Poke Opublikowano 10 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2006 (edytowane) Moze kogos zainteresuja moje przeboje z obinzaniem halasu i temperaturki. Zaczelo sie od tego ze chcialem miec ciszej - wszystko bylo na stockowych wentylatorach, wylo to i gwizdalo niemilosernie. Troche mnie to irytowalo wieczorami wiec pomyslalem sobie ze czas na pewne zmiany. Na glownych bohaterow wybralem: Arctic Cooling Fan Pro TC Przejściówka 3pin/3pin z redukcją napięcia na 9,5V Mata wygłuszająca AK-PAX-2 PLUS Big-tower Kolki Pochłaniacz drgań wentylatora 80mm Sharkoon Pochłaniacz drgań zasilacza ATX Sharkoon Sharkoon Silent Eagle 2000 80mm BTW: Wszystko to kupilem w 4Maxie - i nie chodzi tutaj o reklame, po prostu stwierdzam fakt, jak i to ze jest to wyjatkowo solidna firma stad podkreslenie gdzie dokonalem zakupow - za plusny nalezy sie pochwala. W tym miejscu niejako musze powiedziec czemu solidna i czemu pochwala: otoz gdy okazalo sie ze nie maja na stanie maty Akasy za ~45 zl skontaktowano sie ze mna telefonicznie i przyslano bez doplaty mate Akasy za ~85zl. Bylem mocno zaskoczony - zdecydowany pozytyw dla tego sklepu. Gdy juz wszytko przyjechalo zabralem sie do pracy. Krotko i wezlowato moje wrazenia: * maty - nakladanie jest proste chociaz wymaga cierpliwosci i troche pracy - efekt, przynajmniej w miom przypadku odczuwalny * pochlaniacz drgan ATX - u mnie roznica kolosalna - drgania nie przechodz na obudowe, tanie a strzal w dziesiatke * pochlaniac 80x80 - w pierwszej "kompozycji" miedzy radiatorem CPU, a wentylatorem - roznica niewielka (placebo?) * wentylator Sharkoon - oceniam 9/10 - faktycznie bardzo cichy i wydajny. Mial zdecydowanie wieksza wydajnosc niz moj poprzedni Spire mimo iz Spire mial niby miec 25 CFM, a w/w Sharkoon 22.7 CFM. Coz... Marketing gora. Za co obnizam o 1 punkt? Za glosnosc - wentylator jest bardzo cichy ale nie jest to na moje ucho ~18dB, dalbym minimalnie wyzej niz 19. No ale moge sie mylic. * kolki mocujace - efekt jest, ale tylko przy najwyzszych obrotach wentyaltorkow * Arctic Cooling Fan Pro TC - nie ma co pisac bo o tym wentylku napisano juz wystarczajaco duzo - imho najlepszy i chyba jedyny (tu sie pewnie naraze wielu osobom) produkt AC ktory warto kupic Po zmontowaniu wygladalo to mniej wiecej tak: CPU i AC Obnizamy obroty GFX ustawione na silent Zasilacz na silikonie Akasa w akcji Samorobne nozki, ale sprawdzaja sie idealnie Zbliznienie Sharkoon, radiatoru i silikonowej podkadki I na sam koniec tak wygladal komputer finalnie (a przynajmnije ja tak sadzilem ze finalnie Zdjecie w pelnych wymiarach TUTAJ. Wszytko bylo pieknie - wierzcie mi, sprzet byl praktycznie nieslyszalny z odleglosci metra, jak HD zastukal to wiedizalem ze cos tam pracuje. Ostro go przetestowalem - temperatura CPU z ~45-48C skoczyla na 50-52C, a GFX o dziwo spadla o 6 stopni C. Bylem bardzo zadowolony. Niestety wszystko co dobre bywa e sie konczy i u mnie skonczylo sie z nieslychana fala upalow jaka sie pojawila w Polsce. Gdyby nei ona sprzet pewnie by chodzil do dzis w takiej konfiguracji jak powyzsza. Ale upaly - masakra: HD - temp. skoczyla na 50C, CPU na idlu 55C, na obciazeniu 65 (!), GFX - obciazona 72-75C, a czasami i wiecej! Zalamany zmienilem koncepcje i droga kupna dokupilem: 1) drugiego Arctic Cooling Fan Pro TC 2) Arctic Cooling Fan 9 Oba AC TC zamocowalem przy dyskach HD w taki sposob (jak widac sa na gumowych kolkach) ...co pozwolilo zbic temperature dyskow nawet podczas najwieszych upalow do stabilnych 40-42C przy praktycznie zerowym wzroscie glosnosci. To sukces - TC sprawdza sie znkomicie, gdy temperatura wyzsza zwieksza obroty, nizsza - zmiejsza. W ten sposob sila ciagu powietrza dostosowuje sie do temperatury wewnetrznej i zewnetrznej - nie musze sie matrwic o obroty, wszystko robi sie samo. Arctic Cooling Fan 9 natomiast zamocowalem z tylu do wyciagania powietzra z obudowy i z okolic procesora i powiem Wam, ten wentylator to porazka. Ma niby miec 23dB ale to byl traktor. Kompletnie nieporozumienie. Ciag mial owszem niezly ale nawet zbicie napiecia zasilania nie zmniejszylo tego koszmarnego warkotu. W przyplywie irytacji znow zmienilem koncepcje i zakupilem: Gigabyte 3D Rocket Cooler (Super Silent) W ten sposob slabiutki radiator od Spire WhisperRock IV ...zmienilem na cos senowniejszego (pracuje w trybie silent 2500 obrotow i realnie jest praktycznie nieslyszalny - trzeba przylozyc glowe do obudowy, wtedy slychac) ...natomiast Sharkoona wrzucilem na tyl obudowy (podkladka teraz faktycznie sie przydala). Czyli teraz strategiczne combo wyglada tak: Informacyjnie tylko nadmienie ze Sharkoona pracuje na 5v, a AC pracuja na 12v - tyle sie sprawdza i jest cicho. Zysk: temperatura CPU spadla w idlu do 45-50C, przy maksymalnym obciazeniu do 50-52C. Zapewne moglbym zbic ja jeszcze mocniej ale wole cisze niz 3000 obrotow na coolerze. Karta grafiki z ponad 70 do maksymalnie 65C i to *stabilnego* 65. Glosnosc jest minimalnie wyzsza od wersji nr. 1 ale trudno sie dziwic - dolozylem przeciez dwa wentylatory. O dziwo poprawily sie takze napiecia - widac ze przy tych upalach zasilacz rowniez nie dawal rady chlodzic obudowy i samego siebie - np. napiecie +12v teraz maksymalnie osiaga 12,10, a dochodzilo juz do 12,20 - podobne wahania nastepowaly, ale ustapily, z linii +5v. Efekt koncowy wyglada tak: Zdjecie w pelnych wymiarach TUTAJ. To tyle z placu boju, wybaczcie epopeje godna Ilicza Lenina. ;) PS. Te wynurzenia wrzucam takze na PCLab jakby ktos mnie posadzal o plagiat. :) PS2. Do Moderatora - nie jestem pewny czy wybralem dobry dzial, czy tez do modyfikacji powinno isc, w razie czego prosilbym o przeniesienie. Z gory dzieki. Edytowane 10 Lipca 2006 przez Poke Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość fredus Opublikowano 10 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2006 (edytowane) Może i całkiem fajnie ci to wyszło ale chyba sporo kasy trzeba w to włorzyć, wchodząc w ten temat myslałem że będzie to temat w którym zostanie opisane jak małym kosztem obniżyc hałas no ale ogólnie OK sporo fotek etc :D Edytowane 10 Lipca 2006 przez fredus Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 10 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2006 Jezeli dobrze naliczylem masz w kompie 6 wentylatorow. Dziwna metoda na walke z halasem - jestem raczej zwolennikiem redukcji ruchomych elementow w kompie i zaprzegniecia pasywnych radiatorow pod mozliwie minimalna ilosc wentyli. Druga sprawa - kable. Powinienes zyskac robiac z nimi pozadek, drastycznie te tasmy zmniejszaja przeplyw powietrza. Mozna ladnie wszystko pochowac - tak ze kable beda praktycznie nieobecne w obudowie - i nie chodzi mi o estetyke, ale o miejsce w obudowie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Poke Opublikowano 10 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2006 aerial - Nie jestem w stanie zmiejszyc ilosc kabli nie ladujac kolejnej $ na porzadne okragle, a ciac i skrecac tasma mi sie nie chce, zreszta nie lubie takich rozwiazan. Mam dosc wydatkow na komputer. Inna sprawa ze gdybym gdzies znalazl okragle pojednycze tasmy, nie podwojne ale wlasnie pojedyncze to chyba bym kupil. U mnie kazdy naped jest na oddzielnej tasmie. Co do radiatorow - tak, racja, zgadzam sie ale to zbyt wysoka polka cenowa. fredus - thx. ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dem Opublikowano 10 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2006 (edytowane) Okrągłe kable możesz zrobić sobie samemu. Wystarczy kupić taśmę, wtyczki i koszulkę termokurczliwą. Niewątpliwym plusem takiego rozwiązania jest możliwość spłodzenia kabla o idealnej dla nas długości. Edytowane 10 Lipca 2006 przez dem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jauhis Opublikowano 10 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2006 (edytowane) Ooo Poke :lol: Pozwól że wkleje to co napisałen na PCLabie. Wyciszanie, a Gigabzyk na procu rotfl. 2500 obrotów i jest niesłyszalny ? :lol: Dla mnie niesłyszalny wentyl to coś około ~600 obrotów. A ten bajzel w kablach .. N/C. Imo nic nadzwyczajnego wymieniles kilka wiatrakow, zakupiles coolera i koniec. Moze sam bys cos zrobil ? Pozatym w jaki sposób maty wyciszyły ci kompa, jak nawet calego wnętrza nie masz wyklejonego? U mnie mam całą bude wyklejoną identycznymi matami, wtedy mozna odczuć różnice, a tak .. ? Pozatym co innego jakbys sie pozbyl wiatrakow, wymyslil cos na dysk, zalał cewki po prostu zrobil cos sam, ale twoje wyciszanie konczy się na kupienie kilku wiatraczków :/. Coś czuje że znowu dasz ignora, bo nie zniesiesz troszkę krytyki :lol: Pozdro 4 normals. Edytowane 10 Lipca 2006 przez jauhis Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Poke Opublikowano 10 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2006 Co za moron... Igorujesz wszystkie posty z: jauhis. · Zobacz ten post · Anuluj ignorowanie jauhis Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cvir Opublikowano 10 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2006 Wbrew pozorom kable sa poukladane, to tak wyglada tylko na zdjeciuChyba zartujesz sobie :lol: ja rozumiem, ze 'pozory myla' ale musial bym byc slepy chyba :blink: Przez taki bu... ajzel masz takie a nie inne temperatury. Ilosc wentylatorow tez nie jest synonimem slowa... "cisza" Maty wyciszajace - czy dobrze widze, ze jest ona tylko na gornej sciance obudowy? Co to daje oprocz pogorszenia odprowadzenia ciepla? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jauhis Opublikowano 10 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2006 @cvir cicho lepiej, bo Poke strzeli focha i tobie da ignora :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cvir Opublikowano 10 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2006 @cvir cicho lepiej, bo Poke strzeli focha i tobie da ignora :lol:Nie bede plakal... ;] Tak czy siak bajzel jest w kablach, czy to kolega do wiadomosci przyjmuje czy tez nie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość fredus Opublikowano 10 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2006 Nom faktycznie niezły tam......burdel (sory musiałem) :wink: proponuje coś z tym zrobić wtedy temperatury napewno sie poprawią bo takie taśmy, kable i takie tam skutecznie zakłucają obieg powietrza :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slow Opublikowano 10 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2006 Wazne, ze dla tworcy tematu jest to praktycznie nieslyszalne i bezglosne inna sprawa, ze taka suszare (2500rpm) + stare arctici i niewyciszone dyski slyszalbym biorac prysznic w lazience ;) Rozumiem, ze mialo to byc rozwiazanie ekonomiczne jednak na prawde nie ma sie czym chwalic. Do tego poruszany wczesniejbajzel w kablach - tytul powinien byc: "Jak nie nalezy robic porzadku z kabelkami" ;) btw. Nie mowcie, ze kolega nic nie zrobil sam - a "samorobne nozki" to co ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Poke Opublikowano 11 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2006 (edytowane) btw. Nie mowcie, ze kolega nic nie zrobil sam - a "samorobne nozki" to co ;) No wlasnie. ;) A co do kabelkow - mi nie przeszkadzaja - kompletnie. Edytowane 11 Lipca 2006 przez Poke Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 11 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2006 Tyle ze przeszkadzaja w obiegu powietrza. Tracisz jakies ~3* na takim ulozeniu kabli. W porownaniu do Twojego balaganu u mnie panuje masakryczny porzadek. Moze za chwile rzuce zdjecia z phone'a. Faktem bedzie ze mam mniej rzeczy ale dla chcacego nie ma nic trudnego. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Poke Opublikowano 11 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2006 Jak juz tu pisalem: kable zmienie jak uda mi sie dostac pojedyncze okragle do HD, a ze takich nigdy nigdzie nie widzialem to obawiam sie ze bedzie jak jest. Zreszta, to ma dzialac, a nie ladnie wygladac - tak to widze. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 11 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2006 Przy najmniejszych kosztach - ladnie pozaginac tasmy - wychodzisz bez zadnych z ladnym ukladem kabli. Wystarczy tylko przemyslec rozlozenie kabli ale jak widac dla ciebie stanowi to pewna przeszkode wiec skoncze w tym miejscu. Jak mowilem - zdjecia z telefonu ktory nie nadaje sie do tego. Do rozmow tez. Pisanie sms jeszcze jakos idzie » Naciśnij, żeby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler... « Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Poke Opublikowano 11 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2006 (edytowane) jak widac dla ciebie stanowi to pewna przeszkode wiec skoncze w tym miejscu. LOL. Kompleksy leczymy w u psychologa nie na vortalu informatycznym... WTF??? Luknalem na zdjecia - jak to jest porzadek to sorry... Edytowane 11 Lipca 2006 przez Poke Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Heat Opublikowano 11 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2006 LOL. Kompleksy leczymy w u psychologa nie na vortalu informatycznym... WTF??? Luknalem na zdjecia - jak to jest porzadek to sorry... Stary nie osmieszaj sie . Wiesz co to jest porzadek w kablach ? To nie jest tylko i wylacznie pospinanie ich , tylko "spowodowanie" zeby ich bylo jak najmniej w miejscach gdzie moga przeszkadzac w przeplywie powietrza... Rok temu mialem tak -> Jak mam teraz mozesz sobie zobaczyc w sigu a i tak uwazam , ze mam jeszcze pare kabli do schowania... Po prostu wykorzystaj wszelkie wolne przestrzenie w swojej budzie i poupychaj tam kable , wtedy bedzie mozna powiedziec , ze masz porzadek w kablach . Obecnie masz burdel i tyle na temat... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Poke Opublikowano 11 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2006 Stary nie osmieszaj sie . Wiesz co to jest porzadek w kablach ? To nie jest tylko i wylacznie pospinanie ich , tylko "spowodowanie" zeby ich bylo jak najmniej w miejscach gdzie moga przeszkadzac w przeplywie powietrza... Cokolwiek powiesz Maestro. Dla mnie komputer to tylko komputer, nie choinka czy fetysz - nie modle sie do niego - skoro temperatury sa dobre to nie mam ani ochoty ani czasu na zabawy. Co mnie obchodzi jak kable leca? Jakie to ma znaczenie gdy wszytko dziala w normie? Bo ma dzialac i dziala. W ogole nie rozumiem kierunku tej dyskusji - to sa TYLKO kable i, mowiac wprost, mam w wielkim powazaniu ktoredy sa puszczone. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 11 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2006 To na cholere zakladales temat? Komputer to komputer... :lol: Na cholere mata wygluszajaca, filtry, wiatrak sharkoon'a? W skrajnym przypadku zyskales tyle co na porzadku w budzie. :lol: Swoja droga mata chyba powinna byc na kazdej powierzchni blachy. Nie tylko na jednej sciance :lol: Gratuluje ziomus. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Heat Opublikowano 11 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2006 Rownie dobrze my w du... mozemy miec twoje boje z obnizaniem temperatury . Bo tak szczerze to co nowego chciales tym tematem ukazac ? Ze zrobiles zakup w najdrozszym sklepie na necie ? :lol: Ze przykleiles maty ? Ze przykreciles wentyle i polaczyles je kabelkiem obnizajacym napiecie ? :lol: No prosze Cie czlowieku , po prostu nie osmieszaj sie i przyjmij na klate krytyke . Tam gdzie mogles sie wykazac (czyli przy ukladaniu kabli) poszedles po lebkach i dziwisz sie , ze ludzie Ci to wytykaja... :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 11 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2006 Chciałbym być tak głuchy jak założyciel tego tematu, naprawde. Nie słyszeć wentyla na 2500rpm :| . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Poke Opublikowano 11 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2006 To na cholere zakladales temat? Komputer to komputer... :lol: Na cholere mata wygluszajaca, filtry, wiatrak sharkoon'a? W skrajnym przypadku zyskales tyle co na porzadku w budzie. :lol: Swoja droga mata chyba powinna byc na kazdej powierzchni blachy. Nie tylko na jednej sciance :lol: Gratuluje ziomus. Bo ma byc cichy i sie nie przegrzewac. A opisuje bo a noz sie komus przyda. Co do maty to widze ze masz rentgen w oczach i wesz co jest za mocowaniem plyty - gratulacje. A "zimom" dla ciebie, chlopczyku, nie jestem. Sadze ze moglbym byc ci bardziej ojcem. No co za irytujacy smyk... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Heat Opublikowano 11 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2006 Swoja droga mata chyba powinna byc na kazdej powierzchni blachy. Nie tylko na jednej sciance :lol: O fpyte :lol: Nawet na to nie zwrocilem uwagi :lol: Edit : Tutaj przyklad co to znaczy wygluszyc komputer matami : Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apofiss Opublikowano 11 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2006 Poke jeśli piszesz, że to tylko komputer i działa to właściwie po co ten cały "zabieg" z garścią wiatraków, mat i suszarki firmy gigabyte. Nie zrobiłeś tak na prawdę nic a oczekujesz na słowa uznania itp. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Poke Opublikowano 11 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2006 (edytowane) Rownie dobrze my w du... mozemy miec twoje boje z obnizaniem temperatury To nie czytaj, co Ty jestes, Mechaniczna Pomarancza? Nie zrobiłeś tak na prawdę nic a oczekujesz na słowa uznania itp. Nie obraz sie ale slowa uznania sa dla mnie kompletnie zbedne, w ogole mnie nie interesuja bo i po co? Co mnie obchodza slowa uznana, jak piszesz? Czy ja mam 10 lat i czekam na lizaka? Co to za blazenada w ogole? Generalnie widze ze sens opisywania tego byl, przynajmniej na PurePC, zerowy. Najlepiej krytykuje sie gdy sie nic nie robi i tak wlasnie widze ta cala pseudodyskusje. Gratuluje dobrego samopoczucia niektorym, a raczej pozornego dobrego samopoczucia. Moderatora prosze o zamkniecie topicu. EOT z mojej strony. Edytowane 11 Lipca 2006 przez Poke Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Heat Opublikowano 11 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2006 To nie czytaj, co Ty jestes, Mechaniczna Pomarancza? No niestety , przeczytalem . Staralem sie nawet pokazac Ci co warto poprawic... No ale widac, ze jestes zbyt uparty zeby dostrzec swoje bledy . Nie wiem czemu mial sluzyc ten temat . Twoj sprzet nie jest z pewnoscia cichy a widzac ten balagan w kablach smiem przypuszczac , ze i z temp mozna spokojnie zjechac w dol . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 11 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2006 Chciałbym być tak głuchy jak założyciel tego tematu, naprawde. Nie słyszeć wentyla na 2500rpm :| . ja tez. mi nawet wystarczy wada sluchu, ktora pozwoli mi nieslyszec wentyla na 1k rpm ;] jak wyglada komp wygluszony matami -> link w moim sigu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 11 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2006 Na prosbe zalozyciela :arrow: Temat zamykam. To mowilem ja - smyk. :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...