Skocz do zawartości
<Lechu>

Wentyle 120mm - Pomoc W Wyborze

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich :wink:

Zacznę może od tego, że trochę poczytałem forum i właśnie przez to :) mam mętlik w głowie, bo nie wiem co wybrać........

Szukam do mojej obudowy midi tower dwóch wentyli 120mm do przodu (ma wiać na dyski) i na tył.

U góry nie mam miejsca na wentyla żadnego, z boku są dwa, jeden na proca do tunelu i drugi na karty PCI/AGP. Troszkę polukałem po forum i zdecydowany jestem na wentyla do przodu i na tył (myślę że da to najlepszą cyrkulację powietrza) a z boku troszkę nie widzę sensu (wydaje mi się że może zakłucić dobry przepływ powietrza przez całego kompa) chyba że on dużo pomoże (w tej kwestii prosze też o poradę).

I teraz nie wiem co lepsze, szukam wentyli bardzo dobrej jakości, oczywiście cichych a dających dobry przepływ powietrza, nie terkoczących i nie wibrujących, zbędne są mi jakieś ledy i innne moddingi. Do przodu dobrze by było żeby wentyl był czarny (bo widać go przez taką siateczkę metalową w budzie) a do tyłu obojętne.

Do maksymalnego wyciszenia planuję dać kołeczki gumowe.

I w tym momencie nie wiem co dalej.... :rolleyes: jaką firmę ORT: wziąć, powiedzmy cena nie gra większej roli (oczywiście w granicy rozsądku), myśle okolice ~55 zyli. I teraz moim faworytem sa Fandery (tyko martwi mnie troszkę że mają ślizgowe łożyska), bądź Akasa, Noiseblocker, legendarny Papst (tyko jakie.....) czy też może "niestandardowo" wypatrzyłem jakieś Sharkoon Eagle 1000RM z tymi śmigłami jak piłeczki golfowe, czy może jakiś wentyl Thermaltake (np. Silentcat) albo Scythe od coolera Ninja+.

Proszę o wskazówki co brać i opinie jak ktoś używa któregoś w wymienionych, nie chcę wtopić kasy w jakieś buczące wentyle.

Pozdrawiam wszystkich i z góry dzięki za pomoc :wink:

Edytowane przez <Lechu>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam starego fandera od roku i chodzi wysmienicie, dalej tak samo cichy jak byl. w piatek przyjechaly nowe fandery i sa nawet lepsze niz te starsze z racji lepszego wykonania, dluzszej gwarancji i tego, ze mozna jeszcze nizej zjechac z oborotami. uwazam, ze jest to najlepszy wybor.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nowe fandery znaczy się że nowo kupione tak ? Nie jakis inny model ? A tak wogule Fander jest jeden tak (nie ma innych modeli jak np. Noiseblocker SX1, SX2) tylko w tym sensie różne modele są że w różnych rozmiarach ? Aha i czy ten nowy Fander jaki dostałeś jakos różni sie od starszych ? Można to jakos rozpoznać ? No i jesli możesz to powiedz gdzie kupowałeś, też chccę te niowe jak już :wink:

Edytowane przez <Lechu>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi