lavos Opublikowano 8 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2006 (edytowane) Witam, Jakie są dopuszczalne normy artefaktów i ile należy wykonywać ten test? Przy okazji jakie temperatury ambient i core dopuszczają prawidłową pracę karty X800 GTO 128DDR (osobiście mam GeCube'a)? Kartę mam niepodkręconą (400/700) i przy takim taktowaniu pamięci pojawiają się artefakty zarówno w teście ATITool jak i w 3DMarku03 (efekt nie jest ogromny, ale widać go wyraźnie przy teście ragtroll). Z kolei podkręcenie core do 430MHz nic nie zmienia w ilości artów, przy 435MHz mam restart kompa, więc pewnie zasiłka nie wyrabia(Chieftec 350W przy kręconym 3000+ Venice na 2.2GHz), ale ogólnie stąd przypuszczam, że winne są pamięci, bo jeśli obniżę je do 300MHz z 350 to jest niemal idealnie (zdarzy się jakiś jeden art raz na 5min). Temp core nie przekracza 81oC, mieści się w granicach 75-81, zaś ambient max w granicach 70 i mniej. Reklamować kartę? :) EDIT: buda jest otwarta, dysk wyjęty, bo tez się grzeje do około 55oC jak siedzi w środku, wentyl jest dodatkowy na karcie, cooler stockowy na 100% przestawiony, arty dalej wystepują, ale troche mniejsze. Edytowane 9 Sierpnia 2006 przez lavos Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VerB Opublikowano 8 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2006 wedlug mnie jak godzinke polata to wystarczy, wydaje mi sie ze twoja karta sie przegrzewa, na poczatek otowz bude zapodaj jakis dodatkowy wentyl na karte i zapusc artifact scanning Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gutman1 Opublikowano 8 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2006 (edytowane) Po pierwsze 1.Nigdy nie patrz na odczyt z ati toola ja już po podkręceniu swojej 1800gto do 510/530 mam artyfakty a marki chodzią mi przy 700/800 :) 2.Co do 3 testu w 3dmarku 03 mam tak samo ;/ nie wiem czemu - wszystko inne (marki gry) chodzą bez artyfaktów - żadnych! ;/ poprostu cos jest skrzanione. Jeżeli masz nie podkręcona karte to 80c to nie tragedia (proponuje zminić paste) ale jak będzie więcej to spasuj. Jeżeli chcesz podkrecać - zmien chłodzenie. 3.Przypuszaczam, że odrzucą Ci tą karte bo nie masz zabardzo podstaw do reklamacji ;/ - tak mi się wydaje bo oni powiedzą Ci, że grafa jest sprawna Edytowane 8 Lipca 2006 przez gutman1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lateral Opublikowano 16 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2006 Spróbuj ustawić Settings>Artifact Scanning>Use old (more compatible?) scanning method. ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gutman1 Opublikowano 16 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2006 czasami pomaga ale to nie wyjaśnia czemu w markach są arty .. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptys Opublikowano 16 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2006 dla mnie jakiekolwiek artefakty dyskfalifikuja karte do dalszego użytku, 80c to trochę za dużo, mój podkręcony 6800gt zaczyna w tym momencie rzucać artami, generalnie to nie przekraczam 60c na swojej grafie ( w stesie) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziupo Opublikowano 17 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2006 hm a chlodzisz czyms dodatkowo te pamieci czy tylko wiatrak na nie wieje? pozatym pamietaj, ze ten Scan For Artifacts w Atitool i 3dmark pokazuje, ze dla karty to juz za duzo, jesli to zignorujesz ibedziesz kierowal sie tym: "A bo w grach nie widac,tzn, ze atitool i 3dmark klamia" to artefakty zaczna się pojawiać przy niższych czestotliwosciach. Ai jeszcze jedno, kupywales karte nowa czy tez uzywana z zerwana plomba na opakowaniu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 17 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2006 (edytowane) Ati Tray Tools raportuje po prostu przekłamania pojedynczych pikseli , kiedy podkręcę Radeon 9700 z 277 na 350-355 Mhz to nie mam przekłamań nawet po kilkudziesięciu minutach ( na najbardziej rygorystycznym trybie, gorący dzień + duże okno testera ). Generalnie nie powinno być przekłamań na każdej karcie przy domyślnych taktach - jeśli są to znaczy że karta jest po prostu gorszej ( marnej ) jakości. ps. może chłodzenie zostało nieprawidłowo zamontowane ( pasta nierónomiernie nakładana itd. ) Edytowane 17 Lipca 2006 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kvazi555 Opublikowano 17 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2006 mam podobny problem x800GTO 450/455 128mb wiesza mi sie po kilku sekundach w AT ale smarki przechodzi bedz zadnego problemu, zapetliłem kilkanascie razy 3dm03 i 05 na zmiane i zadnego arta a w AT po 15 komp sie wiesza ps. czy by mi mogł ktos przesłac bios do x800GTO 128DDR, bo w swoim mam czujki temperatury poblokowane i boje sie wysokich zegarow a karta chciała by isc jeszcze mocniej w gore :>> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lavos Opublikowano 17 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2006 (edytowane) mam podobny problem x800GTO 450/455 128mb wiesza mi sie po kilku sekundach w AT ale smarki przechodzi bedz zadnego problemu, zapetliłem kilkanascie razy 3dm03 i 05 na zmiane i zadnego arta a w AT po 15 komp sie wiesza ps. czy by mi mogł ktos przesłac bios do x800GTO 128DDR, bo w swoim mam czujki temperatury poblokowane i boje sie wysokich zegarow a karta chciała by isc jeszcze mocniej w gore :>> Temperatury sa pokazywane w riva tuner lub ati tray tools, w ati tool tak jak ty tez ich nie mam. Karte dalem do serwisu i mam zastepczego 6600 LE 256 DDR LOL. Potem dam znac jak to wyjdzie. Co do artow to patrzcie na test ragtroll na poczatku kiedy trolle jeszcze nie spadaja - ja tam mam takie ciemne trojkaty jakby z sufitu pojawiajace sie na ulamki sekund, tam najwyrazniej to widac. Podobny efekt mam w HL2 przy drabinach + oswietlenie albo waskich miejscowkach (koncowka ravenholm). Teraz na tym 6600 LE Palita wszystko ok temp rdzenia 55 w idle chlodzenie pasywne (sam radiator zadnych pipe'ow :)). Zobaczymy jak to bedzie :). A co do pytan ziupa to kladlem stary wiatrak coolermastera od procka na pamieci karty i temp ambient spadala okolo 7-10 stopni, rdzen gora z 5 stopni srednio. Karta nowka. Edytowane 17 Lipca 2006 przez lavos Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kvazi555 Opublikowano 17 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2006 Temperatury sa pokazywane w riva tuner lub ati tray tools, w ati tool tak jak ty tez ich nie mam. to ja wiem ale nie mam odblokowanych czujek w biosie karty;/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziupo Opublikowano 17 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2006 (edytowane) lavos - hm to ja mogę śmialo zaproponować zmianę pasty,myślę, że wystarczy MX-1 + jakieś dobre pmiedziane] radiatorki na te pamięci, łącznykosztpowinien się zamknąć w 50zł. A przedewzystkim wlącz sobie VPU Recover - w razie przegrzania nie zawiesi Ci się komp tylko VPU Recover przerwie dalsze podkręcanie i wywali okienko z odpowiednim komunikatem. Edytowane 17 Lipca 2006 przez ziupo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lavos Opublikowano 24 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2006 (edytowane) Haha dziś przysłali kartę, nic nie bylo robione, a w papierach "Test O.K" ;f. Pokazałem w sklepie co i jak i znowu ją wysyłają, tym razem ze szczegółowym opisem, wtedy było o samych artefaktach LOL. Patrze, że serwis GeCube'a powala kompetencją :V Edytowane 24 Lipca 2006 przez lavos Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gutman1 Opublikowano 24 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2006 buhahah :) dobrze że Cie dodatkowa nie obciązyli (za testy itd) - to się nazywa znajomość ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lavos Opublikowano 8 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2006 (edytowane) buhahah :) dobrze że Cie dodatkowa nie obciązyli (za testy itd) - to się nazywa znajomość ...Hahaha po raz kolejny Test O.K. 3dmarka 03 zapuszczali przez caly dzien i nic, a atitool sie nie liczy bo to sluzy do podkrecania ahah paranoja EDIT: po 20 minutowych bluzgach i tlumaczeniu obslugi atitoola i szczegolow 3dmarka wyszlo na to, zebym zrobil foty z artefaktow i im wyslal ahah, na 4 kompach sprawdzana karta tylko u nich nie ma artow. testowali caly dzien 3dmarkiem i nie zauwazyli lol, a jak wspomnialem o ragtrollu to dziwnie kierownikowi zabraklo glosu. ciekawe ze jak wytlumaczylem do czego sluzy i moze sluzyc atitool to technik zaczal sie zaslaniac tym, ze to ich sprawa czym testuja. interesujace jest tez sugerowanie ze arty sa powodowane przez zasilacz albo plyte glowna, na 4 kompach aha. ogolnie sadze ze juz nie kupie karty ati, przynajmniej w polsce, jesli maja taki fajny serwis, zobaczymy co bedzie po wchlonieciu przez amd. od dzis synonimem idioty jest dla mnie kierownik serwisu ati. Edytowane 8 Sierpnia 2006 przez lavos Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojak_ct Opublikowano 8 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2006 Kierownik serwisu ATI? A od kiedy ATI ma swój serwis jeszcze u nas? Czy nie pomyliłeś czasem z GeCubem? To chyba ich kartę masz prawda? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lavos Opublikowano 9 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2006 Kierownik serwisu ATI? A od kiedy ATI ma swój serwis jeszcze u nas? Czy nie pomyliłeś czasem z GeCubem? To chyba ich kartę masz prawda? Tak, pytalem sie szefa sklepu w ktorym kupilem karte i jest to serwis kart ATI, mozliwe, ze nie tylko tego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojak_ct Opublikowano 9 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2006 Szef sklepu to może co najwyżej kartę odesłać na hurtownię. To tam sprawdzają sprzęt a nie w serwisie ATI o którym nigdy nie słyszałem. Tak dzieje się z prawie każdym sprzętem. Wyjątkiem jest np. Benq. Większość uszkodzonego sprzętu odsyła się do producenta a użytkownik dostaje sprzęt nowy. Co do tego serwisu ATI to może to być firma zajmująca się naprawianiem sprzętu elektronicznego. Tak robi wspomniany wyżej Benq. ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lavos Opublikowano 9 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2006 (edytowane) Szef sklepu to może co najwyżej kartę odesłać na hurtownię. To tam sprawdzają sprzęt a nie w serwisie ATI o którym nigdy nie słyszałem. Tak dzieje się z prawie każdym sprzętem. Wyjątkiem jest np. Benq. Większość uszkodzonego sprzętu odsyła się do producenta a użytkownik dostaje sprzęt nowy. Co do tego serwisu ATI to może to być firma zajmująca się naprawianiem sprzętu elektronicznego. Tak robi wspomniany wyżej Benq. ;)To wlasnie mialem na mysli, ale przez ogolne wk#$%^enie lekko minalem sie z prawda ;). Edytowane 10 Sierpnia 2006 przez lavos Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojak_ct Opublikowano 9 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2006 Jeśli chodzi o główny wątek to karta nie ma prawa generować artów więc walcz bo to twoje konsumenckie prawo- otrzymać produkt w pełni sprawny. ;) Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drozda Opublikowano 9 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2006 (edytowane) uważam że to jest kwestia wymiany chłodzenia i karta bedzie działać, widocznie u nich są klimatyzowane pomieszczenia i mają niższe temp, dlatego im artów nie pokazuje. Radeony X800 nie lubią temperatury powyżej 65 stopni w stresie, wiem to po swoim X800 który odrazu zaczynał śmiecić powyżej tej temperatury... a niestety te chłodzenia co montują na kartach to nie dość że głośnie to ich wydajność ledwo na styk.. w gorące dni to karta sie dosłownie smaży na stock coolerze <_< Edytowane 9 Sierpnia 2006 przez Drozda Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojak_ct Opublikowano 10 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2006 Ale czy to kogoś interesuje, że dali ciała z Coolerem? Karta ma byc tak skonstruowana, żeby wytrzymywała najgorsze warunki na stockowych zegarach. To ich nie tłumaczy, że maja klimatyzację czy testują na syberii. Skoro sprzedają ją w naszym kraju to u nas ma działać bez ingerencji użytkownika w chłodzenie. Zresztą gwarancja chyba zabrania wymiany chłodzenia prawda? Dla mnie produkt jest wadliwy i tyle co nie zmienia faktu, że możesz mieć rację. Ale to już ich zmartwienie. ;) Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lavos Opublikowano 2 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2006 Wczoraj zadzwonil do mnie szef sklepu w ktorym kupilem kompa z wiadomoscia, ze udalo mi sie jako pierwszemu od nich ze sklepu zareklamowac karte ATI :blink:. Wyslanie materialow na cd nt artow jak widac przynioslo rezultat. Prawdopodobnie w poniedzialek lub wtorek przyjdzie nowa karta, wtedy napisze wiecej - co dostalem wzamian i czy jest w koncu OK :rolleyes:. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psz3mo Opublikowano 2 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2006 to gratuluje wytrwałości w bojach :) tak trzeba z tymi serwisami, krótko "za mordę i o glebę" ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lavos Opublikowano 11 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2006 Dzis dostalem karte, jest to Sapphire X800 GTO 128 DDR Retail TV/DVI, wszsytko git itp zero artow, ale co najlepsze ma 16 potokow (r430, sprawdzane ati tool, riva tuner, ati tray tools). Jednak takty sa 360/700 zamiast 400/700, widac ze bios modowany. Temperatury: 41oC w idle, 80oC max at load (core), 41oC i 72oC max (ambient). Chlodzenie zdecydowanie cichsze niz w GeCube. Co do tych potokow to mam pytanie do posiadaczy X800 GTO ktorzy odblkowali te dodatkowe 4, jak zmieniaja sie mozliwosci O/C i temperatury karty? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość 05_03_1992 Opublikowano 11 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2006 zmienia sie ofcorse oc, temperatura tez Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...