Skocz do zawartości
Jawor_

Płyty Główne | Core 2 Duo/extreme Ready

Rekomendowane odpowiedzi

Kurcze zburzylyscie mi swiatopoglad... mialem brac DS3/4 jak mi kasa z Niemiec wroci a tutaj narzekania.. i teraz nie wiem co robic :/

dokładnie

czyli najlepiej te 100zł dlozyć i kupić http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=29637 ???

czy ze SLI i CF nie bede miał wiekszych problemow ???

edit: wsumie wifi sie przyda.

Edytowane przez KAMILcom

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sciagnalem instrukcje od tego ECS i niespodzianka jest regulacja napiecia na procesorze. Niestety nie podali w jakich granicach. Wiec zapewne bedzie odrobine lepsza od tego asrocka (regulacja napiec jest, chipset nowszy, ale nie obsluzy crossfire - tylko kto kupuje taki szajs planujac crossfire :D). Przy zblizonej cenie wolalbym ECSa.

reg. napiecia jest - ale nie widze fsb ! wiec po co to ?! podobnie ma sie sprawa oc pamieci - zero info nt. tymingow itd

cena plyt jest praktycznie taka sama... cf na najtanszej mobo na rynku dzialac i tak pewnie nie bedzie...

wiec co wybrac ?! :

ecs'a - nowszy chipset , nie wiadomo do ile da sie podkrecic, o ile wogole, jak z oc pamieci, procka

asrocka - max fsb to 300mhz, brak reg. napiec, bardziej popularna, starszy chipset

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oficjalnie p965 bodajze nie wspiera ani cross/sli a juz na bank nie sli

975x oraz cuda asrocka na 945 wspieraja cross.

jak chesz kupowac plyte do crossfire to zaczekaj na na chipset ati,

jak chcesz sli to lepiej kup juz plyte pod nf5 ie (pc mizerne ale sli chociazby x8 x8 a nie ze w chipach od intela druga karta co najwyzej dziala na x4)

PS. jak masz 2 fizyczne porty pci-e 16x to mozesz uzyc zmodowanych sterow do sli/crossa ale wydajnosc na takim czyms bedzie mizerna(patrz wyzej)

UPDATE:

to byla odopowiedz dla Kamila(com)

Edytowane przez Lizardus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

szukam taniej plyty pod c2d na ktorej przy okazji dalo by sie cos podkrecic.

dlatego zastanawiam sie nad asrockiem conroexfire albo tym ecs'em na 965 (ze wzgledu na wiekszy potencjal oc drzemiacy w chipsecie - nie wiem jednak czy ecs to wykorzystal)

Edytowane przez chase1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak zauważyłem wiele osób szuka tańszej płytki głównej, dzięki której da się osiągnąć chociaż te 2,5 GHz przy E6300. Tylko ciężko jest z taką płytką, na allegro pratycznie nie ma płytek, jedynie w sklepach internetowych, ale chyba lepiej właśnie w nich kupować. Poczekamy zobaczymy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie nie - nie zamierzam pakowac sie w sli/cf na plycie za 300zl

porostu szukam taniej plyty pod c2d na ktorej przy okazji dalo by sie cos podkrecic.

dlatego zastanawiam sie nad asrockiem conroexfire albo tym ecs'em na 965 (ze wzgledu na wiekszy potencjal oc drzemiacy w chipsecie - nie wiem jednak czy ecs to wykorzystal)

nie jestem pewnien ale on to chyba napisał do mnie

xD

@Lizardus cytuj na przyszłość bo nie wiadomo troszke ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oficjalnie p965 bodajze nie wspiera ani cross/sli a juz na bank nie sli

975x oraz cuda asrocka na 945 wspieraja cross.

jak chesz kupowac plyte do crossfire to zaczekaj na na chipset ati,

jak chcesz sli to lepiej kup juz plyte pod nf5 ie (pc mizerne ale sli chociazby x8 x8 a nie ze w chipach od intela druga karta co najwyzej dziala na x4)

PS. jak masz 2 fizyczne porty pci-e 16x to mozesz uzyc zmodowanych sterow do sli/crossa ale wydajnosc na takim czyms bedzie mizerna(patrz wyzej)

UPDATE:

to byla odopowiedz dla Kamila(com)

chipset Intel P965

mostek południowy Intel ICH-8R

obsługa technologii CrossFire tak

obsługa technologii SLI tak (zależne od wersji sterowników nVidia)

^Ze stronki kompuszorta

ostatecznie zamówiłem asuska p5b Deluxe p965 / wifi, i prosze was nie mówcie że zły wybór bo sie załamie (rano zamówiłem Gb ds4)

wifi sie przyda, a dodatkowa śeciówka (karta pci) nie wchodzi w gre bo mam tunerek tv i muzyczną. Za to do karty na usb nie podłacze dobrej anteny. Do pci oczywiście nic nie wejdzie ja zamontuje chlodzenie (zalman VF900Cu).

pozdro

EDIT: nie wiem czy było ale recka płyty po "Fr"

http://www.overclex.net/hardware/218/1/car...-Deluxe-WIFI-AP

Edytowane przez KAMILcom

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm nic o tym ECS nie znalazlem, ale raczej mega cudow spodziewac sie nie ma co. Pewnie bedzie mniej wiecej tak jak z tymi ich mobo na 939, z serii extreme, czy jak im tam bylo. Duzo bajerow ale zrobic sie za wiele nie dalo. No moze sie myle, ale watpie aby to byl jakis hit taniego segmentu. Sam i965P to nie wszystko, jest wiele dobrych mobo, ktore niestety znacznie odstaja od konkurencji pod wzgledem oc.

Przykladem tutaj moze byc Foxconn na 975X, ma nawet cyfrowy uklad zasilajacy ;) I co z tego jak nie potrafi zrobic takiego FSB jak sredniej klasy plyta na 965, ktora jest znacznie tansza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co wy na zestawik taki :

Geil Dual 2x512 Ultra DDR2 667 CL3

E6300 lub E6400 (co byście radzili do kręcenia biorąc pod uwagę cenę??)

Asrock 775I945 GZ Klik!!!!

Grafa coś w tym stylu

mobo najtańsze możliwe - poczekam na Biostara a jak nie to DS3 - ale przynajmniej za dużo nie stracę....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kyniek zapomnij o tej płycie

"*This motherboard supports FSB800-CPU. If you plan to adopt Core™ 2 Duo CPU on this motherboard, you can only adopt Conroe 800 E4XXX processors."

http://www.asrock.com/product/775i945GZ.htm

wez to lub np to

Edytowane przez Raptor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co wy na zestawik taki :

Geil Dual 2x512 Ultra DDR2 667 CL3

E6300 lub E6400 (co byście radzili do kręcenia biorąc pod uwagę cenę??)

Asrock 775I945 GZ Klik!!!!

Grafa coś w tym stylu

mobo najtańsze możliwe - poczekam na Biostara a jak nie to DS3 - ale przynajmniej za dużo nie stracę....

ludzie po co wam takie proce jak ta grafa bedzie wrecz "wklęsłym" gradłem kompa !

(wydajniejszy bedzie a64 + dobra grafa) - ale nie o tym temat

jeśli cie stać na e6400 to kup 6300 a roznice zaoszczedzona kase wydaj na gigabyta S3 (tańsza wersja DS3)

pamieci weź tak jak @DEVILEK radzi

Edytowane przez KAMILcom

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

KAMILcom nie bieżesz pod uwagę że ktoś może nie grać na kompie ? a do pracy wystarczy mu takie mobo

poza tym przeczytaj ostatnie zacytowane zdanie :)

ad.1 ok racja

ad.2 płyta tania - Ok ale droższa płyta = wieksze O/C = darmowa wydajność. A już mozna sie domyslac że mobo biostara nie bedzie wypas.

poczekamy zobaczymy.

pozdro

EDIT: kolejny test który wykazuje że w 3d wygrywa asus a w syntetykach gigabyte

http://www.neoseeker.com/Articles/Hardware/Reviews/asus_p5b/

Edytowane przez KAMILcom

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kyniek zapomnij o tej płycie

"*This motherboard supports FSB800-CPU. If you plan to adopt Core™ 2 Duo CPU on this motherboard, you can only adopt Conroe 800 E4XXX processors."

2283857[/snapback]

ludzie po co wam takie proce jak ta grafa bedzie wrecz "wklęsłym" gradłem kompa !

(wydajniejszy bedzie a64 + dobra grafa) - ale nie o tym temat

jeśli cie stać na e6400 to kup 6300 a roznice zaoszczedzona kase wydaj na gigabyta S3 (tańsza wersja DS3)

pamieci weź tak jak @DEVILEK radzi

Dla mnie grafa nie musi być bycza - wymarzona maszyna dla mnie to pełno ramu + mocny proc bo i tak za dużo nie gram

Pamięci biorę dobre - do kręcenia - chyba że macie jakąś lepszą propozycję? myślę że Geil'e z CL3 667 są dobre do kręcenia i nie są na kościach D9 Microna - wiec nawet jakby się trafiło że nie będę mógł mieć wymarzonego Biostara i się przesiądę na DS3 to nie powinno być problemu

Edytowane przez Kyniek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

EDIT: kolejny test który wykazuje że w 3d wygrywa asus a w syntetykach gigabyte

http://www.neoseeker.com/Articles/Hardware/Reviews/asus_p5b/

No niestety, ale jesli ktos chce walczyc w 3D na 965P to sie bardzo rozczaruje; tak jak ja. Co z tego, ze mam ponad 3700MHz i GTX-a na 715/1930MHz jak nie potrafie dogonic Yotomeczka, ktory leci na SLI z 76GS na 975X.

Aqua i 2k1 dostaje po [gluteus maximus] rowno :angry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jest wesoło co do tej wydajności w porównaniu do 975 ale może jeszcze sprawa leży w sterownikach. O ile mnie pamięc nie zawodzi to 975 jest dłużej na rynku niż 965.

Sprawa nie lezy w sterach napewno. 975X jest starszym, lepszym chipsetem, ale takze plyty produkowane z nim sa drozsze.

No coz trzeba sie bedzie pogodzic z ta "wydajnoscia"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No niestety, ale jesli ktos chce walczyc w 3D na 965P to sie bardzo rozczaruje; tak jak ja. Co z tego, ze mam ponad 3700MHz i GTX-a na 715/1930MHz jak nie potrafie dogonic Yotomeczka, ktory leci na SLI z 76GS na 975X.

Aqua i 2k1 dostaje po [gluteus maximus] rowno :angry:

650/860 (DDR1720) MHz, czyli są to zapewne karty galaxy DDR3, czyli po OC przebijają 7600GT. Co ty, chcesz prześcignąć dwa kręcone 7600GT na GTX? Bez szans jesteś. Płyta nie ma tu nic do rzeczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co Ty gadasz? Przeciez biostar robi 530 FSB bez niczego... :] jest to b dobra plyta tyle ze nie jest nigdzie dostepna... przejrzalem cale niemcy i najwczensiej bedzie 5-10 wrzesnia.

już za duży mentlik mialem w głowie kiedy pisałem posta

chodziło mi o ECS (nic nie pomyliłem ? :lol: )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

650/860 (DDR1720) MHz, czyli są to zapewne karty galaxy DDR3, czyli po OC przebijają 7600GT. Co ty, chcesz prześcignąć dwa kręcone 7600GT na GTX? Bez szans jesteś. Płyta nie ma tu nic do rzeczy.

Wlasnie jakos dziwnie mi sie wydaje, ze na 975X punktow byloby ciut wiecej, ale moze sie myle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tu piszą że nie wspiera C2D

http://www.gral.pl/preview/ASRock/ASRock77...IDLANATX_97.php

a na stronie asrocka piszą że wspiera...

http://www.asrock.com/product/775Dual-VSTA.htm

mam nowy plan - powyższa płyta

Geil 667 CL3

E6600

grafa zostanie z AGP stara. Jak Biostar stanie się dostępny to odrazu się przesiądę na normalną mobo i grafę (prawdopodobnie X700 lub X1900LX ale miejsza o grafę.

Czy mogą wystąpić jakieś problemy kompatybilności owych urządzeń??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlasnie jakos dziwnie mi sie wydaje, ze na 975X punktow byloby ciut wiecej, ale moze sie myle.

Acha, wydaje ci się, ale wcześniej piszesz "No niestety, ale jesli ktos chce walczyc w 3D na 965P to sie bardzo rozczaruje", wprowadzajac tym samym ludzi w błąd. Ja nie zauważyłem żadnych różnic w wydajności między XBX975 i DQ6w 3D. W pozostałych testach jest przewaga DQ6 (1-2%) Edytowane przez mach82

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Acha, wydaje ci się, ale wcześniej piszesz "No niestety, ale jesli ktos chce walczyc w 3D na 965P to sie bardzo rozczaruje", wprowadzajac tym samym ludzi w błąd. Ja nie zauważyłem żadnych różnic w wydajności między XBX975 i DQ6w 3D. W pozostałych testach jest przewaga DQ6 (1-2%)

Porownujac swoje wyniki z wynikami na orbie to mozna sobie cos wywnioskowac.

A co do dogonienia/przegonienia na jednej grafie tandemu graficznego, nie mow hop ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Porownujac swoje wyniki z wynikami na orbie to mozna sobie cos wywnioskowac.

wiesz, czasami ludzie takie optymalizacje w sterownikach włączają, że wynik może i imponujący, ale grafika rozmyta, niewyraźna, wyświetlana z błędami. Do tego dochodzi dostrajanie windowsa, wyłączanie usług, skórek itp. Do tego dochodzą różnice w pamięciach (timingi+częstotliwość) i stąd sie biorą różne wyniki. Ciężko takie wyniki porównywać.

A co do dogonienia/przegonienia na jednej grafie tandemu graficznego, nie mow hop ;)

zobaczymy :razz: Edytowane przez mach82

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi