Skocz do zawartości
Mtech@13

Pytanie O Wydajność Dysku Sata ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Zainstalowałem sobie dysk Samsung SP2004C SATAII jako dysk główny (przez kabel sata) i na nim postawiłem system Win XP z SP2 - ale nie zainstalowałem kontrolerów SATA. Dysk jest więc podpięty przez kontoler IDE i rozpoznawany jako ATA.

W związku z tym mam pytanie - czy duża jest różnica w wydajności dysku gdy jest podpięty jako ATA na kontrolerze IDE pomiędzy tym gdybym go podpiął jako SATA???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli jak rozumiem podłączyłeś dysk przez przejściówkę SATA>IDE? Nie powinno być dużego spadku wydajności. Korzystniej jest jednak nie korzystać z konwerterów, tylko normalnie podłączać dyski ATA do kontrolera ATA, a SATA do SATA.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dysk podłączyłem normalnie przez kabel sata - bez żadnej przejściówki - problem jest w tym że nie mogę nidzie znaleźć informacji że dysk jest podłączony przez kontroler SATA - ponadto nie instalowałem żadnych sterowników do sata - a czytałem że trzeba je zainstalować przy instalacji Windowsa. W menedrzeże urządzeń nie mam wykazanych żadnych kontrolerów SATA.

Gdzie mogę sprawdzić że dysk jest podpiety jako SATA??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem jak to jest przy twojej płycie, ale ja mam w BIOSie opcje pozwalającą mi uruchamiac dysk w trybie IDE lub SATA.

Ja bym na Twoim miejscu doinstalował te stery do satay, zeby wszystko chodziło jak nalezy. I jak juz zainstalujesz stery do saty na dole w trayu bedziesz miał ikonke bezp. usuwanie sprzetu i tam bedziesz widział swój dysk.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W biose mam włączone Sata dla tego portu dla którego dysk jest podpięty. W tray'u mam widoczną ikonkę "bezpiecznego usuwania sprzętu" - ale gdzie mogę sprawdzić że dysk chodzi jako SATA?

(W trybie IDE mam podpięty drugi dysk - jako slave)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dysk SATA nie jest podłączony do ATA, tylko do gniazda kontrolera SATA, czasy kiedy SATA od ATA różnił sie jedynie obecnością konwertera sygnału minęły, ważna żeby dysk pracował w trybie niemniejszym niż UDMA 5, reszta nie ma znaczenia i nie odzwierciedla fizycznego połączenia miedzy dyskiem a kontrolerem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi