Skocz do zawartości
Koen

Wymiana Głośników W Kolumnach Z Wieży.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, na początku uprzedzam że się nie znam na audio ani elektronice ;).

Mam starą więżę sony która gra całkiem fajnie ale ma zniszczone głośniki średniotonowe i chciałbym je wymienić, nie wiem tylko na jakie i tu liczę na pomoc. W instrukcji znalazłem tylko info "Tweeter: 5cm, cone type; Rated impendance: 6 ohms". Znalazłem takie na allegro: http://allegro.pl/item114422012_gdw_5_40_t...katalogowa.html tylko że mają impendację 8 omów i druga sprawa to podłączenie - u siebie mam 4 kabelki, 2 idą do głośnika wysokotonowego, 2 do niskotonowego, i jest jeszcze jakiś kondensatorek, a w tym z allegro widzę tylko 2 kabelki, tak to wygląda:

Dołączona grafika

Jakie więc kupić żebym mógł je podłączyć zamiast tych zniszczonych?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ten glosnik z allegro to wysokotonowka

ten kondensator robi za niskobudzetowa zwrotnice

ale nie rozumien o co ci chodzi z kabelkami w kolumnie masz 4 na kazdy glosnik ida 2 to proste

a glosnik moze miec wiecej ohmow ale nie moze miec mniej tzn zamiast tego 6ohm mozesz dac 8ohm

ale 4ohm juz nie

Edytowane przez morron

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi