Skocz do zawartości
Jawor_

Płyty Główne | Core 2 Duo/extreme Ready

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

wczoraj dołączyłem do grona posiadaczy C2D - E6400, narazie płyta Asrock dual VSTA - na VIA - narazie się ładnie sprawuje - największą zaletą jest bezbolesna przesiadka - zostawiłem ramy ddr1 i kartę na AGP - z czasem wymienię obie rzeczy a na końcu się przesiądę na jakąś normalną mobo - może na to lanparty ;)

Acha - na niekreconych C2D jakie mieliście temperaturki?? ja odczytałem z biosu i bez kręcenia na E6400 jest 42C :/ temperatura wody to 30C :/ czy w biosie jest pomiar z czujnika mobo? czy raczej trzeba użyć specjalnego programu....??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

udało mi się rozwiązać problem :) teraz w stresie mam ok 40C więc tragicznie nie jest - a nawet całkiem nieźle ;) otóż okazało się że łepek od śruby zapinki przykręconej do Storma był przyczyną - opierał się o kawałek socketa i blok przez to nierówno dolegał do powierzchni - jedynie z lewej strony :mur: :mur: :mur: więc nic dziwnego że 50C było... raczej jest dziwne że tylko 50C było.... :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heja

po 5 dniach zmagan z nowym mobo (P5WDG2 WS Pro) mogo podac w koncu osiagniecia....powiedzmy....

Dołączona grafika

To jest powiedzmy max plyty. Nie jest jeszcze modowana, wymeinilem tylko chlodzenie NB i mofow...moge zapodac fotki przed i po ;)

Zeby ktos nie psioczyl ze 1:1 to HZ sie marnuja, zapodaje fotosa z 4:5

Dołączona grafika

Widac jakie tempy panowaly wtedy u mnie :)

Screen zrobiony przed zmiana chlodzenia, teraz robi okolo 420-422 - nie pamietam dokladnie.

Ma ktos jakies pomysly jak dobrac sie do wyzszego fsb - strzelac ...byle nie po oczach...

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i znow odczyty z modo :mur:

ja na bozie przy 7*400@stock mam ~40 w idle i ~52-54 w dual stress

A kto ci powiedział że odczytywałem z czyjnika w mobo?? Używałem Core Temp - odczytuje temperature z procka - z każdego jajka osobno

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi sie nie podoba... te radiatory mi sie kojarza z tanteda.. pozatym pasywka na tym chipsecie? moze byc goraco...

ten chipset z tego co pamiętam ma jakieś "śmiesznie niskie tdp";) na poziomie 9, czy 15W. Teoretycznie mógłby chodzić nawet bez żadnego chłodzenia. Chyba nie myślisz, że dfi zaniedbałby chłodzenia chipsetu, gdyby była taka potrzeba? koszt wentylatorka w hurcie to może 2,5 pln, więc na pewno o oszczędność nie chodzi :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja i tak wolę wodę na mostku ;) na obecnym Asrocku VSTA mam już zamontowaną wodę ;) HP na płycie do raczej dla mnie minus :/ choć można podyskutować na temat mosfetów.... choć to przy C2D ma mniejsze znaczenie - te proce mniej prądu żrą :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszsytko ok...

Ale na spodzie tego radiatorka nad mofami, jest wstretna guma o grubosci 1mm....moze ktos pomyslec ze sie nie znam, ale to ciepla racej nie przewodzi...Dalem swoje Curadiatorki na mofy i one wcale sie duzo nie grzeja...Natomiast mostek....ufffff jak goraco...

EDIT:

Apropos wody, to bede musial sie do ciebie znow usmiechnac.....poczytalem nieco o V2 PRO ;)

Edytowane przez Zulusman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takie pytanie: czy programy Speedfan i Everest wspierają C2D ? A jak nie to czy mogą popie... odczyty czujników płyty ?

SpeedFan pokazuje mi kompletne bzdury. Jak wziąłem się za jego regulacje w "zaawansowanych" niby pokazało się coś prawdopodobnego, ale płyta zaczęła pokazywać w biosie FAIL napięć. Speedfan zresztą też poazywał dziwne wartości np. +12V = +00,00V. Teraz nie wiem, płyta(jak w podpisie) może walnięta i do reklamacji ? czy ola... te programy ?

CPU-Z i Core Temp wskazują wszystko ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NVIDIA nForce® 590 SLI™ Intel Edition

płytka ma sie pojawić ponoć za ok. 2 tyg w sprzedaży :)

wszytlko ladnie piknie, ale osobiscie szybciej przesiade sie na CF niz kupie plyte na nf590/C19 dla samego SLI :/

paranoja normalnie - SLI na intelu nie, bo nie, a CF tak, ale jak dlugo? z CF za chwile moze byc podobnie jak z SLI. normalnie jak dzieci, a nie powane firmy. dogadac sie nie moga :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepiej wybrac cos na 975X - masz i CF i SLI - a niedlugo moze i oficjalnie

no CF jest zgadza sie, ale jak dlugo? do momentu, az amd/ati nie wyda swojej plyty?

a SLI, niby dziala, ale na "polamanych" sterach, bez supportu, bez mozliwosci zainstalowania nowych, a jak dlugo ? nv bedzie teraz na sile wciskac nf590/c19, tak wiec do momentu "opanowania" rynku przez nf590/c55 watpie, aby nv oficjalnie wsparlo SLI na intelu. ale co najciekawsze - nv nie ma /nie widzi problemow z wsparciem SLI na intelu w przypadku kart 7950gx2 :angry: normalnie paranoja :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NVIDIA nForce® 590 SLI™ Intel Edition

płytka ma sie pojawić ponoć za ok. 2 tyg w sprzedaży :)

http://zeus.asus.com/hq/products4.aspx?l1=...amp;modelmenu=1

brawo, samemu tez mozna poszukac :lol:

ja bym sobie darowal płyty na tym chipsecie, już lepiej 975, mimo wszystko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@FanEk

Chce tansze mobo i zainwestowac w lepszego procka, lepszego = z wyzszym mnoznikiem...

O jeee, to ma sens, wlasnie rozwiales moja rozkmine co do mobo i proca, wezme E6600 i P5w Dh Deluxe. Testy zapodam za miesiac bo jako ze znajduje sie w usa w tej chwili to w Polsce wszystko juz bedzie zlozone.

Dziekowa :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi