LukeXE Opublikowano 12 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2006 (edytowane) Witam, w niedziele kolega Jodlasty z tego forum zlecił mi budowę FWC do jego maszynki, w drewnianej obudowie. Umówiliśmy sie na 2 tygodniową budowe agregatu, tak więc nie leniuciach!ąc zabardzo zebrałem już większość części i mogę je sprezentować (przepraszam za jakość fotek, mam beznadziejne oświetlenie w piwnicy). Dane techniczne: Kompresor -- Aspera e2134gk 3/8HP z nowiutkim mineralnym olejem Danfossa Skraplacz -- na wiatrak 120mm, prawdopodobnie znajdzie sie na nim PAPST 120mm. Kapilara -- około 230cm. Wymiennik -- jeszcze zastanawiam się jaki dać, ze względów na troszkę większe wymiary budy niż sie spodziewalem (wyższa sprężarka), prawdopodobnie zrobimy wymiennik + rez w jednym duzy, co da większą pojemność cieplną układu. Desuperheater, zasilacz ATX do zasilania wiatraków, akumulator cieczy na ssanie. Buda nie będzie chyba zbyt kompaktowa, wymiary 30x50x25, postaram się ją zwężyć,ale padła mi wyżynarka z biedronki i nie chce tego krzywo zrobić. A nabijemy tym B-) Dzisiaj z poważniejszych prac to wypłukałem tą asperkę olejem mineralnym, bo oryginalnie na POE jest. Tak więc jutro zajmę sie poważniejszymi pracami, do kupienia mam jeszcze zaworki serwisowe i kapilarę, bo nie mieli. Pozatym wszystko na stanie póki co :) Pozdrawiam serdecznie. Edytowane 12 Lipca 2006 przez LukeXE Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pipanol-pl Opublikowano 12 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2006 wszytsko fajnie pieknie tylko ZA ILA ?? :))) to mozxe tez bym sobie zafundowal taka zabawe :)) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 12 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2006 (edytowane) fajny kompresik.... nowy? ile dałes? na sc18 zabraklo? :P bedzie mocny uklad, nie powiem...... // jeszcze jedno: ile dałes za r507? i po co zmieniales olej na mineralke? Edytowane 12 Lipca 2006 przez kszonek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HUD Opublikowano 12 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2006 Ile takie cudo kosztuje? oczywiście z robocizną ;]. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukeXE Opublikowano 12 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2006 (edytowane) O ceny proszę pytać na PW. Kszonek, kompresor "prawie nowy" od Maniakalnego ;) A zmieniłem POE na mineralke, bo POE był już do pupy,a mam 2 litry mineralki danfossa ;) R507, tam jest 8kg, koło 400zł wyszło. Edytowane 12 Lipca 2006 przez LukeXE Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 12 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2006 O ceny proszę pytać na PW. Kszonek, kompresor "prawie nowy" od Maniakalnego ;) A zmieniłem POE na mineralke, bo POE był już do pupy,a mam 2 litry mineralki danfossa ;) R507, tam jest 8kg, koło 400zł wyszło. drogo..... zreszta u mnie tez, bo chca 500 za 11kg czyli niewiele taniej, i pomyslec ze kiedys było na allegro 11 kg za 250 ziko :| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukeXE Opublikowano 12 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2006 drogo..... zreszta u mnie tez, bo chca 500 za 11kg czyli niewiele taniej, i pomyslec ze kiedys było na allegro 11 kg za 250 ziko :| ano nie za tanio, ale jeszcze do kompletu sprawiam sobie R22 butle całą, i bedzie extra. Świetnie się czuję wiedząc, ze nie musze męczyc Ravena o R507 w butlach po mappie, teraz mam swój :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hinco Opublikowano 12 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2006 (edytowane) drogo..... zreszta u mnie tez, bo chca 500 za 11kg czyli niewiele taniej, i pomyslec ze kiedys było na allegro 11 kg za 250 ziko :|Mówisz o tym co ja niby miałęm załatwić ? :P Człowiek przepadł i ni słychu ni widu o r 507, ale podejrzewam gdzie pracuje i jutro sie wybieram do serwisu po rurki wieć jak coś.. ;]] ano nie za tanio, ale jeszcze do kompletu sprawiam sobie R22 butle całą, i bedzie extra. Świetnie się czuję wiedząc, ze nie musze męczyc Ravena o R507 w butlach po mappie, teraz mam swój :) Ja mam inną ofiare, piotresa :P Teraz Twoja kolej [; Ta kapilara nie za długa ;> btw, czym sklejasz sklejke? zwykłym klejem do drewna czy jeszcze jakieś stalowe np elementy do konstrukcji budy ? Właśnie skończyłem początek klimatyzacji ;]]] :D Edytowane 12 Lipca 2006 przez hinco Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jodlasty Opublikowano 12 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2006 Miło poczytać na forum i zobaczyć jak idą prace nad moim FWC. Już się nie mogę doczekać kiedy będę miał to w swoim domku. Po ostatnich upałach, tak sobie mysle, że podłączając do obiegu chłodnice można jeszcze z tego zrobić klimatyzacje Stawiamy mała chłodniczke na biurku i wiatraczek dmucha w nas zimnym powietrzem :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hinco Opublikowano 12 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2006 Miło poczytać na forum i zobaczyć jak idą prace nad moim FWC. Już się nie mogę doczekać kiedy będę miał to w swoim domku. Po ostatnich upałach, tak sobie mysle, że podłączając do obiegu chłodnice można jeszcze z tego zrobić klimatyzacje Stawiamy mała chłodniczke na biurku i wiatraczek dmucha w nas zimnym powietrzem :-) albo dokup klimatyzator malutki by Luke , moze bedzie gratis :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukeXE Opublikowano 12 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2006 (edytowane) Ta kapilara nie za długa ;> btw, czym sklejasz sklejke? zwykłym klejem do drewna czy jeszcze jakieś stalowe np elementy do konstrukcji budy ? Czy ja wiem czy za długa, używam 0,8mm, wiec 230cm powinno byc ok...mozliwe, ze do 200 skrócę. Tą sklejkę miałem nadzieję skręcic wkrętami, i cały czas mam taką nadzieję, mam nadzieje, że wyjdzie :P albo dokup klimatyzator malutki by Luke , moze bedzie gratis :P Moze nie gratis, ale da sie kupić :P Edytowane 12 Lipca 2006 przez LukeXE Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hinco Opublikowano 13 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2006 (edytowane) Czy ja wiem czy za długa, używam 0,8mm, wiec 230cm powinno byc ok...mozliwe, ze do 200 skrócę. Tą sklejkę miałem nadzieję skręcic wkrętami, i cały czas mam taką nadzieję, mam nadzieje, że wyjdzie :P a 0,8 , myślałem 0,7 ;]] nie myślałeś o cpevie? jakieś wady w tym zastosowaniu? ciekawe jak Ci pójdzie ze sklejką, kruche to to i trzeba bedzie użyć kleju to może bedzie ok, ewentualnie jakieś usztywnienia od środka, daj znać jak Ci pójdzie ;]] Edytowane 13 Lipca 2006 przez hinco Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wisnia666 Opublikowano 13 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2006 (edytowane) cpev napewno drozej wyjdzie i w chillerku chyba nie ma sensu w to wchodzic. A jako przedstawiciel-prezenter MacAllistera powiem że wkręty będą dobrze trzymać wszystko ;) Edytowane 13 Lipca 2006 przez wisnia666 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukeXE Opublikowano 13 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2006 (edytowane) Dziś troszkę porobiłem przy całym agregacie, parę fotek: Ogolnie już obudowę zacząłem, wyzynarka nie sprawuje się za dobrze (i moje umiejętności posługiwania się nią też nie są wysokich lotów), troszke krzywo uciąłem płyty boczne, ale wszystkie mankamenty potem zaszpachluje sie. Przymocowalem kompresor i skraplacz, troszke pospawałem, przód obudowy też prawie gotowy, jeszcze wymiennik do zrobienia został. Edytowane 13 Lipca 2006 przez LukeXE Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pipanol-pl Opublikowano 13 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2006 heheten skraplacz troszke po przejsciahc :)) no ale widac ze prae posuwaja sie do przodu :)) wiec jak najbardziej git :)) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukeXE Opublikowano 13 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2006 Skraplacz cięty z innego, duzo większego przez Maniakalnego, pomimo beznadziejnego wyglądu powinien dobrze sie sprawować :) I tak nie bedzie go widac, bo dziura w przodzie budy bedzie oslonięta siatką aluminiową :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemek2f Opublikowano 13 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2006 ta obudowa to jak sie nie myle to nie ze sklejki a z płyty wiórowej :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiu15go Opublikowano 13 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2006 Skraplacz cięty z innego, duzo większego przez Maniakalnego, pomimo beznadziejnego wyglądu powinien dobrze sie sprawować :) I tak nie bedzie go widac, bo dziura w przodzie budy bedzie oslonięta siatką aluminiową :) Uwielbiam takie stwierdzenia tego nie widac to moze byc brzydkie jak bym ja to budował to by mnie to denerwowało ze ten skraplacz jest taki a nie inny... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muciek Opublikowano 13 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2006 Luk, to jest olbrzymie :| Wąska aspera i mały skraplacz, przecież to mozna bardziej uscislić, duzo miejsc sie marnuje. Mi to tam nie przeszkadza, ale z tego co wiem to miało byc małe... a nie jest. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniakalny Opublikowano 13 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2006 mucia nie panikuj jeszcze do srodka wymiennik musi sie zmiescic ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jodlasty Opublikowano 13 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2006 Ogolnie już obudowę zacząłem, wyzynarka nie sprawuje się za dobrze (i moje umiejętności posługiwania się nią też nie są wysokich lotów), troszke krzywo uciąłem płyty boczne, ale wszystkie mankamenty potem zaszpachluje sie. Nie przejmuj się, ja wychodzę z założenia, że ma to dobrze działać a nie ładnie wyglądać. Patrząc na zdjęcia widzę, że będzie dobrze. Jak jeszcze mi powiesz, że na tą soote wieczór będzie gotowe to już całkiem pełnia szczęścia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muciek Opublikowano 13 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2006 mucia nie panikuj jeszcze do srodka wymiennik musi sie zmiescic ;) wymiennik bym dał na półke nad skrapleczem, zaoszczedziłoby to wiele miejsca. Lubie małe i zgrabne a nie krowy ;) To sie tyczy nie tylko fc :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hinco Opublikowano 13 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2006 (edytowane) Uwielbiam takie stwierdzenia tego nie widac to moze byc brzydkie jak bym ja to budował to by mnie to denerwowało ze ten skraplacz jest taki a nie inny... Pewnie Jodlasty wiedział jaki skraplacz bedzie i sie zgodził, jakby chciał inny to czemu nie? Niech dopłaca ~100zł, a co tam nie? Przy cenie agregatu np 400zł to 100zł to setna część ceny całości.. :rolleyes: Luke, mogłeś dać Asperke w poprzek tj. przekręcić ją o kąt 90 stopni tez by było :) Ale dobrze jest.. :] Edytowane 13 Lipca 2006 przez hinco Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muciek Opublikowano 13 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2006 mucia nie panikuj jeszcze do srodka wymiennik musi sie zmiescic ;) Zmieniłbym konstrukcje wymiennika i dał go nad skraplacz. Tam sie kupa wolengo miejsca marnuje. Bedzie dobrze, bo musi. Czekamy na więcej :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukeXE Opublikowano 14 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2006 ta obudowa to jak sie nie myle to nie ze sklejki a z płyty wiórowej :rolleyes: Wiesz, nie wiem, kupowałem to, na co mnie było stać i co pozwolili pociąć :P Uwielbiam takie stwierdzenia tego nie widac to moze byc brzydkie jak bym ja to budował to by mnie to denerwowało ze ten skraplacz jest taki a nie inny... W kosztorysie liczyłem na skraplacz 60zł, ten był z niepospawanymi kolankami z jednej strony, wiec udało sie go wyrwać za 40zł od maniakalnego. Mogę kupic nowy, troszkę większy, ale np. za ponad 100zł. Będą różnic się wyglądem, ale działanie pozostanie na podobnym poziomie, nie wiem czy jest sens kupować bo bedzie ladniejsze. Luk, to jest olbrzymie :| Wąska aspera i mały skraplacz, przecież to mozna bardziej uscislić, duzo miejsc sie marnuje. Mi to tam nie przeszkadza, ale z tego co wiem to miało byc małe... a nie jest. Mucia, tam musi być jeszcze wymiennik (i będzie spory naprawdę, bo z wielkiej puchy, która będzie robic za rez przy okazji, i zwiniętej spirali z rury 10mm), jeszcze gdzieś zasilacz do zasilania wiatraków, wiatrak 120mm na tył, akumulator cieczy, a rurką 10mm na ssanie tez zabardzo manewrowac sie nie da, bo sie lamie przy za dużych skrętach. mucia nie panikuj jeszcze do srodka wymiennik musi sie zmiescic ;) Ano Nie przejmuj się, ja wychodzę z założenia, że ma to dobrze działać a nie ładnie wyglądać. Patrząc na zdjęcia widzę, że będzie dobrze. Jak jeszcze mi powiesz, że na tą soote wieczór będzie gotowe to już całkiem pełnia szczęścia. Thx, dzisiaj kupie klej, szpachlę i postaram sie zrobic wymiennik i obudowę dziś do końca, i odpalić to. Problem jest mały, ponieważ musimy na czymś to wykalibrować, a ja ani kompa, ani WC nie mam :D wymiennik bym dał na półke nad skrapleczem, zaoszczedziłoby to wiele miejsca. Lubie małe i zgrabne a nie krowy ;) To sie tyczy nie tylko fc :rolleyes: Mam beznadziejną wyżynarkę, piłki ręcznej nie posiadam, nie chce tego krzywo ciąć bo potem wyjdzie jeszcze większa pupa z tej obudowy. Pewnie Jodlasty wiedział jaki skraplacz bedzie i sie zgodził, jakby chciał inny to czemu nie? Niech dopłaca ~100zł, a co tam nie? Przy cenie agregatu np 400zł to 100zł to setna część ceny całości.. :rolleyes: Dokładnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jodlasty Opublikowano 14 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2006 (edytowane) Thx, dzisiaj kupie klej, szpachlę i postaram sie zrobic wymiennik i obudowę dziś do końca, i odpalić to. Problem jest mały, ponieważ musimy na czymś to wykalibrować, a ja ani kompa, ani WC nie mam :D Ja niestety mam do Ciebie za daleko no i komputer nie jest mobilny :-) Jak rozwiążesz ten problem? Obudowe skręć wkrętami a poźniej szpachlą żeby nie bylo widać. Edytowane 14 Lipca 2006 przez Jodlasty Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muciek Opublikowano 14 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2006 Mucia, tam musi być jeszcze wymiennik (i będzie spory naprawdę, bo z wielkiej puchy, która będzie robic za rez przy okazji, i zwiniętej spirali z rury 10mm), jeszcze gdzieś zasilacz do zasilania wiatraków, wiatrak 120mm na tył, akumulator cieczy a rurką 10mm na ssanie tez zabardzo manewrowac sie nie da, bo sie lamie przy za dużych skrętach. Luk, wkońcu jesteś twórcą agregatu i masz pełne pole do popisu, wiec jezeli uwazasz że taki wymiennik i rozwiązanie połączenia go z rezem uważasz za słuszne to OK, zobaczymy co z tego wyjdzie. Czekam na więcje. Akumulator cieczy na kapiare, takie normalny jak do txv'ki ?* Nie wypali, do kapy akumulatorów sie nie daje, jego role spełnia filtr po skraplaczu, no chyba że to miałes na myśli to zwracam honor :) * powtarzam to co mówił mi Tonic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukeXE Opublikowano 14 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2006 Miałem na myśli akumulator cieczy na ssanie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jodlasty Opublikowano 14 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2006 Na czym polega kalibracja? A moze zamiast targać cały komputer wezmę dwa bloki wodne pompkę bloki przyłozymy do żelaska i będzię obciążenie :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hinco Opublikowano 14 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2006 Na czym polega kalibracja? A moze zamiast targać cały komputer wezmę dwa bloki wodne pompkę bloki przyłozymy do żelaska i będzię obciążenie :-) kalibracja czyli uzyskanie w skrócie uzyskanie najnizszej temperatury pod danym obciążeniem, głównie przy pomocy zmiany ilości czynnika w agregacie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...