oFi Opublikowano 8 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2006 Mam problem (od początku tego nowego PC) Zrobiłem reinstall windy i jest czyściutki bez virusów Jednak mam problem od początku mojego nowego PC - winda czasami wgrywa się zbyt długo. Idzie ten pasek od windowsa ale sam windowsa zaczyna się uruchamiać dopiero po 1 min (czasami tylko tak się dzieje) Czego jest to przyczyna? Dysku twardego? Czy proca? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pluszek Opublikowano 8 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2006 A sterowniki wszystkie sa: chipset? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oFi Opublikowano 8 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2006 (edytowane) naturalnie nie instalowałem tylko dodatkowych aplikacji, bo są zbędne (z aplikacjami było to samo) Edytowane 8 Lipca 2006 przez oFi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fipa Opublikowano 9 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2006 Czym dla Was jest reinstall Windows? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość rafifeo Opublikowano 9 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2006 no wlasnie. ale mi sie wydaje ze to dysk ma ustawiony tryb PIO :] w menadzerze urzadzen ustaw trym DMA dla dysku :-] 'jak cos pokrecilem to sory, ale dzis przez ten ual niezywy jestem, w pokoju 33*C uhh Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oldskul Opublikowano 9 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2006 (edytowane) Usuń zawartość folderu: C:\Windows\Prefetch Edytowane 9 Lipca 2006 przez Spylon Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość razorex Opublikowano 9 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2006 (edytowane) Jeżeli jest czysty windows to powinnien się szybciutko włączać i prefetch nie ma nic do rzeczy. Przeskanuj dysk na obecnośc bad sektorów np. programem HDTune. Miałem kiedyś podobną sytuacje i okazało się że mam 2 badsektory na dysku :lol: Edytowane 9 Lipca 2006 przez razorex Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oFi Opublikowano 9 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2006 (edytowane) Usuń zawartość folderu: C:\Windows\Prefetch czym są pliki pf? bo mam tam jakies pliki do ważnych programów i się boje, że coś usune nie tak w tym folderze p.s użyłem programu HD Tune i nic nie wykrył. Wszystko na zielono w zakłade error scan jestem pewien, że jest to wina dysku. Mój dysk : Maxtor 6L200M0 no wlasnie. ale mi sie wydaje ze to dysk ma ustawiony tryb PIO :] w menadzerze urzadzen ustaw trym DMA dla dysku :-] 'jak cos pokrecilem to sory, ale dzis przez ten ual niezywy jestem, w pokoju 33*C uhh nie ma w takiej opcji w menadzerze Edytowane 9 Lipca 2006 przez oFi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość razorex Opublikowano 9 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2006 (edytowane) Zawatość prefetch możesz śmiało usunąć. Przyśpieszy to w znaczym stopniu ładowanie windowsa :D Powinien przelecieć tylko jeden ten paseczek :D Jeżeli problem jest tylko w tym to wywal prefetch i będzie dobrze :D A w grach lub innych programach są jakieś problemy czy to tylko to ładnowanie?? Edytowane 9 Lipca 2006 przez razorex Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tukamon Opublikowano 9 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2006 mialem kiedys 2 sieciowki i taka sama sytuacje, po wyjeciu starszej, wszystko smiga bez problemow Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oFi Opublikowano 9 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2006 tylko ładowanie, samo działanie windy jest cacy (aczkolwiek jak chce usunąć z paska narzędzi pasek jezyka to przy nastepnych uruchamianiu również się pokazuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
unreality Opublikowano 9 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2006 Przedewszystkim temp i prefetch musisz opróżnić do zera. Ja bym jeszcze reinstalnął sterowniki ,ale tak jakby to był świerzy system czyli wywal najpierw stery od grafy i dźwięku a potem : mobo , grafa , dźwięk po kolei. DriverCleaner pomoże przy wywalaniu sterowników. No i usługi (Start->Uruchom-> services.msc). Sporo tam rzeczy które najczęściej są zbędne. Wrzuć screeny to mniej więcej będzie można powiedzieć co wyłączyć. A tak swoją drogą to nie pamiętam jeszcze żeby reinstalka Windows XP zakończyła się pozytywnym skutkiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oFi Opublikowano 9 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2006 pomogło, windows wgrywa sie w 1,5 sekundy. dziękuje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oFi Opublikowano 11 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2006 ten prefetch się odnawia wraz plikami w środku niego kiedy wyłacze komputer (kiedy uruchamiam ponownie to nie) Aha i na pasku narzędzi pasek jezyka też ciągle się pokazuje po uruchomieniu ponownie chociaż go wyłączyłem przedtem :blink: help! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 11 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2006 1. Prefetch przestawia sie TYM programem. 2. Aby pozbyc sie paska jezyka, usun wszystkie inne jezyki zostawiajac tylko 'Polski (programisty)'. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 12 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2006 Pasek jezyka mozna tez wylaczyc definitywnie wchodzac w opcje jezyka (dostepne z tegoz paska jezyka) i tam wylaczajac opcje odpowiedzialna za pasek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...