Eoz_ Opublikowano 9 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2006 (edytowane) Witam. Na wstepie mowie, ze jest to moja pierwsza przymiarka do moda, wiec prosze mnie za bardzo nie zjezdzac, nie pogardze jakakolwiek pomoca ;) Cala sprawa polegac ma na tym, iz tradycyjnie wycinamy otwor w bocznej scianie obudowy i wstawiamy okienko z plexi. Jednakze okienkto to nie jest zwykle, gdyz pelni role swoistego zbiornika z woda, do ktorego wtlaczane jest powietrze, ktore nastepnie unosi sie w wodzie do gory naturalnymi prawami fizyki, dajac przy odpowiednim oswietleniu wnetrza ciekawy efekt. Kompresor powietrza bedzie jak najbardziej prosty, pojemnik o wymiarach 350x300x6 nie potrzebuje az tak duzo tlenu ;) Powietrze byloby wtlaczane dolem poprzez system kilku rurek, ktore w paru miejscach jednoczesnie wprowadzalyby je do komory. Na gorze niewielkie otwory pozwalalyby powietrzu uchodzic. Schemat calego urzadzenia wygladalby nastepujaco (odrazu mowie - robiony w paincie na szybko ;) ) : I w tym momencie prosze o pomoc. Zastanawia mnie glownie fakt, jak zniesie takie cos plexi (staly kontakt z woda - ma to jakis wplyw na material ?) ? I chcialbym poznac wasze opinie, bo nie wiem, czy mam sie za to zabierac ;) Pozdro Edytowane 9 Lipca 2006 przez Eoz_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
...John Opublikowano 9 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2006 (edytowane) Pomysł fajny. Z wykonaniem żadnych problemów. co to za poroniony pomysł że pleksi nie zniesie kontaktu z wodą. Przecież większość bloków ma topy z pleksi. 1: Ja bym się raczej zastonowił z kąd weźmiesz cichy (o ile trzeba) kompresor. 2: Skoro kilka rurek to każda musi być takiej samej długości aby równo leciało powietrze. Choć według mnie każda powinna kończyć się jakąś cienutką dyszą, aby woda nie cofała się do rurek, jeśli kompresor byłby słaby. Wniosek: Silniejszy kompresorek i dysze na końcu każdej rurki. (nie chodzi mi o wulkan) 3: przydałby się też jakiś "zaworek wsteczny", bo co się stanie jak wyłączysz kompresor. 4: Odpowiecznik na końcu... Trzeba się liczyć z parowaniem, do tego wilgotność powietrza, a jak ma być to wśrodku kompa to wiadomo. 5: 2mm pleksi to za cienka. Przez nieuwagę kopniesz itp. i masz powódź. Takich kilka myśli natury technicznej. Edytowane 9 Lipca 2006 przez J.O.H.N. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eoz_ Opublikowano 9 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2006 Pomysł fajny. Z wykonaniem żadnych problemów. co to za poroniony pomysł że pleksi nie zniesie kontaktu z wodą. Przecież większość bloków ma topy z pleksi. Ja bym się raczej zastonowił z kąd weźmiesz cichy (o ile trzeba) kompresor. ok, spoko :P jezeli woda nie wplywa nijak na jakosc, to juz nie mam zadnych przeciwwskazan ;) co do kompresora, to mysle, ze az takie glosne to nie sa... zwlaszcza te o najnizszych mocach. Do tego dochodzi fakt, ze obudowa bedzie zamknieta, a ja przyzwyczajony jestem do otwartej i szumiacej ;) Wiec mi to wiekszego problemu nie zrobi :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Neo_x Opublikowano 9 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2006 (edytowane) Ja bym się raczej zastonowił z kąd weźmiesz cichy (o ile trzeba) kompresor. akwariowy :) (bardziej bym to nazwal pompka napowietrzajaca... nie wiem jak to sie fachowo nazywa) te male i malo pompujace powietrza sa stosunkowo ciche :) 3: przydałby się też jakiś "zaworek wsteczny", bo co się stanie jak wyłączysz kompresor.Dlatego pompka musi byc wyzej niz poziom wody co narysowal na rysunku ;) 5: 2mm pleksi to za cienka. Przez nieuwagę kopniesz itp. i masz powódź.Nie kopnie bo pc ma na biurku :) Edytowane 9 Lipca 2006 przez Neo_x Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Copper Opublikowano 10 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2006 4: Odpowiecznik na końcu... Trzeba się liczyć z parowaniem, do tego wilgotność powietrza, a jak ma być to wśrodku kompa to wiadomo. A gdyby to był układ zamknięty i kompresor zbierałby powietrze gromadzące się na górze plexy?? To tylko sugestia... nie wiem jak ew. zalanie zniósłby kompresor :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 10 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2006 (edytowane) na targach we wrocku było coś takiego... tylko że tam w środku były jeszcze sztuczne rybki... ktoś wie skąd takie można wziąć? Bo zachowywały sie prawie jak żywe :D Edytowane 10 Lipca 2006 przez PelzaK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
...John Opublikowano 10 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2006 na targach we wrocku było coś takiego... tylko że tam w środku były jeszcze sztuczne rybki... ktoś wie skąd takie można wziąć? Bo zachowywały sie prawie jak żywe :DChyba tam gdzie prawdziwe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eoz_ Opublikowano 10 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2006 A gdyby to był układ zamknięty i kompresor zbierałby powietrze gromadzące się na górze plexy?? To tylko sugestia... nie wiem jak ew. zalanie zniósłby kompresor :blink: Wlasnie na cos podobnego wpadlem dzis w nocy ;) Z tym, ze ja zastanawialem sie nad puszczeniem dodatkowej rurki z poziomu powietrza na sam dol, wtedy gromadzace sie powietrze na gorze sila rzeczy uciekaloby pod cisnieniem mozliwa droga, czyli wentylem na dol, do kolejnego obiegu ;) Zapobiegloby to pewnie nadmiernemu parowaniu wody... Nie wiem, jak byloby z zamykaniem obiegu przez kompresor, tzn jakby to wytrzymal, bo praktycznie pobieralby wode z powietrzem (z racji tego, ze woda w obiegu parowalaby i unosila sie razem z powietrzem). Ale to tylko poczatkowa faza pomyslu, wiec jak macie cos lepszego, to chetnie uslysze :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 10 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2006 (edytowane) po co kompresor. wez pompke do napowietrzania akwarium. mialem kiedys taki pomysl zeby zrobic cala bude w takim stylu. wszystkie scianki byly by podwojne i lataly by bombelki:> a sufit budy byl by lekko pod kontem i tam by sie banki tak fajnie wspinaly:P na koncu akwariowy zaworek zwrotny zeby wypuszczac to powietrze. @Copper trzeba by zastosowac jakis osuszacz przed kompresorem. bo w kompresorze zepsula by cala zabawe, a w pompce z akawarium mogla by zwarce zrobic. tylko ze pompka z akwarium nie ma wejsca do ktorego cos mozesz podlaczyc. Edytowane 10 Lipca 2006 przez Gość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eoz_ Opublikowano 10 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2006 tylko ze pompka z akwarium nie ma wejsca do ktorego cos mozesz podlaczyc. to sie zmoduje pompke :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Galago De Codi Opublikowano 11 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2006 nie zmodujesz pompki gdyz nie pracuje ona na 12v a na 220.. jest tam tylko płytka elektromagnetyczna przymocowana do membramy i stycznik z elektromagnesów na przerywaczu - czasem podłaczony do jakiegos potencjometra.. kup pompkę eheim 500, na najnizszych obrotach jest własciwien iesłyszalna. tylko ze te ustrojstwa straszne wibracje przenoszą. :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eoz_ Opublikowano 11 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2006 nie zmodujesz pompki gdyz nie pracuje ona na 12v a na 220.. jezeli chodzi o to, ze nie bede mogl jej podlaczyc pod zasilanie wewnatrz kompa, to przeciez wystarczy puscic kabel z zewnatrz ;) wszystko sie da jakos rozwiazac ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carl0s Opublikowano 12 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2006 pomysl dobry, tyle ze juz opatentowany. Pomysl sobie tak, ze zamiast H2O wlejesz tam olej silikonowy, lub smar do maszyn precyzyjnych (chodzi o jego cieklosc i sposob poruszania sie w nim babli powietrza). Plusami takiego rozwiazania sa przede wszystkim efektownosc (olej inaczej rozprasza swiatlo z ewentualnego oswietlenia, bable mykaja do gory wolniej), oraz brak problemow z parowaniem i wilgocia. Minusami jest wplyw smaru do maszyn prec. na plexi - odbarwia ja. Ale przy oleju silikonowym tego nei zauwazylem. Rozwiazanie sprawdzone w praktyce, jednak nigdy nie uzyte w modzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Galago De Codi Opublikowano 13 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2006 jak ja bym mial to uzywac, to tylko z połączeniem z chłodzeniem wodnym.. az sie prosi wykonac małą profilowaną nagrzewnicę, którą dodatkowo by chlodzila woda z "upiekszacza"... Pozatym woda z tym niebieskawym plynem polimerowym wyglada naprawde ladnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Black_war Opublikowano 13 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2006 z tym olejem to np. zamiast plexi można szyby użyć, a jakby miał połączyć z wc to myśle, że borygo też dałoby rade działać jak taki olej, straciłby kilka stopni w przeciwieństwie do mieszanki np. borygo demineralka 1:1 ale myśle, że efekt byłby tego wart. Albo pomysł Carl0s'a z tym, że miast plexi szyba ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...