adam16v Opublikowano 11 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2006 (edytowane) Witam! Mam pewien problem z dyskiem SB 7200.9 250 GB 16 MB kaszy. Od przedwczorej zaczął mi się włącza skandisk windowsowy przy każdym uruchomieniu systemu. zawsze dotyczy on partycji D ( ntfs 220 gb). zawsze pokazuje 0 błędów i uszkodzeń. puściłem mu gruntownego skana ale i to nie pomogło. Aha temperatura dysku to jakieś 54 stopnie, ale to chyba niejest za wysoko bo te dyski o ile wiem wytrzymują do 69 stopni. mam ty loga ze smarta [ ST3250624AS (4ND3LBTS) ] 01 Raw Read Error Rate 6 113 100 0 OK: wartość w normie 03 Spin Up Time 0 98 98 0 OK: zawsze pozytywnie 04 Start/Stop Count 20 100 100 151 OK: wartość w normie 05 Reallocated Sector Count 36 100 100 0 OK: wartość w normie 07 Seek Error Rate 30 66 60 3695522 OK: wartość w normie 09 Power-On Time Count 0 100 100 227 OK: zawsze pozytywnie 0A Spin Retry Count 97 100 100 0 OK: wartość w normie 0C Power Cycle Count 20 100 100 136 OK: wartość w normie BB <specyficzne dla dostawcy> 0 100 100 0 OK: zawsze pozytywnie BD <specyficzne dla dostawcy> 0 100 100 0 OK: zawsze pozytywnie BE <specyficzne dla dostawcy> 45 47 31 907935797 OK: wartość w normie C2 Temperature 0 53 69 53 OK: zawsze pozytywnie C3 Hardware ECC Recovered 0 53 51 29091009 OK: zawsze pozytywnie C5 Current Pending Sector Count 0 100 100 0 OK: zawsze pozytywnie C6 Off-Line Uncorrectable Sector Count 0 100 100 0 OK: zawsze pozytywnie C7 Ultra ATA CRC Error Rate 0 200 200 0 OK: zawsze pozytywnie C8 Write Error Rate 0 100 253 0 OK: zawsze pozytywnie CA <specyficzne dla dostawcy> 0 100 253 0 OK: zawsze pozytywnie Proszę o pomoc!! Edytowane 12 Lipca 2006 przez adam16v Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 11 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2006 w SMART niczego nie ma, ale temperatura jest zdecydowanie za wysoka, na ciągle włączającego się scandiska pomorze polecenie konsoli: chkntfs /X Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam16v Opublikowano 11 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2006 w SMART niczego nie ma, ale temperatura jest zdecydowanie za wysoka, na ciągle włączającego się scandiska pomorze polecenie konsoli: chkntfs /XWpisałem chkntfs /X a potem sprawdziałem chkntfs /d i ani jedna ani druga komenda niepomogły. Dalej włąncza sie scan disk. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 12 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2006 Może wirus? Na wszelki wypadek sprawdź pamięci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beerd Opublikowano 12 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2006 ORT OT "włąncza" - powinno być włącza. Popraw w nazwie tematu bo aż boli. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam16v Opublikowano 12 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2006 Zamontowałem wentylator na dysk i teraz jego temperatura nie przekracza 39 stopni. No ale niestety scan disk dalej się włącza przy uruchomieniu. Jeśli chcę zdefragmentować partycję widać taki komunikat a po wpisaniu w konsolce chkdsk /x lub chkdsc /f wyskakuje coś takiego Niezależnie czy dam T czy N i tak włącza się scan disk przy starcie systemu. Po wpisanie chkntfs /X wyskakuje tylko na ułamek sekundy konsolka dosa i tyle. Pragnę dodać że niemam partycji F jeśli ma to jakieś znaczenie. Miałem ostatnio zainstalowanego alkohola 120% i pod F był utworzony wirtualny dvd. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 12 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2006 Jeśli nie masz na tej partycji pliku wymiany, to zrób tak: Start->Uruchom: diskmgmt.msc Prawy myszy na tym dysku, "Zmień literę dysku i ścieżki...", zaznacz tą literę i daj "Usuń". Uruchom ponownie komputer, wejdź w tryb awaryjny. Ustaw literę dysku taką, jaka była. Zeskanuj dysk. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 13 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2006 najpierw sprawdź czy wartość SFCScan w kluczu: [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon] na wartość = 0, jak nie to zmień jeżeli nie pomoże to sprawdź co się kryje w BootExecute w kluczu: [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Session Manager] powinno tam być coś takiego: autocheck autochk * jak powyższe zabiegi zawadą, ustaw czas odliczania na = 0, wtedy ekran nawet nie zdąży się wyświetlić :D [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Session Manager] "AutoChkTimeOut"=dword:0000000 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam16v Opublikowano 13 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2006 (edytowane) najpierw sprawdź czy wartość SFCScan w kluczu: [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon] na wartość = 0, jak nie to zmień jeżeli nie pomoże to sprawdź co się kryje w BootExecute w kluczu: [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Session Manager] powinno tam być coś takiego: autocheck autochk * jak powyższe zabiegi zawadą, ustaw czas odliczania na = 0, wtedy ekran nawet nie zdąży się wyświetlić :D [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Session Manager] "AutoChkTimeOut"=dword:0000000 Próbowałem znaleźć SFCScan, ale niema go w podanej lokalizacji w rejestrze. załączam screena z tym co u mnie jest w [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon]. Czy zmieniać coś w którymś z nich? Edytowane 13 Lipca 2006 przez adam16v Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
securite Opublikowano 13 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2006 @adam16v U mnie wartość SFCDisable jest na 0 - tak więc zmień to. Jeżeli to nie pomoże ,zrób jak pisał @ULLISSES kilka postów wyżej ,sam jestem ciekaw ew.rozwiązania problemu tym sposobem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam16v Opublikowano 14 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2006 Zrobiłem wszystkie proponowane rzeczy i nic nie pomogło. "jak powyższe zabiegi zawadą, ustaw czas odliczania na = 0, wtedy ekran nawet nie zdąży się wyświetlić [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Session Manager] "AutoChkTimeOut"=dword:0000000" to jest dobre ale problem nie jest rozwiązany bo puki nie zlikwiduje się tego to niemogę defragmentowac dysku d. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...