RaYn71 Opublikowano 10 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2006 Witam! Jestem posiadaczem procesora Athlon XP 2600+ Thoroughbred Mam pytania, do jakich wartosci moge podniesc FSB, oraz Mnoznik przy otwartej obudowie, aby zachowac stabilna prace systemu? Parametry mojego komputera to: Athlon XP 2600+ Thoroughbred 1GB ramu Zasilacz 350W Chlodzenie standardowe i otwarta obudowa GF 6800GS palit 256 Napiecia nie chce narazie podnosic poniewaz nie chce niczego spalic=] Dziekuje za wszelkie rady i linki odsylajace do stron o tej tematyce poniewaz jestem poczatkujacym w te klocki :) pozdrawima serdecznie p.s. zaznaczam ze szukalem juz na forum potencjalnych overclockerow tego samego procesora ale sie nie doszukalem... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 10 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2006 Zasilacz 350WA jakiej firmy ten zasilacz?? Dajesz fsb tak wysoko ile to możliwe, albo zjedź z mnożnikiem tak żeby Y x 200 dawało tyle ile daje teraz Z x 166, a potem ewentualnie jedź mnożnikiem do góry. http://forum.purepc.pl/index.php?showforum=69 tu poszukaj i tu: http://forum.purepc.pl/index.php?showforum=8 Jeżeli zasilacz jest no name lub inny shit to nawet nie włączaj kompa B) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Heat Opublikowano 10 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2006 A jaka masz plyte glowna a w szczegolnosci chipset to juz mamy zgadywac sami ? Nie ma czegos takiego jak bezpieczna granica podkrecania . Od samych MHz procek raczej nie umrze . Wszystko kreci sie wokol odpowiedniego V i temperatury . Jak nie przesadzisz z tymi wartosciami to wszystko bedzie ok . Warto tez wspomniec o w miare solidnym PSU . Tak jak pisal Grzechu , jak masz jakis noname to lepiej sie nie zabieraj za o/c . PS. O mobo pytam celowo . Jesli masz na chipsecie NF2 to wszystko ok , natomiast jesli to VIA to pojawia sie trzeci problem czyli dobranie odpowiedniego fsb zebys nie uwalil na starcie wszystkiego co na PCI smiga... W kazdym badz razie zabieraj sie za przegladanie tego forum bo jest tu sporo informacji . Na starcie zacznij od dzialu F.A.Q. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaYn71 Opublikowano 18 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2006 Ok sorry za niedokładne informacje ;-], podaję jeszcze raz: Parametry mojego komputera to: płyta główna: Epox EP-8K9A(I) Athlon XP 2600+ Thoroughbred 1GB ramu (2x512 DDR) Zasilacz 350W iBOX ATX12V P4 Switching Power Supply Chlodzenie PENTAGRAM QVC-100 Cu+ i otwarta obudowa (temepratura na procesorze 33 C w stresie 38 C) Karta Graficzna: GF 6800GS palit 256 Jeżeli ktoś ma podobnu model i bawił się kręceniem to prosze o podpowiedzi :) Fajnie gdyby Heat wypowiedział się apropo problemu występującego przy chipsecie VIA... Dziękuje wszystkim za pomoc pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 18 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2006 Z tym zasilaczem już osiągnąłeś bezpieczną granicę.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaYn71 Opublikowano 18 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2006 ;) Prosze o odpowiedz w takim razie w jaki najlepiej zaopatrzyc sie zasilacz... do w/w podzespołów kompa... oczywiscie w rozsadnych granicach cenowych (do ok 100zl?) http://www.allegro.pl/item115228710_ultrac...magajacych.html czy bedzie ok ? Czy lepiej to? http://www.allegro.pl/show_item.php?item=113972057 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stanko Opublikowano 18 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2006 Najlepiej to: http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=1...roducts_id=2423 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 18 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2006 Zasilacz zasilaczem ale płyta do OC tez nie najlepsza, mam ta sama to kt400 fsb nie podciagniesz na 200 na tym bo brak blokady AGP/PCI . Jedynie mnoznikiem... a o ile Ci sie uda PROBOJ i sprawdzaj stabilnosc. GL Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janio Opublikowano 19 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2006 (edytowane) Zasilacz zasilaczem ale płyta do OC tez nie najlepsza, mam ta sama to kt400 fsb nie podciagniesz na 200 na tym bo brak blokady AGP/PCI . Jedynie mnoznikiem... a o ile Ci sie uda PROBOJ i sprawdzaj stabilnosc. GL KT 400 ma dzielnik 1/6, także na 200 winna śmigać bez problemu ;) Ale ofkoz fsb trza ustawić na 200, a mnożnik w dół, żeby dzielnik zaskoczył, potem ew. jechać z mnożnikiem w górę. 210 to w miare bezpieczna granica na kt400, ale jak BENITO napisał - bezpieczną granice już osiągnołeś na tej zasiłce, fortron 400 powinien spokojnie ci wystarczyć, na allegro chodzą nawet po 65 zł :) Edytowane 19 Lipca 2006 przez janio Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 19 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2006 KT 400 ma dzielnik 1/6, także na 200 winna śmigać bez problemu ;) Ale ofkoz fsb trza ustawić na 200, a mnożnik w dół, żeby dzielnik zaskoczył, potem ew. jechać z mnożnikiem w górę. 210 to w miare bezpieczna granica na kt400, ale jak BENITO napisał - bezpieczną granice już osiągnołeś na tej zasiłce, fortron 400 powinien spokojnie ci wystarczyć, na allegro chodzą nawet po 65 zł :)No to dziwne bo u mnie nawet 8x 200 nie chce smigac max stable fsb to 173 (lol) ...;/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luminat Opublikowano 19 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2006 Bzdury gadasz, mimo ze nie siedze w temacie, to dobrze wiem ze chipset kt400 nie obsluguje dzielnika 1/6, nawet wersja kt400a chyba go nie obsluguje... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 19 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2006 (edytowane) Echh, senior :D - oficjalnie to moze KT400/A nie obsluguja FSB200, ale i tak wszystko zalezy od zastosowanego na plycie generatora FSB i czy zostal on odpowiednio oprogramowany w BIOS. Poza tym zawsze mozna sprobowac sie pobawic CPUFSB pod winda :). Jesli dzielnik 1/6 jest dostepny, to moze sie przelaczac przy roznych FSB: moze to byc 180, 190, 200, albo cos pomiedzy - nie wiadomo. Dlatego 175 moze byc niestabilne, a 200 stabilne... Ta plyta zasila proca z 5V, wiec to bedzie dobrym wyborem. Edytowane 19 Lipca 2006 przez luk1999 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janio Opublikowano 19 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2006 No to dziwne bo u mnie nawet 8x 200 nie chce smigac max stable fsb to 173 (lol) ...;/ Heh, różnie to bywa, IMO to zależy od procka, bo mój stary palomino też wysiadał w tych okolicach co twój proc, a barton mobile bez problemu śmigał na fsb 210. Na mojej płycie działał dzielnik 1/6 (po zmianie fsb zworkami). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaYn71 Opublikowano 20 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2006 Ta plyta zasila proca z 5V, wiec to bedzie dobrym wyborem.Tylko czy pociągnie grafike? potrzebuje 2 podpiecia do zasilacza... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 21 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2006 Aaa, sorki, nie zauwazylem jaka masz grafe. Ten zasilacz, ktory napisalem oczywiscie wystarczy. Jednak na przyszlosc lepiej wziac FSP350-60THA-P / Modecom MC350. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaYn71 Opublikowano 22 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2006 Aaa, sorki, nie zauwazylem jaka masz grafe. Ten zasilacz, ktory napisalem oczywiscie wystarczy. Jednak na przyszlosc lepiej wziac FSP350-60THA-P / Modecom MC350.Mnie tylko martwia te 4 molexy ;/ Jakbym chcial cos dolozyc do kompa to by juz nie bylo do czego podpiac (4 wykorzystane) 1x Cd-rom, 1x- hhd 2x-Karta Graf... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bryken Opublikowano 24 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2006 (edytowane) ja posiadam epoxa 8k9a7i i czy to obsluguje fsb 200 to chipset kt400a mobo daje vcore nawet 2,0 czyli jakies 1,9 ale najbardziej mnie interesuje czy jest bezpieczny sposob aby to sprawdzic raczej zworkami tego nie zrobie. Jezeli tweiedzisz ze bedzie brakowac molexow zagadaj do tego pana http://allegro.pl/item105765161_105765161.html upilem od niego przjesciowke 1molex na dwa molexy i 2x3pin 12V i 2x3pin 5V za 8zł super pro to robi. Edytowane 24 Lipca 2006 przez bryken Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deadfrog Opublikowano 22 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2006 Sorry ze odkopuje ale mam pytanie co do dzielnikow na kt400A. Mowicie ze powinny smigac na wiekszosci plyt glownych - wiecie moze czy 1/6 na msi kt4av dziala? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 22 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2006 to chyba zalezy tez od biosu kt400a obslugiwaly ram 400 ale nie fsb 200 z tego co pamietam ale moge sie mylic :| Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 26 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2006 No na tym msi wlasnie nie dziala - bylo swego czasu o tym na forum... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo21 Opublikowano 28 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2006 p.s. zaznaczam ze szukalem juz na forum potencjalnych overclockerow tego samego procesora ale sie nie doszukalem...widocznie źle szukałeś :wink: Ja swojego sempa (2600) mogę kręcić na 2222MHZ przy U=1.73-75V, czyli 11x222. Dalej nie kręciłem, może jednak się skuszę, ale wtedy już bardzo dużo ciepła wydziela procek. Ktoś tam pisał żeby mnożnik zmniejszyć i dać fsb=200, ale niestety sempki mają mnożnik zablokowany;( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...