiec k**wa nie marudźcie... To jaki sens jest w tej zmianie?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrKleiner Opublikowano 9 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2006 Obsługa DDR3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRoN Opublikowano 9 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2006 Dlaczego? Jeśli chodzi o AM3, to znalazłem informację, że pojawi się na przełomie 2006/2007 A czytasz czasem jakieś testy? Przyglądasz się im? DDR2 NIC, kompletnie nic nie dało AM2 Policzenie PI 16M przy procu taktowanym 2805 i pamięciom 420 4-4-4-12 zajmuje takiemu 12 i pół minuty. Nie mówiąc już o tragicznej wydajności Semprona :| A płyty główne? Ostatnio miałem 'przyjemnośc' zabawiać się MSI K9N SLI Platinum i wiesz co? Stary poczciwy ECS był mniej problemowy. Nie dość, że ta płyta chodzi jak chce, z biosu się nie podkręca, ukkłady zasilania są tak lipne, ze radiator to tam jest po to, żeby je ukryć. Mam wymieniać dalej? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ma1y Opublikowano 9 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2006 A czytasz czasem jakieś testy? Przyglądasz się im? DDR2 NIC, kompletnie nic nie dało AM2 Policzenie PI 16M przy procu taktowanym 2805 i pamięciom 420 4-4-4-12 zajmuje takiemu 12 i pół minuty. Nie mówiąc już o tragicznej wydajności Semprona :| A płyty główne? Ostatnio miałem 'przyjemnośc' zabawiać się MSI K9N SLI Platinum i wiesz co? Stary poczciwy ECS był mniej problemowy. Nie dość, że ta płyta chodzi jak chce, z biosu się nie podkręca, ukkłady zasilania są tak lipne, ze radiator to tam jest po to, żeby je ukryć. Mam wymieniać dalej? marudzisz na MSI a ktos kiedyś powiedział ze to dobre mobo są ? chyba że w upale ... co do am2 -> teraźniejsze procki nie sa niczym szczególnym bo nim byc nie miały - to poczatek nowego socketu i szykowanie gruntu dla przyszlej generacji procków jak i tez lepszych/tanszych w przyszłości DDR2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość rafifeo Opublikowano 9 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2006 hehe. widze ze miejsce s754 zajmie niedlugo AM2, a miejsce s939 AM3 :] ale moze to i lepiej ze jeszcze cos nowego wprowadzaja. kogo nie bedzie stac to nie kupi. kupi tansze ale tez niezle :) to jest tak jak z s754 i s939, na poczatku tez byliscie wkurzeni, ze AMD 2 nowe sockety pod rzad wprowada. potem sie okazalo ze dobrze, ze tak zrobil ;P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRoN Opublikowano 9 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2006 marudzisz na MSI a ktos kiedyś powiedział ze to dobre mobo są ? chyba że w upale ... co do am2 -> teraźniejsze procki nie sa niczym szczególnym bo nim byc nie miały - to poczatek nowego socketu i szykowanie gruntu dla przyszlej generacji procków jak i tez lepszych/tanszych w przyszłości DDR2 Z założenia płyty główne mają tworzyć podstawę dla stabilnego komputera i mieć zapas na rozbudowę tegoż. Ta płyta nawet tego nie spełnia - ja tylko stwierdzam fakt, nie marudzę. Wcale nie oczekiwałem od niej tego czego mógłbym oczekiwać od DFI, ale każda płyta ma być dobra. Jeśli nie jest - ma problem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ma1y Opublikowano 9 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2006 Z założenia płyty główne mają tworzyć podstawę dla stabilnego komputera i mieć zapas na rozbudowę tegoż. Ta płyta nawet tego nie spełnia - ja tylko stwierdzam fakt, nie marudzę. Wcale nie oczekiwałem od niej tego czego mógłbym oczekiwać od DFI, ale każda płyta ma być dobra. Jeśli nie jest - ma problem. zgadza sie, madrze prawisz. ja mam prosta zasade: na MSI to moge sie może wysikać, ale to w ostateczności - mam nadzieje ze to sie zmieni, bo do tej pory z tej firmy to sam *** miałem, ale uprzedzenia pozostaja Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Havoc Opublikowano 9 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2006 A dlaczego nie pomyślisz że może AM3 to właśnie krok w stronę doskonałości? Przecież nie poprawią już AM2, mają zabrać klientom moba i proce, wymieniać je na coś lepszego. Wprowadzą nowy (miejmy nadzieję) lepszy socket i wtedy będzie git. Co miało zrobić AM2 wiedząc że AM2 okaże się klapą? Wycofać produkt? Ciekawe co wtedy byście mówili jakby odwołali AM2 na kolejny rok z powodu niedopracowania... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRoN Opublikowano 9 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2006 A dlaczego nie pomyślisz że może AM3 to właśnie krok w stronę doskonałości? Przecież nie poprawią już AM2, mają zabrać klientom moba i proce, wymieniać je na coś lepszego. Wprowadzą nowy (miejmy nadzieję) lepszy socket i wtedy będzie git. Co miało zrobić AM2 wiedząc że AM2 okaże się klapą? Wycofać produkt? Ciekawe co wtedy byście mówili jakby odwołali AM2 na kolejny rok z powodu niedopracowania...Jeśli nie wiedziało co robić? Simple - nie wprowadzać. NIe potrzebne są zagrywki marketingowe - prawo Murphy'ego poradziłoby sobie bez probemowo, bez żadnych wspomagaczy jakim w ów czasie jest właśnie AM2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 9 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2006 (edytowane) Powiem waz ze wedlug mnie AMD nie chce sie przyznac ze spaprali AM2 i dlatego tak szybko wypuszczaja AM3 z kompatybilnoscia prockow.Boja sie ze nowy Intel odbierze im znaczna czesc klientow.Wydajnosc miala byc swietna a juz widzialem ludzi ktorzy chca to opchnac....widac nie warto sie w to pakowac. AM3....pozyjemy zobaczymy...chyba sznur na szyjce AMD sie zaciska...jeszcze te plany wykupinia ATI....... Edytowane 25 Czerwca 2009 przez Firekage Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 10 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2006 Powiem waz ze wedlug mnie AMD nie chce sie przyznac ze spaprali AM2...A co oni tam mieli spaprać? :mur: Czy do was wszystkich nie dociera że poza wprowadzeniem obslugi ddr2 nic sie w tych prockach nie zmienilo wzgledem 939? ...i dlatego tak szybko wypuszczaja AM3 z kompatybilnoscia prockow.Jak szybko? Co, gdzie, kiedy? ...Wydajnosc miala byc swietna a juz widzialem ludzi ktorzy chca to opchnac....A to gdzie wyczytałeś? Ja pierwsze słysze że AM2 miało ieć świetna wydajność, nikt tak nie mówił, coś kręcisz kolo, wez sie dowiedz a dopiero pozniej pisz bo pozniej niektorzy czytaja i powtarzają. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 11 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2006 (edytowane) A co oni tam mieli spaprać? :mur: Czy do was wszystkich nie dociera że poza wprowadzeniem obslugi ddr2 nic sie w tych prockach nie zmienilo wzgledem 939? Jak szybko? Co, gdzie, kiedy? A to gdzie wyczytałeś? Ja pierwsze słysze że AM2 miało ieć świetna wydajność, nikt tak nie mówił, coś kręcisz kolo, wez sie dowiedz a dopiero pozniej pisz bo pozniej niektorzy czytaja i powtarzają. Wlasnie czytalem,rozmawialem i dowiedzialem sie. Kazdy maniak AMD poleca demona predkosci na AM2(polowa portali sie tym podniecala,az tu zonk Intela) a faktem jest ze Intel Core Duo czyly Conroe go zjada.To raz. W polowie 2007 maja byc wlasnei nowe AM3,wiec radze samemu sie dowiedziec i poczytac.Moj post to pewna ekonomiczna spekulacja oparta na tezie ekonomicznej.AMD boi sie o wplywy bo wie ze teraz lkudzie pojda po Intele,dlatego pracuje nam AM3. Spapraniem wzgledem 1 zdania jest to ze wydajnosc nie jest gigantyczna jak na odpowiednik dla Intela,tak reklamowany i polecany.Prawda jest to ze nowy intel jest o 30-40 % wydajniejszy niz najszybszy AM2 od AMD.(zakladajac te same nawet czestotliwosci rdzenia).Czytac miedzy wierszami nie umiemy,prawda???Co do 939 to juz AMD oglosil ze wycofuje to z produkcji(do polowy 2007 jeszcze tylko sempki na 754),wiec nie interesuje mnie kontroler ddr2.....dodany w AM2 a fakt ze juz prawie prawie mamy AM3.To daje do myslenia.I AMD o tym wie. Edytowane 11 Lipca 2006 przez Firekage Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 11 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2006 I co? Połowa maja 2007 to jest zaraz? :lol: Toż to prawie rok... AM2 nie miało być odpowiednikiem dla żadnego z nowych inteli (a juz core 2 najmniej) bo oni wprowadzili nową technologie a AMD jeszcze nie, a tekst ze "Kazdy maniak AMD poleca demona predkosci na AM2(polowa portali sie tym podniecala,az tu zonk Intela) a faktem jest ze Intel Core Duo czyly Conroe go zjada" żeś pojechał, bo jest tu weilu maniaków AMD (w tym ja) i nigdy nie polecałem AM2 jako demna prędkości. No i najważniejsze, w AM2 nie dodano kontrolera DDR2 tylko zastąpił on kontroler DDR :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRoN Opublikowano 12 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2006 Pokaż mi maniaka polecającego AM2 jako demony wydajności :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radzyn Opublikowano 26 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2006 (edytowane) Pokaż mi maniaka polecającego AM2 jako demony wydajności :lol: No to do maniaków AMD mam pytanie :D zamierzam kupić dwujajowca 3800 + i co się bardziej opłaca s. 939 czy AM2?? Edytowane 26 Lipca 2006 przez Radzyn Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sucker Opublikowano 27 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2006 Tak sobie czytam i przychodzi mi do glowy pytanie. Czy przypadkiem slaba wydajnosc AM2 nie jest spowodowana zastosowaniem pamieci DDR2 ktore maja znacznie gorsze timingi od DDR1? Jak wiadomo procki na s939 od tych na AM2 roznia sie tylko(TYLKO) kontrolerem pamieci a tak to sa to te same procki. Gdyby tak zwiekszyc magistrale prockow na AM2 np. do 533MHz to ciekawe jak wtedy bedzie wygldac wydajnosc prockow o tym samym zegarze tylko ze drugi na magistrali 400MHz? DDR2 to przyszlosc, DDR1 jeszcze mocno trzyma sie ale jak dlugo? DDR1 posiada ograniczenia co do taktowania a DDR2 ma zapas energii(taktowanie). AM3 bedzie obslugiwalo juz DDR3 czyli pamieci znacznie lepsze od DDR2 i wtedy cala platforma dostnie dodatkowego kopa, pewnie nie ogromnego ale jakiegos dostanie. I ciagle pisanie ze AM2 to badziewie, ze po co AMD to zrobilo jest dziwne. Po to AMD to zrobilo bo DDR2 powoli staje sie standardem i nie posiadanie prockow z obsluga DDR2 moze spowodowac spadek sprzedazy, mozna zwiekszyc magistrale procka a co za tm idzie zwiekszyc ich wydajnosc, DDR2 sa tanszymi pamieciami i kiedy spadnie produkcjia DDR1 roznice w cenie miedzy DDR1 a DDR2 wzrosnie na korzysc DDR2. Oczywiscie mozna powiedziec ze sa w sprzedazy pamieci DDR1 pracujace z czestotliwoscia 533MHz(a nawet wiecej) ale z tego co pamietam nie sa one zatwierdzone przez jakas tam organizacje czy cos podobnego(nie pamietam). Wszystko zalezy od tego jak na dana rzecz sie spojrzy. AM2 to nic rewelacyjnego ale podobnie bylo z Intelem i wprowadzeniem pamieci DDR2, wtedy tez wydajnosc zestawu na DDR1 byla wieksza niz na DDR2 wtedy jakos nikt tak nie krzyczal ze to badziewie. Co do chipsetow to wiadomo ze zawsze na poczatku chipsety sa jeszcze niedopracowane i czesto potrzeba troche czasu az producenci dopracuja swoje produkty, czasem wystarcza nowe stery a czasem troche poprawic obecny chipset(nowe rewizje). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr@GuN Opublikowano 28 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2006 aj ludzie ludzie , tylko sie kłucić potraficie , pomyślcie logicznie , jak było z s754 przecie na pooczątku tyż ludzie biadolili że to badziew , wyszło s939 ludzie gadali po co było s754, a no po to żeby przetestować na masową skalę ten produkt , tak samo am2 jest jak s754 , a s939 jak am3 z tą różnicą że am3 będzie kompaktybilne w dół a s939 nie....przecie w wiadomości pisze wyraźnie że ma obsługiwać i ddr3 i ddr2 .... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Desti Opublikowano 29 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2006 Hejka, Taaa cały czas biadolą, jak było przeciez z początku z DDR1? słabe timingi, też nie była to z początku rewelka.DDR 2 będa coraz lepsze z szybszym CL i będzie coraz lepiej.No i nie zapominajmy że AM2 to przyszłosciowa platforma, wyjdą procki z szybsza magistralą FSB i wtedy platforma pokaże swoje prawdziwe oblicze :) Jeżeli ktoś teraz posiada S.939 to narazie przesiadka wydaje sie być bezsensowna, natomiast w moim przypadku przejście z wysłużonego Socket A na Am2 hmmm :-P Premiera już wkrótce... Pozdrówka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yuri Opublikowano 30 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2006 hehe ale temat, jak dla mnie sprawa jest prosta, 939 to spcket dla płyt z DDR1, socket AM2 płyty DDR2, różnica w wydajności bierze sie z wydajności poszczególnych pamięci, DDR2 musiały zaistniec bo DDR juz osiągneło kres możliwości a ze DDR2 ma inne timingi to niestety podobne megahercowo układy DDR2 są wolniejsze od DDR. Co do AM2 i AM3 sprawa jest prosta jeżeli chodzi o róznice, AM3 obsluguje Hyper Transport 3 i DDR3, a AM2 nie, i co z tego ze na nowe procki można bedzie zamontować na AM2 tez jak bez obsługi przez płytę HT3 beda mialy dużo gorszą wydajność. trzecia wersja specyfikacji HyperTransport, umożliwiająca przesyłanie danych z przepustowością wynoszącą 20,8 GB/s (w jedną stronę) i pozwalająca na łączenie nie tylko sąsiadującej ze sobą elektroniki, ale również komputerów odległych nawet o metr! HT 3.0 umożliwia również dynamiczny podział łącza między rdzenie czy procesory Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Desti Opublikowano 1 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2006 (edytowane) i co z tego ze na nowe procki można bedzie zamontować na AM2 tez jak bez obsługi przez płytę HT3 beda mialy dużo gorszą wydajność. Hi, No tak ale i bez tego wykorzystania(DDR3 i HT3) będa o wiele wydajniejsze niż te teraz obecne :) i jeżeli kogoś nie będzie stac z początku żeby przejśc na Socket AM3 kupi sobie proca AM3(0,65nm) działającego na AM2, którego w przyszłości w pełni wykorzysta na AM3 :) Poza tym w pełni się z Tobą zgadzam... Pzdr Edytowane 1 Sierpnia 2006 przez Desti Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...