RysiekB Opublikowano 27 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2002 Mam nast. problem z płytą - jak w temacie. Po starcie peceta jest wszystko OK. Natomiast po przeładowaniu systemu zgłasza się nastepujący komunikat: AWARD BOOT Block BIOS v.1.0 copyright © itd... BIOS ROM checksum error Detecting flopy drive A media INSERT SYSTEM DISK AND PRESS ENTER. ...teraz system wystartuje tylko wtedy, gdy do flopa wpakuje się dyskietkę systemową, w każdym innym przypadku dostajemy komunikat jw. Kolejność napędów z jakich ma ładować się system w biosie jest ustawiona następująco: ATA100, CD, Flopy A. Skąd więc taki komunikat? Wersja biosu - z 04.01.2001 (berxk) - ale to chyba nie ma znaczenia, bo przez ponad rok chodził OK. Acha, zmieniłem na ber72 z 03.12.2001 - to samo :cry:. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dARIO Opublikowano 27 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2002 8) Sprawdziłbym - może bateria. Ewidentnie coś nie tak z biosem. Czy problem pojawił się po aktualizacji biosu? Jeśli tak, to może coś nie tak zrobiłeś. W każdym razie możesz jeszcze raz spróbować załadować mu bios na nowo. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RysiekB Opublikowano 27 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2002 8) Sprawdziłbym - może bateria. Ewidentnie coś nie tak z biosem. Czy problem pojawił się po aktualizacji biosu? Jeśli tak, to może coś nie tak zrobiłeś. W każdym razie możesz jeszcze raz spróbować załadować mu bios na nowo.Bateria sprawna, problem wystąpił na starej wersji biosu, wgranie kolejnej, najnowszej przebiegło jak najbardziej prawidłowo i nie zlikwidowało problemu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
premier Opublikowano 27 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2002 Czesc. Wiem ze jest jakis bug w biosie na stronach abita do tego modelu plyty glownej. Zawsze wywala cmos cheksum error. Tobie bnajwidoczniej jakims cudem udało się zaprogramować BIOS i płyta wyzionęła ducha. Ten komunikat co widzisz jest częścią mikrokodu który jest uaktywniany w przypadku wadliwego działania (złego zaprogramowania, uszkodzenia) BIOSU. Ten mikrokod obsluguje klawiaturę, k. graf, oraz FDD. Z tego co zrozumiałem to masz już dyskietkę startową na której masz w autoexecu i configu dopisane programowanie biosu. Skoro tak to radzę ci zebys zaprogramował bios swoją poprzednią wersją (tą którą miałeś wcześniej) - no bo chyba zrobiłeś sobie backup. Pamiętaj też że do programowania ABIT zaleca używanie przełączników awdflash nazwabiosu.bin /py /sn /cd /cp /cc Mam nadzieje ze to ci pomoże Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RysiekB Opublikowano 27 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2002 Czesc. Wiem ze jest jakis bug w biosie na stronach abita do tego modelu plyty glownej. Zawsze wywala cmos cheksum error. Tobie bnajwidoczniej jakims cudem udało się zaprogramować BIOS i płyta wyzionęła ducha. Ten komunikat co widzisz jest częścią mikrokodu który jest uaktywniany w przypadku wadliwego działania (złego zaprogramowania, uszkodzenia) BIOSU. Ten mikrokod obsluguje klawiaturę, k. graf, oraz FDD. Z tego co zrozumiałem to masz już dyskietkę startową na której masz w autoexecu i configu dopisane programowanie biosu. Skoro tak to radzę ci zebys zaprogramował bios swoją poprzednią wersją (tą którą miałeś wcześniej) - no bo chyba zrobiłeś sobie backup. Pamiętaj też że do programowania ABIT zaleca używanie przełączników awdflash nazwabiosu.bin /py /sn /cd /cp /cc Mam nadzieje ze to ci pomoże No, nie do końca wyzionęła :wink: Pecet działa prawidłowo, pod warunkiem, że uruchomić go z wyłącznika. Komunikat wywala, jeśli przeładujesz system na działającym pececie. Tak się działo na starym biosie (por. pierwszy post), tak też się dzieje po sflashowaniu do najnowszej wersji. Upgrade do najnowszej wersji przebiegł bez najmniejszych problemów, wykorzystałem "gotowca" abita w postaci pliczku runme.bat dołączonego do biosu (były też wszystkie zalecane przełączniki :wink: ). Mam komplet biosów od powstania tej płyty, spróbuję wgrać starszy ale czarno to widzę. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxim Opublikowano 27 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2002 Czesć. U mnie ta sama płyta i ten sam problem, do tego źle wyszło mi flashowanie. Mam już nową kość biosu i okazało sie że to płyta padła, jak potrzebna Ci nowa kość to daj znać, z chęcią sprzedam swoją. Juz zamówiłem Abita ST6 :D , a po wakacjach jakiś <span style="color:red;">[ciach!]</span>ny Athlonik Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RysiekB Opublikowano 27 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2002 Czesć. U mnie ta sama płyta i ten sam problem, do tego źle wyszło mi flashowanie. Mam już nową kość biosu i okazało sie że to płyta padła, jak potrzebna Ci nowa kość to daj znać, z chęcią sprzedam swoją. Juz zamówiłem Abita ST6 :D , a po wakacjach jakiś <span style="color:red;">[ciach!]</span>ny Athlonik Hahaha... jeśli twierdzisz, że przy takich objawach u Ciebie była padnięta płyta to po co mi kość z Biosem :wink: Wygląda na to, że u mnie też płyta :cry: ... No, ale jeśli okaże się że to tylko układ cmos to zgłoszę się do Ciebie. Dzięki. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxim Opublikowano 28 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2002 Kosc mam juz nowa, i wszystko ladnie chodzi 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RysiekB Opublikowano 28 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2002 Kosc mam juz nowa, i wszystko ladnie chodzi 8)Nic już z tego nie rozumiem. Czy to oznacza, że po wymianie kości biosu na nową jest OK. A co z tą padniętą płytą z poprzedniej Twojej wypowiedzi? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...