S_Works Opublikowano 15 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2007 Znow mozna ogladac wyscigi NASCAR na TVU player, tym razem na kanale 61074 embedded-tv Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
S_Works Opublikowano 30 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2007 Powazne kontrowersje wokół pierwszego startu J. Villeneuve w Nextel Cup Artykul pochodzi z polskiej strefy NASCAR Były mistrz świata Formuły 1 i zwycięzca wyścigu Indianapolis 500, Jacques Villeneuve, podejmie próbę startu w wyścigu Nextel Cup Series na Talladega Superspeedway. Jeff Gordon nie jest z tego zadowolony. Kanadyjczyk otrzymał zgodę od NASCAR na start w wyścigu na tym 2.66-milowym owalu, po tym jak wziął udział w testach Samochodów Jutra na obiekcie w Alabamie. Villeneuve wykonał tam najwięcej okrążeń ze wszystkich startujących kierowców. Jego plany startu w Pucharze Nextela nabrały przyspieszenia po zajęciu 21 miejsca w wyścigu Craftsman Truck Series na Las Vegas Motor Speedway. Był to jego pierwszy wyścig NASCAR. "Jestem bardzo szczęśliwy z tego, że NASCAR dało mi zgodę na starty tak szybko i będę mógł wystartować już na Talladega. Nie mogę doczekać się tego wyścigu." mówił Villeneuve. "To wielki krok w procesie mojej nauki, moje oczekiwania są realne. Wszyscy Ci kierowcy są naprawdę szybcy, wszystkie zespoły są dobre. NASCAR i prowadzenie Samochodu Jutra sprawia mi wiele radości i wierzę, że nie ulegnie to zmianie na Talladedze." Jednak czterokrotny mistrz NASCAR i aktualny lider klasyfikacji generalnej - Jeff Gordon chciałby, aby Villeneuve wybrał, któryś z kolejnych wyścigów na swój pierwszy start. "Lubie Jacquesa i podziwiam go, ale myślę, że nie podjął dobrej decyzji. Nie zaprzeczam jego talentowi ani nic podobnego. Chcesz wystartować wyścigu, wystartuj na Atlancie. Jedź na jakiś 1.5-milowy tor. Jestem bardzo, bardzo zaskoczony, że władze NASCAR wyraziły zgodę na ten start." mówił Gordon podczas przygotowań do wyścigu LifeLock 400 na torze w Kansas. "Nie zgadzam się z tym, ale nie zacznę cierpieć na bezsenność z tego powodu. Jacques Villeneuve wykonał kawał dobrej roboty na testach, ale nie można na tym bazować. To szalone. Obserwowałem go podczas wyścigu ciężarówek w ubiegłym tygodniu. Tak, tam także spisał się dobrze, ale nie walczył, nie potrafił znaleźć się w kluczowym momencie. Nie uderzył w nic, co było bardzo dobre, ale myślę, że musi nabrać jeszcze doświadczenia i czegoś innnego, aby wystartować w wyścigu pucharowej serii, zwłaszcza gdy toczy się walka o mistrzostwo." Kyle Busch, partner Jeffa Gordona z Hendrick Motorsports, był równie zaskoczony, gdy dowiedział się o planach Villeneuve'a. "Co chce zrobić ? Jasna cholera, to niedobrze." mówił Busch. "Wystartuj gdzie tylko chcesz, ale pucharowy wyścig na Talladega nie jest dobrym miejscem do startu. W pierwszym starcie w Craftsman Truck pojechał dobrze. Powinien wystartować jeszcze w kilku wyścigach ciężarówek - jestem pewien, że to planują - będzie przygotowany na początek przyszłego sezonu. Wydaje mi się, że Talladega to dla nas także pierwszy test przed kolejnym sezonem." NASCAR wierzy, że Villeneuve kwalifikuje się do startu. "Komisja przyjrzała się historii Villeneuve'a i jego doświadczeniu, po czym podjęła decyzję, o pozwoleniu mu na start na Talladedze." Bill Davis, którego nie było na Kansas Speedway w piątek zgłosił także Villeneuve'a do wyścigu Craftsman Truck na Talladega Superspeedway. Jego Toyota Nextel Cup z numerem 27, którą wystartuje Villeneuve, będzie musiała być bardzo szybka, aby Jacques zdołał się zakwalifikować. Zespół z numerem 27 nie ma żadnych punktów w klasyfikacji zespołów, co zmusza Villeneuva do kwalifikowania się po prędkości przejazdu. "Jacques przejechał wiele okrążeń podczas testów na Talladega, jeździł dobrze w drafcie, nabrał sporo respektu i nie wkurzył nikogo na torze." mówił szef zespołu Richard "Slugger" Labbe. "Jestem zadowolony widząc 'świeżą krew' w tym sporcie i ciesze się, że jestem tego częścią." Jednak Gordon chciałby aby stało się to na innym torze niż Talladega - dużym, groźnym torze znanym ze spektakularnych wypadków. Wszyscy zawodnicy pojadą ten wyścig po raz pierwszy w samochodach jutra. Jest to kolejny zmartwienie kierowców obecnych w "Pogoni za Mistrzostwem", którzy chcą po prostu opuścić Alabame w nieuszkodzonych autach. W takiej sytuacji, powiedział Gordon, debiutant jest raczej nieproszonym gościem. "Jestem tym niezwykle poirytowany," powiedział Jeff. "Jestem skupiony na tytule i nie chcę brać udziału w big one. Mam sporo do powiedzenia w tej kwestii. Nie ma to nic wspólnego z Jacquesem Villeneuve'm albo Billem Davisem. Uważam, że to co robią jest świetnym pomysłem i chciałbym widzieć Jacque'a w NNC. Ale nie na tym torze. Stawka jest zbyt wysoka. To nie jest tor dla żółtodziobów. Wydaję mi się, iż nawet gdyby był najbardziej doświadczonym kierowcą wyścigowym na świecie, to Talladega nadal nie jest miejscem na pierwszy wyścig. Jest przecież tyle innych torów na początek. Czemu zaczynać właśnie tutaj? Dla mnie nie ma to sensu. Jedynym wytłumaczeniem jest to, że NASCAR rok temu w identycznej sytuacji dopuścił do wyścigu Gillilanda i przez to znaleźli sie w ślepej uliczce bez wyjścia". P.S. Wyscig UAW-Ford 500 na torze Talladega Superspeedway odbedzie sie 2007-10-07. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
S_Works Opublikowano 16 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2008 Juz jutro inauguracja sezonu NASCAR Sprint Cup Series, wyscig Daytona 500 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...