Skocz do zawartości
ellmo

łączenie Dwóch Kompów Przez Lan + Internet

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszytkich,

Mam taki problem - wirus o nazwie W32.Sality.L zjadł mi niemal zupełnie mojego podstawowego kompa (w ogóle polecam zabawę z tym wirusem, ArcaBit nie nadąża z usuwaniem zarażonych exe-ków, wywala ich mniej więcej 4500-5000 co 12 godzin), no więc musze wyprowadzić wszystkie swoje zdrowe pliki (całe szczeście ten sukinsyn nie atakuje obrazów płyt i archiwów) na innego kompa.

Doskonale wiem, że mogę to zrobić przekładając dysk, ale:

1. Póki Sality jest obecny na pierwszym kompie, nie chcę ryzykować takiego połączenia. Ciul go jeden wie, czy nie zaatakuje plików z drugiego dysku; a firewall na LAN-ie może sobie poradzić z nieproszonymi plikami

2. I tak za chwile chcę zamontować tego drugiego kompa na stałe i mieć połączenie z tym pierwszym, więc staram się zrobic to już teraz.

Co do spraw technicznych:

Komp nr 1: Windows XP home SP2, dwie karty sieciowe, jedna ASUSa zintegrowana, druga 3com.

Komp nr 2: Windows XP home SP2, karta sieciowa 3Com.

Problem polega na tym, że jeszcze wczoraj udało mi się połączyć te dwa kompy bez problemu, ale wtedy ten pierwszy nie miał dwóch kart sieciowych. Było zatem tylko jedno jedyne połączenie lokalne. Nadałem IP z tego samego zakresu, maskę podsieci i poszło bez oporów.

Dzisiaj chciałem do pierwszego kompa podłączyć inna kartę sieciową, która z kolei łączy go z Routerem i dzięki temu mam neta. Zrobiły się więc dwa połączenia lokalne i ogólna kupa. Neta mam, obojętnie z której karty korzystam... ale:

Jak się domyślacie karta sieciowa łącząca się z routerem (Neostrada) pobiera IP dynamicznie,

natomiast ta druga ma ustawienia, które wczoraj działały. Na dodatek w obu kompach wyłączyłem NetBios.

Efekt jest taki, że ten mój backup'owy komp nr 2 może spingować komp pierwszy i dostaje odpowiedzi po czasie mniejszym niż 1ms, natomiast ping w drugą stronę nie widzi niczego i przekracza limit czasu.

Bardzo bym prosił o wszelkie mozliwe sugestie. Spodziewam się że problem nie jest wielki.

P.S. (nie chcę tego drugiego kompa łączyć do Routera... a nawet nie mogę. Taka opcja odpada.)

Edytowane przez ellmo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Troche zamotałeś z opisem :wink:

Z tego co zrozumiałem to chcesz przegrać dane z zarażonego kompa na zdrowy za pomocą sieci. Jeżeli nie możesz wpiąć obu kompów w switch (wbudowany w router) to pozostaje połączenie kablem skrosowanym. Druga sprawa czy wirus nie przejdzie przez sieć (nawet kopiując tylko potencjalnie zdrowe pliki). Poszukaj jakieś dobre info o tym wirusie...

Co do konfiguracji kart, to obojętnie jak je zepniesz, to poprzydzielaj im takie same IP, maskę itd. Możesz też spróbować konfiguratora sieci.

EDIT

Najlepiej narysuj topologie sieci w jakis sposób to chcesz wszystko połączyć.

Edytowane przez PartyBOY

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Póki Sality jest obecny na pierwszym kompie, nie chcę ryzykować takiego połączenia. Ciul go jeden wie, czy nie zaatakuje plików z drugiego dysku; a firewall na LAN-ie może sobie poradzić z nieproszonymi plikami

Tylko cos mi sie zdaje ze jesli masz bezposrednio ze soba połaczone kompy to po pierwsze musiasz miec skrosowany kabel, a po drugiej firewall nie ma tu nic do rzeczy. I jesli pliki beda zarazone to przejda na drugiego kompa bez problemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście kabel jest skrosowany, a jeśli opis jest zbyt skomplikowany, to powiem prościej:

Komp nr 1 ma mieć połączenie z routerem i z drugim kompem bezpośrednio

Komp nr 2 jest podłączany tylko do kompa pierwszego.

Komp nr 1 ma dwie karty sieciowe, z których jedna - od routera - wyszukuje IP automatycznie, druga - od połączenia z drugim kompem - ma IP/maske ustalone

Komp nr 2 ma jedną kartę sieciową z ustalonym IP/maską i za jej pomoca łączy się z kompem pierwszym

komp nr 1 ma połączenie z routerem i dzięki temu ma net (czego dowodem jest to, że tu postuję), natomiast nie może spingować kompa nr 2

komp nr 2 bez problemu pinguje kompa nr 1...

Natomiast wczoraj komp nr 1 korzystał tylko z jednej karty, która miała ustalony IP/maskę (dokładnie takie jak dzisiaj) i łączyła się z kompem nr2 i komunikacja szła bardzo gładko.

Prosze o pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ustaw w obu kompach automatyczne IP i maske sieci. Router najczesciej sam je przydziela i stad moze wynika problem.

tylko że między tymi dowma kompami nie ma routera, są połączone bezpośrednio. Zgaduję jak na razie, że kiedy w jednym systemie pojawia się karta z automatycznym IP i druga z ręcznym IP, Windows mówi stanowcze nie i reaguje tylko na jedną konfigurację.

Chyba spróbuję jednak przenieść kompa nr 2 do innego gniazdka sieci, żeby go podłączyć również do routera, router przydzieli IP i będzie połączenie, chociaż już nie tak szybkie.

Ale nadal prosiłbym o wszelkie możliwe sugestie rozwiązania problemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak na szybko się zapytam, bo sprawa dość dziwna:

Chce podłączyć do netu 2 kompy w ten sposób:

net |------| 1-wszy komp |-------| 2-gi komp

Połączyłem bezpośrednio te 2 kompy za pomocą skrętki zwykłej, potem skrętki zkrosowanej (kiepska bo z 4 kabelkami - 10Mb) i komputery (karty sieciowe) nie widzą siebie.

Natomiast jak połącze tymi samymi dwoma kablami za pośrednictwem switcha to od razu wszystko działa.

Czy do tego połączenia niezbędny jest switch ??

Nie da rady za pomocą 1 kabla ??

Switch był pożyczony i już go nie mam....

Jak to podłączyć i skonfigurować aby działało ??

Komp nr 1 ma 2 karty sieciowe:

A- działa i jest skonfigurowana do netu, internet działa.

B - ma być do podłączenia kompa nr 2 (aktualnie: 10.0.0.1, 255.0.0.0)

Komp nr 2 ma 1 karte sieciową i ustawienia: 10.0.0.2, 255.0.0.0, brama 10.0.0.1.

Problem w tym, że bez pośrednictwa switcha same karty sieciowe siebie nie widzą (nie zapalają się lampki a kompy zgłaszają "odłączony kabel sieciowy").

Jakim kablem je podłączyć - pójde do sklepu i zamówie nowy.

P.S. ocenzurowano ;-)

Edytowane przez Conti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prawdopodobnie kabel, którego użyłeś nie był skrosowany. Przyłóż do siebie wtyczki kabla, tak by zapinki były po jednej stronie i sprawdź czy kolory izolacji kolejnych przewodów kabla są takie same. Jeśli tak, to masz kabel zwykły, a potrzebujesz skrosowanego. Nie musisz kupować nowego kabla, wystarczy tylko założyć nowe wtyczki na ten który masz obecnie.

W przypadku sieci, włącz udostępnianie połączenia na połączeniu z Internetem na pierwszym komputerze. Odpowiednią opcję znajdziesz we właściowościach połączenia. Natomiast w drugim komputerze ustaw sobie DNSy takie jak IP komputera dostarczającego Internet (bramy) - 10.0.0.1.

Edytowane przez MBX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla przypomnienia:

Chce podłączyć do netu 2 kompy w ten sposób:

net |------| 1-wszy komp |-------| 2-gi komp

Połączyłem bezpośrednio te 2 kompy za pomocą skrętki zwykłej, potem skrętki zkrosowanej (kiepska bo z 4 kabelkami - 10Mb) i komputery (karty sieciowe) nie widzą siebie.

Natomiast jak połącze tymi samymi dwoma kablami za pośrednictwem switcha to od razu wszystko działa.

Jak to podłączyć i skonfigurować aby działało ??

Komp nr 1 ma 2 karty sieciowe:

A- działa i jest skonfigurowana do netu, internet działa.

B - ma być do podłączenia kompa nr 2 (aktualnie: 10.0.0.1, 255.0.0.0)

Komp nr 2 ma 1 karte sieciową i ustawienia: 10.0.0.2, 255.0.0.0, brama 10.0.0.1.

Ciąg dalszy.

Nowa skrętka skrosowana zadziała i karty sieciowe siebie zobaczyły, ale.... net na kompie nr 2 nie działa :( .

Jak to skonfigurować ??

Obecnie jest:

Komp Nr 1 z dwoma kartami sieciowymi:

1. karta 1 podłączona na świat ma automatyczne uzyskiwanie IP i DNS - działa.

2. karta 2 do drugiego kompa (po włączeniu kreatora sieci) uzyskała adres 192.168.0.1, 255.255.255.0, brama - pusto, dns - pusto.

Komp Nr 2 - po kreatorze miał ustawienia na auto - nie działało.

Ustawiłem: 192.168.0.2; 255.255.255.0; brama 192.168.0.1; DNS - pusto.

Dalej nie działa :( . :mur:

HELP :oops:

P.S.

Co by było śmieszniej przy identycznych ustawieniach windy, tyle że połączenie pomiędzy tymi 2-ma kompami przechodzi przez switch - DZIAŁA. Podłącze zamiast kabel-switch-kabel tylko kabel skrosowany - nie działa pomimo, iż karty sieciowe siebie "widzą"

Edytowane przez Conti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

THX

Czyli na kompie nr1

Przy drugiej sieciówce:

IP: 192.168.0.1

255.255.255.0

brama --------

DNS--------

A na kompie nr2:

IP: 192.168.0.2

255.255.255.0

brama: 192.168.0.1

DNS: 192.168.0.1

Troche się też mam nadzieje, że wyjaśniło.

Skoro przez switch (i 2 zwykłe) działa a na skrosowanym nie (ale karty siebie widzą) to przyjrzałem się temu kabelkowi.

No i okoazało sie, że został ciut za mocno skrosowany ... tzn za dużo kabelków skrzyżowanych..... Już jest nowa końcówka, jutro kolejne podejście .....

Chyba sobie kupie zaciskarke do kabli.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi