Lenin2 Opublikowano 12 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2006 Witam od dzisiaj jestem posiadaczem plyty glownej ECS K7VZA KT133A który chodzi na procku AMD Duron 750 mhz jednak mam jeszcze procesor Athlon xp 2200 + Thro wlasnie podmienilem bios chyba zly przy starcie kompa przed podmiana biosu bylo napisane ECS K7VZA rev. 1.0 zastapilem bios wersja " Nazwa BIOS BIOS for K7VZA(PCB:3.0) Wersja 3.7 Data publikacji 2002/11/14 " po udanym flashowaniu wykonalem restart kompa ... Niestety ale komputer wydaje tylko jeden ciągły sygnał a nastepnie sie wylacza trwa to ok kilka sekund nie wiem co robic próbowalem wyciagac baterie , bios nic to jednak nie dalo .zmienialem pamieci to tez nic nie pomoglo moze ktos mi podac komendy autostart zeby mi wczytalo stary bios bo wykonalem kopie AWD860B STARY Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kolobos Opublikowano 12 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2006 (edytowane) Dlaczego wgrales bios do wersji plyty 3.0 skoro masz wersje 1.0? Warto czasem pomyslec PRZED, a szczegolnie przed wgrywaniem biosu. Zrob sobie dyskietke systemowa z awdflashem oraz biosem, w pliku autoexec.bat dopisz linijke awdflash twojplikzbiosem (oczywiscie wpisz swoje nazwy plikow), zapisz i uruchom z niej komputer jak sie samo nie wgra to bedziesz musial szukac kogos kto ma programator. Edytowane 12 Lipca 2006 przez Kolobos Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lenin2 Opublikowano 13 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2006 a wiec tak rzeczywiscie mam plyte 1.0 ale udalo mi sie wgrac bios 3,7 09/04/2002 problem byl w pamieciach teraz komp sie odpala z poczatku mialem checksum error ale po 2 restartach jest dobrze . Jednak przy probie polaczenia sie z siecia bezprzedowodowa komputer sie zawiesza , zamontowalem swoj procesor ahtlon xp 2200 + thro , wykrywa mi go jako 1500 + ale jeszcze go nie podkrecalem . zrobilem przed chwila format c: i instaluje windowsa xp . Czy powrocic do poprzedniego biosu i czy wykryje moj procesor ? jaki jest nowszy bios do tej plyty glownej jezeli ktos moze podac z gory thx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kolobos Opublikowano 13 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2006 Bios masz na stronie producenta! http://www.ecs.com.tw/ECSWeb/Downloads/Pro...35&LanID=16 Po wgraniu ustaw fsb procesora na 133MHz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lenin2 Opublikowano 14 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2006 w biose moge tylko do 112 . wgralem wersje bios 1.1g a czy przy rev 1.0 da rade przestawic na 133 ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kolobos Opublikowano 15 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2006 Mozna, zobacz czy nie trzeba najpierw przestawic jakiejs zworki na plycie (w instrukcji powinno byc wszystko napisane). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ur8an Opublikowano 25 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2006 Tak, trzeba przestawic zworke na plycie zeby miec FSB 133. Ja dlugi czas pracowalem w tej nieswiadomosci mając dokladnie taki sam procesor jak Ty, az pewnego dnia przeczytalem instrukcje gdzie bylo wszystko opisane ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lenin2 Opublikowano 26 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2006 Tak, trzeba przestawic zworke na plycie zeby miec FSB 133. Ja dlugi czas pracowalem w tej nieswiadomosci mając dokladnie taki sam procesor jak Ty, az pewnego dnia przeczytalem instrukcje gdzie bylo wszystko opisane ;) moze mi ktos powiedziec jezeli podlacze procesor athlon 2200 xp bez sieci dziala normalnie a jezeli podlacze karte sieciowa planet 8310 od razu zwis gdy cchem wybrac sied bezprzewodowa. NA duronie 750 (100*7,5) bez podkrecenia dziala normalnie czasami sie zawiesza jak przegladam www + mp3. Pole Wartość Właściwości czujnika Typ czujnika VIA 686 Internal (ISA 6000h) Typ czujnika procesora graficznego Driver (NV-DRV) Temperatury Płyta główna 29 °C (84 °F) Procesor 32 °C (90 °F) Aux 23 °C (73 °F) Procesor graficzny 52 °C (126 °F) Seagate ST320413A 37 °C (99 °F) Wentylatory Procesor 3409 RPM Wartości napięć Napięcie rdzenia procesora 1.63 V +2.5 V 0.01 V +3.3 V 3.33 V +5 V 4.95 V +12 V 11.99 V Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kolobos Opublikowano 26 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2006 Napiecia mierzymy miernikiem! Mozesz tez podmienic zasilacz bez sprawdzania i zobaczyc czy dziala poprawnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...