estmax Opublikowano 11 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2006 A wiec, kolega przyniósł mi swojego kompa i powiedział mi, że jest padniety: Po rozebraniu go na części nie zauważyłem żadnych uszczerbków technicznych na żadnym podzespole. Lecz płyta główna po włożeniu procka (który na innej płycie działa) wyłącza sie po około 1-3 sekundach. Po wyciągnięciu procka, płyta załącza się i wszytsko "działa"! Czy jest ktoś kto domyśla się co jest tego przyczyną?? Pozdrawiam! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domik Opublikowano 11 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2006 Może zimny lut :>? Jaka reszta kompa :>? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
estmax Opublikowano 11 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2006 Jaki zimny lut?? Reszta kompa jest sprawna ;] Procek to AMD Athlon Xp 1333 Mhz, 256 DDR 266 Ram, Geforce 2 64 Mb, zasilacz Mustang PFC 400 Watt Pozdrawiam! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domik Opublikowano 11 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2006 Sprawdzałeś napięcia :>? Sprawdzałeś kondensatory :>? Nie wiesz co to zimny lut :>? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
estmax Opublikowano 11 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2006 Wiem już co to zimny lut ;] , a kondensatory są wporządku, napięc nie sprawdziłem bo nie mam jak :/ . A czy tylko to może byc przyczyną takiego zachowania?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domik Opublikowano 11 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2006 Sprawdź je i tyle ;). A kondensatory na bank ok :>? Nie spuchnięte nie wylane i etc ? A zimny lut to dość kiepska sprawa też ich jesteś pewien ich ? Ustawienia bios restartowałeś :>? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
estmax Opublikowano 11 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2006 Przecież napisałem kondensatory są OK! A płyta sie wyłącza po 1-3 sekund nawet po restarcie ustawień biosa :/ Powiedz jak mam sprawdzic te napięcia?? ;] Pzdr! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 12 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2006 (edytowane) Sprawdź na innym zasilaczu. Sprawdź inny procesor (w miarę możliwości). Jeśli powyższe zmiany nic nie dadzą, to wygląda na uszkodzenie płyty. Dla pewności wyciągnij wszystko ze skrzynki i testuj na pajączku. Edytowane 12 Lipca 2006 przez ULLISSES Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
D3T3 Opublikowano 12 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2006 Jeśli masz płytę w wersji Rev. 1.0 to najprawdopodobniej przyczyną jest wentylator procesora - zbyt wolny. Przepnij go do innego złącza, a do CPU_FAN podłącz jakiś wentylator z kontrolą obrotów kręcący się powyżej 3000rpm - powinno zadziałać. Tego zabezpieczenia niestety nie da się wyłączyć w biosie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
estmax Opublikowano 12 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2006 @ULLISSES Sprawdzałem na innym zasilaczu, do innego proca nie mam dostępu, ale po co go sprawdzac skoro on jest sprawny :/ @DeTe Płyta jest wersji Rev 2.0 i wentylator najprawdopodobniej przyczyna nie jest, gdyż wcześniej komp ładnie na nim pracował ;] W dalszym ciągu czekam na pomoc ;] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...