Skocz do zawartości
Max Shindler

Platforma Am2 Vs 754

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Przymierzam się do zmiany bebechów w kompie i dwaj "zaufani" radzą mi różnie. Każdy patrzy na sprzęt pod innymi kątem. Jestem webmajstrem i zajmuje się głównie programowanie, grafika, animacje itp. Aktualnie mam kompa o następującej konfiguracji:

Intel Celeron 1.0 A Tualatine @ 1429 Mhz

512 Mb RAM standardowe kosci SDRAM 2x128, 1x256 133 Mhz na codzien pracujące z częstotliwością 143 Mhz czy jakoś tak

MoBo ASUS TUSL2-C czyli Intel 815

Dysk Segate 7200.7 80 Gb

Radeon 9200 64Mb

Oczekujem, że po wymianie sprzętu wzrośnie, mniej więcej, o 50% wydajność aplikacji takich jak Photochłop i Flaszka i sama prędkość działania systemu (W2k). Czasami pogrywam w coś: GTA SA, UT i TTD ;-) i oczekuję, że zachowanie gier się nie pogorszy i będzie przynajmniej ciut lepiej. W 3d Marku 2001 (wiem stary troche) wyciąga taki konfig 6250-6500.

Jeden kolega proponuje mi konfig na AM2:

Asus M2NPV-MX GeForce 6150 (i jazdę na grafice zintegrowanej, zanim nie kupię sobie jakiejś grafy lepsze... czyli tak miesiąc, dwa potem Gf7300GT o ile nie pomyliłem oznaczenia)

AMD Sempron 2800+ BOX (Socket AM2) lub 3000+

Samsung 160GB 8MB HD160JJ sATA-2

DDRAM II 1GB PC2-5300 (667MHz) (2x512)

Motywuje to: nowością platformy i dużymi możliwościami rozwinięcia takiej platformy w przyszłości.

Drugi kumpel proponuje

Asrock K8NF4G

AMD Sempron 2800+ na 754

DDRAM 1GB (400Mhz) (2x512)

Jakiś twardziel sATA 160 Gb

I zostawienie sobie Radeona narazie.

Motywuje to dobry oc tej platformy i twierdzi ze co do AM2 i tej płyty nie mamy pewności czy to będzie się dało podkręcić do jakiś zadawalających wartośći czyli powyżej 2,2 Ghz napewno.

Zasadniczo dopuszczam OC każdej platformy bo co to za radość z kompa z standardowymi ustawieniami.

W neci recek żadnych, cena konfigów taka sama, potrzeba wyżej nakreślona. Jedyna recenzja platformy AM2 vs. 754 na jednej ze słowackich stron pokazuje ze to prawie to samo. I bądź tu człowiek mądry.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałbym po sprzedaży tego kompa co mam wyjść w okolicach 800-900 PLN. Bo mój komp aktualny cały jak stoi będzie na sprzedaż i mam nawet kupców którzy są wstanie dać około 400 PLN. Więc możemy założyć 1200-1300 PLN MAXIMUM!

Edytowane przez Max Shindler

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra jest już Was dwóch z propozycją socket 939. Teraz mi powiedziecie dlaczego właśnie ten i jeśli możecie wskażcie płytę główną którą polecacie i uda się na niej coś sęsownego wyciągnąć. Zakładam, że na płytę i procek mogę wydać max 550PLN z lekkim hakiem bo to będzie już i tak wiecej niż w powyższych konfigach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Np taka płyta główna rozumiem?

http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=23091

czy taka:

http://www.allegro.pl/item114833893_asrock...sprzedawca.html

Ale ta opinia: co mi daje te 300 Mhz podkręcenia. To ja więcej mam podgonionego teraz mojego Tuala :).

Do dobrze a czy ktoś poza 939 może się wypowiedzieć na temat tych konfigów które ja podałem.

Edit:

I ceny procków na tą platforme są też wyższe. Np: http://www.allegro.pl/item113223556_amd_se...bit_do_oc_.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

S939 jak już podano - w AM2 nie ma się co pakować bo z tym to tak na dobrą sprawe nie wiadomo co i jak a wydajnośc zblizona do S939 (nawet czase moze gorsza) o Intelu nie mamy co rozmawiac w podanej kwocie więc zostaje AMD i s939. Najrozsądniejszy będzie zestaw ASRock Dual Sata click i Athlon 3000+ Venice click do tego 2x512MB i Galaxy 7300GT

Edytowane przez Paweł666

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To juz nie jest taki asrock jak za czasu soc.A .Dual sata to bardzo dobra plyta z duzymi mozliwosciami o/c. Venica 3000 wykręcisz duuużo, nie 300 mhz. A nvidia wykupiła ULI , tak wogóle uli nigdy nie było złą firmą, tylko nie osiąneli sukcesu.

Edytowane przez mastertoudi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak ale przy takiej płycie jestem skazany na zakup jakiejś grafiki przynajmnie rzędu tej co mam teraz czyli Radka 9200. Zasadniczo cena DDR 1 jest też wyższa tak więc zestaw to około 225 + 350 + 260 (hdd sATA II) + 320 (pamieci DDR 400 1 Gb): daje 1155 + grafika 130 + obudowa 150 co w sumie daje: 1425 więc po odbiciu sie kompem wychodzi 1000 PLN! Jedynym wyjście byłoby jeszcze troche przyoszczędzić. Jeśli tanio trafię na cześci to może do 1350 zejdę... dobrze liczę chyba, nieprawdaż?

Dobra to doszła mi 3 najdroższa konfiguracja sprzętowa, ale chyba też najlepsza. NADAL JEDNAK NURTUJE MNIE PYTANIE czy te konfigi które ja podałem są coś warte i który z nich jest lepszy. Bo jak narazie odnoszę wrażanie, ze z tych dwóch AM2 byłby na upartego lepszym rozwiązaniem. Z drugiej strony też pytanie dlaczego nie AM2: przecież ma support dla DDR2, dual channel. Pytanie czy to się da coś podkręcić z zyskiem a nie stratą wydajności bo i takie opinie czytałem. Na jednej ze stron kolesie męczą Sempa 3000+ na AM2 na płycie asusa za 420 PLN (nazwy gdzieś mam zapisaną) i lata im to 2,7Ghz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałbym po sprzedaży tego kompa co mam wyjść w okolicach 800-900 PLN. Bo mój komp aktualny cały jak stoi będzie na sprzedaż i mam nawet kupców którzy są wstanie dać około 400 PLN. Więc możemy założyć 1200-1300 PLN MAXIMUM!

Athlon 64 używany podkręcasz do 2,5GHz powiedzmy - 350 zł

Płytka ~ 300 zł

grafa - od 120 zł w góre za pcie

ram - 200 zł

zasilacz + chłodzenie 200 zł

...

oglądasz giełdy i masz

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=206298

510 zł za procka z OC do 2,5GHz i mobo... to pierwsze ogłoszenie z brzegu... spokojnie do 1k zł kupisz, tylko używane... 939 używane jest miodne jak ktoś potrzebuje tanio dobrej wydajności. No i koniecznie podkręcanie procka, bo bez tego to ani rusza i platforma się marnuje...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Grzechu_1990

Zawsze możesz na jakiś czas zostać przy radeonie jeżeli bierzesz asrock dual sataII, za jakiś czas kupisz 7600gs ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A moim nieskromnym zdaniem AM2 jest lepszym wyborem.

Po primo: Czerwiec 2007 = End Of Life dla 939

Za kompa na AM2 przy kolejnej wymianie weźmie więcej $$$.

Jak wymieniasz i tak wszystko to bez sensu pakować się w 939/754.

A co do kręcenia to nawet jak kupisz najtańszy zestaw na AM2 to różnica wydajności będzie na tyle duża że nie bedzie ci to O/C potrzebne...

Procki na AM2 dobrze się kręcą nawet bez podnoszenia V na CPU...

Ja polecam:

AMD ATHLON 64 3000+ BOX (AM2)

jak wystarczy kasy: MSI K9N Neo-F - nForce 550 + VGA (najtańsza grafa na PCI-E będzie i tak lepsza niż ten 9200 więc możesz po prostu kupić najtańszą a za jakiś czas wymienić)

lub

ASROCK AM2NF4G-SATA2 GF6100 <-- z zintegrowaną grafą (z perespektywą kupna karty VGA za jakiś czas)

ram 1 x 1gb 667 najlepiej z CL3 (pożniej dokupisz 2 kość)

dysk Samsung na SATA (bo są najcichsze)

Zasilacz jakiś dobry/cichy - proponuje konsultacje z zenfistem/benito + odwiedziny działu forum o zasilatorach :]

Chłodzenie CPU polecam CoolerMaster - X Dream K640 (RR-KIF-L9E1-GP)

albo Susurro jak z mojego podpisu jak starczy $$$.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nie powiem. Ceny tych płyt są porównywalne z ceną płyty która mnie interesowała:

Asrock

MSI

Zdecydowania wybrałbym MSI. Procek wyrwałbym za jakieś 360 co daje razem około 650 PLN. Ewentualnie tymczasowo sempron za 260 i potem za jakiś czas przesiadka. Do tego 1Gb DDR2 na 667 za 260 PLN i grafika za 100 PLN daje 1000 PLN zasilacz i obudowa daje 1200 lub 1100. Dysk za 260 PLN Samsunga i za 1260 mam całego kompa!

I taka konfiguracja mi sie podoba. A teraz głupie pytanie bo z MSI pewien czas temu miałem przykre przejścia. Czy ta firma poprawiła się chodź troche w tym co produkuje?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MSI nie psuje się częściej niż Gigabyte, Asus, Abit, Epox etc ...

jest temat " nowości AM2" i w nim milans między innymi umieścił troszkę testów tej płyty ...

Demon OC to to nie jest ale już na nowym chipsecie, pasywnie chłodzony i HTT 300MHz Milans z niej wydusił więc moim zdaniem to dobry wynik jak na najtańszą płytę na nf 550.

@ Black_war

a po czym to wnosisz i dlaczego jest taki 3x lepszy ?

Edytowane przez letrev

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok, a po co więcej ?

pozatym nie samym HTT człowiek żyje :]

Wydajnościowo nowe chipsety wypadają lepiej niż 6100/6150 etc czyli chipsety przeznaczone pod 754/939.

Nie mówie że ASRock jest zły, dlatego też zaproponowałem go, ale moim zdaniem MSI jest lepsze :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AM2 jak chce się kręcić to trzeba wydać na płytę główną. Natomiast Asrock Dual Sata2 - 939 + Venice 3000+ to w tej chwili najlepsza para za niewielkie pieniądze. Cena, a wydajność jest numer 1.

Później dokładasz 7600GS Galaxy 1.2 NS względnie 7300GT Galaxy jak masz mniej kasy i gogogo roger. Mile widziane w zestawie 1GB Ramu.

Według mnie to wtej chwili najlepsza opcja. No chyba, że masz kapusty jak lodu to wtedy inna bajka :)

Pozdrawiam

Xibi B-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie a co powiedziecie na taki konfig:

PROCESOR AMD SEMPRON 3000/800 AM2 64BIT BOX

PŁYTA GIGABYTE GA-M55PLUS-S3G AM2 N6100 SI/VGA

PAMIĘĆ DDR-2 A-DATA 1024MB /667 BOX

HDD SAMSUNG ASAP HD160JJ 160GB 8MB SATA-2 NCQ

GRAFIKA HIS RADEON X300 PX 128 DVI/TV BOX

OBUDOWA MERCURY KC-9015 (511) LCD PPFC400

Z obudową około 1320 PLN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacz w tej obudowie to jakis złom. Kup bude bez zasilacza i modecom/fortron jak po kosztach, a jak nie to tylko cena gra role.Nie radze oszczędzac na zasilce bo to moze wpłynąc na wiele problemów, czasami trudnych do zdiagnozowania.

Edytowane przez mastertoudi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proponowałbym :

Na AM2 :

Procesor : AMD Sempron 3000+ 64bit sAM2 BOX - 274 zł

Płyta Główna : Asrock AM2NF4G-SATA2 GF6100 sAM2 - 266 zł

Pamięć RAM : GOODRAM DDR-II 1GB/667 - 278 zł

Dysk Twardy : Samsung 160GB/8 SATA II [HD160JJ] - 243 zł

Obudowa : TECH MASTER CX-3156 black [bez zasilacza] - 57 zł

Zasilacz : Chieftec GPS-450AA-101A 450W - 205 zł

RAZEM : 1323 zł

Na s.939

Procesor : Athlon 64 3000+ s.939 Venice BOX - 359 zł

Płyta Główna : Asrock 939Dual-SATA2 ULi s.939 - 215 zł

Pamięć RAM : TwinMOS DDR 512Mb/400Mhz PC3200 2.5 - 155 zł (później dokupisz drugą kostkę)

Dysk Twardy : Seagate ST3808110AS 80GB sATA II - 179 zł

Karta Graficzna : Gigabyte GeForce 6600 256MB DDR2 PCI-E - 319 zł

Obudowa : Techmaster CX-1356 B/Z!!! Biała - 65 zł

Zasilacz : Modecom MC-350 ATX 2.0 - 100 zł

RAZEM : 1392 zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie jak narazie mój wybór padł na:

PROCESOR AMD SEMPRON 3000/800 AM2 64BIT BOX

PŁYTA GIGABYTE GA-M55PLUS-S3G AM2 N6100 SI/VGA

PAMIĘĆ DDR-2 A-DATA 1024MB /667 BOX lub inna 667 (chodź nie wiem czy nie lepiej 2x512 i wykorzystać DC)

HDD SAMSUNG ASAP HD160JJ 160GB 8MB SATA-2 NCQ

GRAFIKA GIGABYTE GF 7300GT PX 256 DVI/TV BOX

OBUDOWA SUPERCASE SQ-311 BEZ ZASILACZA

ZASILACZ CHIFTEC 350W czy jak to sie tam pisze

Łącznie około 1450 PLN :). Największe wątpliowści mam co do płyty głównej. No ale co w tej cenie. Na płytę mogę wydać w okolicach 350 PLN (Jeszcze będę próbował namierzyć tego ASrock-a którego polecacie Asrock AM2NF4G-SATA2 GF6100 sAM2 lub Asus M2NPV-VM ), ale czy ten GB jest aż taki zły- chyba nie, co?. Sempron dlatego że to rozwiązanie tymczasowe. Potem się wsadzić coś mocniejszego. Jeśli chodzi o grafikę to nie ma się tu co zastanawiać GF7300 GT wypada najlepiej z grafik w tej cenie.

EDIT!

Im dłużej się zastanawiam tym większe mam wrażenie że ASRock będzie chyba lepszy, a najlepszy byłby chyba ASUS chodź z tego co słyszałem od kolegi: To nie ASRock urósł do poziomu Asusa ale Asus spadł do poziomu ASRocka. B-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie ładuj się w socket 754 icon_wink2.gif

Kup sobie może s.939

dlaczego ?

masz jakieś sensowne uzasadnienie ?

zarówno s754 i 939 ma być niedługo wycofane, z tym że 939 wcześniej. Na 754 kupi taniej a wydajność na ta sama co w 939

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi