Skocz do zawartości
kenfollet

Zasilanie Laptopa W Samochodzie

Rekomendowane odpowiedzi

przetwornica 12v/230v to chyba zly pomysl, lepiej zakupic zasilacz do lapka na 12v np

Czemu zly ? Ja mam i nie narzekam.Mozesz tego urzyc do ladowania telefonu,palma,baterii innych rzeczy(oczywiscie nie pobierajacych jednoczesnie wiecej W niz wytrzyma przetwornica i potrzebne sa ladowarki do tych sprzetow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym powiedział, że nie najlepszym pomysłem są te tanie uniwersalne zasilacze. Skąd wiecie jakie dają napięcie na wyjściu i o jakim przebiegu. Może zdarzają się zabójcze tętnienia albo inny syf, który szkodzi laptopowi. A jak zastosuje się przetwornicę to laptopa dalej zasila oryginalny zasilacz, więc jest większa pewność co do jakości. No ale używanie przetwornicy z 12>220 i później 220>14..30 jest mało eleganckie, ale wg mnie bardziej pewne.

Co innego gdy mamy zasilacz samochodowy renomowanej firmy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czemu zly ? Ja mam i nie narzekam.Mozesz tego urzyc do ladowania telefonu,palma,baterii innych rzeczy(oczywiscie nie pobierajacych jednoczesnie wiecej W niz wytrzyma przetwornica i potrzebne sa ladowarki do tych sprzetow.

ano temu zly ze zadna przetwornica nie ma sprawności 100%. w domu nie ma to wiekszego znaczenia ale w samochodzie jednak tak. jezeli uzyjemy przetwornicy prad staly 12v jest zamieniany na zmienny 230v potem zasilacz laptopa "prostuje" go znowu do stalego i napięcia ok 19v, jezeli wykorzystujemy laptopa tylko przy uruchomionym silniku to spoko ale gdy prad pobieramy z akumulatora to zbedny "wydatek". zdecydowanie wolalbym ladowarke 12v do komory(posiadam taka do nokii/13zl sztuka) + taka ladowarke do palma + akumulatorkow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi