Skocz do zawartości
MeHow

Problem Z Ustawieniem Dysku Na Mastera

Rekomendowane odpowiedzi

Sprawa jest dosyc ciekawa. U znajomego zmienilem plyte glowna, wszystko podpialem, jednak mam problem z dyskiem. Na jego gornej pokrywie widnieje informacja o ustawieniu zworek. Znajduja sie tam rysunki jak ustawic dyski MASTER,SLAVE,CABLE SELECT dla 3 konfiguracji - upper 32GB, lower 32GB, 32GB Clip. Ustawilem zworki dla mastera na upper 32GB, podpialem dysk do tasmy wychodzacej z gniazda IDE1 w sposob taki, ze do dysku podlaczona zostala ostatnia wtyczka (wydaje mi sie to poprawne). Zdziwienie bylo wielkie, gdy komputer bootujac sie pokazal, ze dysk wykryty zostal jako Primary slave. No nic, pomyslalem, ze cos pomylilem. Ostatecznie probowalem wszystkich mozliwosci, zmieniajac tasmy, a takze i dla pewnosci podlaczajac do roznych wyjsc. Nic nie pomoglo, dalej wykryty jako slave. W akcie desperacji podpialem go do IDE2, bo pomyslalem, ze co jak co, ale moze ktos z inzynierow projektujacych ta mobo zrobil sobie dobry kawal. Moim oczom ukazal sie dysk wykryty jako Secondary slave. A wiec podsumowujac cokolwiek robie dysk wykrywany jest jako slave. Nastepnie sprobowalem ustawic na lower 32GB i znowu master. Schemat powtorzyl sie. Niestety nie wiem czym roznia sie ustawienia upper i lower, wiec kombinowalem. Pod koniec, gdy wszystko wydawalo sie przegrane ustawilem dysk jako 32GB clip - MASTER. Podejrzewalem, ze ograniczy to jego pojemnosc do 32GB. Komputer uruchomil sie, dysk zostal wykryty jako primary master (a wiec poprawnie), niestety pojawil sie problem. Dysk pracuje bardzo powoli. Sprawdzilem, czy aby nie ma ustawionego trybu PIO, nic z tych rzeczy - jest dma5. Tak wiec moje pomysly sie juz skonczyly. Czy moze mi ktos powiedziec co ja robie zle?

pozdrawiam

przepraszam, za drugiego posta pod rzad, ale znalazlem cos takiego

http://www.samsung.com/Products/HardDiskDr...ersguide_02.htm

co oznacza, ze 32GB Clip jest poprawne. Dlaczego wiec, dysk jest taki koszmarnie wolny?

Czy moglby mi ktos podac informacje o jakims darmowym i lekkim programie do sprawdzenia wydajnosci zapisu i odczytu?

Edytowane przez MeHow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie instalniete, pokazuje 30MB/s wiec, chyba jest ok, moze to tylko moje subiektywne wrazenie.

Jednakowoz chodzi o poczatek mojego pierwszego posta, co Wy na to podlaczanie dysku? Czemu dzieje sie tak - jak sie dzieje?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie instalniete, pokazuje 30MB/s wiec, chyba jest ok, moze to tylko moje subiektywne wrazenie.

Jednakowoz chodzi o poczatek mojego pierwszego posta, co Wy na to podlaczanie dysku? Czemu dzieje sie tak - jak sie dzieje?

Ja też miałem kiedyś tego typu problem. Po przetestowaniu wszystkich taśm i zworek dałem sobie spokój. Zresztą co to za róźnica master/slave? Przecież i tak bootowanie ustawiasz sobie z czego tam sobie chcesz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zresztą co to za róźnica master/slave? Przecież i tak bootowanie ustawiasz sobie z czego tam sobie chcesz.

no i o to chodzi że jest różnica np u mnie jak miałem dysk ustawiony na zworce na slave podczas ładowania systemu przechodziło sześć pasków teraz mam ustawioną na master i przechodzi dwa i kawałek, a w bootowaniu dysk był i jest ustawiony jako pierwszy :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli to jedyny dysk na tej taśmie to spróbuj go ustawić na cable select i podepnij pod miejsce na taśmie żeby był master. Miałem tak kiedyś z WD Caviarem że pojedynczy dysk podpięty na master działa dużo wolniej (ślimaczy się). Ustawia sie cable select. Gdybyś podpinał drugie urządzenie, wtedy na master.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi