Skocz do zawartości
Jawor_

Płyty Główne | Core 2 Duo/extreme Ready

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Ludwiczek

Lame? <_<

Pytam poważnie posiadacze Gigabyte polecają go. Inni mówią, że shit polecają Asusa lub Biostara a jeszcze inni zachwalają płyty swoich producentów bo mają płytę abita do swojego AMD :mur:

http://forum.pclab.pl/index.php?showtopic=...p;#entry3111883

Chce obiektywnych opinii a nie "dobre bo moje". Wole posłuchać opinii ludzi takich jak Devilek którzy styczność ze sprzętem mieli i raczej nie polecają czegoś bo kiedyś mieli płytę tej firmy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytam poważnie posiadacze Gigabyte polecają go. Inni mówią, że shit polecają Asusa lub Biostara a jeszcze inni zachwalają płyty swoich producentów bo mają płytę abita do swojego AMD :mur:

http://forum.pclab.pl/index.php?showtopic=...p;#entry3111883

Chce obiektywnych opinii a nie "dobre bo moje". Wole posłuchać opinii ludzi takich jak Devilek którzy styczność ze sprzętem mieli i raczej nie polecają czegoś bo kiedyś mieli płytę tej firmy.

no to sobie odpowiedziales dlaczego inni odradzaja gb.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Kszonek

Ale nawet wizualnie widać, że nowe GB to już inne płyty.

Całkiem inna sekcja zasilania CPU od tych starszych modeli.

BTW Nie jestem jakimś fanem konkretnej marki, a tym bardziej modelu.

Po prostu stwierdzam fakty i uważam, że kupuje się to co jest w danej chwili dobre, a nie ze względu na przyzwyczajenia :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Ludwiczek

BTW Nie jestem jakimś fanem konkretnej marki, a tym bardziej modelu.

Po prostu stwierdzam fakty i uważam, że kupuje się to co jest w danej chwili dobre, a nie ze względu na przyzwyczajenia :)

Też jak Ty oceniam na bieżąco. A opinię typu "bierz bo ja mam" ( nie którzy tak mają to co ich jest według nich najlepsze nawet jeśli jest do niczego) się dla mnie nie liczą bo brak w niej obiektywności.

PS fakt zdanie pisane na szybko trochę skrócone i bez "" traci sens.

Edytowane przez Ludwiczek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja np. nie lubię gigabyte bo imo te płyty są niepełnosprawne. (Miałem doczynienia z K8NS dla AMD i GA8N-SLI dla INTELA. Obie są straszliwym shitem. Główną ich wadą są niedorobione biosy, które mają różne dziwne błędy czy braki i producent za zwyczaj nie kwapi się, żeby je naprawić. Mimo dobrego OC ja na razie Gigabyte nie kupię. (Chyba, że w przypływie desperacji DS4R. )

O sorry. pomyliło mi się. DS4R jest dla mnie za droga. [;

Edytowane przez Sysak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poczytaj trochę topic o tej płycie.

1) Występują "coldbooty"

2) Częste problemy z dźwiękiem

3) RAID nie działa

4) Dość są awaryjne

5) itd.

Oj Pane, Pane.... Dzwonią, ale w którym kościele nie bardzo wiadomo , co ? :)

1) Coldboty nie występują powyżej BIOSu 0701

2) Problem z dźwiękiem jest wynikiem grzania się chipu. Nawiew załatwia sprawę.

3) Działa, choć trza kilka myków wykonać .

4) Bez komentarza....

5) nie ma itd :)

W topiku wiele jest napisane i w dużej części to robienie wielkiego problemu z niczego. Jak się na to trzeźwo spojrzy, łatwo dojsć do wniosku, ze P5B DLx jest najlepszą MOBO dla "niskomnożnikowców". FSB bardzo ładne, spaśnie wyposażona, dobrze zaplanowana. Wady? Ma i owszem, jak dla mnie jedną, dość poważną z punktu widzenia OC - tragicznie dobrane Strapy, przez co wydajność w niektórych ustawieniach jest tragiczna w stosunku do tego jaka powinna być. Miałem to MoBo długi czas, znam jej kaprysy i wybryki, nerwów troszku kosztuje jej podejscie do OC, ale jeśli miałbym E6300/6400 do dziś pewnie by gościła w mojej budzie. IMHO warta tych 600 zł. A co do narzekań niektórych - kiepskiej baletnicy przeszkadza rąbek od spódnicy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i coraz wiecej czytam tym bardziej mam dylemat czy bybrac p5b deluxe wifi czy tez p5w dh wifi i jaki procek czy 6300 czy 6600

wsumie im wyzszy mnoznik tym lepeij do stabilna praca przy normalnym fsb ale cena :( pamiatki beda z usa sciagane jeszcze nie wiem co ale ddr2 800 tu jestem w trakcie rozmow z bazim :) sadze ze cruciale Ballistix'y lub Team Extreeme wsumie sam juz nie wiem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz nie miałem tej mobo, więc Ty masz na pewno rację.

Jedank z tego co piszesz, to właśnie są problemy (choć rozwiązane poniekąd).

Mam DS3 i wiem, że tam żadnych takich bug'ów nie ma, a DS4 rev 2.0 jest pobobno jeszcze lepsza.

BIOSu 0701 nie wiem jednak, czy pomaga u wszystkich (czytając z komentarzy).

Wiem na pewno, że ktoś maił coldbooty przy OC. Więc problem dalej istnieje.

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DS3 ma jeden wielki bug ---> nie dziala z D9, albo dziala mega kulawo, nie mowiac juz o FB.

DS3 działa z D9 jak i również działa z FB. Co do FB, to są to juz kostki od dawna nie produkowane, więc je można sobie odpuścić, natomiast na D9G można wyciagnąć na DS3 całkiem niezłe zegary ponad DDR2 1000, więc kulawe osiągi to już raczej między bajki można włożyć.

Dołączona grafika

Gigabyte DS3 + Crucial 10th anniversary

Edytowane przez mach82

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Reasumując nasze 2-stronnicowe dywagacje-> ZGŁUPIAŁEM

To co w końcu Dlx???

Jeżeli tak to jaka rev. ??

Nie miałem do czynienia z DS3, ale jeśli PITer był z nich zadowolony i na niej robi selekcje procków to raczej nie jest to badziew. Jak mówiłem, generalnie mógłbym każdemu polecić P5B DLx, choćby ze względu na bardzo bogate wyposażenie i moduł WiFi z AP. Po drugie wystarczy spojrzeć na czołówkę rankingu SPI :). Świetnie biega z D9 i dla OCera jest to niebagatelna zaleta. A co do strapu - cóż nie ma róży bez kolców i tyczy się on większości płyt na i965. Jak złapiesz C2 to miło, jak nie to źle też nie bedzie ( ja miałem C1 i FSB 530 robiła stable)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DS3 działa z D9 jak i również działa z FB. Co do FB, to są to juz kostki od dawna nie produkowane, więc je można sobie odpuścić, natomiast na D9G można wyciagnąć na DS3 całkiem niezłe zegary ponad DDR2 1000, więc kulawe osiągi to już raczej między bajki można włożyć.

Gigabyte DS3 + Crucial 10th anniversary

Dziala a dziala to dla mnie roznica. Jak ma dzialac i jedynie moge jechac na 5-5-5-15/23 na taktach mem powyzej 450MHz to dziekuje. Akurat ja mam FB i nie da sie ich wykorzystac na DS3/DS4/DQ6.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja chcialem wlasnie o abita zapytac - ial juz ktos to na takie powazniejsze testy ?

co do ds3 - znam kilka osob z nimi i jaki\os nikt super zadowolony nie jest - wszyscy twierdza, ze lepiej kupic asusa (chocby takiego jak ja mam - p5b "vanila" - czyli ta najzwyklejsza ). szczegolnie ze teraz jest niby na C2 i z Vmem = 2,45

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja chcialem wlasnie o abita zapytac - ial juz ktos to na takie powazniejsze testy ?

co do ds3 - znam kilka osob z nimi i jaki\os nikt super zadowolony nie jest - wszyscy twierdza, ze lepiej kupic asusa (chocby takiego jak ja mam - p5b "vanila" - czyli ta najzwyklejsza ). szczegolnie ze teraz jest niby na C2 i z Vmem = 2,45

Abit AB9 PRO / AB9 - choć nie wiem czy o to pytałeś.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lubisz słowa nikt, wszyscy, wszystko i inne brednie?? Za bardzo generalizujesz - ja mam DS3 i uważam za super płytkę - choć fakt - super zadowolony to nie jestem - do takiego stanu potrzebowałbym legendarnej płytki - takiej jak niegdyś Abit NF7-S 2.0 obecnie pod C2D nie ma płyty która choćby pretendowała na miano legendy.

Lubisz słowa nikt, wszyscy, wszystko i inne brednie?? Za bardzo generalizujesz - ja mam DS3 i uważam za super płytkę - choć fakt - super zadowolony to nie jestem - do takiego stanu potrzebowałbym legendarnej płytki - takiej jak niegdyś Abit NF7-S 2.0 obecnie pod C2D nie ma płyty która choćby pretendowała na miano legendy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi