Skocz do zawartości
Jawor_

Płyty Główne | Core 2 Duo/extreme Ready

Rekomendowane odpowiedzi

Brrrr... jak tak można robić?? :blink: Biegusiem formata robić...

wiem wiem, zrobie kochaniutki ale jutro :) piwko, filmik, sen, praca :) liczylem tylko na szybki net na swoim kompie, nowy biosik i takie tam ... poza tym nie boj nie boj jutro 6300 dojedzie a ja bede do 28.08 (wyplata) zeby w sciane wbijal :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ ma1y czytałem o problemie, że DS3 ustawia sobie przegięte timingi pamięci tzw potrafi sobie na ramach CL5 ustawić CL3. Ludzie sobie radzili z tym, że ustawiali ręcznie timingi przy pomocy innej kości pamięci.

U mnie na Goodramach Pro przy czesotliwosci 720-740MHz z automatu przypisywal CL3 na DS3.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie na Goodramach Pro przy czesotliwosci 720-740MHz z automatu przypisywal CL3 na DS3.

a u mnie na zwyklych goodramach 667 nie da rady tej plyty zabootowac - zmiana biosu nie pomogla, jak rowniez przestawienie timingow na 5-5-5-12 recznie. musze cos wymyslec szybko. cos moze kupic bede musial ... tylko co ............. :unsure:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ta płyta warta jest zainteresowania?:

http://www.geizhals.at/a207415.html

cena ~400zł czipset 965P czyli wszystko mi pasie, kręcic E6600 nie zamierzam (minimalnie)

moze ktos wie kiedy pojawi sie gigabyte GA-965P-S3 bo ta by mi najbardziej odpowiadała...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ ma1y czytałem o problemie, że DS3 ustawia sobie przegięte timingi pamięci tzw potrafi sobie na ramach CL5 ustawić CL3. Ludzie sobie radzili z tym, że ustawiali ręcznie timingi przy pomocy innej kości pamięci.

Add/Edit:

@śibaT

Wiesz wczesna czy nie wczesna wersja tego chipu, ale z tym chipem ATI co jest prawdopodobnie stosowany na jednej z płyt serii LanParty na S.939 sprawa też miała być niby taka prosta. A chipowi między samplem a retailem wiele nie przybyło.

According to information we gathered, the final revision will enhance ASync memory.

Faktycznie, mało przybędzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a reczna zmiana naprawiała problem ?

Wczesniej trzeba wejsc do biosu, jesli RAM nie pozwala wejsc do bios to nic nie zrobisz z mobo poza wyczyszczeniem CMOS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba wkoncu znalazlem stabilny zestawik, 2x1GB goodram pro 910MHz 4-4-4-12, E6300@3.2GHz 1.4v oraz DS3 z FSB 457, jeszcze trwaja dogłębne testy stabilnosci :)

Oczywiscie zestawik bedzie do kupienia za odpowiednia cene :)

Edytowane przez PITer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba wkoncu znalazlem stabilny zestawik, 2x1GB goodram pro 910MHz 4-4-4-12, E6300@3.2GHz 1.4v oraz DS3 z FSB 457, jeszcze trwaja dogłębne testy stabilnosci :)

Oczywiscie zestawik bedzie do kupienia za odpowiednia cene :)

no to zapodaj spi16m na tym ustawieniu, jakies jeszcze testy, oraz cena cena ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to fsb to bootowalne czy clockgen?

i strzel jakas cene? :>

botowalne..

no to zapodaj spi16m na tym ustawieniu, jakies jeszcze testy, oraz cena cena ;)

spi juz leci :D

2555zł

Update, SPI16MB 8min 5sekund, jak na zestaw do pracy na codzien to wymiatacz :)

Edytowane przez PITer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

GA-8I945PLGE-RH [chipset: Intel 945PL] | [Opis [Foto]

Nie działą z C2D, bios F4...

Usunie ktos ta plyte z peirwszej strony ? Nie wiem z kad ta lista kompatybilnych plyt sie wciela ale ta plyta nie dziala z core2 - sprawdzalem to o czym pisalem kilka stron wczesniej...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ooo to pewnie na gg da sie teraz szybko pisac ;)

ale memki i procka jeszcze chyba mozna by podciagnac?

czy juz mobo ogranicza?

przy 465FSB i cos jest niestabilne

ale co nie wiem, i niechce mi sie sprawdzac :D

Moze kwestia ustawien.., DQ6 jakie ma max vdimm ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

eh czyli co zrobic z goodramami pro 800, zeby dzialaly na ds3?

da sie wejsc w ogole do biosu jesli ustawia zabojcze timingi na wejsciu bez uzywania innych pamieci?

bo troche mnie to zmartwilo, bo wlasnie ds3 mam i goodramy pro... [znaczy bede mial jesli komputronik w koncu zrealizuje zamowienie... dalem im czas do srody..)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

eh czyli co zrobic z goodramami pro 800, zeby dzialaly na ds3?

da sie wejsc w ogole do biosu jesli ustawia zabojcze timingi na wejsciu bez uzywania innych pamieci?

bo troche mnie to zmartwilo, bo wlasnie ds3 mam i goodramy pro... [znaczy bede mial jesli komputronik w koncu zrealizuje zamowienie... dalem im czas do srody..)

DS3 dziala z tymi pamieciami bez problemu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przy 465FSB i cos jest niestabilne

ale co nie wiem, i niechce mi sie sprawdzac :D

Moze kwestia ustawien.., DQ6 jakie ma max vdimm ?

DQ6 ma vdimm +0.775v. Powyżej 2,35V nie bootuje (bez moda :lol: ) Edytowane przez atomel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DS3 ma max VDIMM +0.5V

DQ6 ma max VDIMM +0.775

DS4 ile ma ?

DQ6 i DS4 to to samo PCB, moze miac takie samo max vdimm.

czy ja jestem jakiś ułomny czy na DS3 nie da rady nizszego dzielnika na RAM niz 1:1 ustawić?

bios F3

edit:

czym mozna jeszcze sprawdzac timinii i Mhz na RAMkach bo mma wrazenie ze CPUZ przekłamuje w układzie z DS3 (CL3 w CPUZ CL5 w biosie)

Edytowane przez ma1y

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi