basterall Opublikowano 9 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2006 Witam Mam taki problem. Miałem dwa dyski połączone w macierz Raid 0. Po sprzedaży jednego z dysków chciałem zainstalować winde i pierwsze zaskoczenie już w instalatorze, widział on tak jakby dwa dyski. Instalacja przebiegła sprawnie, system stoi, jedno ale, i w zadządzaniu dyskami i w Partition Magic mam jakby widoczny drugi dysk mimo że go nie ma. Wygląda to tak Przy próbie instalacji Suse jako drugiego systemu pokazuje się ostrzerzenie że jest RAID :mur: Czemu tak jest?? Proszę o pomoc. Pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 9 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2006 czy RAID został rozmontowany przy użyciu funkcji w BIOS kontrolera, czy porostu jeden dysk został odłączony ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
basterall Opublikowano 9 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2006 czy RAID został rozmontowany przy użyciu funkcji w BIOS kontrolera, czy porostu jeden dysk został odłączony ?Z powodu zmiany płyty głównej oba dyski zostały od kompa odłączone, po czym jeden sprzedałem a drugi mam dalej. Pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
securite Opublikowano 9 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2006 (edytowane) No dobra nowa płyta główna ,ale sprawdzałeś czy czasami Raid nie jest w niej włączony ? Do jakiego kontrolera podłączony jest ten dysk ? ,powinien być na IDE1 jako master. Z tego co się orientuję po takim Raid0 i wyciągnięciu jednego dysku ,z dysku który zostaje w kompie należy usunąć wszystkie partycje i utworzyć na nowo - czy zrobiłeś tak ? Edytowane 9 Lipca 2006 przez securite Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
basterall Opublikowano 9 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2006 No dobra nowa płyta główna ,ale sprawdzałeś czy czasami Raid nie jest w niej włączony ? Do jakiego kontrolera podłączony jest ten dysk ? ,powinien być na IDE1 jako master. Z tego co się orientuję po takim Raid0 i wyciągnięciu jednego dysku ,z dysku który zostaje w kompie należy usunąć wszystkie partycje i utworzyć na nowo - czy zrobiłeś tak ?Moment moment :) Znamy się z innego forum :) Zgadza się?? Dysk nie jest teraz podłączony do kontrolera Raid, jest podłączony do Gniazda Sata 1 na płycie DFI SLI-DR Jak pisałem już przy instalacji OS był widoczny jako DWA Dyski, oczywicie partycje były usuwane lecz dalej widniał dysk jako RAID o takiej pojemności. Pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
securite Opublikowano 9 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2006 (edytowane) Czyli należy podłubać w Biosie.Zassaj to http://www.dfi.com.tw/Upload/Manual/nvraid%20manual3.pdf ,od 13 stronki zaczyna się opis konfiguracji Wszędzie gdzie przy napisie RAID daj na Disabled ,przy Raid Enable też daj na Disabled po prawej. Rozumiem ,że teraz przed zmianami masz przed startem systemu napis typu "ble ble ble press F10" i nie wciskałeś tego F10 i nie grzebałeś tam nic :) Edytowane 9 Lipca 2006 przez securite Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
basterall Opublikowano 9 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2006 Czyli należy podłubać w Biosie.Zassaj to http://www.dfi.com.tw/Upload/Manual/nvraid%20manual3.pdf ,od 13 stronki zaczyna się opis konfiguracji Wszędzie gdzie przy napisie RAID daj na Disabled ,przy Raid Enable też daj na Disabled po prawej. Rozumiem ,że teraz przed zmianami masz przed startem systemu napis typu "ble ble ble press F10" i nie wciskałeś tego F10 i nie grzebałeś tam nic :) NIe, nie mam przed startem "press F10" gdyż kontrolery Raid są wyłączone :) Pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
securite Opublikowano 9 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2006 (edytowane) heh to już nie bardzo wiem o co tu biega.Czyżby same sterowniki od płyty głównej tak namieszały ? Może należało by je odinstalować i zainstalować na nowo ? Mam Raid0 na 2x160PATA dyskach (chipset nforce3 250) i do Raidu instaluję driver_ide_nvidia Edytowane 9 Lipca 2006 przez securite Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
basterall Opublikowano 9 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2006 heh to już nie bardzo wiem o co tu biega.Czyżby same sterowniki od płyty głównej tak namieszały ? Może należało by je odinstalować i zainstalować na nowo ? Mam Raid0 na 2x160PATA dyskach (chipset nforce3 250) i do Raidu instaluję driver_ide_nvidiaJuż podczas instalacji systemu błędnie wykrywa... Ale dlaczego jeden dysk jest widziany jako dwa?? Może Mod się wypowie :) Byłbym wdzięczny. pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
securite Opublikowano 9 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2006 (edytowane) Przemyślałem jednak to jeszcze raz i stery swoją drogą ,ale miały by tylko wpływ na Windowsa jak już coś.Nie miały by żadnego wpływu na Suse ,tak więc może jest więcej ustawień tego Raidu w Biosie lub ew. Suse widzi dysk SATA i takie ,a nie inne jest jego zachowanie. Doczytałem teraz ,że kontroler raidu sata na tej płycie to jednak silicon 3114 http://www.dfi.com.tw/Upload/Manual/Sil311...SATARaid%20.PDF Przyczyny szukał bym w biosie i/lub podłączeniu dysku A tak z ciekawości ,którą wersję Suse instalujesz ? Edytowane 9 Lipca 2006 przez securite Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
basterall Opublikowano 9 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2006 Przemyślałem jednak to jeszcze raz i stery swoją drogą ,ale miały by tylko wpływ na Windowsa jak już coś.Nie miały by żadnego wpływu na Suse ,tak więc może jest więcej ustawień tego Raidu w Biosie lub ew. Suse widzi dysk SATA i takie ,a nie inne jest jego zachowanie. Doczytałem teraz ,że kontroler raidu sata na tej płycie to jednak silicon 3114 http://www.dfi.com.tw/Upload/Manual/Sil311...SATARaid%20.PDF Przyczyny szukał bym w biosie i/lub podłączeniu dysku A tak z ciekawości ,którą wersję Suse instalujesz ? Instaluje 10.0 I nierozumiem co tutaj będzie miał wspólnego kontroler gdyż cały czas podkreślam, jest JEDEN DYSK. Jedna 160GB a w PM widać poza partycjami jeszcze drugie 150GB, których fizycznie nie ma... Mi się wydaje że coś jest w sektorze rozruchowym dysku tylko czy i jak się można tego pozbyć... Pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
securite Opublikowano 9 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2006 Jeżeli chodzi o wszelkie Linuxy to właśnie są bardzo "czułe" na ustawienia Biosu i miejsce w którym podłączamy dany dysk.Z drugiej jednak strony z tego co czytałem Raid na silikonie przez użytkowników linuxa jest określany jako tzw. Fake Raid i możliwe jest na nim postawienie tylko i wyłącznie Raidu Programowego ,tak więc w moim rozumieniu coś trzeba dograć na dysk.(oprócz sterów) Jeżeli nie masz zbyt dużo danych na dysku możesz zacząć od nowa instalkę uwzględniająć np. opcję ze strony 13 z ostatniego podanego przezemnie linka do .pdf ,jest tam np.funkcja Delete Raid set. Sektor rozruchowy dysku powinna wyczyścik komenda fixmbr z konsoli odzyskiwania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
basterall Opublikowano 9 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2006 Jeżeli chodzi o wszelkie Linuxy to właśnie są bardzo "czułe" na ustawienia Biosu i miejsce w którym podłączamy dany dysk.Z drugiej jednak strony z tego co czytałem Raid na silikonie przez użytkowników linuxa jest określany jako tzw. Fake Raid i możliwe jest na nim postawienie tylko i wyłącznie Raidu Programowego ,tak więc w moim rozumieniu coś trzeba dograć na dysk.(oprócz sterów) Jeżeli nie masz zbyt dużo danych na dysku możesz zacząć od nowa instalkę uwzględniająć np. opcję ze strony 13 z ostatniego podanego przezemnie linka do .pdf ,jest tam np.funkcja Delete Raid set. Sektor rozruchowy dysku powinna wyczyścik komenda fixmbr z konsoli odzyskiwania. Więc tak, w Biosie Zakładka Integrater Perhiperals w podzakładce Raid Config jest wszystko na DISABLED czyli Raid jest całkowicie wyłączony. Nierozumiem dlatego w jaki sposób system widzi jakby dwa dyski. Pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
securite Opublikowano 9 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2006 (edytowane) Znalazłem jeszcze coś w http://www.dfi.com.tw/Upload/Manual/lputnf4%20847505102.pdf na str.105 mamy opcję w biosie tyczącą się Raidu :Sil3114 S-ATA RAID Control i po prawej SATA RAID - co jest w opcjach po kliknięciu Enter na tym ? można coś wyłączyć ? Jeżeli chodzi właśnie o jakieś dane ,które być może jednak są zapisane na dysku to można spróbować jednak niby włączyć ten Raid dla dysków s-ata i sprawdzić po kliknięciu F10 co nam pokaże - jest w końcu coś w pamięci na dyskach czy nie ma ,jeżeli jest to użyć funkcji Delete Raid set ogólnie sprawdzić co i jak :) - przy tej ostatniej zabawie można oczywiście nieświadomie skasować wszelkie dane z dysku Edytowane 9 Lipca 2006 przez securite Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
basterall Opublikowano 9 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2006 Znalazłem jeszcze coś w http://www.dfi.com.tw/Upload/Manual/lputnf4%20847505102.pdf na str.105 mamy opcję w biosie tyczącą się Raidu :Sil3114 S-ATA RAID Control i po prawej SATA RAID - co jest w opcjach po kliknięciu Enter na tym ? można coś wyłączyć ? Jeżeli chodzi właśnie o jakieś dane ,które być może jednak są zapisane na dysku to można spróbować jednak niby włączyć ten Raid dla dysków s-ata i sprawdzić po kliknięciu F10 co nam pokaże - jest w końcu coś w pamięci na dyskach czy nie ma ,jeżeli jest to użyć funkcji Delete Raid set ogólnie sprawdzić co i jak :) - przy tej ostatniej zabawie można oczywiście nieświadomie skasować wszelkie dane z dysku Generalnie zależy mi na tym aby danych nie utracić :) No czekamy co powie Mod, który pisał w tym temacie. Wielkie dzięki za pomoc i czekam dalej. Pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
securite Opublikowano 9 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2006 No dobra ,ale co jest w tej opcji ? Tu zmieniając napewno żadnych danych nie stracisz Znalazłem jeszcze coś w http://www.dfi.com.tw/Upload/Manual/lputnf4%20847505102.pdf na str.105 mamy opcję w biosie tyczącą się Raidu :Sil3114 S-ATA RAID Control i po prawej SATA RAID - co jest w opcjach po kliknięciu Enter na tym ? można coś wyłączyć ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
basterall Opublikowano 9 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2006 No dobra ,ale co jest w tej opcji ? Tu zmieniając napewno żadnych danych nie stracisz Znalazłem jeszcze coś w http://www.dfi.com.tw/Upload/Manual/lputnf4%20847505102.pdf na str.105 mamy opcję w biosie tyczącą się Raidu :Sil3114 S-ATA RAID Control i po prawej SATA RAID - co jest w opcjach po kliknięciu Enter na tym ? można coś wyłączyć ? Tak więc co do tej opcji Można wybrać SATA SATA RAID BY OLD MB DISABLED RAID 0,1,0+1,5 Obecnie cały czas mam na Disabled. Pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 9 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2006 (edytowane) RAID należy rozłączać przy pomocy opcji w BIOS kontrolera, ponieważ na dysku pozostają szczątki nagłówka macierzy, czasami inny kontroler/system odczytuje te informacji i błędnie interpretuje, przez co są takie problemy, pomaga wyczyszczenie dysku czyli program od producenta do zerowania dysku kontroler SATA od kontrolera RAID SATA w przypadku układów SiliconImage różni się obecnością BIOS czyli programu który tworzy macierz resztę robi sterwonik, dlatego ten RAID jest bardziej programowy i dlatego należy RAID poprawnie usuwać Edytowane 9 Lipca 2006 przez Zawadaki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
basterall Opublikowano 9 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2006 RAID należy rozłączać przy pomocy opcji w BIOS kontrolera, ponieważ na dysku pozostają szczątki nagłówka macierzy, czasami inny kontroler odczytuje te informacji i błędnie interpretuje, przez co są takie problemy, pomaga wyczyszczenie dysku czyli program od producenta do zerowania dysku kontroler SATA od kontrolera RAID SATA w przypadku układów SiliconImage różni się obecnością BIOS czyli programu który tworzy macierz resztę robi sterwonik, dlatego ten RAID jest bardziej programowy i dlatego należy RAID poprawnie usuwać Czyli innej możliwości bez utraty danych nie ma?? Jaki będzie program do dysku Seagate?? Pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
securite Opublikowano 9 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2006 Jednym słowem bez utraty danych się nie obejdzie :( ew.kopia najpotrzebniejszych na płytach. Tak więc jak już zrobisz kopię danych możesz pobawić się ,włączyć Raid w biosie dla sata ,wejść w bios raidu (F10) i tam popatrzeć czy nie da się tego usunąć,rozmontować niby macieży Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
basterall Opublikowano 9 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2006 pomaga wyczyszczenie dysku czyli program od producenta do zerowania dyskuO to chodzi tak ?? http://www.seagate.com/support/kb/disc/faq...llfmt_what.html Pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 9 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2006 O to chodzi tak ?? http://www.seagate.com/support/kb/disc/faq...llfmt_what.html Pzdr tak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
securite Opublikowano 9 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2006 (edytowane) @basterall napisz czy pomogło to "zerowanie dysku" ;ew.co należało zrobić ,aby dysk przestał być widziany jako macierz.Tak na przyszłość przyda się myślę troszki więcej wiedzy :) ,w razie gdyby czasami tfu tfu padł mi jeden dysk lub płyta etc. ps.ale nadal wydaje mi się to trochę dziwne ,w moim przypadku jak nie zapodam F6 i dyskietki na początku instalator widzi wszystko jako dwa osobne dyski ,jednak mam inny kontroler raidu i tu może jest pies pogrzebany Edytowane 9 Lipca 2006 przez securite Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...