Gość seraf Opublikowano 10 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2006 Wielu ludzi po zakupie ampli lub glosnikow z dekoderem ac3 np z-5500 bylo zdziwionych ze nie jest mozliwe uslyszenie przez coaxial, optyczne, spdif itp dzwieku 5.1 w grach. Jest to powodowane ograniczeniem samego spdif ktore nie ma mozliwosci przeslania nie kompresowanych 6 kanalow dzwieku. Oczywiscie szczesliwi posiadacze sound storma maja mozliwosc oszukania i przeslania tego dzwieku jako DD 5.1 Tylko ze jest jeden problem DD jest formatem stratnym podobnym do wielokanalowego mp3 wiec mozna zapomiec o odsluchaniu czegos bez "strat". Wiec czy dla milosnikow gier pozostaje tylko analogowe wyjscie ? Jest cos innego :-) karta creative + glośniki creative. Stare Inspire 5700 posiadaja w swoim dekoderze 3 wejscia cyfrowe. Coaxial, optyczne i cos co creative nazwalo digital din. Przy podlaczeniu do Coaxial lub optyka mozna zapomiec o dzwieku 5.1 w grach z eax. Jednak przy podlaczeniu przez digital din i wybraniu w panelu dekodera opcji 5.1 uzyskamy pelne 5.1 przez cyfre. Sprawdzone na dekoderze od 5700 + a2 zs. Test na panelu sterowania od thx. Gra pelne 5.1 oddzielnie. Nie wiem jak sprawa wyglada w nowym dekoderze creative ddts-100. Ja po odkryciu tego felerku nie jestem juz tak zadowolony z z-5500 ktore 5.1 maja i owszem ale tylko filmach lub przez analog ewentualnie upmix z 2 do 5.1. Ta sama sprawa dotyczy oddzielnych ampli. Poprostu przez spdif nie przepcha sie 5.1 nie kompresowanych kanalow, dd sound storma jest rozwiazaniem ograniczonym tylko do niego i do tego stratnym jezeli chodzi o jakosc dziwieku (kompresja). Jezeli nowy ddts ma tez to mozliwosc co stare 5700 to z-5500 ida do zyda a zastapi je ddts + gigaworksy. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 10 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2006 Tak ... to prawda .... już o tym pisałem kilka razy przy okazji :wink: to jest po prostu 3xSP/dif w jednej małej wtyczce :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość seraf Opublikowano 11 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2006 Tak ... to prawda .... już o tym pisałem kilka razy przy okazji :wink: to jest po prostu 3xSP/dif w jednej małej wtyczce :wink:Kyle czy masz info jak jest z tym w nowym dekoderze cerativ ddts-100 ? i xfi ? Pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 11 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2006 A można taką sztuczkę zrobić z X-Fi i Z-5500? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 11 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2006 (edytowane) A można taką sztuczkę zrobić z X-Fi i Z-5500?Nie nie można. ps. to nie jest sztuczka tylko najprostrze rozwiązanie zwielokrotnionego SP/dif Kyle czy masz info jak jest z tym w nowym dekoderze cerativ ddts-100 ? i xfi ? Pzdr Nie mam info ale jeśli zobaczyłbym kable i ten dokoder to bym wiedział po ilości styków lub sprawdził bym programowo :wink: ps. wątpię aby miał tą możliwość ps2. nie ma różnicy czy podepniesz Z-5500 bezpośrednio do karty ( analogowo ) czy przez dekoder ..... i tak będzie strata na drodze analogowej [karta lub dekoder]-----analog-----[panel z logi] .... i druga strata analogowa między panelem a wzmacniaczem ( [panel]-----analog----- ) ps3. już pomijam 3-ci tor analogowy między wzmacniaczem a satelitami Edytowane 11 Lipca 2006 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Albi_On Opublikowano 11 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2006 a dla posiadaczy 'nie' zestawu creativa a chcących mieć 5.1 przez cyfre w grach z efektami eax (tylko do wersji 2.0 :( ) pozostaje tylko soundstorm lub karty 'nie' creativy z Dolby Digital Live! (kodowanie w czasie rzeczywistym do 5.1) jak TerraTec Aureon 7.1 PCI, HDA Digital X Mystique 7.1 Gold lub plyty z dźwiękówka Realtek ALC882 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość seraf Opublikowano 11 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2006 a dla posiadaczy 'nie' zestawu creativa a chcących mieć 5.1 przez cyfre w grach z efektami eax (tylko do wersji 2.0 :( ) pozostaje tylko soundstorm lub karty 'nie' creativy z Dolby Digital Live! (kodowanie w czasie rzeczywistym do 5.1) jak TerraTec Aureon 7.1 PCI, HDA Digital X Mystique 7.1 Gold lub plyty z dźwiękówka Realtek ALC882To rozwiazanie polowiczne poniewaz format dd jest stratny przy kompresji, karty ktore wymieniles kosztuja, ss to rozwiazanie tylko z plytami pod socet a, realtek podjada sporo mocy proca i bez tego bajeru. Ja swoje logi sprzedaje i kupuje progamer z ddts-100 jezeli tylko potwierdze ze on obsluguje to dziwne rozwiazanie creative. Pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Marcel do spraw technicznych Opublikowano 12 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2006 Ja swoje logi sprzedaje i kupuje progamer z ddts-100 jezeli tylko potwierdze ze on obsluguje to dziwne rozwiazanie creative. Pzdr Nie obsługuje. DDT3500 i Inspire 5700 maja to wejscie, ale ani 5500 (Creativa) ani DDTS100 nie mają. Sprawdzałem to jakiś czas temu. Ostatecznie wylałem się na podłączanie cyfrowe bo różnicy w jakości dzwięku nie ma żadnej. Chyba że wydasz parę tysięcy na osobnego DACa, amplituner i głośniki to może będzie. Ale jak masz raptem 2 metry kabla do głośników typu logi Z5500 czy inspire to cyfrowe podlaczenie nic nie daje. Alternatywa sa karty z DDL, ale kompresja i kodowanie, dekompresja i dekodowanie powodują utratę jakości i mogą wprowadzać lekkie opóżnienia. Ponoć lepsze jest kodowanie do DTS Connect, ale kart z tym jest niewiele i nie mają EAXa. A całe kodowanie ma sens tylko w grach, bo muzę i filmy zawsze można puścic cyfrą do amplitunera przez SPDIF passtru. Oprócz dekodera DDTS100 Creataive sprzedaje też enkoder DTS zdaje się DTS610 się to nazywa. DTS610 bierze sygnały z wyjść analogowych, więc nie jest zachowana cyfrowa zcieżka sygnału więc też to rozwiązanie jest dość szczególne. Ponoć chodzi o to żeby móc przesyłać sygnał z DVD Audio, które działa tylko analogowo, do tunera - cyfrowo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel.agh Opublikowano 12 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2006 (edytowane) Ja tez mam mały problem z tym, ale sprawa dotyczy dźwieku zakodowanego w DTS. Gra u mnie zestaw JBL ESC 333, który nie posiada niestety dekodera DTS, tylko DD i ProLogic. W kompie siedzi soundstorm na płycie abit AN7. W sterownikach mam ustawione "dźwięk 5.1 DD Live" i głosniki dobrze sobie radza w grach i filmach z DD. Caly czas wykrywają dźwięk jako zakodowany w DD. Niestety nie wiem jak zmusic je do poprawnego odtwarzania dźwieku DTS, niby graja ale dialogi (w filmach) sa bardzo ciche i dobrze slychac tylko efekty typu wybuchy, generalnie cos jest nie tak. Player to Power DVD, połączenie kablem optycznym. Plan jest taki żeby najpierw zdekodować w jakims odtwarzaczu dźwiek DTS zeby pozniej został zakodowany do DD przez soundstorma. Tylko jaki program to potrafi? Dzięki Kyle <jupi> :) Edytowane 12 Lipca 2006 przez pawel.agh Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 12 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2006 Prosta sprawa - włącz dekoder DTS np. w WinDVD on prześle już PCM do Soundstorma który zakoduje to do DD i wyśle na SP/Dif Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...