Skocz do zawartości
kszonek

Poradnik

Rekomendowane odpowiedzi

Laing DDC - cena około 260 zł - wydajność 420l/h - ostatnio bardzo popularna pompach, o budowie wewnętrznej podobnej do cwu, lecz jest dużo mniejsza i słabsza. Jej zaletą (a dla innych wadą) jest zasilanie napięciem 12v z zasilacza. Poradzi sobie z chłodnicą i trzema blokami.

» Naciśnij, żeby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler... «

Tu jest błąd - Laing DCC w rzeczywistości jest mocniejszy od odpowiednika CWU - 700B ma wydajność 700l/h i podnoszenie 1.2m a DCC 420l/h ale podnoszenie 3.7m ;) w praktyce się objawia tak że gdy pompce CWU wydajność spadnie o połowę to DCC niezauważalnie... no i która teraz jest lepsz? B-)

Edytowane przez Kyniek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i która teraz jest lepsz? B-)

Jak jeszcze udowodni ktos czarno na bialym w jaki sposob wydajnosc pompki przeklada sie na wydajnosc blokow (jeszcze zaleznie od rodzaju bloku) to dopiero mozna dyskutowac. Co jesli roznice w wydajnosci blokow zmienia sie o dziesiate stopnia? :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak jeszcze udowodni ktos czarno na bialym w jaki sposob wydajnosc pompki przeklada sie na wydajnosc blokow (jeszcze zaleznie od rodzaju bloku) to dopiero mozna dyskutowac. Co jesli roznice w wydajnosci blokow zmienia sie o dziesiate stopnia? :wink:

Nie zrozumiałeś - nie napisałem która pompka sprawi że układ jest wydajniejszy - chodzi mi o samą pompkę i tyle a dyskucja jak to się przekłada na wydajność jest nie na temat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu jest błąd - Laing DCC w rzeczywistości jest mocniejszy od odpowiednika CWU - 700B ma wydajność 700l/h i podnoszenie 1.2m a DCC 420l/h ale podnoszenie 3.7m ;) w praktyce się objawia tak że gdy pompce CWU wydajność spadnie o połowę to DCC niezauważalnie... no i która teraz jest lepsz? B-)

w ukladzie otwartym :D a jako ze ja nie biore pod uwage ukladu otwartego w przypadku uzycia co/cwu to nie ma rady. Kurde gdybym mial kase to bym normlanie kupil takiego lainga i zrobil porownanie z co cwu, aler na chwile obedna to uwazam ze cwu jest lepsze :P i tyle [;

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w ukladzie otwartym :D a jako ze ja nie biore pod uwage ukladu otwartego w przypadku uzycia co/cwu to nie ma rady. Kurde gdybym mial kase to bym normlanie kupil takiego lainga i zrobil porownanie z co cwu, aler na chwile obedna to uwazam ze cwu jest lepsze :P i tyle [;

Układ otwarty/ zapmkięty - to nie ma większego wpływu - im mocniejsza pompa tym woda szybciej krąży w układzie (co to daje to już inna bajka) im większa wysokość podnoszenia tym wolniej w stosunku do obciążenia(ilość bloków itp.) spada przepływ.

CWU od CO różni się wydajnością a przdewszystkim tym że jest wykonana z brązu a nie żeliwa - jak CO - CO łatwo korodują i trzeba uzywać specjalnych chłodziw - czy borygo itp. lub dolewać Copalu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bardzo mi sie artykul podoba, nie zgadzam sie z tym, ze jest nieczytelny. Jesli moglbym prosic, o chcialbym, aby zostalo powiedziane wiecej o pompach akwarstycznych i ich przerabialnosci innych producentow. Interesuje mnie Weipro WH-1000/WH-2000, Project Aqua-950/Aqua-1200, JBL PRoFlow Maxi 950/ProFlow Maxi 1000, Hailea HX 6520 oraz Selz L25. Bardzo prosilbym o odpowiedzi, planuje pierwszego WC'ta i jestem na etapie pompki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Układ otwarty/ zapmkięty - to nie ma większego wpływu - im mocniejsza pompa tym woda szybciej krąży w układzie (co to daje to już inna bajka) im większa wysokość podnoszenia tym wolniej w stosunku do obciążenia(ilość bloków itp.) spada przepływ.

CWU od CO różni się wydajnością a przdewszystkim tym że jest wykonana z brązu a nie żeliwa - jak CO - CO łatwo korodują i trzeba uzywać specjalnych chłodziw - czy borygo itp. lub dolewać Copalu

własnie o to chodzi, że nie. CO i CWU, to sie zgodze, ze roznica sie tlyko materiałem (no i tam ze co ma biega czesto i jest ogolnie mocnaniejsza, ale mniejsza z tym).

cwu i co NIE zasysają wody. taka ich natura. znaczy tez trzeba to odpowiednia rozmuiec, moze bardziej chodzi mi o to ze nie zasysają (powietrza) dlatego zapowietrzenie = brak przeplywu, co 'podobno' w laingu nie wystepuje. wiele osob upiera sie ze ddc ma identyczna konstrukcje co cwu, ale zaznaczja ze jest lepsza - bo zasysa wode. I tu woalsnie pojawia sie ta ogromna roznica, mienowicie ddc moze pracowac w ukladzie otwartym, wtedy jej slup podnoszenia dziala nba jej korzysc, przeplyw zmniejsza sie nieznacznie - jezeli wogole sie zminiejsza, a za to co/cwu maja ogromne straty przeplywu. Dlatego porownyewanie tych pomp w ukladzie otwartym nie ma sensu, bo co/cwu nie moga pracowac w ukladzie otwartym.

Zaraz przyjdzie ktos i powie ze to nie prawda - bok_RN kiedys mowil ze nie mam racji, chcial sie o cos tam zalozyc, ale ja sie nie upieriałem, mial zrobic test w ciagu kilku dni, ale testu nie ma od kilku miesiacy, wiec nie mozna tego stwierdzic, ale ja mowie ze nie moze, mowi tak tez wiele innych osob ktore maja co/cwu i ktore to sprawdzaly w ukladzie zamknietym/otwartym.

Moje CO na 3 biegu (przeplyw ponad 1000) miala jakies ~80 ktore mierzylem na podstawie ile sie przeleje przez 10 sekund x 6. W ukaldzie zakmnietym woda tak zapierdziela, ze na pewno jest to wiecej.

na razie niech zostanie jak jest, jezeli ktos zroi wiarygodny test i wyjdzie na moje to dobrze, jak wyjdzie na Twoje to powiem, ze jest niewiarygodny.. dobra, zartowalem ;] wtedy zmianie w poradniku i zmienie swoje poglady, ale na tera to juz tyle osob chcialo mi to wybic z glowy i nikomu sie nie udalo... podejrzewam, ze moje CO bedzie mi sluzyc jeszcze przez długie lata i na nic jej nie wyminie (nawet na cwu), moze bedzie sluzyc az dfo smierci (ale czyjej :lol: )

ale sie rozpisalem, kurczątko ;)

pozdraiwam

kszonek

//chcialem jeszcze zaznaczyc ze to zaden atak, poprostu trzymam sie pogladow ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czegoś tu nie rozumiem.

Jeśli pompa CO nie może ssać to wystarczy umiescić rez wyżej pompy i po kłopocie.

I wtedy bez problemu powinna pracować nawet w zupełnie otwartym układzie, bo woda będzie do niej spływać siłą grawitacji z reza, a jeśli jest woda w pompie to można ją tłoczyć do obiegu....i tak dookoła Wojtek ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czegoś tu nie rozumiem.

Jeśli pompa CO nie może ssać to wystarczy umiescić rez wyżej pompy i po kłopocie.

I wtedy bez problemu powinna pracować nawet w zupełnie otwartym układzie, bo woda będzie do niej spływać siłą grawitacji z reza, a jeśli jest woda w pompie to można ją tłoczyć do obiegu....i tak dookoła Wojtek ;)

szczerze to tez tego nie roumiem :D

mialem reza z chillerem wyzej o 3 metry niz pompa, z tym ze komp był na tej samej wysokosci co rez, wiec to nic nie daje, bo sila grawitacji dziala z dwoch stron ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W takim razie ja dementuję że Laing DCC "zasysa" - działa jak każda inna pompka - i nie ma identycznej konstrukcji jak Laing 700B - choćby dlatego że z innych materiałów jest wykonany, pośrednim dowodem na to jest że 700B wielokrotnie bardziej wodę podgrzewa niż DCC(na 12V) model 700B w praktyce okazuje się sporo słabszy mimo większych wymiarów

Wiem bo mam obie - jedna u mnie a druga u ojca w kompie działa od paru dni.... więc wiem to z praktyki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale z jednej strony pompa powinna grawitacjępokonać tłocząc wodę. Żeby działała musi mieć po prostu non-stop wodę w sobie. No ale jak dajesz rez na 3 metry wyżej to się nie dziwię że nie działa jak trzeba.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W takim razie ja dementuję że Laing DCC "zasysa" - działa jak każda inna pompka - i nie ma identycznej konstrukcji jak Laing 700B - choćby dlatego że z innych materiałów jest wykonany, pośrednim dowodem na to jest że 700B wielokrotnie bardziej wodę podgrzewa niż DCC(na 12V) model 700B w praktyce okazuje się sporo słabszy mimo większych wymiarów

Wiem bo mam obie - jedna u mnie a druga u ojca w kompie działa od paru dni.... więc wiem to z praktyki

wiem, ze masz dwie,maja taka sama budowe, ale niesa zrobione z tych samych materialow. Z tego co pisal ktos w temacie o ddc i mi na pw to on podobno zasysa wode z reza, czego co/cwu nie zrobi nigdy

Ale z jednej strony pompa powinna grawitacjępokonać tłocząc wodę. Żeby działała musi mieć po prostu non-stop wodę w sobie. No ale jak dajesz rez na 3 metry wyżej to się nie dziwię że nie działa jak trzeba.

mowie ze tak tez sprawdzlem jak mialem chillera, sprawdzlem w jednej lini na krotkich wezach i bylo ciezko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiem, ze masz dwie,maja taka sama budowe, ale niesa zrobione z tych samych materialow. Z tego co pisal ktos w temacie o ddc i mi na pw to on podobno zasysa wode z reza, czego co/cwu nie zrobi nigdy

mowie ze tak tez sprawdzlem jak mialem chillera, sprawdzlem w jednej lini na krotkich wezach i bylo ciezko

czy masz na myśli że potrafi zassać powietrze - pociągnąć z reza jak nie jest zalana?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podobno zasysa wode z reza, czego co/cwu nie zrobi nigdy

Mowa o takim rezie (zdjęcie zapożyczone od Atomela):

Dołączona grafika

W takim wypadku nie ma mowy o zasysaniu, gdyż woda wpada do pompki siłą grawitacji.

Napiszę to, aby było jasne dla wszystkich.

Laing DDC NIE POTRAFI ZASYSAĆ WODY - sprawdzałem osobiście na swojej pompce.

Edytowane przez dem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mowa o takim rezie (zdjęcie zapożyczone od Atomela):

bardziej o takim jaki mial Kyniek z cwu.

w kazdym razie dziwna sprawa, bo cwu spada przeplyw w ukladzie otwartym, a laingowii (dcc oczywiscie) juz nie. Bardzoiekawe, to by oznaczalo ze ich budowa wewnetrzna nie ejst taka sama (nie chodzi o materialy, ale o sama konstrukcje).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z całym szacunkiem dla wszystkich wypowiadających się ale żadna pompa typu akwariowa/co/cwu/czy nawet DDC NIE ZASYSAJĄ WODY i nigdy zasysać jej nie będą. Taką żecz potrafi tylko pompa która wytworzy podciśnienie (np tłokowa). Akwarówki co prawda po zalaniu wodą wytważają takie podciśnienie, ale tak słabe że pociągną wodę gdy rez jest max 20 cm poniżej pompki. (choć nie wiem czy to nie za dużo).

Tak więc na koniec:

Jeśli pompka jest sucha i woda nie dopływa do niej grawitacyjnie to nigdy sama tej wody nie pociągnie.

Edytowane przez J.O.H.N.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z całym szacunkiem dla wszystkich wypowiadających się ale żadna pompa typu akwariowa/co/cwu/czy nawet DDC NIE ZASYSAJĄ WODY i nigdy zasysać jej nie będą. Taką żecz potrafi tylko pompa która wytworzy podciśnienie (np tłokowa). Akwarówki co prawda po zalaniu wodą wytważają takie podciśnienie, ale tak słabe że pociągną wodę gdy rez jest max 20 cm poniżej pompki. (choć nie wiem czy to nie za dużo).

Tak więc na koniec:

Jeśli pompka jest sucha i woda nie dopływa do niej grawitacyjnie to nigdy sama tej wody nie pociągnie.

dzizas, przeciez pisalem, ze macie to odpowiednio rozumiec, chodzi o zasysanie wody z reza, nie wiem jak to wytlumaczyc, chodzi w kazdym razie o obieg zamkniety-otwarty, co/cwo maja niesamowity spadek przeplywu w otwartym i tyle, dopiero jak da sie trojnik to maja taki przeplyw jaki miec powinny, nie wiem czym to tlumaczyc, ale tak jest.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak masz rezik - np. taki jak od Sam'a z RN to układ również jeszt zamknięty - to dlatego że rezik jest zakręcany korkiem z uszczelką i układ jest od otoczenia odizolowany. Osobiście pompy CO nie miałem - ale podejrzewam że przepływ siada dużo mniej niż w przypadku pompy CWU - CO ma wysokość podnoszenie ok. 4m (tak standartowo) a CWU ok. 1-1.2m

dobra... dosyć tego trucia.... już wiem o co chodziło z tym "zasysaniem" - tak jak w pompce od Sam'a z RN - coolriver też miał rezik "zuntegrowany" z pompką... ale dobra - nie chcę wprowadzać więcej zamentu ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wlasnie w co spada jeszcze gorzej ;] na 3 biegu da sie zyc, ale to juz cholerstwo sie grzeje. No i trzeba pamietac ze uklad z rezem NIE jest zamkniety. zamkniety to trojnik, jezeli jest rez itd i jest w nim powietrze to jest otwarty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziekuje Crosisowi za zdjecie % ;) niespodziewałem się ;)

Wiadomo ze za FAQi, poradniki i inne takie sa zdejmowane %. Jak ktos sie napracuje, to trzeba docenic to co zrobil.

Wbrew pozorom ja nie szukam na forum osob, ktorym moglbym dac %, ZKU czy ZPP za byle co (prawda poca?). Nie szukam wrogow i nie jestem az tak wredny. ;) Obdarowywanie innych % i innymi karami nie jest takie fajne. Najlepiej byloby, gdyby wszyscy przestrzegali regulaminu i zachowywali sie przyzwoicie. W koncu nie na tym to polega, aby na forum sie klocic, wyzywac i obrazac, nie?

a % to bardzo mily efekt uboczny (ostatnio troche sie ich nazbieralo niewiadomo jak ;]

Pewnie same wpadly. ;)

:D no dobra, "rozejrze" się za podręcznikiem z 4 klasy podstawówki i poprawie błędy ;) heh

pewnie wiekszosc takich błędów to jest zmiana szyku zdania po jakims czasie, wtedy łatwo nie zauwazyc, ze cos jest zle odmienione.

Ostatecznie mozesz mnie poinformowac via pm, ze napisales czy tez poprawiles ten poradnik, a ja spojrze na to, czy nie ma czasem jakichs bledow. Jednak nie licz na to, ze bede poprawial bledy rzeczowe, bo chlodzeniem wodnym sie nie interesuje. Bledy ortograficzne, interpunkcyjne, stylistyczne moge poprawic w wolnej chwili.

Wybaczcie brak polskich znaczkow w moim poscie. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

K(i)szonku :D to co napisałeś o układach z rezem jest moim zdaniem lekko mówiąc nieprawdziwe.

Otóż powiadasz, że większa pojemnośc cieplna układu się nie przydaje. Otóż jest zgoła inaczej, ponieważ jeśli masz mocno wykręcony procesor(na granicy stabilności), to chłodzenie gwałtownie nie traci wydajności pod wpływem zwiększonego obciążenia, lecz stopniowo podwyższa temperaturę, co daje prockowi wiekszą stabilnośc przy pracy "szarpanej" którą w większości przypadków wykonuje w naszych komputerach.

I to jest również jedna z największych zalet WC, unikanie gwałtownych zmian temperatury CPU w czasie.

EDIT:

I znów źle odmieniasz przez przypadki, patrz na część o pompach.

Edytowane przez BENITO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko fajnie pięknie, naszło mnie tera coby obejrzeć troszkę wypocin kszonkowych no i jest to naprawdę gód dżob, ale fotki nie działają no i są wlepiane z kodem html...

NBasza kochana administracja oczywiscie cos pozmieniala z kodem miniatur i wszytko sie spitolilo. na razie to czekam na poprawinie tego i wwtedy bede naprawial fotki, bo teraz po poprawieniu i tak zmiania na kod html

K(i)szonku :D to co napisałeś o układach z rezem jest moim zdaniem lekko mówiąc nieprawdziwe.

Otóż powiadasz, że większa pojemnośc cieplna układu się nie przydaje. Otóż jest zgoła inaczej, ponieważ jeśli masz mocno wykręcony procesor(na granicy stabilności), to chłodzenie gwałtownie nie traci wydajności pod wpływem zwiększonego obciążenia, lecz stopniowo podwyższa temperaturę, co daje prockowi wiekszą stabilnośc przy pracy "szarpanej" którą w większości przypadków wykonuje w naszych komputerach.

I to jest również jedna z największych zalet WC, unikanie gwałtownych zmian temperatury CPU w czasie.

EDIT:

I znów źle odmieniasz przez przypadki, patrz na część o pompach.

Moze masz racja, dlatego staralem sie tego nie obalac tylko napisalem "Zbiornik z dodatkową cieczą zawsze może się do czegoś przydać. Zwiększa pojemność cieplną układu, przez co staje się on mniej podatny na krótko trwałe wysokie obciążenia. Niestety w praktyce rzadko przydaje się ta cecha." U sibie nie zauwazylem orznicy miedzy trojnikiem a rezem 1L, wiec teoretycznie jest to prawda, ale w praktyce "rzadko sie przydaje"

Bledy poprawie, ale dopiero jak naprawia miniaturki, bo teraz po edyckji stracilbym wszytkie zdjecia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dopiero teraz przeczytałem, doceniam, naprawde dobra robota :) Zreszta sam sobie przypomniałem parę spraw.

Tylko jedna taka uwaga aby nie używać sformuowań - "troche, niewiele, znacznie" i zastąpić je w miare możliwości konkretnymi wartościami.

Mam nadzieje, że zamieścisz informacje z wynikami najciekawszych pomiarów np. - lepiej pchać na chłodnice czy ssać , trzy i dwa krócce porównanie wydajności, średnica węzy a wydajność , przepływ a wydajność, bip2 a bix1 jakie wentyle - i różne inne ciekawe aspekty w wc.

Oczywiscie nie cały opisy a konkretne wartości ww.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dopiero teraz przeczytałem, doceniam, naprawde dobra robota :) Zreszta sam sobie przypomniałem parę spraw.

Tylko jedna taka uwaga aby nie używać sformuowań - "troche, niewiele, znacznie" i zastąpić je w miare możliwości konkretnymi wartościami.

Mam nadzieje, że zamieścisz informacje z wynikami najciekawszych pomiarów np. - lepiej pchać na chłodnice czy ssać , trzy i dwa krócce porównanie wydajności, średnica węzy a wydajność , przepływ a wydajność, bip2 a bix1 jakie wentyle - i różne inne ciekawe aspekty w wc.

Oczywiscie nie cały opisy a konkretne wartości ww.

starałem sie, ale czasami ciezko napisac konkretnie, a niewiele i troche jest dobre ;]

mam zamiar napisac wiecej, dzisiaj mam kompletne wolne i mialem zrobic i gpu i nb, bo to bardzo duzy brak, ale nie moge nic zrobic, bo sie miniaturki sypia - ma to dzisaiaj byc naprawione, zobaczymy ;] aktulanie mam swietna wymowke aby sie troche poobijac ;]

Z takimi aspektami troche ciezko - nie ma gotowej recepty czy trzy krocce sa lepsze/gorsze od dwoch, to samo z resztą, ale postaram sie wszytko opisac.

//

Dobrze by było jakby ktos kto ma duze doswiadczenie z pompkami typu atman hydor aquael itp napisal mi troche o nich w formacie takim jaki jest w poradniku, bo ja kiedys przez krtoku czas mialem atmana i tu sie koncza moje doswiadczenia z takimi pierdziawkami ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiscie mozliwe jest opracowanie jakiegos podpunktu z faq przez inna osobe - bedzie to zaznaczone i jesli sie nada wejdzie w sklad FAQ.

Jezeli ktos oczywiscie chce zrobic to pozadnie to jest szasna na pozbycie sie paru %tow :wink: - tylko powtarzam, jesli cos robic, to robic to dobrze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja moze dopisze coś o Atmanach:

Otóż Pompy Atman sa bardzo popularne ze względu na stosunek wydajność/cena. Modele używane w układach WC posiadają symbole odpowiednio od najsłabszej do najmocniejszej AT-301....AT-306. Pompki typu 301..303 są mało popularne ze względu na słabiutka wydajność. Często za to spotykane są w zamkniętych zestawach firmy CPC montowanych w zatokach 5,25".

Pozostałe pompy posiadają następujące parametry:

Atman AT-304 | Wydajność 800 l/h | Wysokość Podnoszenia: 1,1m | Moc 10W

Atman AT-305 | Wydajność 1200 l/h | Wysokość Podnoszenia: 1,3m | Moc 18W

Atman AT-306 | Wydajność 2000 l/h | Wysokość Podnoszenia: 2m | Moc 35W

Pompki Atmana przeznaczone są do pracy pod powierzchnią wody (jako zatapialne), jednak ich konstrukcja pozwala na przystsowanie do pracy jako niezatapialne, dzięki temu pracują ciszej i umożliwiają zmniejszenie gabarytów układów chłodzących. Zasilane są napięciem sieciowym 230V~.

Opisy przeróbek są w odpowiednich topicach, więc nie ma sensu się tu rozpisywać.

Zalety:

+ Cena

+ Łatwość przeróbki na niezatapialną

+ Wydajność w stosunku do ceny (nawet AT-304 pociągnie układ z trzema blokami).

+ Dostepność częsci zamiennych

Wady:

+ Pompki generują spore wibracje, które powodują drgania obudowy, więc wymagają dobrego wytłumienia i odpowietrzenia.

+ Duże rozbieżności w jakości wykonania. Dotyczy to głównie elementów ruchomych, takich jak pokrywa komory oraz wirnik.

+ Mocne nagrzewanie się podczas pracy.

+ Duży spadek wydajności wraz ze zwiększaniem wysokości podnoszenia wody.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...