victor89 Opublikowano 24 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2006 zalałem miedzianą złączke niebieskim borygo ;) odstawiłem w kąt - zobaczymy jak to bedzie wyglądać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 24 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2006 (edytowane) Dysk w stresie dlugim ma okolo 40C, w idle np teraz 32. Dosc malo w sumie, zwlaszcza ze nic tam specjalnego nie ma coby pomagalo w jego chlodzeniu. Zawsze mozna nakleic jakies radiatory na te skrzynki. Albo zmien w ogole ustawienie ich i daj 120mm na to, powinna bardzo mocno temp spac (przy jakichs smiesznych obrotach). W kazdym razie ja nie mam problemu z temp dysku, a niczym nie wieje. Gabki sa z allegro, jakies tanie zaplacilem za 3 arkusze ~50x60cm 7zl, wiecej mi wyszla wysylka, ale to byla jakas wyprzedaz, normalnie sa troche drozej. No juz nie mowiac o tych z "trojkatnymi cyckami" za maly kawalek 2 dychy. Edytowane 24 Września 2006 przez aerial Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slow Opublikowano 24 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2006 (edytowane) Dysk w stresie dlugim ma okolo 40C, w idle np teraz 32. Dosc malo w sumie, zwlaszcza ze nic tam specjalnego nie ma coby pomagalo w jego chlodzeniu. Zawsze mozna nakleic jakies radiatory na te skrzynki. Albo zmien w ogole ustawienie ich i daj 120mm na to, powinna bardzo mocno temp spac (przy jakichs smiesznych obrotach). W kazdym razie ja nie mam problemu z temp dysku, a niczym nie wieje. Witrak odpada, trzeba ich ilosc minimalizowac. Zreszta otworzylbym droge halasowi ;) Radiatory sa rozwiazaniem - obecnie poszukuje odpowiednich, bo z tego co podaje teraz czujnik to dysk(i) ma 58C (idle).. Edytowane 24 Września 2006 przez Slow Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 30 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2006 Jeszcze apropos mojego starego bloku (x2p) i tego co robi z nim uklad. Przed i po :) Czyszczenie to bylo kilka etapow, wiele razy cilit kamien i rdza, rozpuszczalnik i kwas solny na koncu :) Nie jest to czysta rdza, ciezko okreslic ten osad, ale ciezko sie go pozbyc (nieporownywalnie ciezej niz klasyczna sniedz). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 30 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2006 :o To co u Ciebie pływa w układzie? U mnie po ponad 6 miesiącach uzytkowania borygo nie ma ani śladu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 30 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2006 Kuler i woda 50:50, z tym ze sam plyn po spuszczeniu z ukladu (napelnilem nim ponownie) idealnie czysty, jaskrawo-zielony. Osad prawdopodobnie odklada sie w taki sposob ze stezenie sie utrzymuje na sladowym stalym poziomie i stopniowo odklada sie na blokach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 30 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2006 Ten płyn widać jest gorszej jakości. Kiedyś tez tak miałem ... barwmik sie wytrącał i zostawał na wężach i blokach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mattnick Opublikowano 7 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2006 i jak tam wnętrze grzejnika ?? koroduje ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kądziel Opublikowano 7 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2006 i jak tam wnętrze grzejnika ?? koroduje ?? Czemu ma korodować i jak ma to niby sprawdzić :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PMichalak Opublikowano 7 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2006 [...]Jak to ma niby sprawdzić[...]Szlifierką kątową... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mattnick Opublikowano 7 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2006 albo wylewając wodę po kolorze :) pytam, bo się zastanawiam nad pasivem (ciekawe czy jak ze spółdzielni przyjdą zakładać podzielniki na kaloryfery ta czy na kompa też założą :)) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kądziel Opublikowano 7 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2006 Szlifierką kątową...Stary to nie nagrzewnica , że otwierasz i zamykasz :) Komu chce się otwierać grzejnik a potem robić cuda i niewidy żeby go dobrze zamknąć :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nicko13 Opublikowano 7 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2006 zalałem miedzianą złączke niebieskim borygo ;) odstawiłem w kąt - zobaczymy jak to bedzie wyglądać i jak z tą złączka ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 7 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2006 Szlifierką kątową... Moze sprzetem do gastroskopii? :lol: A na serio to nic zlego sie nie dzieje. Rury w srodku maja kolor zielonawy, plyn nie ma zadnego osadu - jest taki jak przy wlewaniu. Uklad dziala bez zarzutu. Odbarwienie grzejnika od wewnatrz mi nie przeszkadza, na wezach jest niewidoczne a blokach jak wyzej widac da sie usunac (chociaz nie jest to latwe). Zapodalbym foty jak przewozilem sprzet (bez rozlaczania z obudowa i spuszczania wody), ale zdjecia przepadly z aparatu :E Moze niedlugo zapodam jak to stoi u mnie na stancji teraz (24/7). Najblizszy przeglad planuje najwczesniej w grudniu w okolicach swiat :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 9 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2006 dziwny temn osadzik-ja mam 2 miechy bortygo eko z boryszewa+ demineralka w preoporcjach ok 20/80 i na razie bloczki wygladają cacy , węże też.. Nie ma osadów glonów itp-oby tak dalej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ogór Opublikowano 15 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2006 jakis update?? nowe foty?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość teat Opublikowano 15 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2006 jakis update?? nowe foty??Kto ci takich bzdur naopowiadał? <_< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 15 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2006 (edytowane) jakis update?? nowe foty??Na swieta zwijam na ~2tyg kompa do domu, to moze zarzuce zdjecia jak to wyglada "w trasie", tzn jak transportuje calosc. Poza tym maly przeglad co sie dzieje z woda w ukladzie ect (nie ruszalem od konca wrzesnia obudowy, nawet nie otwieralem). A tak to nie wiem czy cos bede zmieniac w najblizszym czasie, c2d najwczesniej w okolicach wakacji planuje, ew dolozenie dysku - ale bedzie to 2.5'' wcisniety gdzies w te gabki na froncie, wiec nie ma to wiele wspolnego z wc :wink: Nie sponsoruje mnie Innovatek zebym co tydzien zmienial bloki (jak pewien user) :lol: Edytowane 15 Grudnia 2006 przez aerial Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olinek2 Opublikowano 15 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2006 A foty kompa na stancji??? :] Ja zamierzam kupić grzejniczek 40x50 c11 - jednoplytowy, tylko pytanie czy wystarczy do mojego kompa : Venice 300+ 6600GT DFI LP NF4 Chce to pompą aqaela pociągnąć tą 650l/h grzejnik jak u rzeźnika ;), Co ty na to Aerial ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość teat Opublikowano 15 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2006 Do kompa styknie :) a co do pompki to jakas C.O(chyba tak sie nazywa) by się przydała :-P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carson Opublikowano 15 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2006 wg mnie ta pompka nie da rady (aquael) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 15 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2006 (edytowane) Co ty na to Aerial ??Grzejnik imo wyrobi, ja w kazdym razie mam ogromny zapas (smialo X2 i 8800 moznaby na tym trzymac). Mozna tez rozejrzec sie nad czyms aluminiowym (allegro), ale ostatecznie 1 plytowka konwencjonalna bedzie tania i latwo do zalozenia. Pompa - zalezy, mysle ze woda by plynela przy aquaelu, ale laczyc takie male plastikowe cos, z duzymi metalowymi grzejnikami jest dosc dziwne - lepiej kupic jakas uzywana CO (jesli ma byc tanio. A foty na stancji - musialbym posprzatac :) Edytowane 15 Grudnia 2006 przez aerial Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
victor89 Opublikowano 16 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2006 Nie musisz sprzątać - jesteśmy przyzwyczajeni do syfu :E Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olinek2 Opublikowano 16 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2006 To go pocieszyłeś, ja mam napady czystości czasem :] A Aerial ile masz aktualnie temperaturki na komponentach ?? Ja myślę swojego taganika wyciszyć urządzonkiem na wzór silverstona ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 21 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2006 (edytowane) A Aerial ile masz aktualnie temperaturki na komponentach ?? Ja myślę swojego taganika wyciszyć urządzonkiem na wzór silverstona ;) Informacje o temperaturach znajduja sie w tym temacie. Woda ma 30 stopni, max czym ostatnio stresuje kompa to steam i silnik hl1 i temp wody po wielogodzinnym stresie rosnie o 0.5-1 stopien.. ale to maly wysilek dla proca i gpu. ********************************* Wspomniany mini-update (komp w transporcie swiatecznym): Tak jak wspominalem - skladam calosc na zasadzie 'kanapki', oryginalny karton od obudowy jest tak naciety ze mozna wlozyc tam obudowe bez odczepiania wezy. Zalezamo mi na tym, obudowa jest w srodku normalnie zapakowana w gabki, nic sie nie rysuje. Calosc troche niestety wazy (z 30-35kg), ale sa wygodne uchwyty :wink: , weze za bardzo nie wystaja i nie trzeba sie martwic przy transporcie ze sie zgniotą czy uszkodza. Rozkladanie zabawek (jeszcze monitor i inne graty) zajmuje z 20min. Nozki sa wyjete jak widac z grzejnika i transportowane odzielnie zeby o nic nie zawadzaly. Rowniez termometr sie wyjmuje, jest dosc delikatny. W takiej postaci calosc zniesie jazde po konkretnych dziurach :wink: i oczywiscie wszystko bez zlewania wody z ukladu. Edytowane 21 Grudnia 2006 przez aerial Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olinek2 Opublikowano 21 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2006 Sprytne, poręczne jestem na tak ;) Dobrze to zaplanowałeś, jak dobrze pójdzie to jutro miedź dostanę ;) Głupia poczta polska priorytet idzie do mnie już tydzień i nic, a kiedy dostanę prezenty :/ Co mam zrobić ;( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptys Opublikowano 21 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2006 jedna dobra rada wywal z układu ta ocynkowana kształtke (zastąp mosiężną lub czarną) miedź i mosiądz bardzo się nie lubia z ocynkiem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 21 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2006 jedna dobra rada wywal z układu ta ocynkowana kształtke (zastąp mosiężną lub czarną) miedź i mosiądz bardzo się nie lubia z ocynkiemBylbym takim estetą gdybym mial miedziany grzejnik :] To kupa brudnej stali w srodku wiec trojnik cynkowany ma tutaj wplyw na calosc jak bąki jeleni na efekt cieplarniany :wink: (zreszta mam tez tkaie kolanko). To najtansze i najbrzydsze zewnetrznie czesci. Moglem brac mosiezne ale byly 3-4x drozsze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 21 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2006 Ten Twoj kot jest niesamowity ;) i ładne zdjecia mu robisz :D Ukladzik tez niczego sobie, ale ja czekam na jakis solidny upsate, zeby bylo co poczytac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oskarro Opublikowano 22 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2006 (edytowane) Updejt updejtem, ale tu problem polega na tym, ze za bardzo nie ma co updejtować :wink: Sam układ wydaje mi się już wersją finalną. Właściciel na pewno osiągnął to co chciał. Wiec po co to zmieniać ? Ciężko znaleść tu coś, co nadawalo bys sie do wymiany (z czesci wc oczywiscie, nie mowie o sprzęcie). Chodzi cicho, chłodzi i sie nie kurzy. A co do fot to na pewno każy jest ciekawy co sie dzieje w samym ukladzie. Czy nie ma syfu. Jednak grzejnik jest stalowy. No, zobaczymy :wink: Tiaaa, a Mika niezwykle fotogeniczna. Sama pcha sie przed obiektyw. Ma "parcie na szkło" :lol: Edytowane 22 Grudnia 2006 przez oskarro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...