Skocz do zawartości
varsity

Płyta + Procesor + Karta Graficzna

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich

Mam do dyspozycji 1000zł na zmodernizowanie komputera, za te pieniądze muszę kupić płytę główną, procesor i karte graficzną, moglibyscie mi coś polecic.

Poczytałem troche i na płyte jestem juz raczej zdecydowany, mianowicie

Asrock 939DualSATAII -220zł, więc zostaje mi jeszcze do dyspozycji okolo 800zł, jaki procesor i karte graficzna moglibyście mi zaproponowac, mile widziane linki.

Pamięci mam DDR wiec płyta pod DDR2 odpada, nie znam się na tyle ale chyba nie mozna włozyc DDR-ow do DDR2, no chyba ze się mylę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Grzechu_1990

nie znam się na tyle ale chyba nie mozna włozyc DDR-ow do DDR2, no chyba ze się mylę.

Nie mylisz sie, co masz teraz i do czego używasz kompa??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No teraz to mam niezły złom

Płyta ECS K7VTA3v3

Procesor Athlon 1800XP

2x256MB Kingston

HDD 200 GB ATA

R 9200 128mb/128bit

SB Live 5.1

zasilacz FORTRON FSP400-60PFN

Kompa używam głownie do internetu, muzyka, film, czasem w cos pogram ale własnie zależało by żeby kupić cos co będzie najlepszym rozwiązaniem do gier bo filmy, muzyka i internet to na tym tez dają radę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Grzechu_1990

Sprzedaj proca, płyte, grafe, ram i zasilacz, zostaw dysk i bude :) Wtedy można skombinować coś na am2, albo zostać przy 939. Jeżeli 939 to asrock dual sataII, venice 3000+, 2x 512 patrioty kh, i 7300gt ewentualnie jak starczy kasy to 7600gs, zasilacz to forton 350W tha-p.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie chodzi o to, że nejpierw muszę kupić, żeby sprzedać, ale mogę zostawic narazie te DDR które mam i jak kupie płyte, procek i grafike to sprzedam stary sprzęt tak jak pisałeś i dokupię 512mb ramu.

Co do karty graficznej to chodzi o tego palit_geforce_7300gt_sonic_500_1200mhz, czy tak karta jest lepsza, wydajniejsza od GF6600GT, bo zastanaiwałem się własnie nad 6600GT pod AGP.

A co do zasilacza to mam kupic ten FORTRON 350 W ATX 20+4 W FSP MDN SATA PCI - 6

czy ten

FORTRON 350 W THA ATX 24 PINY SATA

ważne zebym dał rade podłączyc pod zasilacz dysk pod ATA.

Jeszcze jedno czy ten fortron którego mam nie da sobie rady z tym sprzętem, jak bym dokupił za 10zł przejsciówke na PCI-E

Edytowane przez varsity

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie bierz karty na agp bo są drosze od tych na pci-e i daruj sobie gf6600GT za ok 400zł masz o wiele szybszego i nowszego technologicznie GF7300Gt od galaxy którego spoko wykrecisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdecyduję sie na procesor Athlon 64 3000+ S939 selekcja 2500 MHz, tylko czy to w rzeczywistości wygląda tak pięknie jak w opisie aukcji i czy warto dołożyć te 50zl do selekta?

Athlon 64 3000+ S939 BOX selekcja 2500 MHz @4000+

Czy ten procesor da się tak podkręcić na płycie ASROCK 939Dual-Sata2, czy ona w jakiś sposób będzie blokowac możliwośc podkręcenia procesora?

Zasilacz wymienię na FORTRON ATX 350 W FSP MDN ( R ), czy ten zasilacz poradzi sobie z tak podkreconym procesorem?

Co do karty graficznej zdecydowałem się na to

GALAXY 7300GT 500/1400MHZ 128MB 7300 GT 1.4ns.

Mógłby ktoś obeznany w temacie ocenić to zestawienie.

Dzięki za pomoc, Pozdrówka :)

Edytowane przez varsity

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ten selekt jest dobry :)

ta mobo nie bedzie blokowala procka :)

zasilacz tez chyba moze byc, ale ja bym wzial topower 400p5

grafa fajna :)

ja mam tez pytanie dot., grafy/

czy jak zamontuje na niej pentagram 70CU+ to bedzie sie lepiej podkrecac?

a czy jak zamontuje tego penta na 7600gs Galaxy tylko ze z pentagramem alu to bedzie lepiej?

po prostu: czy Pent 70Cu+ jest o wiele wydajniejszy od Al+

i czy 70Cu+ pasuje na 7300gt :)

/wiem ze troche zamieszalem ale nie moge sie skupic :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz od razu kupić Galaxy 7600GS z firmowym i wydajnym chłodzeniem ZALMANA :)

Dlaczego chcesz sprzedać tego Fortrona 400 i kupić 350 ?? Nie dość że na tym stracisz to będziesz miał gorszy zasilacz :| Zostaw tego Fortrona. Powinien poradzić sobie z nowym konfigiem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bo ten zasilacz co ma ( ja też taki mam ) chyba ma słaba linię 12V którą teraz będzie potrzebował mocniejszą - racja ?

Troche o tym poczytałem, i dokładnie jest tak jak mówisz no chyba, że się mylę, ale raczej nie. Płyta ASROCK 939Dual-Sata2 zasila procesor z lini 12V, a FORTRON FSP400-60PFN ma ta linię słabą 15A w sumie bez mocnego podkręcania powinno to spokojnie wystarczyć, ale do tego ten zasilacz nie ma złącza 6 pin, w sumie można kupic przejscókę, natomiast FORTRON ATX 350 W FSP MDN, ma linię 12V --- 25A więc powinien być lepszym zasilaczem do tego zestawu.

zasilacz tez chyba moze byc, ale ja bym wzial topower 400p5

No tak w sumie jak bym miał na zasiłke 200-300zl to zapewne bym tak zrobił, no ale niestety

Edytowane przez varsity

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Troche o tym poczytałem, i dokładnie jest tak jak mówisz no chyba, że się mylę, ale raczej nie. Płyta ASROCK 939Dual-Sata2 zasila procesor z lini 12V, a FORTRON FSP400-60PFN ma ta linię słabą 15A w sumie bez mocnego podkręcania powinno to spokojnie wystarczyć, ale do tego ten zasilacz nie ma złącza 6 pin, w sumie można kupic przejscókę, natomiast FORTRON ATX 350 W FSP MDN, ma linię 12V --- 25A więc powinien być lepszym zasilaczem do tego zestawu.

No tak w sumie jak bym miał na zasiłke 200-300zl to zapewne bym tak zrobił, no ale niestety

W takim razie zwracam honor :) Fortron 350W jest po prostu "nowszy technologicznie" od 400setki który był zapewne dawno kupiony :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Narazie nie musisz sie o nic bać, gdyz te grafy nie potrzebują dodatkowego zasilania. Zostaw ten zasilacz potem jak będziesz modernizował sprzet to se zmienisz ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie nawet nie zwróciłem uwagi, że ta karta nie ma wtyczki na zasilanie, zasugerowałem się tym, bo najpierw chciałem zmienić tylko kartę graficzną na r9800pro lub 6600GT na AGP które mają dodatkowe zasilanie i jakoś mi tak zostało w głowie to zasilanie.

To by oznaczało, że 7300GT jest mniej "prądożerna" i teraz bardzo głupie pytanie. Czy to, ze ta karta nie ma dodatkowego zasilania, to źle czy dobrze, czy osobne zaslianie dla karty graficznej lub jego brak ma jakieś znaczenie, prócz tego że jest potrzebne w "prądożernych" kartach po to, ze płyta nie może podac odpowiedniego napięcia?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi