Skocz do zawartości
Jawor_

Płyty Główne | Core 2 Duo/extreme Ready

Rekomendowane odpowiedzi

By zrobili Lanparty na 965 a nie sie bawią :P plyta bylaby szybko a pozniej by wypuscili tą na rd600

przydało by sie coś na 965 robiące >560fsb icon_wink3.gif

Biostar TForce p965 Dlx @ 551 FSB

http://home.hccnet.nl/J_Bongers/motherboard/551_fsb.PNG

Widziałem już gdzieś 558 FSB ;) na WC

na DS3 NB chłodzony DI FSB 574

http://valid.x86-secret.com/show_oc?id=124614

Załóż DI na Biostara i masz FSB 600 ;)

Teraz niedługo mają wyjść DFI INFINITY P965

Edytowane przez Nicko13

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawe jak bedize smigalo to DFI...

Wyglada pieknie...widac chlopaki ucza sie rozmieszczania komponentow na mobo... Pieknie wyglada sekcja zasilania....lad i porzadek...ladnie sie bedzie izolacje dawalo do chlodzenia ;) ewentualnie kleilo radiatory :D (lub to i to :>)

osobiscie trzymam kciuki...

pelne asynchro rox :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mowiąc o chipsecie p965 C2...

ten ma robić wyższe FSB ale bedzie troche mniej wydajny na XS ktos testowal P5B dlx z chipem c2 i zrobil 602 FSB ,lecz jest pewien minus ponieważ timingi chipsetu zostaly zwiekszone ,z tego powodu chipset jest troche mniej wydajny ,jesli macie mobo robiące FSB 500+ to raczej nie bedzie sensu zmieniac plyty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy miał ktoś Asusa P5B-E rev. 1.02G?

Podczas tstów na Anandtechu wypadła naprawdę ładnie (FSB=520) i może być ciekawą alternatywą dla DS3.

Drugie pytanie tyczy się przełączanie się strapa. Czy występuje to na P5B-E?

Miał ją ktoś?- nawet rev 1.01G

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, mam pytanko techniczne czy nikt z forumowiczów nie próbował włożyć c2d na płytkę gigabyte 945P-pro? Intel® Pentium® D Processor Supports 1066/800, czy jest to możliwe? bo przecież S3 już obsługuje c2d a praktycznie jest to jedynie zmiana azalli. chyba inne napięcia na płycie to można pozmieniać no nie? jeszcze jedno zapodać bios z S3 na p-pro, to nie jest chyba mądre. Co Wy na to?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jesli nie ma obslugi c2d to znaczy ze ma niewystarczającą sekcje zasilającą i oprócz jakiegos hardmoda (jesli ktos wymyslil takie cos dla tej plytki) nie ma mozliwosci,no chyba ze na stronce producenta jest jakis nowy w ktorym zostala dodana obsluga c2d w co szczerze watpie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, mam pytanko techniczne czy nikt z forumowiczów nie próbował włożyć c2d na płytkę gigabyte 945P-pro? Intel® Pentium® D Processor Supports 1066/800, czy jest to możliwe? bo przecież S3 już obsługuje c2d a praktycznie jest to jedynie zmiana azalli. chyba inne napięcia na płycie to można pozmieniać no nie? jeszcze jedno zapodać bios z S3 na p-pro, to nie jest chyba mądre. Co Wy na to?

Poczytaj o VRM 11, to bedziesz wiedzial wiecej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poczytaj o VRM 11, to bedziesz wiedzial wiecej.

Tak, dzięki za radę ... poczytałem i wg.tabeli http://twojepc.pl/html/intel_core/tab.gif teretycznie posiada obsługę AGTL+ wiec nic nie stoi na przeszkodzie.No ale nie mam takiego proca więc sprawdzić nie mogę. Jeżeli by poszedł to sporo ludzi zaoszczędziło by kaskę na płytę główną ale myślę że zarowno intel jak i gigabyte na to nie pozwolił.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, szukałem i nie znalazłem. Mianowicie szukam płyty pod C2D wybieram między Asusem(P5B-V DH Deluxe) i Gigabytami (DS4, DQ6) na chipsetach Intela i z SLI. Która jest najlepsza do podkręcania i z którymi jest najmniej problemów przy dobrze dobranych komponentach komputera, chodzi głownie o ram na jak najmniejszych timmingach(bo wiem że z tym bywaja problemy)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tej cenie bierz P5B Deluxe (bez WiFi, no chyba że potrzebujesz), lub, z reguły kilkadziesiąt złotych taniej, GB DS4. Posiadam tą drugą i jestem jak najbardziej zadowolony. Staraj się jednak unikać pamięci na kościach Microna (D9). Ludzie najbardziej zachwalają Elpidę. Ja mam jedną kość elpidowską, drugą hyniksową (nieco mnie blokuje) i dual w FMA śmiga bezproblemowo.

Ostatnio w okolicach 650 zł pojawiła się P5B Plus. Może coś z tego będzie :).

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, dzięki za radę ... poczytałem i wg.tabeli http://twojepc.pl/html/intel_core/tab.gif teretycznie posiada obsługę AGTL+ wiec nic nie stoi na przeszkodzie.No ale nie mam takiego proca więc sprawdzić nie mogę. Jeżeli by poszedł to sporo ludzi zaoszczędziło by kaskę na płytę główną ale myślę że zarowno intel jak i gigabyte na to nie pozwolił.

W tej tabeli chodzi o typ szyny systemowej, a nie o wersje modulu zasilania ktora to jest przeszkoda w obsludze C2D.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tej cenie bierz P5B Deluxe (bez WiFi, no chyba że potrzebujesz), lub, z reguły kilkadziesiąt złotych taniej, GB DS4. Posiadam tą drugą i jestem jak najbardziej zadowolony. Staraj się jednak unikać pamięci na kościach Microna (D9). Ludzie najbardziej zachwalają Elpidę. Ja mam jedną kość elpidowską, drugą hyniksową (nieco mnie blokuje) i dual w FMA śmiga bezproblemowo.

Ostatnio w okolicach 650 zł pojawiła się P5B Plus. Może coś z tego będzie :).

Pozdrawiam.

Tak naprawde różnicą miedzy DS4 a DQ6 jest ilość faz zasilania, czy może myle się?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Proszę pomóżcie:

Mam płyte p5w64 ws pro, mam w niej procka 6600, mam też zasilacz enermax liberity 400w. I nie wiem jak popiąć zasilacz do mobo. Tzn. Podpiąłem tą dużą wtyczkę [MAIN] i tą małą 4 pinową [M1] (2x2) do tego dużego gniazda (2 wtyczki do jednego gniazda) na płycie głównej. I zostały mi jeszcze 2 wtyczki 2x2 na których pisze 12V 'for cpu only'. Obok procka jest jakieś gniazdo 2x2 [EATX12V]....

I teraz pytanie do Was:

Czy mam tą wtyczkę 12V też wpinać czy nie? boję się że coś się spali ;/

Co zrobić? Pomóżcie!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podłącz wszystko co się da(24-pin + 8-pin + molex) i powinno być ok :)

Asus P5wdg2 Ws Pro <&> Asus P5w64 Ws Pro, ...czyli kombajny pod C2D - osiągi, opinie, problemy i ich rozwiązania

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=212417&st=0

Edytowane przez cavarr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak naprawde różnicą miedzy DS4 a DQ6 jest ilość faz zasilania, czy może myle się?

Tak, DQ6 posiada 12fazowe zasilanie, przy 6 fazach DS4. Poza tym, ma radiatorek na spodzie i inny napis na heatpipe ^^.

Ludzie jednak skarżą się na problematyczność DQ6 -> zapraszamy do tematu o tych płytach o tu.

pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Proszę pomóżcie:

Mam płyte p5w64 ws pro, mam w niej procka 6600, mam też zasilacz enermax liberity 400w. I nie wiem jak popiąć zasilacz do mobo. Tzn. Podpiąłem tą dużą wtyczkę [MAIN] i tą małą 4 pinową [M1] (2x2) do tego dużego gniazda (2 wtyczki do jednego gniazda) na płycie głównej. I zostały mi jeszcze 2 wtyczki 2x2 na których pisze 12V 'for cpu only'. Obok procka jest jakieś gniazdo 2x2 [EATX12V]....

I teraz pytanie do Was:

Czy mam tą wtyczkę 12V też wpinać czy nie? boję się że coś się spali ;/

Co zrobić? Pomóżcie!

Na P5W64 WS PRO podłączasz:

1. Główna wtyczkę 24-pin (albo 20+4 w zależności od zasilacza) do "dużego gniazda"

2. Zaraz obok jeden molex z zasilacza

3. U góry w lewym rogu płyty jest gniazdo 8-pinowe (połowa zakryta). Jeśli posiadasz zasilacz z 2 wtyczkami 4-pinowymi, łączysz je ze sobą i podłączasz do tego gniazda. Jeśli masz tylko jedną 4-pinówke, podłączasz ją do tej "odkrytej" części

Pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi