masakra355 Opublikowano 13 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2006 PROSZĘ O POMOC! Robiłem z komputerem wszystko co mogłem (tzn. co potrafię): formatowałem, defragmentowałem. Zamieniłem się z kolegą nawet pamięciami RAM, ale to także nic nie dało. Miałem już zawozić go do serwisu komputerowego, lecz w tym samym czasie mojemu koledze, pewien koleś naprawiał kompa (coś z dyskiem miał), więc spytałem się, czy nie mógłby przejrzeć mojego kompa. Koleś się zgodził i powtórzył wszystkie czynności co ja i oczywiście 0 rezultatów. Jedynym rozwiązniem było przejrzenie podzespołów w kompie. Zdjął obudowę i przekręcił jakieś "zworki" na płycie głównej i wszystko DZIAŁA! Tylko jest jeden mankament, z którym nie mógł sobie poradzić. Posiadam komputer, który bardzo długo się otwiera. Mam windowsa xp i pasek przeleci mniej więcej ze 25 razy. Mam do was pytanie; może orientujecie się czym jest to spowodowane? Podzespoły: procesor: AMD Athlon 2600+ XP płyta główna: Biostar M&7VIt Bravo pamięć RAM: 256 MB PC400 Elixir karta graficzna: Gigabyte R9200SE 128 MB 64 bit dysk twardy: WDC WD800BB 80GB zasilacz: (firmy nie pamiętam) 300W Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
satoshie Opublikowano 13 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2006 (edytowane) Polecam lekturę tego tematu : Windows XP / 2003 Optymalizacja Edytowane 13 Lipca 2006 przez satoshie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość wodnikpl Opublikowano 13 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2006 (edytowane) zasilacz: (firmy nie pamiętam) 300W bo pewnie nie ma firmy :lol2: :lol2: jakis noname :P a tak do rzeczy :) wejdz w C:\Windows\Prefetch i skasuj all(wszystko :wink:) z tego fodleru :) Do tego polecam Easy Cleaner, RegistryBooster, XpRepair Pro :) a na deser jakis anty spyware :) Ad-aware czy cuś. Pozdro Edytowane 14 Lipca 2006 przez wodnikpl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kabul Opublikowano 13 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2006 mialem to samo, tyle ze u mnie bylo 12 kresek, po ponizej opisanych metodach sa 3 - w pelnym zasyfieniu 5: zworki na dysku i cdromie or dvdromie przestawic obie na master (u mnie dysk sata) w kazdym razie pokombinowac z nimi. Dodam ze zadna optymalizacja mi nic nie dawala. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pluszek Opublikowano 13 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2006 Moze masz na tasmie z dyskiem jeszcze inny naped? Dysk ustawiony na Master? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
masakra355 Opublikowano 13 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2006 Moze masz na tasmie z dyskiem jeszcze inny naped? Dysk ustawiony na Master? AD1. Nie nie mam? AD.2 TZN. na maxa ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
masakra355 Opublikowano 14 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2006 (edytowane) 1. pytanie : Jak ustawia się zworki na dysku i na napędach ? 2. pytanie : W folderze prefetch na C://Windows, nie mam żadnego "all" , lub go nie widzę... To dobrze, czy źle ? http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=56399 -sprawdzałem, wszystko po kolei, aż w końcu po ponownym uruchomieniu komputera wyskoczył mi błąd brak "sterownika ekranu". A już się dobrze zapowiadało, bo zamiast 25 pasków, przeszło mi "tylko" 7! Edytowane 14 Lipca 2006 przez masakra355 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 14 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2006 (edytowane) 2. pytanie : W folderze prefetch na C://Windows, nie mam żadnego "all" , lub go nie widzę... To dobrze, czy źle ? Leże i kwicze :] Pisząc "all" kolega użył angielkiego wyrazu, który oznacza "wszystko". Innymi słowy: usuń wszystko z tego folderu. Ustawianie zworek: http://www.cdrinfo.pl/artykuly/dlazielonych/strona3.php Co do reszty, to masz 256MB ram i pewnie włączone wszystkie możliwe bajery w XP + dorzucone własne. Radze dokupić jakieś 512MB - RAM jest tani jak barszcz. Na teraz natomiast radzę wyłączyć style XP, zbędne usługi i inne śmieci. Ściągnij to: http://www.merijn.org/files/hijackthis.zip, rozpakuj, uruchom. Wynik działania programu (log) wklej tutaj. Edytowane 14 Lipca 2006 przez ULLISSES Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
masakra355 Opublikowano 14 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2006 Leże i kwicze :] Pisząc "all" kolega użył angielkiego wyrazu, który oznacza "wszystko". Innymi słowy: usuń wszystko z tego folderu. Ustawianie zworek: http://www.cdrinfo.pl/artykuly/dlazielonych/strona3.php Ale ze mnie osioł! :blink: :blink: Dzięki! 1. pytanie : Czy bezpieczne jest usunięcie wszystkich plików znajdujacych się w folderze "PREFETCH" 2. pytanie : Czy ustawienie zworek może coś pomóc ? 3. pytanie : Jeśli chodzi o ten program, to którą zakładkę mam wbrać ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 14 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2006 1. TAK 2. Jeśli masz źle ustawione, to teoretycznie komp (system) nie powinien startować. Sprawdź, czy masz dobrze ustawione. Jeśli tak, to nie zmieniaj. 3. Klikasz "Do a system scan and save a logfile", to co wyświetli się w Notatniku (całą zawartość) wklej tutaj. Najlepiej w spoilerze, aby nie rozciągać posta. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
masakra355 Opublikowano 14 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2006 Logfile of HijackThis v1.99.1Scan saved at 12:01:30, on 2006-07-14Platform: Windows XP (WinNT 5.01.2600)MSIE: Internet Explorer v6.00 (6.00.2600.0000)Running processes:C:\WINDOWS\System32\smss.exeC:\WINDOWS\system32\winlogon.exeC:\WINDOWS\system32\services.exeC:\WINDOWS\system32\lsass.exeC:\WINDOWS\System32\Ati2evxx.exeC:\WINDOWS\system32\svchost.exeC:\WINDOWS\System32\svchost.exeC:\WINDOWS\system32\spoolsv.exeC:\WINDOWS\system32\Ati2evxx.exeC:\WINDOWS\Explorer.EXEC:\WINDOWS\System32\RunDll32.exeC:\Program Files\ATI Technologies\ATI Control Panel\atiptaxx.exeC:\Program Files\ATI Technologies\ATI HydraVision\HydraDM.exeC:\Program Files\ATI Technologies\ATI HydraVision\HydraMD.exeC:\WINDOWS\System32\G-VGA.exeC:\Program Files\CyberLink\PowerDVD\PDVDServ.exeC:\PROGRA~1\NEOSTR~1\CnxMon.exeC:\PROGRA~1\NEOSTR~1\TaskbarIcon.exeC:\Program Files\Winamp\winampa.exeC:\WINDOWS\System32\ctfmon.exeC:\Program Files\SAGEM\SAGEM F@st 800-840\dslmon.exeC:\Program Files\Neostrada TP\NeostradaTP.exeC:\Program Files\Neostrada TP\ComComp.exeC:\Program Files\Neostrada TP\Watch.exeC:\Program Files\Internet Explorer\iexplore.exeC:\Documents and Settings\Maciaszek\Pulpit\HijackThis.exeR1 - HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Search Bar = [url="http://szukaj.wp.pl"]http://szukaj.wp.pl[/url]R0 - HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Start Page = [url="http://www.neostrada.pl"]http://www.neostrada.pl[/url]R1 - HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Window Title = Neostrada TPR0 - HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Toolbar,LinksFolderName = ŁączaR3 - URLSearchHook: Search Class - {08C06D61-F1F3-4799-86F8-BE1A89362C85} - C:\PROGRA~1\NEOSTR~1\SEARCH~1.DLLO2 - BHO: AcroIEHlprObj Class - {06849E9F-C8D7-4D59-B87D-784B7D6BE0B3} - C:\Program Files\Adobe\Acrobat 7.0\ActiveX\AcroIEHelper.dllO3 - Toolbar: &Radio - {8E718888-423F-11D2-876E-00A0C9082467} - C:\WINDOWS\System32\msdxm.ocxO4 - HKLM\..\Run: [Cmaudio] RunDll32 cmicnfg.cpl,CMICtrlWndO4 - HKLM\..\Run: [ATIPTA] C:\Program Files\ATI Technologies\ATI Control Panel\atiptaxx.exeO4 - HKLM\..\Run: [HydraVisionDesktopManager] C:\Program Files\ATI Technologies\ATI HydraVision\HydraDM.exeO4 - HKLM\..\Run: [HydraVisionViewport] C:\Program Files\ATI Technologies\ATI HydraVision\HydraMD.exeO4 - HKLM\..\Run: [VGAUtil] C:\WINDOWS\System32\G-VGA.exeO4 - HKLM\..\Run: [RemoteControl] "C:\Program Files\CyberLink\PowerDVD\PDVDServ.exe"O4 - HKLM\..\Run: [WooCnxMon] C:\PROGRA~1\NEOSTR~1\CnxMon.exeO4 - HKLM\..\Run: [WOOWATCH] C:\PROGRA~1\NEOSTR~1\Watch.exeO4 - HKLM\..\Run: [WOOTASKBARICON] C:\PROGRA~1\NEOSTR~1\TaskbarIcon.exeO4 - HKLM\..\Run: [WinampAgent] C:\Program Files\Winamp\winampa.exeO4 - HKCU\..\Run: [CTFMON.EXE] C:\WINDOWS\System32\ctfmon.exeO4 - Global Startup: Adobe Reader Speed Launch.lnk = C:\Program Files\Adobe\Acrobat 7.0\Reader\reader_sl.exeO4 - Global Startup: DSLMON.lnk = C:\Program Files\SAGEM\SAGEM F@st 800-840\dslmon.exeO9 - Extra button: Related - {c95fe080-8f5d-11d2-a20b-00aa003c157a} - C:\WINDOWS\web\related.htmO9 - Extra 'Tools' menuitem: Show &Related Links - {c95fe080-8f5d-11d2-a20b-00aa003c157a} - C:\WINDOWS\web\related.htmO17 - HKLM\System\CCS\Services\Tcpip\..\{D0CDAD1B-F823-44C3-B8C3-C96CF0EEF384}: NameServer = 194.204.152.34 217.98.63.164O23 - Service: Ati HotKey Poller - Unknown owner - C:\WINDOWS\System32\Ati2evxx.exeO23 - Service: ATI Smart - Unknown owner - C:\WINDOWS\system32\ati2sgag.exe Mala edyta ;] //Orgiusz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maly86 Opublikowano 14 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2006 (edytowane) Moze masz na tasmie z dyskiem jeszcze inny naped? Dysk ustawiony na Master? AD1. Nie nie mam? AD.2 TZN. na maxa ? :lol:. Pluszek piszac: "Master" mial na mysli to, czy dysk jest podlaczony w pierwszej kolejnosci pod tasme, lub teaz zworke ma ustawiona na master, czyli to, ze to jest pierwszorzedny dysk. Slave - drugi dysk. Nastepnym razem, jesli nie wiesz co dane pojecie oznacza skorzystaj :arrow: :google: :arrow: KLIKNIJ TUTAJ! Edytowane 14 Lipca 2006 przez st1ch Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
masakra355 Opublikowano 14 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2006 Aha... Dzięki za wjaśnienie. Tak, zgadza się, dyska ustawiony jest na master. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 14 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2006 Log niby czysty. Powodem wolnego uruchamiania może być sterownik jakiegoś urządzenia lub sama Neostrada. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
masakra355 Opublikowano 14 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2006 Log niby czysty. Powodem wolnego uruchamiania może być sterownik jakiegoś urządzenia lub sama Neostrada. Jeśli chodzi o NEOSTRADĘ, to raczj nie, ponieważ jeszcze jak jej nie miałem, to komputer się tak samo uruchamiał. Czy może być coś związane tutaj z grafiką? Aha, i jeśli chodzi o usunięcia 'all' z folderu PREFETCH to nic ni dało. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość wodnikpl Opublikowano 14 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2006 (edytowane) Z grafiką?? :blink: Co ma grafa do uruchamiania windy ?? Moze ci chodzi o stery do grafy ; :-P Mozliwe... :wink: Edytowane 14 Lipca 2006 przez wodnikpl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
masakra355 Opublikowano 14 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2006 Z grafiką?? :blink: Co ma grafa do uruchamiania windy ?? Moze ci chodzi o stery do grafy ; :-P Mozliwe... :wink: Tak, o to mi chodzi... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość wodnikpl Opublikowano 14 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2006 Opisane objawy mogą też świadczyć o bad sectorach na dysku , ale to chyba w ostateczności , najpierw sprawdż to co wyzej.I jeszcze przypomniało mi się , sprawdż czy masz włączone DMA w kanałach IDE w menadzerze urządzeń. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
masakra355 Opublikowano 14 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2006 Jestem w menedżerze urządzeń Klikam na: 1. kontrolery IDE ATA/ATAPi i klikam na to; następnie wyskakuje mi: a) podstawowy kanał IDE-jest DMA b) pomocniczy kanał IDE-jest DMA c) VIA Bus Master IDE Controller- nie pisze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość wodnikpl Opublikowano 14 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2006 (edytowane) Kliknj PPM na pomocniczym a potem na podstawowym. W oby dwu kanałach przejdz na ustawienia zaawansowane i zrob scr. takiego jak ten: » Naciśnij, żeby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler... « Edytowane 14 Lipca 2006 przez wodnikpl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
masakra355 Opublikowano 14 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2006 (edytowane) Kliknj PPM na pomocniczym a potem na podstawowym. W oby dwu kanałach przejdz na ustawienia zaawansowane i zrob scr. takiego jak ten: » Naciśnij, żeby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler... « Jakie PPM ? Jeśli chodzi o obrazki to: pierwszy; mam tak samo ustawione drugi; WŁAŚCIWOŚCI: PODSTAWOWY KANAŁ IDE Urządzenia główne Typ urządzenia: Tak samo mam Tryb transferu: "DMA Jjeżeli dostępne" Bieżący tryb transferu: "Ultra DMA tryb 4" Urządzenia podrzędne Typ urządzenia: Tak samo mam Tryb transferu: DMA jeżeli dostępne Bieżący tryb transferu: Nie dotyczy Edytowane 14 Lipca 2006 przez masakra355 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
satoshie Opublikowano 14 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2006 Prawy Przycisk Myszy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lechu1777 Opublikowano 14 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2006 PRefetch + Spybot Search & Destroy + Adaware + msconfig + manualne ustawienie biosu + może TweakXP + RegCleaner W ten prosty sposób aczkolwiek torche czasochłonny pc uruchamia się biegusiem ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
masakra355 Opublikowano 14 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2006 Ludzie udało się! Poszperałem troszkę po necie i znalazłem super artykuł związany z tego typu problemami. Zamiast 25 przejechanych pasków przelatuje teraz w 6 pasków! Może uważacie, ze to i tak długo, ale ja nie pamiętam kiedy miałem taki wynik! Uruchamiamy wspomnianą aplikację (Start | Uruchom, wpisujemy msconfig i klikamy OK). W otwartym oknie przechodzimy do zakładki Uruchamianie. Dopiero teraz przekonamy się zapewne, jak dużo aplikacji uruchamia nasz system w trakcie swojego startu. Możemy teraz wybrać niepotrzebne programy i wyłączyć ich ładowanie (usuwając zaznaczenia obok odpowiednich pozycji listy). W wyborze może nam pomóc zawartość kolumny Polecenie, dzięki której dowiemy się, w jakim katalogu umieszczony jest uruchamiany plik. Potwierdzamy decyzję kliknięciem przycisku OK i w wyświetlonym oknie dialogowym zaznaczamy opcję Nie uruchamiaj ponownie przy następnym starcie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość wodnikpl Opublikowano 14 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2006 Ijeee no to wczesna skapa masakra :blink: Ty to miales na samym początku zrobić a dopiero wtedy jeśli to nie pomogło napisać topic o tym. Pozdro :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lechu1777 Opublikowano 14 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2006 Nie no leże i kwicze :P msconfig jest pierwszym krokiem jaki zrobiłbym w kierunku szybszego uruchamiania pc'a ;) Ale brawo za to, że sam coś poszperałeś :P Post wyżej nad Twoim też napisałem o msconfig itd. Zrób wszystko to co napisałem a będą szły 3 kreski :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrek Opublikowano 14 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2006 Apropo msconfig, może mi ktoś wyjaśnić co to jest to zaznaczone? Brak nazwy, ani ścieżki.. :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lechu1777 Opublikowano 14 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2006 (edytowane) Wyłącz, ja zawsze wyłączam jeżeli takie coś się niespodziewanie pojawi. Wyłączyłbym jeszcze dumprep, to jest związane z tym, że miałeś zwieche czy bluescreena, związane ze zrzutem pamięci czy jakoś tak, też to zawsze wyłączam po jakimś problemie z pc Edytowane 14 Lipca 2006 przez lechu1777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 14 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2006 I teraz mi się coś nie zgadza. Dlaczego PowerStrip, DUMeter i narzędzia HP nie są widoczne w logu z Hijack? Nie wiem jak z Neo i kartami ATI (bo nigdy żadnego z tych nie miałem), ale generalnie ja bym wywalił wszystko z autostartu. Obsługę pilota można sobie włączyć ręcznie, reszta jest chyba zbędna. Na początek wyłącz Winamp Agent - zaraz po starcie systemu kliknij PPM na ikonkę Winampa na pasku (obok zegara) i wybierz "Disable Agent". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
masakra355 Opublikowano 14 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2006 Niestety nie mam tej ikonki na pasku zadań obok zegara, czy jest inny na to sposób ? Usunąć wszystko z Autostartu ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...