Skocz do zawartości
thunder_pl

Dlaczego Nie Mam Duala?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

posiadam 2 DDR po 256MB i wsadziłem je do płyty głównej do slotów, które są najbliżej siebie. Mam je ustawione na 400, ale chciałbym porównać prędkość z dualem w 333 (bo podobno na 400 dual nie pojdzie). Tylko sęk w tym, że mimo, że je wsadziłem obok siebie i obie napewno działają (bo widze, że mam 512, a nie 256) to jakoś mam single channel, a nie dual channel. Jak myślicie, o co chodzi?

PS. Jak były ustawione obie na 333, to duala też nie było.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Grzechu_1990

Po pierwsze zajrzyj do instrukcji czy Twoja płyta obsługuje duala, jeżeli tak to poszukaj jak obsadzać sloty w kości, a potem ciesz sie dualem ;) Poza tym dual nie wiele daje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A te kości współpracują ze sobą w dualu? tzn czy mają gwarancje duala bo np. jak miałes jedną a potem dokupiłes drugą to czasem nie działają w dualu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

posiadam 2 DDR po 256MB i wsadziłem je do płyty głównej do slotów, które są najbliżej siebie.

obsługuje, są odpoweidznio wsadzone

Z tego co piszesz wynika, że jednak nie są odpowiednio obsadzone.

http://www.tomshardware.com.tr/motherboard...s/msi-board.jpg - to jest Twoja płyta główna, tak?

Dwa niebieskie sloty bliżej socketa to jeden kanał, a ten seledynowy slot oddalony od dwóch pozostałych to drugi kanał, więc jedną kostkę włóż do jednego z niebieskich slotów, a drugą do tego ostatniego, seledynowego slota i będziesz miał duala.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co piszesz wynika, że jednak nie są odpowiednio obsadzone

Racja dwa niebieskie sloty blisko siebie to Dimm1 i Dimm2 a zielony slot troche oddalony to Dimm3. Aby pamieci działały w trybie DualChannel Mode musza być obsadzone

1. Dimm1 i Dimm3

2. Dimm2 i Dimm3

Czyli jednym słowem jedna pamięć do niebieskiego slotu a druga do zielonego. B-)

A oto potwierdzenie http://www.msi.com.tw/program/service/faq/...0Delta%20Series

:D wystarczyło zobaczyć na stronę producenta.

Edytowane przez boxer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi