Skocz do zawartości
foamclene

Monitor Eizo Cg 220 (221) I Apple Cinema Hd 30"

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Borykam sie z problemem wyboru monitora,

Po przestudiowaniu wszelskich dostepnycvh w sieci lektur :) wyselekcjonowalam dwa modele...

Czy ktos z Panstwa pracowala na, ktoryms z tych sprzetow?

Interesuja mnie Wasze doswiadczenia z EIZO CG220 (moze ktos mial juz przyjemnosc z nastepca 221) i Apple Cinema HD 30"

Berde wdzieczna za wszytskie opinie pozytywne i negatywne... ew problemy z servisem...

Dzieki,

Foamclene.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli zakup ma być dokonany natychmiast i wymogiem nie jst najmniejszy piksel to polecam jakiś model 24" ...

http://sklep.benchmark.pl/pelny_27224.html

http://sklep.benchmark.pl/pelny_23563.html

ps. monitory 26-27" są obecnie niedostępne ale produkcja paneli juz jest rozpoczęta i niebawem pojawią się w sprzedaży

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Monitory LCD 30" 2560x1600 mają bardzo mały piksel ( okolice 0,252 mm ) więc litery będą mniej czytelne i ogólnie pojedyńcze piksele będą małe/trudniej dostrzegalne. Podobnie ten model EIZO 22,2" o rozdz 1920x1200. Nie wiem może cel zakupu to model z najmniejszym pikselem ale jeśli nie to radzę się rozglądać za monitorami z matrycą 26-27" ( 1920x1200 ).

Wiekszy obszar roboczy w 30" to glowna zaleta... zastapi dwa monitory i pozwoli na wyswietlenie w calosci (bez ciaglego suwania :) dokumentow A4 wraz z oknami narzedziowymi programow graficznych :)

Obecnie pracuje na dwoch monitorach, zalezy mi na powiekszeniu obszaru w pionie...

Preferowana wielkosc monitora to bezapelacyjnie 30" (gdyby tylko EIZO produkowalo taki monitor nie zastanawialabym sie wcale :)

Jezeli chodzi o wysokie rozdzielczosci to mysle ze maly piksel zwieksza doskonalosc obrazu (jezeli te sama czcionke wyswietle za pomoca 6 pix bedzie ona mniej ostra niz taka wyswietlona za pomaca 24 pix)

Mimo, iz obszar bedzie wiekszy rozmiar elemnetow obrazu pozostanie taki jak przy mniejszych monitorach przy mniejszych rozdzielczosciach...

Problem z wyborem polega na legendzie monitorow EIZO :) czy jakosc i komfort pracy na monitorach EIZO jest tak wielki ze lepiej zrezygnowac z wysokiego obszaru roboczego Appla 30" na rzecz komfortu 22"?

Kolejna zaleta EIZO wydaje sie takze 5 letnia gwarancja jaka oferuje producent przy Apple jest to tylko 12 miesiecy ( w przypadku gdy monitor pracuje 22/24h trwalosc monitora i delkarowanych parametrow nie pozostaje obojetna...

Apple za to ma doskonala matryce pod wzgledem "jasnosci"... im nizsza tym lepsza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I.cyt: " Jezeli chodzi o wysokie rozdzielczosci to mysle ze maly piksel zwieksza doskonalosc obrazu (jezeli te sama czcionke wyswietle za pomoca 6 pix bedzie ona mniej ostra niz taka wyswietlona za pomaca 24 pix) "

W obrazach graficznych im mniejszy piksel tym lepiej - większa ostrość obrazu.

II. cyt. : " lepiej zrezygnowac z wysokiego obszaru roboczego Appla 30" na rzecz komfortu 22 "

Dlaczego komfort na modelu 22,2" o tej samej wielkości piksela ( niemal ) co w 30" miałby być większy ? Co do wielkości obszaru to model 24" 1920x1200 będzie miał identyczny obszar co 22,2" 1920x1200 .

Jeśli chodzi o gwarancję to 1 rok jest zdecydowanie za krótką gwarancją ( 3 lata to rozsądny standard ).

Co do jasności to nie koniecznie im mniejsza tym lepiej. Podawana jasność przez producentów to jasność maksymalna więc powinno się zwaracać uwagę na szeroki zakres regulacji mocy świecenia lamp podświetlających matrycę. Można kupić w praktyce mniej "świetlistą" matrycę 450 cd dzięki szerokiej regulacji od matrycy 350 cd ze znikomym marginesem regulacji.

Jeśli chce Pani wysoką rozdzielczość w pionie to zalecam kupno monitora z pivot na którym będzie wyświetlana pionowo strona A4 i ew na drugim monitorze będą same narzędzia.

Jeśli ma to być skład pisma "kolorowego" to monitor który będzie wyświetlał stronę A4 powinien mieć najlepszą jakość reprodukcji barw ( matryca IPS )

III cyt: " Mimo, iz obszar bedzie wiekszy rozmiar elemnetow obrazu pozostanie taki jak przy mniejszych monitorach przy mniejszych rozdzielczosciach... "

To już określa nam właśnie wielkość piksela. Jeśli na obu monitorach będzie podobna (wielkość pix) to zacytowane zdanie będzie prawdą ( 22,2" i 30" piksel podobnej wielkości ).

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiem, ze Dell takze produkuje 30", niestety nie mozna go kupic w sklepie...

wybor miedzy 22" a 24"- EIZO proponujje dwie serie dla garfikow CE i drozsza CG... czy w takim razie jezeli zdecydowalabym sie na mniejszy monitor warto zainwestowac 20 tys zl w CG 221 i tzw. "doskonale odwzorowanie braw" jezeli chodzi o druk i fotografie czy moze zadowolic sie CE 240W za polowe tej kwoty?

zastanawia mnie takze gdzie produkuje sie Apple :) EIZO z pewnoscia skadane sa w japonii,

Apple jest wielka tajemnica jezeli chodzi o pochodzenie matrycy (LG (ktore buszi moje watpliwosci) czy Samsung) i miejsce skadania sprzetu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proszę popatrzeć na "jakość przetwarzania inf. o kol." .... w obu "rodzinach" jest to 14 bit .

ps. proszę jeszcze popatrzeć na kontrast .... CG220 ma 400:1 - fatalny .... CE240W .... 1000:1

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ps. proszę jeszcze popatrzeć na kontrast .... CG220 ma 400:1 - fatalny .... CE240W .... 1000:1 - myślę że tańszy CE zaoferuje większą jakość obrazu niż CG220

na rynku 14 lipca pojawi sie nastepca 220... CG 221

dlaczego w takim razie ten teoretycznie gorszy jest drozszy? czy chodzi o dluzsze przebywanie na runku - to ze sa sprawdzone wszelkie wady i niedociagniecia wyeliminowane?

doskonale byloby gdybym mogla otzrymac wszytskie trzy monitory do testow... wiem ze EIZO praktykuje testowanie gorzej jest z Applem monitor zciagaja tylko na zamowienie (maja go w Arkadi w Vobisie... tam mozna z nim chwile poobcowac ;)

strasznie zalezaloby mi na opiniach ludzi pracujacych na tych monitorach...

takie subiektywne... bardzo osobiste dozania towarzyszace uzytkowaniu monitorow :)

no i oczywiscie nieszczesny servis jak wiadomo w polsce jak nigdzie indizej na swiecie ma to ogromne zanczenie - brak zastepczego sprzetu w przypadku awarii, dlugie czasy oczekiwania, firmy kurierskie zajmujace sie transportem sprzetu np. stolica zabila moja iiyame w drodze powrotnej z sevisu)...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dlaczego w takim razie ten teoretycznie gorszy jest drozszy? czy chodzi o dluzsze przebywanie na runku - to ze sa sprawdzone wszelkie wady i niedociagniecia wyeliminowane?

Chodzi o postęp .... CG220 jest starym monitorem i dawniej uzyskanie takich możliwości przetwarzania jak w dzisiejszych modelach było bardzo kosztowne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzi o postęp .... CG220 jest starym monitorem i dawniej uzyskanie takich możliwości przetwarzania jak w dzisiejszych modelach było bardzo kosztowne.

czyli prdukuja serie CG w starej technologii drozszej, a druga linie uruchomili w nowej technologi tanszej serii CE?

oba monitory sa aktualnie w sprzedazy czy to znaczy ze ta seria CG to jakies przestarzale zalegajace w magazynach nie produkowane od lat modele? CG 220 i 221 firma oferuje mi jako nowe fabrycznie?

Po co w takim razie wypuscili na rynek model 221 CG... siwezyzna?

tzn. ze chceli mnie naciagnac na droszy archaiczny ? :))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę że monitory CG są już nie produkowane i zalegają w magazynach ... Oczywiście nie ma sensu obecnie produkować w starej techologii. Co do modelu 221 .... zobaczymy jakie będą jego prawdziwe możliwości bo jak na razie go nie ma ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

analogicznie np do produkcji motocykli co dwa lata honda wypuszcza nowe modele... ale linii jest klikla np super sporty i turystyczne? honda zastepujac CBR 600F4 wypuscila CBR 600 RR, ale jednoczesnie przestala produkowac F4...analogicznie czy to wyglada tak, ze seria CG to jakby ta stara F4 a seria CE to 600RR? czy raczej CG to super sport a CE to turystyczny?

nabijasz sie ze mnie? :)

Myślę że monitory CG są już nie produkowane i zalegają w magazynach ... Oczywiście nie ma sensu obecnie produkować w starej techologii. Co do modelu 221 .... zobaczymy jakie będą jego prawdziwe możliwości bo jak na razie go nie ma ...

w polowie lipca monitor bedzie do obejrzenia a takze do nabycia :) u producenta u nas oczywiscie w polsce :) na swiecie pewnie jest od marca kiedy to zademonstwowali go po raz pierwszy na targach... ma jekis bajer ale nie jestem w stanie tego objac cos jakby korekta wyswietlanych bledow... monitor z IQ :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Modele CE i CG właściwie należą do jednej rodziny - monitory do zastosowań graficznych. Model 220CG w zamierzeniu miał być zapewne modelem bezsprzecznie flagowym .... jednak postęp w produkcji coraz doskonalszych matryc LCD sprawia że nowsze matryce są tańsze i lepsze od dawnych "najlepszych" modeli. Już od jakiegoś czasu widzę to zjawisko i jest sprawą normalną że mamy np. monitor stary za 2000 PLN , a firma wprowadza nowy , z lepszymi parametrami w cenie 1700 PLN i oba są sprzedawane równolegle .

ps. nie nabijam się z Ciebie .... popatrz na parametry .... i cenę .... nawet jeśli CG220 ma większy color gamut od modeli CE. Korekcja gamma w obu ( CG i CE ) jest tak samo dokładna i wynosi 14 bit.

CG może mieć bardziej rozbudowane menu korekcji kolorów .... Myślę że CG to już taka sztuka dla sztuki w dodatku za droga. Kontrast 400:1 ? - ehhh

Model 221 podobno pokrywa całą przestrzeń Adobe RGB .... modele CE prawie ... ale co z tego że matryca w CG ma minimalnie większą przestrzeń ( czego i tak nie widać ) skoro ma słaby kontrast ...

Zobacz , porównaj i ..... zdaj relację :wink:

Nie wiem jak bardzo "zaawansowane" są Twoje wymagania odnośnie ColorGamut ale CG i CE to już tak wysoka półka że mówimy o niuansach. Skoro patrzyłaś na APPLE 30" ( które w porównaniu z tymi monitorami pod wzgl. reprodukcji jest raczej .... sux ) to zdecydowanie CG nie jest Tobie potrzebny .

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Apple prezkonuje mnie tylko rozmiarem...

boje sie awaryjnosci, slynnych juz wad fabrycznych :)

i tej szlenie jak za te cene krotkiej gwarancji (za 10% rocznie wartosci mozna ja przedluzyc o 24 miesiace ;) koszt monitora rosnie do 14 tys :) Eizo nawte to tansze za 9 000 gwarantuje mi 5 lat "spokoju" (pozornego :)

monitor bedzie eksploatowany "na maxa" 20h/24 to minimum ;) nie wiem dlaczego, ale kobieca intuicja podpowiada mi ze wytrzyma to tylko EIZO (iiyama polegla po 18 miesiacach, a kosztowala majatek, dobił ja transport w drodze powrotnej z servisu - nie doskalibrowania byla po przygodzie ze stolica)

monitor bedzie sluzyl glownie do tworzenia grafiki " emitowanej" w sieci

czasem jednak zdarzaja sie materialy (CI, reklamy prasowe, billboard'y) w ktorych owo "eizosowskie rgb adobe" bardzo by sie przydalo"

dodatkowo mam ambicje fotograficzne :)... tutaj tez byloby cudownie gdyby monitor trzymal kolory... ogladanie kazdego z 200 czy nawet 400 zdjec na kazdym z 4 monitorow w domu :) jest meczace... a potem i tak wydruk bywa ogromnym rozczarowaniem :)

jak tylko 221 przyjedzie do polski wybiore sie na ogledziny :)

dzieki Twoim analizom (zamnierzam wydrukowac i nauczyc sie na pamiec :) bede przygotowana do dyskusji nie mowiac juz o podchwytliwych pytaniach dotyczacych tej drozszej serii :)

w miare mozliwosci....

z tego co uda mi sie wychwycic

zdam relacje na forum :)

dzieki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi