Skocz do zawartości
Gość lechu1777

Filmiki 3gp

Rekomendowane odpowiedzi

Gość lechu1777

Witam. Mam zainstalowany Real Alternative chodziło spoko, potem zainstalowałem Nokie N70 (soft) i tam jest Nokia Media Player czy coś i zaczęły się problemy. MAm też Quick Time Alternative do FireFoxa. Wchodze w filmik (ikonka Quick Time) ale włącza się Real Alternative i pisze http://img75.imageshack.us/img75/7382/t8id.jpg . Jak klikne żeby w necie szukało to nie ma strony bo coś tam. Jak wyjde to leci sam dźwięk. PRzecież mam kodek video bo mam 3 programy które je posiadają. Może wina leży p stronie 3 playerów, nie mogą się dogadać któy kodek ma obraz dekodować? :) HELP

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość lechu1777

Żebym jeszcze wiedzial jak... Mam obydwa programy i nie wiem co robic :D

EDIT/ Troche do przodu tzn. usunąłem soft od Nokii bo to i tak mojego starszego, usunąłem Real Alternative i Quick Time Alternative. Potem czyszczenie rejestru itd i zainstalowałem Quick Time Alternative i działało troche, potem jeden się nie chciał włączyć i teraz już się nic nie chce włączać :( :(

EDIT 2/ Usunąłem wszystko, w rejestrze chyba też nic nie ma, ale jak zainstaluje RealAlternative to nie chodzi albo pochodzi jeden filmik i koniec. Może przeinstalować DirectShow? Tylko jak?

Edytowane przez lechu1777

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żebym jeszcze wiedzial jak... Mam obydwa programy i nie wiem co robic :D

Jeśli chcesz pooglądać bez problemów i za dużo nie kombinować to ściągnij vlc media player, nie korzysta z systemowych kodeków tylko z własnych, więc największy bałagan go nie rusza :) http://www.videolan.org/

Odtwarza prawie wszystko, nawet ja zainstalujesz na czystym systemie (3gp też). Miłego używania

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@lechu1777

W GSpot'cie otwierasz ten plik, naciskasz na przycisk "render" i odczytujesz przez jakie kodeki/filtry/splittery przechodzi film.

Ja uzywam wersje 2.21 nie kozystam narazie z 2.52b.

Jesli w sciezce nic sie nie pojawi (program nie da rady) odpalasz wtedy Graph Edit'a.

Po uruchomieniu programu przeciagasz plik na program i powinno ci od razu pokazac jaka droge przechodzi plik. naciskasz play i sprawdzasz czy dziala. Jesli nie, wybierasz dodanie filtru "Inseret Filters" (Ctrl+F), i szukasz czy masz jaki ktory obsluguje H.263+. Jak tak dodajesz go do grafu w odpowiednie miejsce polaczajac strzalkami. Jesli taki filter/kodek sie znajduje i uda ci sie zrobic dzialajaca kombinacje, oznacza to ze masz wymagane filtry/kodeki, tylko masz niestety burdel w nich i dany kodek/filter ktor obsluguje ten format nie jest przypisany do tego pliku. Jak przypisac? tutaj nie znam raczej programu do tego ale jak uzywasz ffdshow to mozesz zrobic to latwie w konfiguracji dekodera przypisujac formatowi h.263+ filter "libavcodec".

BTW. Jakich filtrow/kodec packi masz zainstalowane?

Jesli ci nie zalezy na mozliwosci odtwarzana 3gp we wszystkim, to wspomniany wczesniej VLC media player bedzie OK.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość lechu1777

Chce poprostu jeden program którym otworze filmiki z telefonu itp czyli mp4/3gp ;) Ja mam właśnie tą beta wersje i nie widze przycisku render :|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość lechu1777

Dobra w spot pisze "rendering failed.Following is error reported by direct show" i pod spodem "0x80040216:An object or name was not found" to pisze jak nacisne "1". W tym programie VLC media player odtwarza się sam obraz... WTF? LOL a jak otworze *.avi to wszystko jest spoko ale to inne codecki chyba i dlatego...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość lechu1777

DivX 6.0, XviD ;) A filtry to nie wiem, ja z reguły nic nie instaluje bo wszystko chodziło zawsze spoko... <eh>

Jakieś 2 screeny z AllPlayera:

http://img80.imageshack.us/img80/9058/sdgsgd5tq.jpg

http://img223.imageshack.us/img223/9545/eggg8tt.jpg

dalej video:

http://img214.imageshack.us/img214/8947/asfafs5ma.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm dziwna sprawa, bo wszystko co potrzeba to posiadasz.

Na twoim miejscu odinstalowal bym wszyskie kodeki i zainstalowal

FFDshow + Haali Matroska Splitter + Quick/Real Alternative no i ewentualnie jeszcze Xvid, jak cos kompresujesz (chociaz FFDShow tez potrafi). U mnie ten zestaw czyta wszystko co mam pod reka.

Pokazuje przebieg 3gp u mnie:

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość lechu1777

Jak usunąć wszystkie codecki? DivX i XviD to łatwo a dalej?Jak ja przeciagne 3gp do graph edita to pisze ze format nieobslugiwany ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość lechu1777

Instalowałem ale to jeden wielki shit :| Z tym czy bez tego - NIE CHODZI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Instalowałem ale to jeden wielki shit :| Z tym czy bez tego - NIE CHODZI

Chodzi czy też nie chodzi - problem w tym, że instaluje swoje filtry - wpycha się z nimi przed QT Alt. a po odinstalowaniu pozostawia w rejestrze bajzel.

Otwórz edytor rejestru i usuń klucze (skorzystaj z opcji znajdź hdx4):

HKEY_CLASSES_ROOT\CLSID\{083863F1-70DE-11d0-BD40-00A0C911CE86}\Instance\{4444BBA8-4D61-492B-B650-EE19B5E69811}

HKEY_CLASSES_ROOT\CLSID\{083863F1-70DE-11d0-BD40-00A0C911CE86}\Instance\{4444BBA8-4D61-492B-B650-EE19B5E69821}

HKEY_CLASSES_ROOT\CLSID\{33D9A760-90C8-11d0-BD43-00A0C911CE86}\Instance\CLSID_HDX4ENC

HKEY_CLASSES_ROOT\CLSID\{4444BBA8-4D61-492B-B650-EE19B5E69811}

HKEY_CLASSES_ROOT\CLSID\{4444BBA8-4D61-492B-B650-EE19B5E69812}

HKEY_CLASSES_ROOT\CLSID\{4444BBA8-4D61-492B-B650-EE19B5E69821}

HKEY_CLASSES_ROOT\CLSID\{4444BBA8-4D61-492B-B650-EE19B5E69822}

HKEY_CLASSES_ROOT\CLSID\{CF49D4E0-1115-11CE-B03A-0020AF0BA770}\Instance\CLSID_HDX4DEC

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001\Control\MediaResources\icm\VIDC.HDX4

To przynajmniej jeśli chodzi o HDX4 Player - po HDX4 Movie Creator może być jeszcze kilka wpisów do usunięcia.

Potem zainstaluj to co proponuje s0n1c.

W CCCP Insurgent skorzystaj z opcji Save Log i plik cccp.insurgent.scan.txt dodaj jako załącznik - zobaczymy jakie jeszcze masz zbędne filtry.

(Mam nadzieję, że nie masz jeszcze bardziej namieszane w rejestrze)

Może by jeszcze skorzystać z opcji Restore standard DirectX codecs w DirectShow Filter Manager.

Edytowane przez Placio74

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość lechu1777

Creatora nie instalowałem. Usunąłem te wpisy. restore standard (..) powiodło się. Tylko nie wiem czy usunięcie wszystkich codecków = usunięcie DivX i Xvid ? Plik z CCCP sobie przejżyj.cccp.insurgent.scan.txt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie musisz usuwać DivX'a i XviD'a - oba kodeki nie powinny w niczym przeszkadzać, chociaż do odtwarzania nie są niezbędne. Bardzo dobrze potrafi je zastąpić ffdshow (no może XviD'a zostawiłbym do ewentualnej kompresji filmów).

Z filtrów jak widzę masz systemowe, XviD, DivX, filtry Nero oraz filtry od kamery (aparatu?) - a i jeszcze Eyeball EyeStream 7 to zdaje się że od Gadu-Gadu i AC3 Source Filter od SoundBlastera.

Jak mi się zdaje kontrolę nad przetwarzaniem QuickTime przejęły filtry z Nero.

Jeśli filmiki 3gp i QuickTime odtwarzają się bez problemu, to OK - jeśli nie, powinno wystarczyć zainstalowanie QuickTime Alternative.

Real Alternative potrzebny jest do odtwarzania plików RealMedia (.rm, .ram, .rmvb), jeśli będziesz je chciał odtwarzać.

Haali Media Splitter może zapewnić osługę kontenerów MKV (Matroska), MP4, OGG/OGM oraz MPEG TS. Z pomocą Haali możesz przełączać strumienie audio (jeśli jest ich kilka w pliku wideo) oraz napisy (obydwie funkcje dotyczą głównie OGM i MKV).

Edytowane przez Placio74

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość lechu1777

Póki co nie mam nic na pc, czyszcze jak mi mówicie i niemam żadnego programu do 3gp. Wcześniej miał QTA nie chodziło, zainstalowałem RA i też nie chodziło, potem Quick zwykły i też huk...

Jak mi się zdaje kontrolę nad przetwarzaniem QuickTime przejęły filtry z Nero.

To dobrze czy źle?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość lechu1777

DObra, wyrejestz już srowałem audio i video nero QT. Teraz próbuje zainstalowac QT Alternative i sprawdze czy będą teraz chodzić, ok? To już wszystko co moge zrobić przed zainstalowaniem ponownym QT/REAL?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak masz juz wszystko odinstalowane to sproboj zainstalowac jeszcze tego FFdshow, zaznacz w ustawianieach video przy h.263+ "libavcodec" a w audio przy AMR. Swoja droga powinna wystarczyc sama instalacja Quick Time Alternative.

Ps. Jak mozesz wrzuc na jakis serwer ten filmik, no chyba ze jest prywatny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli instalowałeś QuickTime Altrenative 1.70? I nie możesz odtwarzać .3gp? A wypróbuj FFDShow.

Sprawdź w rejestrze przykładowo klucze:

HKEY_CLASSES_ROOT\Media Type\Extensions\.3gp

Source Filter = {E41C6AFE-738D-4A56-957C-C352F41B3275}

HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Classes\CLSID\{083863F1-70DE-11d0-BD40-00A0C911CE86}\Instance\{E41C6AFE-738D-4A56-957C-C352F41B3275}

CLSID = {E41C6AFE-738D-4A56-957C-C352F41B3275}

HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Classes\Media Type\Extensions\.3gp

Source Filter = {E41C6AFE-738D-4A56-957C-C352F41B3275}

HKEY_CLASSES_ROOT\CLSID\{E41C6AFE-738D-4A56-957C-C352F41B3275}\InprocServer32

ThreadingModel = Both

HKEY_CLASSES_ROOT\MIME\Database\Content Type\audio/3gpp

CLSID = {02BF25D5-8C17-4B23-BC80-D3488ABDDC6B}

HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\FileExts\.3gp\OpenWithProgids

3gpfile = 0

mpeg4File = 0

Nokia.Multimedia = 0

HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Apple Computer, Inc.\QuickTime\Installed MIME Types

video/3gpp = 3gp,3gpp

HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Classes\.3gp

(Domyślna) = mpeg4File

Content Type = video/3gpp

PerceivedType = video

HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Classes\3gpfile

HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Internet Explorer\EmbedExtnToClsidMappings\.3gp

(Domyślna) = clsid:02BF25D5-8C17-4B23-BC80-D3488ABDDC6B

Wartości {E41C6AFE-738D-4A56-957C-C352F41B3275} i {02BF25D5-8C17-4B23-BC80-D3488ABDDC6B} dotyczą filtrów z QT Alt.

Oczywiście wpisów dotyczyących 3gp jeszcze trochę jest w rejestrze.

Aha. Sprawdź jeszcze fimiki z którymi masz problem programem MediaInfo - jakie zostały użyte kodeki?.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość lechu1777

Dobra instaluje Real Alternative i próbuje. Mam już chyba wszystko ładnie wyczyszczone. Co do filmików to mówiłem że wszystkie nie chodzą, a nie tylko jakieś to nie będe na server wrzucał, kiedyś wsdzystkie chodziły. Zaraz napisze co tam nowego :P

LOL LOL LOL NIE CHODZI ;)Teraz więc co usunąć, czym i któy FDDSHOW zainstalwoac i jak skonfigurowac ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra instaluje Real Alternative i próbuje. Mam już chyba wszystko ładnie wyczyszczone.

Real Alt.? :blink: A QuickTime Alt. w końcu zainstalowałeś od nowa?!

Jak przed chwilą sprawdzałem zainstalowanie Real Alt. nie daje możliwości odtwarzania 3GP (RealPlayer może i tak - nie sprawdzałem).

FFDShow ściągnij np. z x264.nl (wybierz wersję ffdshow-2546-gcc4.0.3-sse-x264.nl).

Na temat konfiguracji możesz poczytać na stronie DeJotPe (nie zapomnij tego o czym pisał wcześniej s0n1c).

Tak przy okazji - VLC nie poradził sobie z AMR-NB (przynajmniej u mnie :-| ).

Jeśli nie włączę obsługi AMR w FFDShow, to jego obsługą zajmują się filtry systemowe - nie wiem tylko czy jest tak też przed zainstalowaniem WMP10 i uaktualnieniem kodeków WindowsMedia.

Różnie kombinowałem, ale nie udało mi się doprowadzić do wyświetlenia takiego samego komunikatu w GSpot jak u lechu1777.

Hmm, a może by jeszcze przeinstalować Windows Media Player oraz DirectX?

Edytowane przez Placio74

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi